Tsjechië

De beste uitzichtpunten in Český Krumlov

Český Krumlov is zo’n stad die er in het echt precies uitziet als op de foto’s die je tijdens je reisvoorbereiding zal tegenkomen. Dat prachtige panorama over de stad is namelijk niet alleen een prachtig dronebeeld, maar kan je ook daadwerkelijk zelf zien. Op meerdere plekken zijn er prachtige uitzichtpunten voor de mooiste views over dit pittoreske stadje. Je ziet de rode daken, meanderende rivier, de kerktoren en het grote kasteel met die typerende toren vanaf meerdere plekken. Wij vertellen je in deze blog precies waar je de mooiste uitzichtpunten in Český Krumlov kan vinden.

De 5 mooiste viewpoints in Český Krumlov

#1 Het bekendste viewpoint met uitzicht op het kasteel

Een van de bekendste uitzichtpunten is het park Seminární zahrada, ofwel de tuin van de seminarie. Heel hoog ben je hier niet eens, maar dat is niet nodig voor een prachtig uitzicht. Vanaf dit punt heb je uitzicht over de daken, de straatjes en het kasteel. Vooral het zicht op het kasteel is erg mooi, want je kan vanaf hier precies zien hoe groot en uitgestrekt het kasteelcomplex is. Het strekt zich uit van het groenige dak rechts tot het gebouw na de Cloak Bridge links.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten

#2 Het doorkijkje in het kasteel

Ook vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stadsdaken. Uiteraard heb je een prachtig panorama over Český Krumlov en omgeving vanaf de kasteeltoren die het stadsbeeld domineert. Daarvoor moet je een apart ticket kopen. Maar wat als je nou zonder ticket net zo’n mooi uitzicht wil hebben?

Een bijzonder plekje is een doorkijkje in het kasteel zelf. Een ticket heb je hiervoor niet nodig, want de vrij toegankelijke, openbare weg door het kasteel en langs de vijf binnenplaatsen leidt hierlangs. Je vindt het doorkijkje tussen de tweede en derde binnenplaats, waar je in een soort tunnel door het kasteel loopt. Een geopende deur leidt naar een soort klein balkon waarvan je over de stad en de rivier uit kunt kijken. ’s Avonds en ’s nachts is dit punt trouwens gesloten.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten

#3 Het uitzicht vanaf de Cloak Bridge

De Cloak Bridge is niet alleen zelf prachtig om te bekijken, maar ook een van de mooiste viewpoints in Český Krumlov. De brug was bij de bouw ooit de hoogste stenen brug in Tsjechië, dus je zit hier zeker hoog genoeg om goed over de stad uit te kijken. Dit uitzichtpunt konden wij ook ’s avonds laat bezoeken, toen de stad langzaam donker werd en je overal lichtjes zag opkomen. Een sprookjesachtig gezicht!

Je ziet uiteraard vanaf dit uitzichtpunt in Český Krumlov het bekende kasteel niet, want daar maakt de brug onderdeel van uit en ben je dus – maar wel de kathedraal, rode daken, een kapel op de heuvel in de verte én je staat precies in de bocht van de rivier wat een extra mooi gezicht is.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten

#4 Viewpoint bij de patio vlakbij de kasteeltuinen

Tien meter voorbij de Cloak Bridge leidt een deuropening je naar een soort patio waar je een vergelijkbaar uitzicht over de stad hebt als vanaf de Cloak Bridge. Het kan ook hier vrij druk zijn, want het uitzicht is spectaculair. Wij liepen in de vroege ochtend met onze baby steeds een rondje door de stad en dan was op de brug en de patio niemand te bekennen.

De deur naar dit uitzichtpunt is ’s avonds en ’s nachts gesloten. Het uitzicht is hier vergelijkbaar met dat van de Cloack Bridge, al kan je hier net wel het kasteel met de kasteeltoren en de Cloak Bridge zien.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten

#5 De zonsondergang vanaf de rand van de stad

In een stad met uitzichtpunten moet je toch ook ergens de zonsondergang kunnen bekijken, dachten wel. Toch vonden we nergens iets over een sunset viewpoint. Uiteindelijk hebben we die zelf gevonden en kunnen we deze geheime spot nu met jou delen!

Aan de rand van de stad, in het oosten en vlakbij het busstation, heb je een prachtige plek om over de stad uit te kijken. Er staan bankjes om er even bij te zitten, zodat je de zon langzaam achter het kasteel weg zal zien zakken. Waarschijnlijk zal je hier net als wij alleen zijn, want natuurlijk alleen maar kan bijdragen aan de magie van Český Krumlov.

Zonsondergang Cesky Krumlov Sunset Viewpoint

#6 De heuvel buiten de stad

Tot slot kunnen de actieve bezoekers van Český Krumlov zich nog wagen aan een klim naar de Křížová hora, een kapel op een heuvel net buiten de stad. De kapel op de top is een soort bedevaartsplek. Het pad omhoog is ingericht als een kruiswegstatie, dus met meerdere kapelletjes onderweg om te bidden. Uiteindelijk word je na ongeveer 40 minuten beloond met een prachtig uitzicht over Krumlov. Omdat je hier best ver van het oude centrum en erg hoog bent, kan je de hele stad hier perfect overzien.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: