Tsjechië

Mariënbad, historisch kuuroord in de Tsjechische natuur

Niet ver van de Duits-Tsjechische grens ligt in de groene heuvels het plaatsje Mariënbad. Of eigenlijk: Mariánské Lázně in het Tsjechisch, maar zo dicht bij de Duitse grens lijkt de Duitse naam voor het stadje het gewonnen te hebben onder de reizigers. Het historische kuuroord is een opmerkelijke bezienswaardigheid in Tsjechië met chique hotels en spa’s, prachtige wandelpaden door het groen en een veelvoud aan tappunten met helend mineraalwater. Die combinatie trekt vooral ouderen, waardoor het onder Tsjechen bekend staat als een bejaardentrekpleister. Wij bezochten Mariënbad met onze baby en horen als jong gezin misschien niet tot de standaard doelgroep, maar ook wij vonden het kuuroord een van de leukste plekjes in Tsjechië! In deze blog leggen we je precies uit waarom en welke bezienswaardigheden in Mariënbad je niet wilt missen.

Marienbad Tsjechie
Marienbad Tsjechie

De bezienswaardigheden van Mariënbad

#1 De colonnade van Mariënbad

De mooiste bezienswaardigheid in Mariánské Lázně is natuurlijk de colonnade in het hart van de stad. Voor kijkers van Wie Is De Mol zal deze highlight ook wel bekend voorkomen, want het was een van de Wie Is De Mol-locaties die de kandidaten bezochten in het laatste seizoen.

Het monumentale bouwwerk in neo-Barokstijl is gebouwd in de hoogtijdagen van het kuuroord, in 1888 en 1889. In die tijd trok het plaatsje nog beroemde bezoekers als Chopin, Wagner, Tolstoj en Goethe en koninklijke gasten als de Britse koning Edward of de laatste Oostenrijkse koning Franz Joseph. De rijkdom die zij met zich brachten, vertaalde zich in de imposante colonade van het toen erg moderne gietijzer. Op een andere locatie werden de gietijzeren onderdelen gemaakt om vervolgens per trein stuk voor stuk naar Mariánské Lázně te worden vervoerd.

Op de koepelplafonds zijn schilderingen aangebracht die een stuk moderner zijn. Ze ogen nogal eigentijds en dat klopt ook wel, want ze zijn tijdens de renovatie tussen 1973 en 1981 pas aan de colonade toegevoegd. De Tsjechische kunstenaar Josef Vyletal maakte toen kleurrijke fresco’s die het menselijke verlangen om te vliegen uitbeelden. Met een lengte van 180 meter zou de gietijzeren constructie nog altijd de langste colonnade van Tsjechië zijn.

Tip: er zijn meer van dit soort zuilengallerijen in Mariënbad, zoals direct om de hoek de witte gallerij van de Karolina Kolonáda met twee mineraalwaterbronnen of wat zuidelijker de monumentale, maar slecht onderhouden Lázeňska Kolonáda met kleurrijke bloembedden en een borrelende waterbron.

Colonade Marienbad Tsjechie

#2 De singing fountain

Direct naast de colonnade staat de singing fountain. Ieder oneven uur en 22.00 uur gaat de fontein los met een water- en muziekspektakel. ’s Avonds in het donker komt daar ook nog licht bij om het plaatje helemaal af te maken. Het spektakel trekt behoorlijk veel bezoekers. Het lijkt erop alsof vrijwel alle toeristen in Mariënbad op dat moment zich rondom de fontein verzamelen. Naast de fontein staat een bord met het muziekschema van dat seizoen. Daarop kan je precies zien wanneer welk muziekstuk wordt gespeeld en dat varieert van klassieke muziek tot My Heart Will Go On van Celine Dion.

Tip: ga tijdens de voorstelling van de zingende fontein naar de colonade, als je die even voor jezelf wilt hebben zonder andere bezoekers.

Singing Fountain Marienbad Tsjechie

#3 Het groene stadscentrum

Mariënbad staat vol prachtige architectuur – met de monumentale colonnade als absoluut hoogtepunt – en is vooral heel erg groen. Het stadje is niet groot en de bezienswaardigheden concentreren zich grofweg rondom de colonnade met een paar straten daar omheen. Het is de moeite waard om door die straten te wandelen en te zien wat de rijkdom van de adellijke kuuroordgangers van de vorige eeuw voor prachtige gebouwen heeft achtergelaten in Mariënbad. De gevels doen wel denken aan Wenen, wat toen een van de belangrijkste steden van Europa was en een voorbeeld voor andere steden. Veel Weense architecten werden dan ook ingeschakeld om Mariënbad van de mooiste gebouwen te voorzien.

In veel van die imposante, monumentale panden vind je nu nog steeds prachtige hotels waar je even terug in de tijd gaat. Een van de beroemdste en oudste hotels is Hotel Nove Lazne, gevestigd in een van de mooiste monumenten van de stad. Andere historische parels vol oude glorie en allure zijn Grandhotel Pacifik, Hotel Excelsior en Spa Hotel Bohemia. De pastelkleurige planden zijn allemaal even weelderig en fotogeniek.

Wandel ook door het hart van de stad, waar je in Mariánské Lázně eens geen centraal plein met historische gebouwen als een kerk of stadhuis aantreft. Het middelpunt van het kuurstadje is een groen stadspark met vijvers, standbeelden, lanen, bankjes, bomen en fonteinen. Om dit plein staan die grote hotels van weleer met al hun oude glorie en monumentale gevels en de colonnade. Hiermee heeft Mariënbad een heel ander aanzicht dan veel andere Tsjechische steden en ademt het een rust uit die je niet snel ziet op zo’n bruisend stadsplein op andere plekken.

Marienbad Tsjechie

#4 Het helende mineraalwater

Mariënbad blijft natuurlijk in de eerste plaats een kuuroord. Daarvan kan je genieten door je net als de bejaarde toeristen in een van de vele (hotel)spa’s terug te trekken. Maar is het niet veel leuker om je wandelschoenen aan te trekken en het helend mineraalwater verspreid door de stad op te zoeken? Overal in Mariënbad zal je waterkraantjes terugvinden. Soms een los tappunt op een haast verlaten plek, vervolgens een waar je het water onder een glazen koepeltje omhoog ziet borrelen, verderop een bron waar alles rood kleurt door het ijzer houdende water en weer een andere keer een waterbron in een monumentaal pand. Er zouden er iets van veertig zijn, als we goed hebben geteld.

Wij vonden het een sport om tijdens ons bezoek zo veel mogelijk van die tappunten te vinden. Moeilijk is dat overigens niet. Op de kaart van de handige Tsjechische wandelapp Mapy.cz zie je gewoon staan en ook op de borden met kaarten verspreid door en om de stad staan de waterbronnen vaak aangegeven. Of ‘pramen’ in het Tsjechisch. Extra leuk is hoe bij iedere bron is aangegeven wat de exacte samenstelling van het water is. Er zit in ieder geval veel ijzer in, zo werd ons ook duidelijk toen onze fles mineraalwater tijdens onze terugreis naar Nederland langzaam rood kleurde van de mineralen. Je zal begrijpen dat we het water niet meer durfden te drinken.

Wist je dat er in Mariënbad zelfs speciale bekers worden gebruikt om het water te drinken? Ze hebben een soort tuitje waar je uit kan drinken. In iedere souvenirshop zal je ze tegenkomen. De reden voor het ontwerp is ons niet duidelijk geworden. Maakt dit het handig om het water al lopend te drinken? Of voorkom je hiermee dat het mineraalrijke water je tanden aantast?

Bronwater Marienbad Tsjechie

#5 De groene wandelingen rondom de stad

Mariënbad zelf heb je al snel gezien, al kan je er natuurlijk voor kiezen om je een paar dagen heerlijk in de watten te laten leggen in een van de spa’s. Maar als je na al dat flaneren langs de colonade en relaxen in de spa’s wat actievers wilt doen, moet je zeker de groene omgeving van de stad verkennen. Rondom Mariënbad liggen uitgestrekte bossen en groene heuvels, waar je mooie hikes kan maken. De wandelroutes zijn goed aangegeven met kleurindicaties op houten palen langs de paden, maar er staan vaak genoeg ook borden met kaarten langs de paden en de Tsjechische wandelapp Mapy.cz laat ook alle wandelroutes zien.

Direct rondom de stad liggen fijne wandelpaden die je naar een aantal uitzichtpunten rondom het stadje brengen, waarbij je onderweg een aantal waterbronnen passeert. Als je wat verder wilt wandelen, dan kan je bijvoorbeeld de blauwe route afleggen die je naar de zwavelbronnen van Smrad’och brengt (hier op de kaart). Smrad’och zou vertaald ‘Stinkend’ betekenen, al valt de geur van de zwavelbronnen er wel mee en zijn de bronnen zelf ook erg bescheiden. Je ziet alleen wat bubbelend water in kleine poelen.

Een aanrader vonden wij de groene route naar het noordelijkere plekje Kladská (hier op de kaart), waar we uitkeken over spiegelgladde meertjes waar de naaldbomen in weerspiegelden. Weer een andere optie is om te wandelen naar het dorpje Kynžvart, waar een mooi kasteel staat dat ook open is voor bezoekers (hier op de kaart).

Tip: download de app Mapy.cz om te hiken in Tsjechië, al kan je voor Mariënbad ook deze online wandelkaart gebruiken.

Marienbad Tsjechie

#6 Een dagtrip naar Pilsen

Pilsen is dé bierstad van Tsjechie. En dat zegt wat in een land waar honderden brouwerijen te vinden zijn. Het stadje ligt op ongeveer een uur rijden vanuit Mariënbad en is daardoor een ideale dagtrip. Ook wij bezochten Pilsen voor een dagdeel en dat is genoeg om het kleine plaatsje te verkennen. Wandel over het historische stadsplein met kerk en in het oog springende stadhuis, boek een tour bij de beroemde brouwerij en strijk neer bij een van de hippe koffietentjes op het terras. Aanraders voor een goede espresso zijn de koffiebarren Walter, Mitty en Le Frenchie die op een rij naast elkaar zitten. Voor een mooi panorama over de stad moet je de kerktoren op het centrale marktplein bezoeken. Iets buiten het centrum vind je DEPO2015, een cultureel centrum met koffie-/borrelplek en bijzondere kunstwerken in een industeriële sfeer.

Pilsen Tsjechië

#7 Kasteel Loket

Ten noorden van Mariënbad, richting Karlsbad, ligt een van de topkastelen van Tsjechië. Het is een rit van ongeveer 40 minuten vanuit Mariánské Lázně. Het is zo’n typisch sprookjeskasteel, zoals je zou die tekenen als kind: in de bocht van een rivier, haast op een eiland, en met torentjes en een binnenplein. Mogelijk komt het je bekend voor als een van de Wie Is De Mol-locaties van afgelopen seizoen of uit de James Bond-film Casino Royale?

Het is een van de oudste kastelen van het land en heeft ook een typisch middeleeuwse stijl met dikke muren, waardoor het ooit bekend stond als het onoverwinnelijke kasteel van Bohemen. Tegenwoordig is het een museum en kan je hier dus op een dagtrip vanuit Mariënbad binnenkijken. Je kan bij je bezoek een uitleg of een rondleiding boeken, ook in het Engels, maar het is ook zeker aan te raden om de kasteelwebsite te bezoeken. Op de schets van het kasteel zie je duidelijk de verschillende delen ervan en als je daarop klikt, krijg je meer uitleg over de geschiedenis.

Hrad Loket Kasteel Tsjechië

Is Mariënbad de moeite waard?

Je zal Mariënbad niet vaak terug zien komen in reisroutes voor Tsjechië of in een overzicht van de hoogtepunten van het land. Het kuuroord trekt dan ook vooral oudere bezoekers en lijkt onopgemerkt te blijven bij andere reizigers. Is dat terecht? Of is Mariënbad wel de moeite waard van een bezoek?

Ja! Wij vinden Mariënbad een bezoek waard. De stad is door de combinatie van natuur en architectuur anders dan andere Tsjechische steden en daarmee een leuke aanvulling op iedere rondreis door het land. De combinatie tussen bijzondere architectuur en wandelen in de groene heuvels is heerlijk. Wij vonden Mariënbad een erg leuke bestemming in Tsjechië, maar we geven toe: het stadje is ook weer niet zo spectaculair dat je het echt niet mag missen.

Vanwege de handige locatie in Tsjechië – helemaal in het oosten, richting de Duitse grens – is Mariënbad een logische laatste of eerste stop voor een roadtrip door Tsjechië met de eigen auto vanuit Nederland. De stad ligt op ruim 8 uur rijden vanaf Utrecht en kan je dus makkelijk vanuit Nederland in een dag rijden bereiken. Wij deden daar overigens zelf twee dagen over met onze baby van drie maanden oud en stopten onderweg in Kassel. Als je een rondreis door Tsjechië maakt met je eigen auto vanuit Nederland, zal deze plaats vrijwel altijd op je route liggen. Dus ja, alleen al vanwege die handige locatie is Mariënbad een aanrader.

Marienbad Tsjechie

Mariënbad, Karlsbad of Pilsen?

In deze regio liggen naast Mariënbad nog twee andere leuke plaatsen die vaak worden getipt in reisgidsen en -blogs: Pilsen en Karlsbad. Het zijn alledrie steden die handig op de route van Nederland naar Tsjechië liggen. Bezoek je dan Mariënbad, Karlsbad of Pilsen?

Karlsbad is de grotere broer van Mariënbad, ook een historisch kuuroord maar dan in een groter en daardoor wat meer toeristisch stadje. Pilsen is een leuk, klein stadje op ongeveer een uur rijden. Het lijkt meer op andere Tsjechische steden en is wat ons betreft minder uniek dan een kuurstadje als Mariënbad. Wij raden je aan om tussen Karlsbad en Mariënbad te kiezen, afhankelijk van je behoefte aan een drukkere en grotere stad of een meer groene, rustige plek. Maak vanaf daar dan een dagtrip naar Pilsen, zodat je ook het bekende bierstadje aan je rondreis toe kan voegen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: