Tsjechië

Het kasteel van Český Krumlov

De grote attractie van Český Krumlov is het kasteel dat overduidelijk ieder uitzicht van de stad domineert met die kenmerkende toren. Het enorme kasteelcomplex is door de eeuwen heen ontstaan en bestaat uit meerdere gebouwen langs maar liefst vijf binnenplaatsen. Het is een prachtige plek om te bezoeken, zelfs als je ervoor kiest om geen tickets te kopen en alleen maar de buitenkant komt bewonderen. Lees in deze blog meer over dé bezienswaardigheid van Krumlov.

Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie

Een korte historie

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de dertiende eeuw, maar het was pas eeuwen later dat het huidige kasteel ontstond. Een groot deel van het kasteel is te danken aan de Rosenbergs die drie eeuwen over deze regio regeerden. Zij creëerden een renaissanceslot, waaraan later nog aanpassingen in barok werden toegevoegd.

Nadat de familielijn uitstierf en het familiebezit korte tijd in het bezit van de keizer is geweest, waren het de Eggenbergs die hun stempel op het kasteel drukten. Het waren uiteindelijk de Schwarzenbergs die van het Krumlov-kasteel een van de belangrijkste plekken maakten door hier grote feesten te organiseren die het hoogtepunt van iedere sociale kalender waren. Er werd gezegd dat het hof in Český Krumlov zich zelfs kon meten met dan van Wenen.

Zoals veel kastelen en paleizen in Tsjechië, werd ook dat van Český Krumlov na de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd door de overheid. Hoewel de laatste Schwarzenberg die het kasteel in eigendom had, een groot tegenstander was van de Nazi’s en zelfs Hitler de toegang tot zijn kasteel zou hebben geweigerd, was zijn Duits-klinkende achternaam hiervoor voldoende. Zijn afstammelingen proberen tot de dag van vandaag hun eigendommen terug te krijgen.

Cesky Krumlov Tsjechie

De hoogtepunten van het kasteel

#1 Het baroktheater

Het kasteeltheater is een van de verborgen parels van Český Krumlov. Het is het oudste baroktheater ter wereld dat onveranderd de tijd heeft doorstaan. Waar de meeste theaters uit die tijd zijn afgebrand door het gebruik van vuur in theaterstukken of zijn aangepast aan moderne tijden, heeft in het theater van Český Krumlov letterlijk de tijd stilgestaan. Twee keer per jaar wordt het theater gebruikt zoals het in de tijden van prins Josef Adam werd gedaan. Historici zorgen ervoor dat er alleen opera’s worden gekozen die ook in die tijd in dit theater al werden opgevoerd. Er worden replica’s gemaakt van de oude kostuums – er zijn nog zeshonderd originele kostuums bewaard gebleven! – en de 250 jaar oude decors worden gebruikt zoals ze ook toen werden gebruikt. Maar ook buiten die barokfestivals is het theater te bezoeken met een rondleiding voor kleine groepen.

Barok Theater Cesky Krumlov

#2 De Cloak Bridge

Een van de meest fotogenieke plekken in Krumlov is zonder twijfel de Cloak Bridge van het kasteel. De brug verbindt de vierde en de vijfde binnenplaats met elkaar en ligt dus in het westelijke deel van het kasteel. Vanaf de grond zie je eerst drie verdiepingen van zware, massieve pilaren met daarboven een open brug en dan een passage in barokstijl.

Ooit was hier alleen een houten ophaalbrug te vinden, wat natuurlijk strategisch handig was om vijanden buiten de deur te houden. In rustigere tijden werd vervolgens een overdekte galerij van hout over de brug gebouwd, waarmee het kasteel met de tuinen werd verbonden. Rond 1707 werd een tweede galerij gebouwd. De een leidde van het kasteel naar de tuin en de ander naar het theater dat op de vijfde binnenplaats was gebouwd. De galerij naar het theater bracht de prins en zijn familie rechtstreeks in de prinselijke loge. De houten brug werd een stenen brug in de achttiende eeuw. De Cloak Bridge kreeg toen het barokuiterlijk dat we nu nog kunnen zien met beelden, bogen en pleisterwerk.

Lees meer: we schreven ook een uitgebreide blog over de Cloak Bridge van Český Krumlov.

Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie

#3 De kasteeltoren

Het hoogste punt van het kasteel is de markante kasteeltoren, tussen de eerste en tweede binnenplaats. De ronde toren is met een hoogte van bijna 55 meter een van de bekendste uitzichtpunten van de Krumlov en biedt een panorama van 360 °C over de fotogenieke oude stad. Je ziet de toren vanaf vrijwel iedere straat in Krumlov. Opvallend zijn vooral de sprookjesachtige top en de fresco’s rondom de toren. De kasteeltoren heeft zes verdiepingen met op de vierde verdiepingen een set bellen, waarvan de zwaarste 1.800 kg weegt. De top kan je beklimmen met een apart ticket. In het kasteeldeel onder de toren is het kasteelmuseum gevestigd en ook daarvoor heb je een afzonderlijk ticket nodig.

kasteel Cesky Krumlov

#4 De beren van Český Krumlov

Een minder aspect van het kasteel vind je bij de eerste binnenplaats. In de gracht voor het kasteel worden nog altijd drie beren gehouden. De bezoekers lijken het geweldig te vinden en staan hier volop selfies te maken. Wij vinden het vooral erg zielig voor de beren en hoewel beren in Český Krumlov onderdeel zijn van een oude traditie, is het niet echt meer van deze tijd.

beren in kasteel Cesky Krumlov

Een bezoek aan het kasteel

Een bezoek aan het kasteel kan zonder ticket door simpelweg van de buitenkant te genieten en door de verschillende binnenpleinen te lopen. Eigenlijk zie je op die manier al het mooiste van het kasteel, zoals de vijf binnenplaatsen, de renaissanceschilderingen op de buitenmuren en de Cloak Bridge.

Wil je ook van het interieur genieten of misschien de kasteeltoren beklimmen, dan kan je een van de verschillende tickets en rondleidingen kopen. Dit kan ter plekke of van tevoren online op de officiële website van het kasteel. Zorg dat je ook zeker de kasteeltuinen bezoekt. De toegang daarvoor is gratis.