Het Reuzengebergte is een van de meest populaire wandelgebieden in Polen en Tsjechië, precies op de grens tussen de twee landen. Met prachtige trails, kabbelende bergstroompjes, weidenvelden met geiten, rotsige paden, hoge bergtoppen en indrukwekkende vergezichten snappen wij dat goed. Wij wandelden door het gebergte en trotseerden de hoogste top de Sňežka. We vertellen je precies hoe je daar kan komen en delen de routes van de verschillende hiking trails naar de Sňežka op een handige kaart.
Het Reuzengebergte tussen Tsjechië en Polen
Het Reuzengebergte vormt de natuurlijke grens tussen Tsjechië en Polen en kan je dus vanuit beide landen bezoeken. De hoogste top van het gebergte is op 1.603 meter hoogte de Sňežka, ofwel: Sniezka in het Pools. Dit is ook de hoogste berg in heel Tsjechië.
Het gebergte is zowel in de zomer als de winter populair. In de winter is dit een van de meest bezochte wintersportgebieden, ook vanuit bijvoorbeeld Berlijn dat op maar 4 uur rijden ligt. Je zal in het gebied daarom ook op veel plekken bordjes voor skipistes en skiverhuur tegenkomen. Maar juist in de zomer is het Reuzengebergte de perfecte plek voor prachtige berghikes. In de weekenden zal je hier dan veel bezoekers uit Polen, Tsjechië en Duitsland tegenkomen.
Over de bergkam tussen Tsjechië en Polen loopt het Vriendschapspad. De totale route is ongeveer 80 kilometer, waarbij je onderweg in berghutten kan overnachten. Natuurlijk kan je ook prima een stukje van de route lopen. Op wandelkaarten zie je het Tsjechisch-Poolse Vriendschapspad meestal rood gemarkeerd.
Het grootste deel van het gebergte ligt in Tsjechië, waar het een van de meest populaire berggebieden in het land is. Vanuit Praag rijd je in ongeveer 2 uur naar het gebergte, dus je plakt een bezoek makkelijk vast aan een stedentrip aan de hoofdstad om zo stad en natuur te combineren.
Overnachten in het Reuzengebergte
In Tjechië is het Reuzengebergte gevuld met pittoreske dorpjes, gericht op wintersporters. De grootste dorpen zijn Špindlerův Mlýn en Pec pod Sněžkou, waar je de meeste slaapplekken kunt vinden. Maar ook vanuit andere kleinere dorpen rijd je zo naar deze plaatsen, of start je daar mooie bergwandelingen. Zo sliepen wij zelf in een gloednieuw Airbnb-appartement in Svoboda nad Úpou, niet ver van de liften in bijvoorbeeld Pec pod Sněžkou of Janské Lázne. Hier vind je alle overnachtingsopties in het Reuzengebergte.
De top van de Sňežka
Op het hoogste punt van het Reuzengebergte heb je een prachtig panoramagezicht over Tsjechië en Polen. Er zijn meerdere uitkijkpunten, al is gewoon langs de rand lopen al voldoende om de bergen en landschappen te zien.
Het oudste gebouw op de top van de Sňežka is een houten kapel uit de zeventiende eeuw. Het staat aan de Poolse zijde, wat tijdens de bouw nog onderdeel was van Pruisen. Pas in 1868 werd ook aan de Tsjechische kant – toen nog onderdeel van het Oostenrijkse Rijk – gebouwd. Weer later volgde een weerstation en ook vandaag de dag staat er nog een weerstation. Het is een futuristisch ontwerp dat ook wel wordt vergeleken met een vliegende schotel.
Niet te missen is daarnaast het postkantoor, waar je een ouderwetse postkaart met wel heel leuke stempels kan versturen. Geen postkaart te versturen, maar wil je wel stempels? Neem dan je paspoort mee voor een leuk aandenken aan de Sňežka.
Hoe kom je naar de top van de Sňežka?
Met de kabelbaan vanuit Polen of Tsjechië
Er zijn drie kabelbaanopties om naar de top van het Reuzengebergte te komen. Vanuit Polen kan je een kabelbaan nemen vanuit het Poolse dorpje Karpacz. Deze kabelbaan brengt je niet helemaal tot aan de top, maar er vlak onder. Het is vanaf daar nog 2,4 kilometer naar de top, wat vanwege het hoogteverschil van nog bijna 300 meter ongeveer vijf kwartier kost.
Tip: in het dorp Karpacz staat de Wangkerk, een houten Noorse staafkerk, die zeker het bezoeken waard is.
Vanuit Tsjechië is de meest logische optie de kabelbaan vanuit het dorp Pec pod Sněžkou. De kabelbaan maakt een tussenstop in Růžová hora, maar als je een ticket hebt gekocht voor tot de top, blijf je daar gewoon zitten. Let erop dat de kabelbaan bij zware wind maar tot Růžová hora gaat en houdt dus de officiële website in de gaten, wanneer je naar de top wilt gaan. Wij moesten ons bezoekje hierdoor een dag verzetten en ook die dag sloot de kabelbaan uiteindelijk halverwege de dag.
Omdat het hier erg druk kan zijn, wordt ook wel gebruik gemaakt van de kabelbaan vanuit Velká Úpa. Vanaf het eindpunt van deze kabelbaan hike je naar Růžová hora om vanaf daar alsnog de standaard kabelbaan te nemen. Die klim kost ongeveer vijf kwartier, waarbij je 2,6 kilometer aflegt en 274 hoogtemeters overbrugt. Als je toch al een stuk wilde hiken of de rijen bij Pec pod Sněžkou wel erg lang zijn, is dit misschien de moeite waard.
Wij kozen zelf voor de makkelijkste optie: de kabelbaan direct vanuit Pec pod Sněžkou omhoog. Wij betaalden 300 Tjechische kronen (omgerekend ongeveer € 12) per persoon voor een enkel ticket omhoog, dus niet retour. Reken erop dat je in Pec pod Sněžkou ook nog zal moeten betalen om te parkeren. Wij moesten 240 kronen betalen (omgerekend ongeveer € 9,50).
Wandelen naar de top van de Sňežka
Het meest avontuurlijk is natuurlijk hiken naar de top van het Reuzengebergte. Dit kan zowel vanaf de Poolse als de Tjechische kant. Hoewel de hike best pittig is, zagen wij complete families met ook jonge kinderen naar de top gaan.
Vanuit Polen zijn er meerdere routes mogelijk, maar de meest directe opties starten in Karpacz. Je hebt vanaf daar een gele, rode en zwarte route omhoog. De zwarte route volgt ongeveer de kabelbaan en is bijna 6 kilometer, waarvoor je dik drie uur nodig hebt. Ongeveer 800 hoogtemeters zal je dan overbruggen. De gele route is 7,1 kilometer en kost 3,5 uur, maar de langste optie is de rode route met 8,6 kilometer en 4.15 uur.
Vanuit Tsjechië heb je twee opties en beide starten in Pec pod Sněžkou. De meest gelopen route (geel) gaat onder de kabelbaan door: je overbrugt ruim 700 hoogtemeters en 5,5 kilometer in bijna 3 uur. Een leuk alternatief is de blauwe route, die 6,3 kilometer is en 3:15 uur duurt.
Tip: download de Tsjechische wandelapp Mapy.cz met offline wandelkaarten, waarop alle wandelroutes in het land perfect op zijn aangegeven.
Een combinatie van kabelbaan en wandelen
Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen hiken en de kabelbaan, want je kan de twee ook prima combineren! Sommige opties hebben dat al in zich. Zo moet je vanaf de Poolse kant sowieso het laatste deel naar de Sňežka klimmen en kan je een alternatieve kabelbaanroute vanaf Velká Úpa nemen, waarbij je ook een stuk moet hiken.
Wij kozen ervoor om de kabelbaan naar de top te nemen en vervolgens naar beneden te hiken. We hebben niet de route onder de kabelbaan door gekozen – de gele route – maar de langere blauwe route. Over die route hadden we gelezen dat die mooier was met prachtige vergezichten, veel naaldbomen en een paar kabbelende stroompjes.