De 10 leukste bezienswaardigheden van Kassel in Duitsland

Het Duitse stadje Kassel is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan zal denken voor een leuke stedentrip. Maar als jij op deze blog bent uitgekomen, is de kans heel groot dat Kassel al wel op jouw radar staat. En terecht, want deze stad heeft alle ingrediënten voor een originele stedentrip. Reken bijvoorbeeld op uren wandelen en dan niet door historische straatjes, maar door groene parken en bossen met sprookjesachtige kastelen, een tempel hier, een waterval daar. Gewoon in de stad! In deze blog geven we je alle essentiële tips voor jouw stedentrip naar Kassel, zoals de leukste eetplekjes en de mooiste bezienswaardigheden van Kassel.

Bezienswaardigheden Kassel Duitsland

Waarom is een stedentrip naar Kassel een aanrader?

De stad is heel anders dan andere steden, want reken hier niet op een historische centrum met pittoreske straatjes. In de Tweede Wereldoorlog is het historische centrum van de stad met van die prachtige vakwerkhuizen weggevaagd. Na de oorlog is alles weer herbouwd, waardoor er dus maar weinig historische gebouwen in de stad te vinden zijn. Het straatbeeld deed ons een beetje denken aan ons eigen – ook na de oorlog herbouwde – Rotterdam. Dat klinkt misschien wat sfeerloos, maar dat is Kassel absoluut niet.

Kassel wordt ook wel een sprookjesstad genoemd. En waar je dat normaal associeert met een sprookjesachtig centrum, geeft deze stad een andere invulling aan dit begrip. Kassel staat namelijk bekend als een bijzonder groene stad met enorme stadsparken waar je uren kan wandelen. In het ene park vind je een kasteel en watervallen, terwijl het andere park een bloemeneiland en brede landen heeft. Waar de sprookjesassociatie misschien nog wel het sterkst is, is de connectie met de Gebroeders Grimm. De twee broers komen uit Kassel en schreven hier niet alleen woordenboeken, maar bundelden ook lokale volksverhalen tot wat nu de bekendste sprookjes ter wereld zijn.

Bezienswaardigheden Kassel Duitsland

Waar ligt Kassel in Duitsland?

De stad ligt in het hart van Duitsland in de deelstaat Hessen aan de Fulda, precies tussen de bekendere steden Frankfurt, Dortmund, Hannover en Leipzig. Kassel ligt op nog geen vier uur rijden vanuit Utrecht. Ideaal als je op zoek bent naar een verrassende bestemming voor een weekendje weg, want je bent er zo.

Kassel is ook met de trein goed vanuit Nederland te bereiken. Er is geen rechtstreekse verbinding, dus je zal minimaal een keer moeten overstappen.

Bezienswaardigheden Kassel Duitsland

Overnachten in Kassel

Accommodaties in Kassel

Hoewel de bezienswaardigheden van Kassel vrij ver uit elkaar lijken te liggen, is het eigenlijk alleen het Bergpark Willemshöhe en de highlights daar die buiten de stad liggen. De rest van alle leuke bezienswaardigheden vind je in het centrum van de stad. Dat is dus de plek waar je een slaapplek in Kassel wil zoeken.

De leukste opties in het centrum zijn Hotel Tiffany vlakbij het treinstation met mooie, lichte kamers en Renthof Kassel met de meest knusse en sfeervolle kamers. Hier vind je een overzicht van de beste hotels in Kassel.

Aan de rand van Kassel vind je ook dit tiny house in het groen. Het tiny house voor drie personen staat op een weiland waar een deel van het jaar alpaca’s grazen, heeft een buitendouche en terras met uitzicht op een beekje. Als je van een wandeling houdt, kan je in 4,5 kilometer naar het Bergpark Willemshöhe lopen of in de directe omgeving in een natuurgebied wandelen.

Vakantiepark vlakbij Kassel

Het is een aanrader om niet alleen een stedentrip naar Kassel te maken, maar ook de prachtige omgeving te verkennen. Kassel bezoek je dan makkelijk op een of twee dagtripjes. Daarvoor hoef je dus geen hotel in Kassel te zoeken, maar kan je kiezen voor een fijn vakantiepark in Duitsland. Je logeert dan in een heerlijk groene omgeving en hebt het comfort van een eigen vakantiehuis in Duitsland.

Street art Kassel Duitsland

Eten en drinken in Kassel

Kassel barst dan misschien niet van de hippe hotspots, maar er komen steeds meer leuke tentjes bij. Wij aten in Kassel heerlijk Indiaans voor een prikkie, genoten van de Afrikaanse keuken, bestelden hippe frietjes en meer. Als vegetariers vonden we het geweldig dat er opvallend veel vega en vegan opties op de menukaarten stonden. Dit vonden wij de leukste hotspots in Kassel voor eten en drinken:

  • Kollektivcafé Kurbad voor een fijne plek aan het water
  • Burger Boss voor de hipste burgers van Kassel
  • Waikiki Poké Bowl voor een gezonde pokebowl
  • Dean & David voor fijne healthy lunches
  • #BERTS friterie voor hippe ‘loaded fries’
  • Namaste voor heerlijk Indiaas eten voor weinig
  • Enchilada Kassel voor Mexciaans
  • Mama Afrika voor geweldig Afrikaans eten
Bezienswaardigheden Kassel Duitsland

De mooiste bezienswaardigheden van Kassel

#1 Street art

Kassel zit vol met de mooiste straatkunst, maar daarover wordt in de meeste tips voor Kassel met geen woord gerept. Wij sliepen aan de noordelijke rand van het centrum en kwamen daar op iedere straathoek wel een prachtige mural tegen. En dan natuurlijk geen lelijke graffiti, maar echt mooie murals van bekende graffiti-artiesten. De meeste street in Kassel vind je in Kassel Nordstadt, iets ten noorden dus van het centrum en vlakbij het treinstation. Aanraders zijn in ieder geval het werk met Sneeuwwitje (Schneewittchen, in de Hollandische Strasse), het grafische werk van Tobias Hahn (Ascend, in de Rothenditmolderstrasse) en het aandoenlijke Stephen Hawkings Goldfish (in de Moritzstrasse).

#2 Schloss en Bergpark Willemshöhe

De grote highlight waar je niet omheen kunt, maar je wel het centrum voor moet verlaten, is het bergpark Willemshöhe. De naam verraadt al dat dit een van dé parken van Kassel is en dat het een heuvelachtig gebied is. Verwacht dus geen keurige gazonnetjes, maar een natuurlijk landschapspark voor de adellijke familie Hessen-Kassel die op Schloss Wilhelmshöhe woonde. De aanleg startte ooit in de zeventiende eeuw en kostte uiteindelijk 150 jaar. Het resultaat is zo mooi dat het park in 2013 op de UNESCO Werelderfgoedlijst werd gezet. Water is hierin een belangrijk element. Er zijn watervallen, vijvers, cascades en fonteinen verspreid door het Bergpark te vinden. Het kasteel Willemshöhe heeft de tijd iets minder goed doorstaan. In de Tweede Wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd en hoewel het is gerestaureerd, is het niet helemaal in de oude staat teruggebracht. Het wordt nu gebruikt als een kunstmuseum.

#3 Het Hercules Monument

Wie een bezoekje brengt aan Willemshöhe zal niet alleen het park zelf mooi vinden, maar ook zeker onder de indruk zijn van het Hercules Monument. Dit monument is het hoogste punt van het Bergpark, waar je via de watercascades heen kan wandelen. Reken op ruim 500 treden omhoog. Vanaf beneden heb je misschien wel het mooiste zicht op het monument. Maar van boven juist weer over de stad. Al in de zeventiende eeuw werd dit monument in het park gebouwd.

De cascades naar het Hercules Monument zijn reeks van watervalletjes over 350 meter, met een enorme waterval aan het einde. De watervallen zijn kunstmatig gebouwd en functioneren nog steeds met de technologie van toen, waarmee water wordt gepompt tot aan het Hercules Monument. Ze staan overigens maar een paar keer per week een uurtje aan, dus check goed wanneer dat is. Bovenaan die cascades staat een achthoekige basis met daarop een piramide met op de top een bronzen beeld van Hercules. In totaal is het 70,5 meter hoog, dus het is zeker een indrukwekkend gezicht.

Tip: als je geen zin hebt om helemaal naar boven te klimmen, is het goed om te weten dat er ook bovenaan een parkeerplaats is en je er gewoon heen kan rijden.

#4 Het Stadhuis en de Aschrottbrunnen

Het Rathaus van Kassel is een van de weinige historische gebouwen in de stad. Ook het stadhuis werd flink getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het brandde volledig uit. Wat je vandaag de dag ziet, is een gerestaureerde en versimpelde versie. De Aschrottbrunnen liggen voor het stadhuis en werden oorspronkelijk cadeau gedaan door de rijke industrieel Sigismund Aschrott. Vanwege zijn joodse achtergrond werd de fontein vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. In 1987 is een monument ontworpen ter nagedachtenis hieraan. Een fontein van hetzelfde formaat als het origineel is nu als een negatief onder de grond gebouwd. Als je op de roosters staat, kan je door de roosters heen de verzonken fontein beneden je zien.

bezienswaardigheden Kassel

#5 Kasteel Löwenburg

Kasteel Löwenburg in het Bergpark Willemshöhe lijkt misschien eeuwenoud te zijn, maar werd in werkelijkheid rond het jaar 1800 gebouwd als een ruïne. De architectuur doet wat denken aan middeleeuwse ridderburchten, maar het is nooit echt een fort geweest. Dit soort nepruïnes waren een tijd lang een trend in Europa en vind je op meer plekken in kasteelparken.

Van binnen zie je een betere weerspiegeling van de eeuw waarin het werd gebouwd in de vorm van barokke interieurs. Keurvorst Willem I van Hessen-Kassel wilde met de kasteelruïne een romantisch element toevoegen aan zijn gigantische Bergpark en tegelijk de historische status van zijn eeuwenoude stamboom benadrukken. Maar het liet het ksateel vooral bouwen voor zijn minnares Karoline. Terwijl de vorst officieel met zijn vrouw en gezin in paleis Willemshöhe woonde, was Löwenburg de privétegenhanger daarvan waar Karoline woonde. Hoewel de vorst haar ooit ontvoerde en tegen haar wil in tot zijn minnares maakte, hadden de twee jarenlang een relatie en kregen ze maar liefst dertien kinderen. Na zijn dood liet hij zich begraven in de kasteelkapel.

#6 Museum Fridericianum

Kassel is echt een museumstad met tientallen musea met voor iedereen wel wat. Liefhebbers van moderne kunst moeten Museum Fridericianum op hun wensenlijst zetten. Het museumgebouw dateert uit de achttiende eeuw en was ooit de plek waar de kunstcollectie van de graven van Hessen tentoon werd gehuisvest. Het was daarmee een van de eerste openbare musea ter wereld. De historische collectie heeft inmiddels plaats gemaakt voor hedendaagse kunst. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Eens in de vijf jaar is het Fridericianum het centrum van het kunstfestival ‘documenta’ dat honderd dagen duurt. Sinds 1955 wordt dit festival om de vijf jaar georganiseerd ter ere van de hedendaagse kunst.

#7 Park Karlsaue

Naast het Bergpark buiten de stad ligt er ook direct naast het centrum een enorm landschapspark. Dit Park Karlsaue werd op grootse schaal aangelegd met veel vijvers, kanalen en andere waterpartijen. Het is een van de grootste stadsparken van Europa. Het ontwerp is gebaseerd op drie assen die vanuit een groot park in het noorden uitwaaieren naar het zuiden: twee grachten met daartussen een brede laan. De brede laan komt uiteindelijk uit bij een vijver met daarin een eilandje met een soort Romeinse tempel. Nog iets zuidelijker vind je het bloemeneiland Siebenbergen. Je betaalt toegang om op het eiland te kunnen komen. Bij de brug naar het eiland zit een klein restaurantje, waar je in ligstoelen aan het water kan zitten.

Vanuit het strak geometrisch ontworpen Karlsaue kan je met de Gärtnerplatzbrücke een oversteek maken naar het veel minder strak vormgegeven park. Hier loopt de rivier de Fulda en vind je kronkelende paden, meertjes en een populair stadsstrand.

bezienswaardigheden Kassel

#8 De Orangerie

In het noorden van Park Karlsaue, dus vlakbij het centrum, staat het meest indrukwekkende bouwwerk van het park: de Orangerie. Dit prachtige gebouw werd gebouwd tussen 1703 en 1711 vlakbij het oude stadspaleis van de landgraaf van Hessen. In de stijl van een barok paleis bouwde de graaf naar Frans voorbeeld een orangerie van 140 meter breed. Het was het zomerpaleis van de familie. De lange galerijen werden in de zomer gebruikt als balzaal, maar in de winter werden hier de tropische planten uit het park geplaatst om de strenge Duitse winters te overleven. Het zomerpaleis heeft nogal wat te leiden gehad onder mislukte restauratiepogingen en later ook de Tweede Wereldoorlog. Nadat de ruïnes lange tijd werden gebruikt als tentoonstellingsruimte, is de Orangerie in de jaren ’70 weer in volle glorie hersteld. Er is nu een restaurant in het paleis te vinden.

#9 De Markthal van Kassel

In het centrum van Kassel is de Markthal een van de plekken waar vooral locals komen, maar die je ook als toerist zeker moet bezoeken. In de overdachte hal vind je talloze kraampjes en stands met lokale producten. De streekproducten kan je natuurlijk meenemen als souvenir, maar je kan er ook bij verschillende stands even neerploffen om lekker te lunchen. Loop vooral ook even naar boven. Niet omdat je ook daar lekker kan eten, maar je hebt daar door de grote dakkoepel en open doorkijk naar beneden het mooiste zicht op de Markthal.

#10 Grimm World

Het meest bezochte museum in Kassel is misschien wel Grimm World. De naam hint al naar wat je hier kan verwachten, want het museum is gewijd aan het werk van de Gebroeders Grimm. Zowel het levens van de broers als hun beroemde sprookjes worden in het museum verteld. Populair zijn vooral de displays waarin de sprookjes van de broers tot leven komen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Deze blog is geüpdate in samenwerking met HeerlijkeHuisjes.nl.