Tsjechië

Bezoek de Cloak Bridge van Český Krumlov

Een van de meest fotogenieke plekken in Český Krumlov is zonder twijfel de Cloak Bridge van het kasteel. De Cloak Bridge – of Plášťový most in het Tsjechisch of Mantelbrug vertaald – verbindt de vierde en de vijfde binnenplaats met elkaar en ligt dus in het westelijke deel van het kasteel. Vanaf de grond zie je eerst drie verdiepingen van zware, massieve pilaren met daarboven een passage in barokstijl. Zowel vanaf de brug zelf als van beneden is deze brug absoluut een plaatje.

Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie

Van houten ophaalbrug naar barokgalerij

Ooit was hier alleen een houten ophaalbrug te vinden, wat natuurlijk strategisch handig was om vijanden buiten de deur te houden. In rustigere tijden werd vervolgens een overdekte galerij van hout over de brug gebouwd, waarmee het kasteel met de tuinen werd verbonden. Rond 1707 werd een tweede galerij gebouwd. De een leidde van het kasteel naar de tuin en de ander naar het theater dat op de vijfde binnenplaats was gebouwd.

De houten brug werd een stenen brug in de achttiende eeuw. Het was op dat moment de hoogste stenen brug in Tsjechië. De Cloak Bridge kreeg toen het barokuiterlijk dat we nu nog kunnen zien met beelden, bogen en pleisterwerk. De beelden zijn van heiligen St. Antonín Paduánský, St. Felix Kantaličský, St. Wenceslas en St. Jan Nepomucký en zijn overigens kopieën.

Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie
Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie

Verbinding tussen het kasteel, theater en tuinen

De Cloak Bridge bestaat dus uit drie delen: drie verdiepingen van massieve pilaren beneden, een open passage waar je als bezoeker kunt komen en daarboven overdekte galerijen. Er lijken drie galerijen te zijn, maar er zijn er maar twee functioneel. De onderste galerij verbindt de Masquerade Hall van het kasteel met het baroktheater. De galerij naar het theater bracht de prins en zijn familie rechtstreeks in de prinselijke loge.

De bovenste galerij leidt naar de tuinen en loopt dus nog een stuk verder door dan het theater. Dit deel gaat over het theater en vervolgens nog een stuk verder naar de rand van de tuinen. Als je achter het theater door loopt, zie je daar hoog boven je hoofd nog een stuk galerij lopen om ook het laatste stuk naar de tuinen te overbruggen.

Op deze foto van de kasteelwebsite zie je hoe de galerijen er van binnen uitzien én wat er nou precies zit tussen die twee galerijen.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten
Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie

Mooiste viewpoint in Krumlov

De Cloak Bridge is niet alleen zelf prachtig om te bekijken, maar ook een van de mooiste viewpoints in Český Krumlov. De brug was bij de bouw ooit de hoogste stenen brug in Tsjechië, dus je zit hier zeker hoog genoeg om goed over de stad uit te kijken. Dit uitzichtpunt konden wij ook ‘s avonds laat bezoeken, toen de stad langzaam donker werd en je overal lichtjes zag opkomen. Een sprookjesachtig gezicht!

Lees meer: hier lees je over de 6 mooiste uitzichtpunten van Český Krumlov.

Tien meter voorbij de Cloak Bridge leidt een deuropening je naar een soort patio waar je een vergelijkbaar uitzicht over de stad hebt als vanaf de Cloak Bridge. Het kan ook hier vrij druk zijn, want het uitzicht is spectaculair. Wij liepen in de vroege ochtend met onze baby steeds een rondje door de stad en dan was op de brug en de patio niemand te bekennen. De deur naar dit uitzichtpunt is ‘s avonds en ‘s nachts gesloten. Het uitzicht is hier vergelijkbaar met dat van de Cloack Bridge, al kan je hier net wel het kasteel met de kasteeltoren en de Cloak Bridge zien.