Tsjechië

De Forest River Dam, een sprookjesachtig bouwwerk in Tsjechië

De Forest River Dam – of in het Tsjechisch: Les Království Dam – is een van de meest opmerkelijke bouwwerken in Tsjechië. Het is een dam die eigenlijk lijkt te horen in de Efteling met die torentjes en muren van zandstenen als ware het een sprookjeskasteel. De verborgen parel staat nog bij weinig reizigers op de radar, maar is zeker een bezoekje waard.

Waar vind je de Forest River Dam?

De dam ligt in de Labe-rivier vlakbij het plaatsje Dvůr Králové nad Labem. In het plaatsje is zelf weinig te beleven, maar je rijdt hier makkelijk naartoe tijdens jouw tijd in bijvoorbeeld het Reuzengebergte of het natuurgebied bij Adršpach.

Wij bezochten de dam zelf vanuit het Reuzengebergte en bezochten tegelijk ook het Hospital Kuks en de kasteelruïne Břecštejn. De drie attracties liggen op rijafstand van elkaar. Meer tips? Lees onze blog over het Reuzengebergte in de zomer.

Royal Forest Dam Tsjechie

Over de Forest River Dam

De dam is ongeveer 100 jaar geleden gebouwd met als doel de stroming van de rivier in te perken en energie op te wekken. De directe aanleiding voor de bouw waren overstromingen van de Labe-river in 1888, 1890 en 1897. De dam werd vervolgens gebouwd tussen 1910 en 1919, waarna een stuwmeer ontstond. Dat was in die tijd het grootste stuwmeer in heel Tsjechië. De dam werd in 1964 tot nationaal technisch erfgoed verklaard en in 2010 ook tot cultureel erfgoed.

Waarom de dam in Efteling-sferen is ontworpen, is ons een raadsel. Maar het resultaat is prachtig en een bijzondere plek om te bezoeken. Aan beide kanten van de dam staat een poort met torentjes en ook staan aan beide oevers bouwwerken in diezelfde sprookjesstijl. De dakpannen glimmen zo rood dat het haast nep lijkt. Het kleine gebouw op de ene oever lijkt weinig voor te stellen, maar dat aan de andere kant is haast een kasteel. Op het moment van ons bezoek werd het gebruikt als expositieruimte. Naast het gebouw zijn overigens ook schone toiletten die je vrij kan gebruiken.

Royal Forest Dam Tsjechie

Praktische tips

Je kan de Forest River Dam makkelijk in je navigatie terugvinden. Als je op de dam afrijdt, zal je verbodsbordjes zien staan en lijkt het even alsof je niet verder kan. Maar als je iets beter kijkt (dan wij zelf deden), zie je dat dit alleen geldt voor zware voertuigen die niet over de dam mogen rijden. Normale personenauto’s kunnen wel over de dam rijden (en ook zware voertuigen kunnen tot aan de dam komen).

Aan beide kanten van de dam zijn parkeerplekken. In de omgeving kan je ook wandelen en dat werd door veel bezoekers ook gedaan.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: