Tsjechië

Wat te doen in Český Krumlov, sprookjesstad in Bohemen

Zou Český Krumlov na Praag de meest bezochte stad zijn in Tsjechië? Het zou ons niets verbazen, want dit sprookjesachtige stadje in het zuiden van Bohemen is zonder twijfel een van de mooiste plekken in het land. Iedere straathoek is even fotogeniek met historische renaissancehuizen met eeuwenoude fresco’s, een meanderende rivier, een gigantisch kasteel en prachtige uitzichtpunten. Zelden is een plek in werkelijkheid precies zo mooi als op de foto’s, maar Český Krumlov is dat zeker. Dit pittoreske stadje hoort zeker op jouw reisroute door Tsjechië thuis en wij helpen jou om je trip voor te bereiden.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten

Praktisch: waar ligt Český Krumlov?

De stad ligt in het zuiden van Bohemen, dus in het uiterste zuidwesten van Tsjechië. De Oostenrijkse en Duitse grenzen zijn niet ver weg en bijvoorbeeld het Oostenrijkse Salzburg ligt op maar drie uur rijden. Maar ook de Tsjechische hoofdstad Praag ligt op maar 2,5 uur rijden. Als je Krumlov wil bezoeken met de trein, reis je meestal naar České Budějovice en stap je daar over.

Tip: op de route vanuit steden als Praag en Brno naar Český Krumlov ligt het prachtige Kasteel Hlluboka, waar je zeker een stop moet maken.

De toevoeging Český betekent overigens niet veel meer dan Tsjechisch. Je kan de stad ook kortweg ‘Krumlov’ noemen. Maar zorg dan dat je niet in verwarring raakt met het andere Krumlov in Tsjechië, namelijk Moravský Krumlov in het oosten.

Praktisch: parkeren in Český Krumlov

Het hele oude centrum – dus het deel binnen de kronkel van de rivier – is een voetgangerszone. Dat is natuurlijk heel fijn als je de stad verkent en door de straatjes dwaalt, maar minder praktisch als je je auto kwijt moet. Rondom het oude centrum kan je jouw auto gelukkig prima kwijt. Steek het water over en je bent direct in het oude centrum. De grootste parkeerplaats ligt direct naast het kasteel en vind je hier op de kaart. Vrijwel overal betaal je (omgerekend) rond de € 12 per dag.

Cesky Krumlov Tsjechie

Overnachten in Český Krumlov

Het is alles behalve moeilijk om een slaapplek te vinden in Krumlov, want het piepkleine stadje is erg populair bij toeristen van over de hele wereld. Er zijn misschien zelfs meer hotels en pensions in het oude centrum te vinden dan woonhuizen. Voor iedere wens en prijs is er genoeg keuze! Hier vind je een overzicht van de beste slaapplekken in Český Krumlov. Wij sliepen zelf voor € 53 per nacht in een ruim tweekamerappartement met keukentje in de oude stad bij Apartments Kajovska 63.

Let er dus wel op dat je nog parkeerkosten moet betalen, als je met de auto komt. Dit zal neerkomen op ongeveer € 12 per dag en is dus best fors.

Eten en drinken in Český Krumlov

Krumlov is als historische trekpleister nou niet de plek voor verfijnde restaurants of hippe hotspots, maar er zijn zeker wel leuke spots te vinden. Voor een lokaal biertje moet je natuurlijk bij Pivovar Eggenberg zijn, maar er zijn ook zat leuke kroegen en fijne terrassen op andere plekken te vinden.

  • Kolektiv Cafe voor een hippte hotspot met goede koffie en heerlijk ontbijt
  • Masma Espresso Bar voor je dagelijkse shot cafeïne
  • Ideal Coffee voor je koffiemomentje
  • Egon Café voor ontbijt of lunch
  • Krumlovský mlýn voor heerlijke vega en vegan gerechten
Barok Theater Cesky Krumlov

De bezienswaardigheden van Český Krumlov

#1 De viewpoints over Český Krumlov

Als je je inleest over deze bestemming, kom je ongetwijfeld van die prachtige panoramashots van de stad tegen. En dat zijn in het geval van Krumlov niet alleen prachtige droneshots, maar gewoon viewpoints die jezelf kan bezoeken. Van het ene punt zie je het gigantische kasteelcomplex en vanaf weer een ander uitkijkpunt zie je juist de kerktoren hoog boven de stad uittorenen. Het allerleukste uitzichtpunt vinden wij misschien wel de plek aan de rand van de stad waar je een prachtige zonsondergang kan zien. We konden hier nergens iets over terugvinden en hebben deze spot zelf ‘ontdekt’, wat het natuurlijk nog eens extra leuk maakte voor ons.

Lees meer: hier lees je over de 6 mooiste uitzichtpunten van Český Krumlov.

viewpoints Cesky Krumlov uitzichtpunten
Zonsondergang Cesky Krumlov Sunset Viewpoint

#2 De oude UNESCO-stad

De belangrijkste reden om Krumlov te bezoeken is de fotogenieke oude stad. Die is zelfs zo mooi en van historisch belang dat het hele centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dwars door de stad meandert de rivier de Moldau en in een lus daarvan – haast een eiland – vind je de oude stad. Vrijwel alle gebouwen komen uit de zestiende en zeventiende eeuw en tonen de typische renaissance-architectuur van die tijd. Je ziet gebouwen met de mooiste fresco’s verspreid over de hele stad, maar natuurlijk ook vooral in het kasteel.

Bezoek vooral het centrale plein van Krumlov, een van de weinige pleinen van de stad. Opvallend zijn de drie familiewapens op het stadhuis. Het zijn de drie families die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van Český Krumlov: de Rosenbergs, de Eggenbergs en de Schwarzenbergs. De Rosenbergs gebruiken natuurlijk een roos in hun wapen en als je goed oplet, zal je die op meerdere plekken in de stad nog terugzien. Het wapen van de Schwarzenbergs is met de kraai die een oog van een Ottomaanse vijand uitpikt, wel wat bijzonder. Ook in de kerk zie je dit terug en in een Schwarzenberg-kasteel niet ver van Krumlov is zelfs een deurknop van een kraai en hoofd te zien.

Die kerk is een andere hoogtepunt van de stad. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de twee orgels, waarvan de oudste afkomstig is van een andere, oude kerk uit Český Krumlov. Deze St. Josta-kerk vind je hier en hoewel het nog duidelijk te herkennen is als een voormalige kerk, zitten er al heel lang appartementen in het gebouw.

#3 Met een kano in de Moldau

Met een oude stad die bijna helemaal omsloten is door een rivier, kan het niet anders dan dat je de stad kan ervaren vanaf het water. Het is in Český Krumlov heel populair om een kano of raft te huren en daarmee over de Moldau te varen. Je kan een uitgebreide tocht maken waarbij je ver buiten de stad begint of eindigt, maar ook een korte tocht door die lus rondom het oude centrum. Langs het water zijn ook leuke terrasjes te vinden, waar je even kan stoppen met je kano. Op meerdere plekken in Český Krumlov vind je verhuurbedrijven

Cesky Krumlov Tsjechie

#4 Het grote kasteel van Český Krumlov

De grote attractie van Krumlov is het kasteel. Het ligt aan de andere kant van de Moldau, dus niet in die lus waar de rest van de oude stad te vinden is. Het kasteel is door de eeuwen heen zo uitgebouwd dat het een groot complex is van meerdere gebouwen langs maar liefst vijf binnenplaatsen.

Een groot deel van het kasteel is te danken aan de Rosenbergs die drie eeuwen over deze regio regeerden. Zij creëerden een renaissanceslot, waaraan later nog aanpassingen in barok werden toegevoegd. Nadat de familielijn uitstierf en het familiebezit korte tijd in het bezit van de keizer is geweest, waren het de Eggenbergs die hun stempel op het kasteel drukten. Het waren uiteindelijk de Schwarzenbergs die van het Krumlov-kasteel een van de belangrijkste plekken maakten door hier grote feesten te organiseren die het hoogtepunt van iedere sociale kalender waren. Er werd gezegd dat het hof in Český Krumlov zich zelfs kon meten met dan van Wenen.

Zoals veel kastelen en paleizen in Tsjechië, werd ook dat van Český Krumlov na de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd door de overheid. Hoewel de laatste Schwarzenberg die het kasteel in eigendom had, een groot tegenstander was van de Nazi’s en zelfs Hitler de toegang tot zijn kasteel zou hebben geweigerd, was zijn Duits-klinkende achternaam hiervoor voldoende. Zijn afstammelingen proberen tot de dag van vandaag hun eigendommen terug te krijgen.

Een bezoek aan het kasteel kan zonder ticket door simpelweg van de buitenkant te genieten en door de verschillende binnenpleinen te lopen. Eigenlijk zie je op die manier al het mooiste van het kasteel. Wil je ook van het interieur genieten of misschien de kasteeltoren beklimmen, dan kan je een van de verschillende tickets en rondleidingen kopen. Dit kan ter plekke of van tevoren online op de officiële website van het kasteel. Zorg dat je ook zeker de kasteeltuinen bezoekt. De toegang daarvoor is gratis.

Leestip: bereid je voor je op je bezoek aan het kasteel met deze uitgebreide blog over het kasteel van Krumlov.

kasteel Cesky Krumlov
Cesky Krumlov Tsjechie

#5 Het baroktheater

Het baroktheater is een van de verborgen parels van Český Krumlov. Het is het oudste baroktheater ter wereld dat onveranderd de tijd heeft doorstaan. Prins Josef Adam van Schwarzenberg was verantwoordelijk voor een grootschalige verbouwing van 1765 tot 1766 van het oude kasteeltheater, waarbij hij een extravagant theater bouwde dat niet zou hebben misstaan in Wenen. Als groot theaterliefhebber stelde hij bovendien een leger aan theaterpersoneel aan dat voor de paarden, kleine dieren, geluidseffecten én ingenieuze techniek moest zorgen.

Waar de meeste theaters uit die tijd zijn afgebrand door het gebruik van vuur in theaterstukken of zijn aangepast aan moderne tijden, heeft in het theater van Český Krumlov letterlijk de tijd stilgestaan. Het is daarmee een unieke plek om te bezoeken, maar dat wordt niet heel vaak gedaan. Hoewel het als kasteeltheater onderdeel is van de meest bezochte bezienswaardigheid in de stad, weten maar weinig bezoekers van deze prachtige plek. 

Twee keer per jaar wordt het theater gebruikt zoals het in de tijden van prins Josef Adam werd gedaan. Historici zorgen ervoor dat er alleen opera’s worden gekozen die ook in die tijd in dit theater al werden opgevoerd. Er worden replica’s gemaakt van de oude kostuums – er zijn nog zeshonderd originele kostuums bewaard gebleven! – en de 250 jaar oude decors worden gebruikt zoals ze ook toen werden gebruikt. Maar ook buiten die barokfestivals is het theater te bezoeken met een rondleiding voor kleine groepen.

Lees meer: in deze blog over het baroktheater lees je meer over dit bijzondere theater en hoe je kaartjes koopt voor een rondleiding.

Barok Theater Cesky Krumlov

#6 De Cloak Bridge

Een van de meest fotogenieke plekken in Český Krumlov is zonder twijfel de Cloak Bridge van het kasteel. De Cloak Bridge – of Plášťový most in het Tsjechisch of Mantelbrug vertaald – verbindt de vierde en de vijfde binnenplaats met elkaar en ligt dus in het westelijke deel van het kasteel. Vanaf de grond zie je eerst drie verdiepingen van zware, massieve pilaren met daarboven een passage in barokstijl. Ooit was hier alleen een houten ophaalbrug te vinden en die werd vervolgens uitgebreid met een overdekte galerij en later weer een tweede galerij. De een leidde van het kasteel naar de tuin en de andere naar het theater dat op de vijfde binnenplaats was gebouwd. Zowel vanaf de brug zelf als van beneden is deze brug absoluut een plaatje. De Cloak Bridge is niet alleen zelf prachtig om te bekijken, maar ook een van de mooiste viewpoints in Český Krumlov. De brug was bij de bouw ooit de hoogste stenen brug in Tsjechië, dus je zit hier zeker hoog genoeg om goed over de stad uit te kijken.

Leestip: hier lees je meer over deze bijzondere brug in Krumlov.

Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie
Cloak Bridge | Kasteel Cesky Krumlov Tsjechie

#7 De Eggenberg-brouwerij

De adelijke eigenaren van het kasteel van Krumlov brachten ook bier naar de stad. Net als met het kasteel begon dat met de Rosenbergs, daarna de Eggenbergs en vervolgens de Schwarzenbergs. De Nazi-bezetter en na de oorlog de Tsjechische regering namen alle familiebezittingen van de Schwarzenbergs in beslag. Het werd omgedoopt tot Český Krumlov Brouwerij en toen het werd heropend als historische brouwerij voor toeristen, kwamen de Eggenbergs weer als naamgever om de hoek kijken. Er zijn tours te boeken, maar je kan ook neerstrijken in het restaurant om dat lokale bier gelijk maar te proeven.

Cesky Krumlov Tsjechie

#8 Kasteel Hluboka

Het mooiste kasteel van Tsjechië ligt op steenworpafstand van Český Krumlov. Van de honderden kastelen in het land is Kasteel Hluboka na dat van Praag het meest bezocht. Het voldoet dan ook precies aan alles wat je van een kasteel wil. Van romantische tuinen tot klassieke kantelen en van historische torens tot imponerende zalen. Het werd door de Schwarzenberg-prinsen uit Český Krumlov herbouwd in de stijl van wat we nu zien. Met het Engelse Windsor Castle duidelijk als inspiratiebron.

Er zijn meerdere rondleidingen door het kasteel te boeken gedurende het hoogseizoen. De tour door de officiële ruimtes laat je de grootste zalen zien, terwijl die door de prinselijke appartementen meer een inkijkje geeft in het privéleven in het kasteel. Maar ook de keuken, gastenkamers en hoogste toren zijn te bezoeken. Let er wel op dat in de winter minder van het kasteel te zien is en er dan een aparte rondleiding wordt gegeven. Trek minstens een halve dag uit voor je bezoek, zodat je naast een rondleiding door het kasteel ook de tuinen kan verkennen. Loop dan ook zeker naar de achterkant van het kasteel om de prachtige gallerij aan die zijde te zien.

Kasteel Hluboka
Kasteel Hluboka

#9 Moderne kunst in het Egon Schiele Art Centrum

In een openluchtmuseum als Krumlov ligt het misschien niet voor de hand om een museum in te duiken. Toch is dat in deze Tsjechische sprookjesstad zeker een aanrader! Voor liefhebbers van kunst, en dan vooral moderne kunst, is het Egon Schiele Art Centrum absoluut een aanrader. Hoewel er wisselende tentoonstellingen zijn, verraadt de naam van het museum al dat een deel van de vaste collectie is gewijd aan de kunstenaar Egon Schiele. Bij het museum zit een café dat ook zeker een aanrader is en zonder ticket voor het museum te bezoeken is.

#10 Vintage fotoatelier Seidel

Wie niets heeft met moderne kunst en liever het verleden induikt, moet juist zijn bij het Museum Fotoatelier Seidel. Het museum ligt net buiten het centrum, maar nog steeds op korte loopafstand van alle hoogtepunten. Waar je in de meeste fotografiemusea prachtige historische foto’s en misschien een vitrine met wat antieke camera’s te zien krijgt, is dit museum anders. In Fotoatelier Seidel wandel je een oude fotostudio binnen, waar ooit portretfoto’s werden gemaakt. Inclusief kledingrekken met kleding voor de portretfoto’s, studioachtergronden met een historisch tintje en meer details waardoor je je echt in een oude fotostudio waant. En het allerleukste: je kunt hier ook zelf een (groeps)portret laten schieten! Boek hiervoor wel ruim van tevoren een plekje, want dit is misschien wel een van de populairste dingen om te doen in Český Krumlov.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: