Tsjechië leent zich perfect voor een mooie rondreis met je eigen auto! In Tsjechië is veel meer te beleven dan alleen maar een stedentrip naar de pracht en praal van Praag, al hoort die citytrip ook zeker op je bucketlist thuis. Het land van honderden kastelen, prachtige natuurparken, pittoreske steden, indrukwekkende kerktorens, UNESCO-beschermde stadjes en hoge bergtoppen is zo divers dat je je hier zonder moeite meerdere vakanties lang kan vermaken. En wist je dat je vanuit Nederland al in acht uur naar de meest westelijke bestemmingen in Tsjechië reist? Die korte reistijd vonden wij ideaal, toen wij deze zomer een roadtrip door Tsjechië maakten met onze baby van drie maanden. We verkenden op onze rondreis alle uithoeken van deze bijzondere reisbestemming. In deze blog delen we al onze tips voor jouw rondreis door Tsjechië en geven we je de perfecte reisroute langs alle hoogtepunten én meer off the beaten track parels.
Leestip: hier vind je al onze blogs over Tsjechië.
Waarom een roadtrip door Tsjechië met je eigen auto?
Tsjechië verken je het makkelijkst met een eigen (huur)auto. Het land is ook prima te bereiken met de trein of het vliegtuig naar de hoofdstad Praag, waarna je met het openbaar vervoer verder reist. De busverbindingen zijn top en brengen je naar veel uithoeken. Maar er gaat uiteindelijk niets boven het gemak en de flexibiliteit van een eigen (huur)auto. En aangezien de Tsjechische grens op maar acht uur rijden van Nederland ligt, is het dan wel zo handig – en budgetvriendelijk – om gewoon je eigen auto vanuit Nederland mee te nemen. De ideale rondreis door Tsjechië begint daarom ook bij een van de bestemmingen vlakbij de Duits-Tsjechische grens, zoals Hrensko in een prachtig natuurgebied of het historische kuurstadje Mariënbad.
De ultieme reisroute voor een roadtrip door Tsjechië
#1 Hrensko en Boheems Zwitserland
Het plaatsje Hrensko ligt precies op de Duits-Tsjechische grens en je bent er al in acht uur vanuit Nederland. Het stadje zelf stelt niets voor, maar is toch onze eerste tip voor jouw rondreis. Het is namelijk dé toegangspoort tot het prachtige natuurgebied Boheems Zwitserland, waar je de mooiste hikes van heel Tsjechië kan maken. Vanuit Hrensko kan je de twee mooiste hikes in Boheems Zwitserland lopen, namelijk die naar de zandstenen Pravcicka Boog en die door de groene Edmundsklamm. Overigens hoef je niet te overnachten in Hrensko, je kan ook prima kiezen voor een van de minder toeristische en meer idyllische dorpjes in het natuurgebied.
Wij raden je aan om minstens twee volle dagen voor Boheems Zwitserland uit te trekken. Zo kan je allebei de hikes lopen. Maar het is ook mogelijk om de twee hikes achter elkaar te plakken en op één dag te lopen. Dat geeft je weer ruimte om op de tweede dag een minder bekende wandeling te maken of aan de Duitse kant van het natuurgebied de Basteibrücke en Slot Königstein te bezoeken.
Extra stop: Liberec
Heb je genoeg tijd om nog een extra stop te maken? Voeg dan ook de plaats Liberec aan je reisroute toe voor een bestemming buiten de gebaande paden. Deze verborgen parel in het noorden van Bohemen ligt tussen prachtige bergen, nationaal parken, pitterske dorpen en historische kastelen. In de winter is dit dé plek om te zijn voor wintersport en in de zomer voor indrukwekkende natuur en het hippe stadsleven. Wij brachten vier dagen door in deze verborgen parel ten noorden van Praag en werden verliefd op de knusse straatjes, prachtige omgeving en fijne stadssfeer.
Wij raden je twee dagen aan in deze stad. Verken een dag de historische monumenten, hippe hotspots en oude binnenstad en maak op de tweede dag een tour langs de bijzondere hoogtepunten in de omgeving, zoals het uitzichtpunt Ještěd en de sprookjesachtige Novina Railway Viaduct.
Hier lees je al onze tips voor Liberec.
#2 Het Boheems Paradijs en de Rotsen van Prachov
Een van de beroemdste natuurgebieden in Tsjechië is het Boheems Paradijs. En dan vooral het deel met de Rotsen van Prachov. Grillige rotsformaties steken hier de lucht in en jij kan er tussendoor wandelen. Al klinkt wandelen misschien wat te ontspannen. Je moet zeker wel rekenen op flink wat klimmen, dalen, kruipen en manoeuvreren in dit natuurgebied. Er zijn meerdere routes die je kan volgen, een groene, gele, rode en blauwe. De groene route is het meest populair, omdat deze je brengt langs mooie uitzichtpunten, smalle doorgangen en dus die mooie rotsformaties. Maar een keuze maken is niet echt nodig. De groene route duurt bijvoorbeeld maar ongeveer 2,5 uur, dus grote kans dat je daarna nog genoeg energie hebt om bijvoorbeeld ook de gele route te hiken!
Je kunt meerdere dagen in het Boheems Paradijs rondbrengen, waarvan een dag bij de Rotsen van Prachov en een of meer dagen in de rest van het natuurgebied. Maar je kunt deze plek ook aandoen als tussenstop tussen Hrensko/Liberec en het Reuzengebergte.
#3 Het Reuzengebergte
Het Reuzengebergte ligt in het noorden van Tsjechië op de grens met Polen. In de winter trekt het berggebied vooral wintersportliefhebbers en de rest van het jaar ben je hier op de goede plek voor prachtige wandelingen, hoge bergtoppen en sprookjesachtige monumenten. Het letterlijke hoogtepunt van het Reuzengebergte is de Sňežka, ofwel: Sniezka in het Pools. Met een hoogte van 1.603 meter is dit de hoogste berg in heel Tsjechië. Je kan het Reuzengebergte dan ook eigenlijk niet bezoeken zonder deze bergtop te trotseren. Gelukkig hoeft dat geen bloed, zweet en tranen te kosten, want er loopt een kabelbaan vanuit het dal naar de bergtop. Wil je wel de avontuurlijke route naar boven lopen, of juist weer naar beneden zoals wij zelf deden? Dan zijn er meerdere hiking trails om uit te kiezen. Maar er is meer te zien in het Reuzengebergte, zoals de kasteelruïne Břecštejn, het monumentale hospitaal Kuks of de sprookjesachtige Forest River Dam.
Trek minstens twee volle dagen uit voor het Reuzengebergte. Je kan dan in ieder geval een wandeling doen en de top van de Sňežka bezoeken, maar ook nog een volle dag alle hoogtepunten in de omgeving bezoeken.
Hier lees je al onze tips voor het Reuzengebergte en hier lees je meer over hoe je de top van de Sňežka bezoekt.
#4 Glooiend Moravië
Moravië wordt ook wel het Toscane van Tsjechië genoemd vanwege de pittoreske dorpen, glooiende heuvels en talloze wijnvelden. Deze wijnstreek mag zeker niet op je rondreis ontbreken! Zelf hebben we voor drie verschillende plekken gekozen – noordelijk Olomouc, zuidelijk Mikulov en bruisend Brno – en bleven we 1,5 week in deze prachtige regio. Maar met twee overnachtingsplekken en minstens vier volle dagen ga je ook zeker de hoogtepunten van Moravië kunnen verkennen.
Kies bijvoorbeeld voor het pittoreske Mikulov. Dit sprookjesachtige dorp wordt gedomineerd door een kasteel hoog op de witte rotsen, pastelkleurige panden, knusse terrasjes en smalle straatjes. Je geniet er van een fenomenale zonsondergang vanaf een heuveltop en slaapt op steenworpafstand van het indrukwekkende Lednice-Valtice Cultuurlandschap. Lednice-Valtice is een van de grootste landschapsparken ter wereld en heeft meerdere kastelen en paleizen, waarvan die in Lednice en Valtice het meest indrukwekkend zijn.
Hier lees je al onze tips voor Mikulov en hier lees je meer over de paleizen en het park van Lednice-Valtice.
Iets noordelijker in Moravië ligt Olomouc, ook wel het kleine Praag genoemd. Het heeft na de Tsjechische hoofdstad namelijk de meeste monumenten, inclusief astronomische klok en een historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wij trokken een volle dag uit om het stadscentrum te verkennen en nog een dag om naar de hoogtepunten in de omgeving te gaan, zoals het prachtige Kasteel Bouzov.
De hoofdstad van Moravië is de tweede stad van het land: het bruisende Brno. Opvallend genoeg plakt de stad niet zoals bijvoorbeeld hoofdstad Praag van bezienswaardigheden aan elkaar, maar is het vooral de fijne sfeer die Brno zo leuk maakt. Het is een echte studentenstad, dus zijn er veel terrassen, hippe eettentjes en gezelligheid.
Hier lees je meer over Olomouc en hier lees je al onze tips voor Brno.
#5 Sprookjesachtig Český Krumlov
Zou Český Krumlov na Praag de meest bezochte stad zijn in Tsjechië? Het zou ons niets verbazen, want dit sprookjesachtige stadje in het zuiden van Bohemen is zonder twijfel een van de mooiste plekken in het land. Iedere straathoek is even fotogeniek met historische renaissancehuizen met eeuwenoude fresco’s, een meanderende rivier, een gigantisch kasteel en prachtige uitzichtpunten. Zelden is een plek in werkelijkheid precies zo mooi als op de foto’s, maar Český Krumlov is dat zeker. Dit pittoreske stadje hoort zeker op jouw reisroute door Tsjechië thuis.
Hoewel het stadje erg klein is en je het te voet in mum van tijd hebt verkend, raden we je zeker twee tot drie volle reisdagen aan om volop van deze highlight te genieten. Alleen al in het enorme kasteel kan je meerdere tours boeken en heb je de tijd nodig om alles te verkennen. Je hebt dan ook nog genoeg tijd om het fenomenaal mooie Kasteel Hluboka iets ten noorden van Krumlov te bezoeken. Hluboka wordt geroemd als het mooiste kasteel van Tsjechië, dus ook die stop wil je niet missen.
Hier lees je al onze tips voor Český Krumlov.
#6 Šumava National Park
Vanuit Český Krumlov reis je door naar Šumava National Park. Het zuidelijke deel van Šumava is maar een half uur rijden van Krumlov. Een van de groenste plekken in Tsjechië is Šumava National Park. Dit prachtige natuurgebied tegen en op de Duitse grens staat nog niet op de radar van de meeste bezoekers door Tsjechië en wordt daarom zelden in een reisroute door dit land opgenomen. Die Duits-Tsjechische grens is ook de reden dat dit gebied zo mooi en ongerept is. Na de Tweede Wereldoorlog lag hier zo ongeveer de grens tussen het Westerse deel van Europa en het Oostblok. Het was een soort niemandsland waar niemand kwam en de natuur kon zich volop ontwikkelen. Šumava is daardoor nu een van de mooiste plekken in Tsjechië voor wandelingen of fietstochten. Of wat dacht je van bezoekjes aan prachtige meren, vennetjes, een bos met beren, bergen of kasteelruïnes?
Tot de mooiste attracties van het nationaal park behoren de gletsjermeren die eeuwen terug zijn gevormd. Er zijn er vijf in het Tsjechische deel te vinden en nog eens drie in Duitsland. De vijf meren in Šumava zijn allemaal te bezoeken in combinatie met een mooie wandelroute. Veel daarvan zijn niet eens zo lang, dus je kan er makkelijk meerdere op een dag combineren. Een prachtige hike kan je bijvoorbeeld maken bij de twee meren Černé Jezero (Zwart Meer) en Čertovo Jezero (Duivels Meer), maar ook de hike door de Vydra-canyon is een aanrader.
We raden je aan om zeker twee volle dagen in het nationaal park door te brengen, zodat je minstens twee wandelingen kan maken en verschillende highlights kan bezoeken.
Hier lees je al onze tips voor Šumava National Park.
#7 Praag
Tijd om ook het beroemde Praag aan te doen! De Tsjechische hoofdstad is een van de mooiste bestemmingen in Europa en wij zijn hier ook meerdere keren geweest. De charmante straten en historische gebouwen kunnen je eindeloos vermaken. Tot de hoogtepunten van Praag behoort het historische Oude Plein met het prachtige Stadhuis. Op het stadhuis vind je het oudste nog werkende uurwerk ter wereld. Het is een astronomische klok en ieder heel uur komen er figuurtjes uit de klok, waarvoor veel toersiten zich verzamelen. Andere bezienswaardigheden zijn de Praagse Burcht hoog boven de stad met prachtige uitzichten en bezoekjes aan een het paleis en kerken; de Karelsbrug met tientallen beelden en minstens zoveel straatverkopers; de John Lennon Wall met graffitikunst, ooit als protest in de communistische tijden, en de bibiotheek van het Strahov-klooster, niet ver van de Praagse Brucht.
In Praag kan je makkelijk een week doorbrengen, maar trek er zeker twee volle dagen voor uit. Alles in het centrum is op loopafstand van elkaar, maar het is toch zeker handig om voor iedere oever een eigen dag in te plannen.
#8 Mariënbad
Tijd voor de laatste stop op je roadtrip door Tsjechië. Niet ver van de Duits-Tsjechische grens ligt in de groene heuvels het plaatsje Mariënbad. Of eigenlijk: Mariánské Lázně in het Tsjechisch, maar zo dicht bij de Duitse grens lijkt de Duitse naam voor het stadje het gewonnen te hebben onder de reizigers. Het historische kuuroord is een opmerkelijke bezienswaardigheid in Tsjechië met chique hotels en spa’s, prachtige wandelpaden door het groen en een veelvoud aan tappunten met helend mineraalwater. Die combinatie trekt vooral ouderen, waardoor het onder Tsjechen bekend staat als een bejaardentrekpleister. Wij bezochten Mariënbad met onze baby en horen als jong gezin misschien niet tot de standaard doelgroep, maar ook wij vonden het kuuroord een van de leukste plekjes in Tsjechië!
Het middelpunt van het kuurstadje is een groen stadspark met vijvers, standbeelden, lanen, bankjes, bomen en fonteinen. Om dit plein staan die grote hotels van weleer met al hun oude glorie en monumentale gevels en de colonnade. Hiermee heeft Mariënbad een heel ander aanzicht dan veel andere Tsjechische steden en ademt het een rust uit die je niet snel ziet op zo’n bruisend stadsplein op andere plekken. Als je na al dat flaneren langs de colonade en relaxen in de spa’s wat actievers wilt doen, moet je zeker de groene omgeving van de stad verkennen. Rondom Mariënbad liggen uitgestrekte bossen en groene heuvels, waar je prachtige hikes kan maken.
Lees hier al onze tips voor Mariënbad.