Tsjechië

Hrad Bouzov, sprookjeskasteel in Moravië

Moravië staat vol, maar dan ook echt vol met kastelen. Kasteel Bouzov vlakbij Bouzov is misschien wel de mooiste. Bijzonder mooi aan dit kasteel is hoe het door de jaren heen steeds is uitgebreid en daardoor niet het standaard symmetrische paleis is. Nee, Kasteel Bouzov kenmerkt zich juist als een sprookjesachtig geheel van galerijen, torentjes, gotische bogen, verstopte wenteltrappen, kunstige dakgoten, nisjes, glas-in-lood en plafondschilderingen. In deze blog vertellen we je meer over dit Tsjechische sprookjeskasteel.

Kasteel Bouzov Moravie Tsjechie

Kasteel van een ridderorde

Het kasteel kent een lange geschiedenis, waarin het in handen is geweest van verschillende adellijke families totdat het uiteindelijk door een Duitse religieuze ridderorde werd gekocht. Wat je vandaag van het kasteel ziet tijdens een bezoek, is voornamelijk verbonden met die ridderorde en de grootmeesters van de orde.

Vooral grootmeester Eugenie van Habsburg, een Oostenrijkse aartshertog en onderdeel van de keizerlijke Habsburg-familie, drukte zijn stempel op het kasteel door veel verbouwingen tussen 1895 en 1910. Het neogotische uiterlijk van het sprookjeskasteel is voornamelijk in die tijd tot stand gekomen. Ook werden er toen moderne voorzieningen zoals stromend water en een verwarmingssysteem in het kasteel aangebracht.

Kasteel Bouzov Moravie Tsjechie

Het huidige uiterlijk van het kasteel bestaat uit een hoefijzervorm rondom een binnenplaats met een oude put. Vooral de grote toren van 58 meter springt in het oog, ook als je van een afstand richting Bouzov rijdt. De Ridderhal is de mooiste en grootste zaal van het kasteel. Deze zaal beslaat de hele noordelijke vleugel en twee verdiepingen en is prachtig gedecoreerd met onder andere glas-in-lood.

In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel geconfisqueerd door de Nazi’s en na de oorlog kwam het in handen van de sovjet-overheid. Toen werden controversiële wetten werden ingevoerd waardoor Duitse personen (en dus ook Duitse ordes) hun bezit werd afgenomen. De orde heeft in 1989 na de val van het communistische sovjet-regime gevraagd om teruggave van het kasteel, maar dat verzoek is afgewezen. Ook een rechtszaak werd in 2016 verloren.

Kasteel Bouzov Moravie Tsjechie

Praktische informatie

Het kasteel ligt op ongeveer een half uur rijden van Olomouc. Je kan er ook prima met de bus komen. Het kasteel is alleen met rondleidingen te boeken. Helaas werden die tijdens ons bezoek (zomer 2021) niet in een andere taal dan Tsjechisch gegeven. We kregen daarom een boekje met Engelse informatie om zelf tijdens de tour te lezen. De tour zou volgens de beschrijving 50 minuten duren, maar was uiteindelijk iets van 35 minuten. Voor de tour betaalden we per persoon 200 kronen (omgerekend iets van € 8) en voor het parkeren 60 kronen (ongeveer € 2,5).