Tsjechië

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Tsjechïe

Als Tsjechië nog niet op jouw bucketlist staat, is het tijd dat je daar verandering in brengt. Deze unieke parel in centraal Europa zit vol verbazingwekkend prachtige plekken. Wij maakten met onze baby een roadtip van maar liefst vijf weken door in dit land en bezochten de mooiste bezienswaardigheden in Tsjechië. Van sprookjesachtige kastelen tot indrukwekkende hikes en van bijzondere nationaal parken tot charmante stadjes die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het land is ontzettend divers en heeft veel meer te bieden dan alleen die prachtige en beroemde hoofdstad. In deze blog geven we je een overzicht van de 10 mooiste plekken in Tsjechïe die niet mogen ontbreken op jouw roadtrip door dit land.

Leestip: hier vind je al onze blogs over Tsjechië terug.

De mooiste plekken in Tsjechie: 10 bezienswaardigheden die je niet wilt missen

#1 Praag

Hoofdstad Praag is natuurlijk een bestemming op zich. We bezochten deze stad al meerdere keren en worden iedere keer weer verliefd op de sfeervolle oude stad. De charmante straten en historische gebouwen kunnen je eindeloos vermaken. Tot de hoogtepunten van Praag behoren natuurlijk het Oude Plein en Stadhuis met het oudste nog werkende uurwerk ter wereld. Andere populaire bezienswaardigheden zijn de Praagse Burcht hoog boven de stad met prachtige uitzichten, en paleis en kerken, de beroemde Karelsbrug met tientallen beelden en minstens zoveel straatverkopers en de John Lennon Wall met graffitikunst, ooit als protest in de communistische tijden. Vergeet ook zeker niet de bibiotheek van het Strahov-klooster te bezoeken, niet ver van de Praagse Brucht. Het is een van de mooiste bibliotheken ter wereld.

#2 De rotsen van Prachov

Het natuurgebied Boheems Paradijs is een van de mooiste plekken om te wandelen in Tsjechië en dé highlight daar zijn de rotsen van Prachov. In een deel van dit natuurgebied vind je een uniek landschap van rotsformaties, bossen en bijzonder gevormde rotsen. Samen vormen ze een plek die ook wel een rotsstad wordt genoemd. Iedere rots heeft een eigen naam, vaak vernoemd naar de eerste klimmer die de top wist te bereiken. De rotsen van Prachov – of in het Tsjechisch Prachovské Skály – zijn ontstaan door eeuwen van verwering en grillige weersomstandigheden. Tijdens een bezoek aan het gebied kan je meerdere wandelroutes volgen en kan je de rotsen zowel van viewpoints van boven als wandelpaden tussen de rotsen door zien. Reken op flink wat geklauter, smalle trappen en prachtige uitzichten.

#3 Kasteel Hluboka

Van alle landen heeft Tsjechië misschien nog wel de meeste kastelen en daarvan is Kasteel Hluboka een van de bekendste. Het kasteel ligt in het zuiden van Bohemen en wordt veel bezocht, omdat het niet ver ligt van trekpleisters als Praag (nog geen 2 uur rijden) en Český Krumlov (45 minuten). Windsor Castle in Engeland was de inspiratiebron voor Hluboka en dat zie je in het design terug. Het kasteel is een typisch sprookjeskasteel met witte muren, torens, kantelen en massieve deuren. Hoewel er al meer kastelen op deze plek hebben gestaan, komt dit sprookjesontwerp uit de negentiende eeuw. Schwarzenberg-familie woonde hier toen, totdat zij het kasteel in de Tweede Wereldoorlog verloren aan de Duitse bezetter. Er zijn meerdere rondleidingen door het kasteel te volgen, waaronder een door de privévertrekken van de Schwarzenbergs. Maar ook zonder rondleiding is dit kasteel een bezoekje waard. Wandel dan rond het kasteel, over de binnenplaatsen en door de Engelse tuinen.

Kasteel Hluboka

#4 Pittoresk Český Krumlov

Zou Český Krumlov na Praag de meest bezochte stad zijn in Tsjechië? Het zou ons niets verbazen, want dit sprookjesachtige stadje in het zuiden Bohemen is zonder twijfel een van de mooiste plekken in het land. Het staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Iedere straathoek is even fotogeniek met historische renaissancehuizen met eeuwenoude fresco’s, een meanderende rivier, een gigantisch kasteel en prachtige uitzichtpunten. Zelden is een plek in werkelijkheid precies zo mooi als op de foto’s, maar Český Krumlov is dat zeker. Je bezoekt de stad het beste door simpelweg door de straatjes te dwalen of een kano te huren en de meanderende rivier dwars door het stadje af te varen.

Leestip: hier vind je al onze blogs over de hoogtepunten van Český Krumlov.

Cesky Krumlov uitzicht

#5 De Sňežka-top in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte ligt precies op de grens tussen Polen en Tsjechië. Het grootste deel van het gebergte ligt in Tsjechië, waar het een van de meest populaire berggebieden in het land is. Vanuit Praag rijd je in ongeveer 2 uur naar het gebergte, dus je plakt een bezoek makkelijk vast aan een stedentrip aan de hoofdstad om zo stad en natuur te combineren. Met prachtige trails, kabbelende bergstroompjes, weidenvelden met geiten, rotsige paden, hoge bergtoppen en indrukwekkende vergezichten snappen wij goed waarom hiken hier zo populair is. De hoogste top van het gebergte is op 1.603 meter hoogte de Sňežka. Je kan naar boven hiken, maar ook de kabelbaan nemen. Wij kozen ervoor om met de kabelbaan omhoog te gaan en wel naar beneden te wandelen.

Leestip: in deze blog vind je meer tips, informatie en een wandelkaart van de Sňežka in het Reuzengebergte.

Snezka Reuzengebergte Tsjechie

#6 Het Lednice-Valtice Cultuurlandschap

Verstopt in het uiterste zuidoosten van Tsjechië tegen de Oostenrijkse grens ligt een van de mooiste plekken in het land: het Lednice-Valtice Cultuurlandschap. Het is een van de grootste landschapsparken ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied was ooit eigendom van de vorsten van Liechenstein en zij hebben hier een bijzondere landschap van ruim 200 km² gecreëerd. Het park heeft twee indrukwekkende paleizen, een in Valtice en een in Lednice. Daaromheen en daartussen ligt een enorm landschap met een kasteelruïne, Romeins aquaduct, eeuwenoude plantenkas, tempels, jachthuizen, bossen, kapellen, een Moorse minaret, vijvers, beekjes en ga zo maar door. Maak vooral de omweg naar deze uithoek, want deze unieke plek in Zuid-Moravië is absoluut een aanrader.

Leestip: in deze blog lees je meer over de kastelen, ander bezienswaardigheden en hoe je het Lednice-Valtice Cultuurlandschap bezoekt.

#7 Hip en bruisend Brno

Als tweede grootste stad van Tsjechië is Brno een van de trekpleisters van het land. Opvallend genoeg plakt de stad niet zoals bijvoorbeeld hoofdstad Praag van bezienswaardigheden aan elkaar, maar is het vooral de fijne sfeer die Brno zo leuk maakt. Het is een echte studentenstad, dus zijn er veel terrassen, hippe eettentjes en gezelligheid. Bezoek zeker het kasteel Spielberg in Brno. Misschien niet voor het kasteel zelf, maar voor het prachtige uitzicht over de stad. Ook het plein met de bijzondere astronomische klok mag je niet missen. Bijvoorkeur om 11.00 uur ’s ochtends. De penis-vormige ‘klok’ laat dan een glazen knikker vallen en de hele ochtend staan al fanatiekelingen een opening van de klok te bewaken in de hoop die knikker te vangen.

#8 De Edmundsklamm in Hrensko

Hrensko is het bekendste – maar nog altijd piepkleine – plaatsje in het nationaal park Boheems Zwitserland. Dit prachtige natuurgebied ligt op de grens met Duitsland op nog geen 8 uur rijden van Nederland en zit vol indrukwekkende hikes. In Hrensko starten twee van de mooiste wandelroutes door Boheems Zwitserland en die door de Edmundsklamm is het makkelijkst én het mooist. De route leidt door een kloof die is uitgesleten door een watertje. Voor een groot deel volg je het water om halverwege de kloof bij een aanlegsteiger te komen. Het pad houdt hier op en je kan alleen verder met een bootje! Om vervolgens weer te voet verder te gaan door de kloof. Aan het eind van de kloof kan je een bus terug naar Hrensko nemen. Of knoop er gewoon nog een van die prachtige hikes aan vast.

Hrensko Edmundsklamm | Boheems Zwitserland Tsjechie

#9 Kuuroord Mariënbad

Door de eeuwen heen heeft Mariënbad – of Mariánské Lázně in het Tsjechisch – een grote reputatie opgebouwd als kuuroord. Nog altijd is dat een van de belangrijkste redenen waarom reizigers naar dit plaatsje in Tsjechië trekken. En met reizigers bedoelen we vooral ouderen die hier genieten van massages, badhuizen en meer van dat soort attracties. Wij horen als dertigers met een baby misschien niet tot de voor de hand liggende doelgroep van Mariënbad, maar vinden het desondanks een van de mooiste plekken in Tsjechië. Het kleine stadje staat vol prachtige architectuur – met de monumentale kolonnade als absoluut hoogtepunt – en is vooral ook heel erg groen. Het hart van de stad is geen centraal plein met historische gebouwen, maar een groen stadspark met water en fonteinen. Ook rondom de stad heb je mooie bossen, meren en wandelroutes waar iedere natuurliefhebber zijn hart op kan halen. Loop onderweg vooral langs een van de fonteintjes die je overal kan vinden om wat helend mineraalwater te drinken. Het blijft tenslotte een kuuroord.

Marienbad Tsjechie

#10 Glooiend Zuid-Moravië

Een van de mooiste streken van Tsjechië is het zuiden van Moravië. Deze regio ligt in het zuidoosten van het land, tegen de Oostenrijkse grens aan. Het staat bekend als hét wijngebied van Tsjechië, dus een wijntour, proeverij of een wijntje to go bij een wijnbar horen er hier zeker bij. Al fietsend of roadtrippend door Zuid-Moravië word je getrakteerd op mooie uitzichten over glooiende landschappen die ook wel worden vergeleken met het Italiaanse Toscane. Hoogtepunten in het gebied zijn het pittoreske plaatsje Mikulov, maar ook de grotere stad Brno en het Lednice-Valtice Cultuurlandschap die we al eerder noemden als must-visit bezienswaardigheid in Tsjechië.

Mikulov

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: