Tsjechië

Mikulov in Tsjechië, sprookjesachtig dorp in Zuid-Moravië

Tussen de wijngaarden van Zuid-Moravië ligt het pittoreske Mikulov. Dit sprookjesachtige dorp wordt gedomineerd door een kasteel hoog op de witte rotsen, pastelkleurige panden, knusse terrasjes en smalle straatjes. Als je Moravië in Tsjechië bezoekt, moet Mikulov zeker op jouw reisroute komen. Wij geven je tips voor de mooiste zonsondergang en leukste bezienswaardigheden.

Mikulov Castle

Waar ligt Mikulov?

Mikulov ligt in het uiterste zuidoosten van Tsjechië in Zuid-Moravië. De Oostenrijkse grens is vrijwel om de hoek. Brno is de bekendste stad in de buurt en ligt op een kleine drie kwartier rijden. Wij bezochten Mikulov zelf tussen de bestemmingen Olomouc en Brno in. Maar ook de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt om de hoek en is maar een uur rijden vanuit Mikulov.

Mikulov

Wat te doen in Mikulov

#1 Het kasteel van Mikulov

De meest voor de hand liggende bezienswaardigheid in Mikuluv is natuurlijk het kasteel in het hart van de stad. Het ligt hoog op de witte rotsen en is vanuit vrijwel iedere hoek van de stad te zien. Het is een prachtig barokkasteel dat niet een typisch symmetrisch uiterlijk heeft, maar bestaat uit tuinen op meerdere terrassen, torens en vleugels in een doolhofachtig geheel. De geschiedenis van Mikuluv is verbonden met de prinsen van Dietrichstein

Hoewel je Mikulov zeker moet bewonderen, kunnen we je een bezoek aan het kasteel zelf niet echt aanraden. Het kasteel is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verwoest bij een brand, waarbij vrijwel heel het interieur, de plafondschilderingen en al het mooist binnen verloren zijn gegaan. Het kasteel is grondig gerestaureerd, maar de binnenkant is daarbij vrij kaal gelaten en wordt nu als museum gebruikt. Tijdens een bezoek krijg je dus geen prachtige stijlkamers te zien, maar vitrines met historische objecten en schilderijen. Wij volgden een rondleiding van 1,5 uur door het museum en vonden dat maar weinig interessant. Een ticket kost 180 Tsjechische kroon per persoon (omgerekend iets van € 7,50).

Wat we je dan wel aanraden? Wandel om het kasteel en door de tuinen en de hofjes heen. Het kasteelterrein heeft prachtige tuinen op verschillende terrassen en je kan rondom, door en tussen het kasteel doorlopen van tuin naar hofje naar tuin. Ook heb je van het hoog gelegen kasteel een prachtig uitzicht over Mikulov zelf en op de Sint Sebastiaankapel op de heuvel tegenover de kasteelheuvel.

Wist je dat: de tuinen van Kasteel Mikulov een van de Wie Is De Mol?-locaties is geweest? De kandidaten van het 2021-seizoen deden hier voor het eerst hun test en hadden hier de allereerste executie.

Mikulov Castle

#2 De zonsondergang vanaf de Sint Sebastiaankapel

Op de heuvel tegenover het Mikulov-kasteel staat een felwitte kapel die je niet kan missen. Deze Holy Hill, of in het Tsjechisch: Svatý Kopeček, kan je in 20 tot 30 minuten beklimmen. De kapel is een van de oudste bedevaartsoorden van het land en het pad omhoog is ingericht als een kruiswegstatie, dus met meerdere kapelletjes onderweg om te bidden. Dat begon ooit in de zeventiende eeuw op initiatief van de bisschop van Olomouc – een Dietrichstein-prins – met zeven kapelletjes, maar inmiddels staan er tientallen op de route.

Uiteindelijk kom je uit bij de Sint Sebastiaankapel en wordt de klim beloond met een prachtig uitzicht. Je hebt een mooi zicht op Mikulov zelf, maar ook op de glooiende heuvels en wijngaarden van Moravië. In de verte zie je de torens van de kerk in Valtice, naast het populaire Chateau Valtice dat ook zeker een bezoek waard is.

Hoe mooi dit uitzicht ook is, het allermooist is het tijdens de zonsondergang. De zon zakt dan langzaam weg achter het barokkasteel van Mikulov en het dorp. Een sprookjesachtig spektakel dat je zeker niet mag missen!

Mikulov sunset

#3 Het pastelkleurige plein

Een andere voor de hand liggende highlight in Mikulov is het pittoreske centrum en dan met name het centrale plein met historische panden. Het is heerlijk rondwandelen tussen de pastelkleurige huizen in het oude stadje, waar rondom het centrale plein ook een voetgangerszone is.

In het midden van het plein staat de barokke Holy Trinity Statue uit de achttiende eeuw. De pilaar werd gemaakt in opdracht van de toen regerende prins van Dietrichstein. Daar schuin tegenover staat een gebouw dat wat uit de toon valt tussen de pastelkleurige panden. Het wordt het Graffiti House genoemd en is beschilderd met zwart-witte vlakken en figuren, een soort renaissance-graffiti van honderden jaren terug.

Naast het plein vind je ook een monumentale kerk met daarin de tombe van de Dietrichstein-prinsen die het Chateau Mikulov hebben gebouwd. De kerk werd gebouwd in de zeventiende eeuw, waarna in de achttiende eeuw de façade met de twee monumentale torens werd toegevoegd. Toegang tot de Dietrichtstein Tombe kost 70 Tsjechische kronen.

Mikulov
Mikulov Main Square | Graffiti House

#4 De wijn van Moravië

In een wijnstrijk als die rondom Mikulov kan je niet weggaan zonder de lokale wijn te proeven. Witte wijn is een van de specialiteiten van de wijngaarden in de regio en overal in het historische stadje kan je daarom witte wijn van topkwaliteit voor een kleine prijs drinken. Het allerleukste is om een glas wijn te kopen bij een van de barretjes vlakbij het centrale plein. Een terras hebben ze vaak niet, of bestaat maar uit een paar stoeltjes. Dus je krijgt je glas wijn mee om op een van de bankjes aan het plein te drinken. Of al wandelend door de kasteeltuinen.

Als je het echt goed wilt aanpakken, dan is een bezoek aan Mikulov ook het moment om een van de wijngaarden in de regio te bezoeken. Er zijn meerdere wijnroutes in dit deel van Moravië en ze hebben vrijwel allemaal Mikulov in de route opgenomen. Dus het is zeker een aanrader om een fiets te huren en een wijntour te doen. Op de officiële website van Mikulov vind je deze routes terug, variërend van 3,5 kilometer tot wel 280 kilometer.

Mikulov Wine

#5 Het park en de paleizen van Lednice-Valtice

Vanaf de Holy Hill van Mikulov zie je het Chateau Valtice al liggen, maar er is daar nog veel meer dan dit kasteel te vinden. Het Lednice-Valtice Cultuurlandschap is een van de grootste landschapsparken ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het landschapspark was ooit eigendom van de vorsten van Liechenstein en zij hebben hier een bijzondere landschap van ruim 200 km² gecreëerd. Het is maar een kwartier rijden vanuit Mikulov naar het park, dus een bezoek aan deze unieke plek is absoluut een aanrader.

Leestip: in deze blog lees je alles over een bezoek aan het Lednice-Valtice Cultuurlandschap.

De Lichtensteins – ja, die van het huidige vorstendom Liechtenstein – hoorden ooit tot de rijkste en meest invloedrijke families in Oostenrijk en hebben hun stempel flink op de regio Moravië gedrukt. Hun belangrijke positie moest tot uiting komen in hun landgoederen, dus werd een enorm landschapspark ingericht. Er werden twee indrukwekkende paleizen gebouwd, een in Valtice en een in Lednice. Daaromheen en daartussen werd een enorm landschap aangelegd met een kasteelruïne, Romeins aquaduct, eeuwenoude plantenkas, tempels, jachthuizen, bossen, kapellen, een Moorse minaret, vijvers, beekjes en ga zo maar door. Het is tegenwoordig een populaire plek onder Tsjechen om te wandelen en fietsen.

Bezoek vanuit Mikulov minstens een van de twee paleizen, wandel door de tuinen van Lednice en huur een fiets om door het cultuurlandschap te touren.

Wist je dat: ook dit een Wie Is De Mol?-locatie was in 2021? De kandidaten kregen in de tweede aflevering een rondleiding door Chateau Valtice en fietsen in de eerste aflevering door het landschapspark langs de bijzondere monumenten van de Liechtensteins.

Lednice Valtice

#6 De grotten van Mikulov

In de Pálava-heuvels naast de stad is een grottenstelsel van ongeveer 1 kilometer te vinden. Wij hebben deze bezienswaardigheid in Mikulov overgeslagen, maar deze tip mag niet in dit lijstje ontbreken. Een ticket kost 120 Tsjechische kronen.