Nederland

Wat te doen in Amsterdam: 12 tips voor een dagje Amsterdam

Wat te doen in Amsterdam? De Nederlandse hoofdstad zit bomvol met de leukste attracties: van wereldklassemuseums tot bijzondere beleving en van typisch Amsterdamse grachtenpanden tot hippe hotspots op een verlaten scheepswerf. Wij bezochten de stad al tientallen keren en Sebastiaan heeft er zelfs een tijd gewoond. Het kost ons dus maar weinig moeite om al onze favoriete bezienswaardigheden van Amsterdam op te sommen. Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen tijdens een dagje Amsterdam! Of meerdere dagen natuurlijk, want je raakt op deze stad niet uitgekeken.

Amsterdam

Budgettip: gebruik een kortingskaart

Als je een of meerdere dagen naar Amsterdam gaat en alles uit je bezoek wilt halen, is een kortingskaart voor Amsterdam zeker een aanrader. De tickets voor de verschillende attracties in Amsterdam kunnen optellen tot een behoorlijk bedrag. Bedenk tevoren waar je heen wilt gaat, tel de ticketprijzen bij elkaar op en kijk of je niet voordeliger uit bent met een kaart.

Welke kortingskaarten wij kunnen aanraden voor Amsterdam?

  • De Museumkaart is al jarenlang een van onze favorieten. Deze kaart geeft een jaar lang onbeperkt toegang tot de meeste musea in Nederland. Met drie tot vier museumbezoeken heb je de museumkaart er meestal al uit, dus als je de beroemde musea van Amsterdam afgaat, zit je daar al snel aan. Je kan de Museumkaart online en in een museum kopen. Let er wel op dat je in het museum een tijdelijke kaart krijgt die geldig is voor 5 bezoeken in maximaal 31 dagen. Je moet die kaart nog online registreren om je definitieve kaart per post te ontvangen.
  • I Amsterdam City Card biedt toegang tot veel attracties in Amsterdam. Deze kaart is weliswaar alleen geldig in Amsterdam, maar voor meer dan alleen musea. Ook openbaar vervoer in de stad en een rondvaarboot, Amsterdam Lookout, Artis en meer zijn inbegrepen. Je koopt een kaart voor een specifiek aantal dagen, dus voor 1, 2 tot maximaal 5 dagen. Reken dus even goed uit of je genoeg attracties in Amsterdam op een dag kan bezoeken om het geld eruit te halen.
Amsterdam

12x wat te doen in Amsterdam

#1 Rijksmuseum

Hét Nederlandse museumicoon is natuurlijk het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit immens grote museum is sinds 2013 weer in volle glorie te bezoeken na een jarenlange renovatie. Van de beroemde eregalerij tot het Aziatisch paviljoen, van de oude meesters tot moderne kunst en van een prachtig historisch pand tot de moderne entreehal. Het resultaat kan je rustig meerdere dagen entertainen en ook wij zijn hier al vaak geweest om alle hoogtepunten te bezoeken.

Inmiddels hebben we een aantal lievelingsplekken in het Rijksmuseum die wij echt een must-visit vinden tijdens een bezoekje. De Eregalerij is natuurlijk een plek om niet te missen. Deze prachtige galerij is het hart van het Rijksmuseum. Bij de renovatie werd deze hal speciaal ontworpen rondom alle beroemde doeken van het museum. Dat is natuurlijk de gigantische Nachtwacht aan het eind van de galerij, maar ook beroemde werken als het Joodse Bruidje van Rembrandt, De bedreigde zwaan of de Brief lezende vrouw en het Melkmeisje van Vermeer. Vergeet ook niet het prachtige plafond te bekijken, want de zaal zelf is ook zo mooi. Andere plekken om de architectuur van het Rijks te bewonderen? Bezoek ook zeker de historische bibliotheek naar een ontwerp van Cuypers uit 1885 en de Voorhal metg een ingelegde mozaïekvloer, een gewelfd plafond als van een kathedraal, glas-in-loodramen en enorme muurschilderingen in Bijbelse thema’s.

Andere hoogtepunten in het Rijksmuseum zijn de twee winterlandschappen van Hendrick Avercamp, het enorme poppenhuis van Petronella dat beroemd werd door het boek Het huis aan de Gouden Bocht, het zelfportret van Vincent van Gogh en de tempelwachters in het Aziatische paviljoen.

#2 Rondvaart over de Amsterdamse grachten

Amsterdam is wereldberoemd vanwege haar bijzondere grachten. Ze zijn zo uniek dat ze zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Wanneer je in Amsterdam bent, is het dan ook echt een aanrader om een rondvaart door de grachten te maken. Het is de perfecte manier om deze iconische waterwegen en hun schitterende grachtenhuizen vanaf het water te verkennen.

De Amsterdamse grachten zijn aangelegd in de zeventiende eeuw, dus in de Gouden Eeuw van Amsterdam. Met oorspronkelijk als doel een goede verdediging van het stad, een drainage van het water in dit moerassige gebied en het transport van goederen in deze belangrijke handelsstad, werd in 1613 gestart met het uitgraven van de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Later in de zeventiende eeuw werden de grachten aangesloten op de Amstel en ook de Gouden Bocht in de Herengracht is toen gebouwd. 

In totaal zijn er 165 Amsterdamse grachten. De belangrijkste gracht is de Singel, die het oude stadscentrum omsluit. De drie grachten daarbuiten zijn de beroemde Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Zij vormen samen de Grachtengordel van Amsterdam en werden in de Gouden Eeuw een prestigieuze plek om te wonen voor de rijke Amsterdammers. De rijkste inwoners lieten aan de grachten hun stadspaleizen bouwen, de schitterende grachtenpanden die zo iconisch zijn voor Amsterdam.

Een rondvaart over de grachten is een van de leukste dingen om te doen in Amsterdam. Er zijn verschillende soorten rondvaarten, maar een klassieke rondvaart in een open boot met informatie van een gids is de beste manier om meer over de stad te leren. Verspreid door de stad zijn er meerdere opstappunten te vinden.

#3 Heineken Experience

Een van de grootste exportproducten van Nederland? Haar wereldberoemde Heinekenbier! Tijdens onze reizen zijn we het Hollandse biertje tegengekomen op de meest afgelegen en onverwachte locaties. Heineken is een wereldwijd begrip. Een bezoek aan de Heineken Experience is daarmee een van de leukste dingen om te doen in Amsterdam!

De Heineken Experience is te vinden in de allereerste bierbrouwerij van Heineken. Het gebouw uit 1867 is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het biermerk en daarmee ook de beste plek om hier meer over te leren. In de oude brouwerij leer je over de geschiedenis van het biermerk, hoe een nieuw bierrecept een wereldhit werd en kan je natuurlijk ook het bier proeven. De Heineken Experience is een soort museum, of misschien kan je het beter een interactieve multimediarondleiding noemen. Minderjarigen zijn overigens ook welkom bij de Heineken Experience, alleen mogen zij uiteraard aan het einde niet het bier proeven.

De tickets voor de Heineken Experience zijn wat prijzig, dus als je de oude brouwerij wilt bezoeken, loont het de moeite om de optie van een dagkaart voor Amsterdam te bekijken. De Heineken Experience is ingebrepen in de I Amsterdam City Card, net als het openbaar vervoer en tientallen andere bezienswaardigheden in Amsterdam. Je hebt de kosten van de City Card er redelijk snel uit, als je de Heineken brouwerij bezoekt.

Heineken Experience wat te doen in Amsterdam

#4 Van Gogh Museum

Natuurlijk heeft een van de beroemdste Nederlandse schilders een eigen museum in de hoofdstad. Aan het Museumplein kan je al een prachtig zelfportret van de beroemde Vincent van Gogh bewonderen in het Rijksmuseum. Maar de echte liefhebber gaat natuurlijk naar het Van Gogh Museum aan hetzelfde plein. Nergens ter wereld zal je meer Van Goghs vinden dan in dit museum, waaronder een aantal iconische werken.

Van Gogh mag tegenwoordig een van de meest bekende schilders ter wereld zijn, maar dat was ooit wel anders. Tijdens zijn leven verkocht hij bijna geen enkel werk en teerde hij op de zak van zijn broer Theo. Pas na zijn dood werd de schilder bekend en uiteindelijk een grote beroemdheid. Zijn familie verkocht in de jaren ’60 haar collectie Van Goghs aan de Nederlandse staat. De meer dan tweehonderd schilderijen en talloze tekeningen, maar ook de brieven tussen Vincent en Theo werden de basis van het Van Gogh Museum. De beroemdste werken in het museum zijn De Aardappeleters uit de vroege periode van de kunstenaar en de iconische Zonnebloemen, Amandelbloesem, Korenvelden onder dreigende luchten en De Slaapkamer.

Het kan behoorlijk druk worden in het museum en je moet vooraf een ticket met starttijd boeken, ook als je een kortingskaart hebt. Eenmaal in het museum mag je wel zo lang blijven als je wilt. Vanwege de populariteit van het museum zijn de vroegste tijdsloten en die aan het eind van de middag het meest rustig, maar druk zal het in het Van Gogh altijd zijn.

Tip: nog meer werken Van Goghs zien? De tweede grootste collectie van zijn werken vind je in het Kröller-Müller Museum op de Veluwe.

#5 De Amsterdamse grachtenpanden

De Amsterdamse Grachtengordel draait niet alleen om de uitgegraven waterwegen, maar misschien nog wel meer om de majestueuze woningen aan de grachten. De waterwegen werden aangelegd in de zeventiende eeuw, toen de handelsstad grote welvaart kende. Amsterdam groeide uit haar jasje en aan de nieuwe grachten was weer volop ruimte voor nieuwe huizen.

De Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht waren bedoeld voor de rijkste inwoners. Zij krijgen hier de kans om hun droomhuis te bouwen en richtten de mooiste stadspaleizen op. Ooit zagen de grachtenpanden er vrij uniform uit. Maar door de eeuwen heen is er veel verbouwd, gesloopt, samengevoegd, gerenoveerd en herbouwd en daardoor is zijn de grachtenhuizen nu juist een mix van verschillende hoogtes, breedtes en bouwstijlen.

Tijdens een dagje Amsterdam heb je de kans om die grachtenpanden ook van binnen te bekijken! Een aantal daarvan zijn namelijk ingericht als museum. In het Grachtenmuseum Amsterdam leer je meer over de geschiedenis van Amsterdam en in het bijzonder natuurlijk de grachten. Niet door een klassieke tentoonstelling, maar door een unieke multimedia-presentatie waarbij iedere ruimte weer een totaal andere vormgeving heeft. Een bijzondere beleving!

Wil je juist terug in de tijd naar de Gouden Eeuw? Ben je benieuwd hoe de rijken toen woonden? Dan moet je zijn bij Museum Van Loon, Huis Willet Holthuysen en het Geelvinck Hinlopen Huis. De drie prachtige stadspaleizen zijn ingericht zoals ooit tijdens de gloriedagen van Amsterdam. Vol rijk gedecoreerde pronkkamers met luxe meubilair en statige kunstwerken zie je hoe toen de allerrijkste Amsterdammers woonden. Je waant je in een vorstelijk paleis, maar dan in hartje Amsterdam.

Amsterdam

#6 Rembrandthuis

Als een van de grote iconen van de Nederlandse schilderkunst verdient Rembrandt natuurlijk ook zijn eigen museum in zijn oude thuisstad. Dat museum is gevestigd in zijn oude woon- en werkhuis aan de Jodenbreestraat, waar je een kijkje kan nemen in het dagelijks leven van de beroemde schilder.

Tussen 1639 en 1658 woonde en werkte Rembrandt van Rijn in het Rembrandthuis in hartje Amsterdam. Zijn vertrek in 1658 was allesbehalve vrijwillig. Hoewel Rembrandt al tijdens zijn leven een beroemd schilder met veel opdrachtgevers was, raakte hij toch failliet. Zijn huis en inboedel werden in beslag genomen en op een veiling verkocht. Eeuwenlang bleef het huis een woonhuis, tot het werd gekocht door de gemeente Amsterdam en het werd gerestaureerd tot museum. Vanwege de gedetailleerde boedelbeschrijving bij het faillissement kon het pand weer nauwkeurig worden teruggebracht naar hoe het was tijdens Rembrandts tijd.

Tijdens een bezoek loop je door de oude woon- en werkvertrekken van de kunstschilder. Je ziet het atelier waar hij zijn meesterwerken maakten en je krijgt een beeld van zijn dagelijks leven. Verwacht overigens geen grote kunstwerken van Rembrandt te zien. Er is een grote collectie etsen en in een apart kabinet worden steeds een paar daarvan tentoongesteld. Maar de schilderijen van Rembrandt vind je in andere museums, zoals het Rijksmuseum.

#7 Anne Frankhuis

Het Joodse meisje Anne Frank werd wereldberoemd met haar dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog. Ze is een symbool geworden voor de vervolgde Joden tijdens de oorlog. Ter nagedachtenis aan Anne Frank is haar onderduikadres aan de Westermarkt 20 tegenwoordig ingericht als museum. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van Amsterdam en een must als je de stad bezoekt.

De dagboeken van Anne Frank hebben het Joodse meisje over de hele wereld bekendheid gegeven. Ze schreef in haar dagboeken over haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderduikster in het Achterhuis van het kantoor van haar vader. Het meisje kwam met haar zusje uiteindelijk in een concentratiekamp om het leven. Direct na de oorlog liet haar vader de dagboeken publiceren en de Joodse slachtoffer kregen daarmee een gezicht. Anne’s dagboek was direct een bestseller, zelfs in het buitenland. Het Achterhuis waar zij ondergedoken zat met haar familie, werd al in de jaren ’50 bestemd als museum. De buurpanden werden opgekocht om samen met het onderduikadres het verhaal van Anne en de andere onderduikers te laten zien.

Tijdens een bezoek aan het Anne Frankhuis komt het verhaal van Anne nog meer tot leven dan bij het lezen van de boeken. Zowel het Voorhuis waar het bedrijf van Anne’s vader was gevestigd, als het Achterhuis zijn volledig in oude staat bewaard gebleven. Je loopt tijdens een bezoek door de kamers waarin de onderduikers met elkaar jarenlang woonden, waaronder ook Anne’s kamertje. Het is een bijzondere ervaring die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Amsterdam.

#8 Moco Museum

Het Museumplein in Amsterdam heeft deze naam niet voor niets. Je vindt er talloze musea – waaronder grote namen als het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum – en een van de nieuwste daarvan is het Moco Museum. Het museum uit 2016 richt zich op moderne kunst. De naam verwijst dan ook naar ‘modern’ en ‘contemporary art’.

Dit zelfverklaard ‘boutique museum’ aan het Museumplein heeft wisselende exposities met moderne en hedendaagse kunst, maar ook een aantal vaste werken. Het museum heeft als doel om toegankelijke kunst te presenteren en daarmee bezoekers te trekken die een museum anders links zouden laten liggen. Hoe het Moco Museum dat doet? Met werken van beroemdheden als Bankshy, Arsham en Warhal en bijzondere, kleurrijke installaties en iconische schilderijen. Het particuliere museum is vanaf de opening al een grote publiekstrekker.

Het museum is ook nog eens gevestigd in Villa Alsberg, een prachtig herenhuis op het Museumplein. Het is een ontwerp van de neef van de bekende architect Cuijpers die het naburige Rijksmuseum ontwierp. Het historische design vormt een bijzondere combinatie met de moderne kunst. Vergeet bij je bezoek ook zeker niet de tuinen, waar bijzondere beelden te zien zijn.

#9 Paleis op de Dam

Herinner je de troonsafstand van (toen nog) Koningin Beatrix? Of De Kus van Máxima en Willem-Alexander? Het Koninklijk Paleis is het decor van veel historische gebeurtenissen geweest. Als het paleis op de Dam niet wordt gebruikt door de koninklijke familie voor staatsbezoeken of andere officiële gebeurtenissen, kan jij er een kijkje komen nemen. Het is dan namelijk geopend als museum!

Hoewel het Koninklijk Paleis op de Dam een van de belangrijkste paleizen van Nederland is, lijkt het haast verstopt in Amsterdam. Maar dan wel vol in het zicht. Het ligt pontificaal aan De Dam, maar de sobere façade trekt niet bepaald de aandacht. Er is geen monumentale ingang en in vergelijking met veel andere weelerige paleizen in Europa is het een wat saai gebouw. Hoe anders is het rijke interieur!

Het paleis – dat oorspronkelijk overigens niet bedoeld was als paleis, maar als stadhuis – dateert uit de Gouden Eeuw, toen Nederland en Amsterdam in het bijzonder enorm rijk was. Daar hoorde een nieuw stadhuis bij dat die rijkdom moest weerspiegelen. De centrale hal van het Paleis op de Dam is daar het duidelijkste voorbeeld van. Het is een imposant geheel van marmer, sculpturen en kroonluchters. Vrijwel alle details symboliseren Amsterdam, haar grote rol in de Europese handel tijdens de Gouden Eeuw of andere Nederlandse waarden.

Het oude stadhuis werd pas een paleis, nadat de Franse keizer Napoleon het huidige Nederland had bezet. Hij installeerde zijn jongere broer Lodewijk Napoleon als eerste koning van Nederland en die nam zijn intrek in het stadspaleis. Nog altijd zal je bij een bezoek aan het paleis veel meubels zien die Lodewijk Napoleon en zijn vrouw Hortense vanuit Parijs naar Nederland lieten komen. Later is het monument een paleis gebleven, maar dan in gebruik van de Oranje-familie.

Het is nog altijd in gebruik bij de koninklijke familie. De voormalige koningin tekende hier haar abdicatiedocumenten en koning Willem-Alexander verwelkomt zijn koninklijke gasten en buitenlandse leiders in het paleis. De rest van het jaar is het Koninklijk Paleis open voor bezoekers. Vergaap je aan de indrukwekkende architectuur en laat de audiotour je bijpraten over de geschiedenis van Amsterdam en de Oranjes.

#10 Ons’ Lieve Heer op Solder

Een van onze favoriete musea en een van de leukste dingen om te bezoeken in Amsterdam is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Toen het in het protestantse Nederland niet was toegestaan om in het openbaar het katholieke geloof uit te oefenen, werden schuilkerken in de woonhuizen aan de grachten gebouwd. Veel daarvan zijn met de komst van echte katholieke kerken verdwenen, maar dat geldt niet voor deze schuilkerk op de Wallen.

Aan de Oudezijds Voorburgwal 40 lijkt een grachtenhuis te zien zoals je er meer in Amsterdam hebt staan. Maar achter die zeventiende-eeuwse voorgevel met vier ramen gaat een van de meest bijzondere plekken van Amsterdam schuil. Over de volle diepte van de zolder van het woonhuis is een rooms-katholieke kerk gebouwd. Bezoekers konden bij de kerk komen via een weggemoffelde ingang in het steegje naast het huis.

Toen er vlakbij een grote katholieke kerk werd gebouwd, bleef de schuilkerk op zolder behouden als museum. Het is daarmee na het Rijksmuseum het oudste museum van Amsterdam. Het museum laat niet alleen de bijzondere kerk op de zolder van het grachtenpand zien, maar geeft ook een inkijkje in het leven in de Gouden Eeuw.

Ons Lieve Heer op Solder Amsterdam

#11 Met de pond naar de NDSM-werf

Amsterdam-Noord is een van de verborgen parels van de Nederlandse hoofdstad. We kunnen het eigenlijk geen upcoming wijk meer noemen, want het is inmiddels al heel wat jaren een hippe hotspot voor locals. Een bezoek aan Noord is een van de leukste en meer originele dingen om te doen in Amsterdam!

Naast de door de mens gemaakte grachten heeft Amsterdam ook een natuurlijk water, het IJ. Steek met een (gratis!) pondje het IJ over en je komt van de binnenstad in het hipste deel van Amsterdam. Aan de waterkant vind je de oude NDSM-werf, waar de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij ooit een van de grootste scheepswerfen ter wereld had. De verlaten scheepswerf heeft een nieuwe bestemming gekregen en is populair onder locals vanwege de kleurrijke street art, fijne festivals, uitzichten over het IJ én de vele hippe restaurants.

Onze tips voor de NDSM-werf? We vinden IJver een fijne spot om drankjes te doen op het terras of in het industeriele pand. Pllek heeft een heerlijke menukaart en een toplocatie direct aan het IJ, waardoor dit op zomerdagen dé plek is om een drankje te doen. Straat Museum, het street art museum van Amsterdam, is een aanrader voor wie net als wij gek is op graffitikunst, creatieve murals en bijzondere street art.

Bijzonder overnachten in Amsterdam doe je overigens ook in Noord! Op de NDSM-werf kan je origineel overnachten in Crane Hotel Faralda met geweldige uitzichten over de stad.

#12 Amsterdam Lookout

De Amsterdam Lookout is een vrij nieuwe attractie in Amsterdam, maar nu al een van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Je vindt de Amsterdam Lookout op de top van de A’DAM Tower, gelegen aan de overkant van het IJ, dus een (gratis) pontje verwijderd van de binnenstad.

In de A’DAM Tower zit trouwens ook een van de hipste hotels van Amsterdam: Sir Adam Hotel. Het trendy en sfeervolle design voert vanaf de lobby via de discolift helemaal tot aan de kamers. Muziek is daarbij ook een belangrijk thema. Op de kamers zie je dat terug aan bijvoorbeeld een gitaar of platenhoes aan de muur, maar ook zeker aan de platenspeler op iedere hotelkamer. Veel van de kamers hebben ook een fenomenaal mooi uitzicht over de stad.

Maar het beste uitzicht heb je vanaf het observatieplatform op de top van de toren. De Amsterdam Lookout ligt op ongeveer 100 meter hoogte. Met een bijzondere lift met geluids- en lichteffecten ben je al in 20 seconden op de top. Daar kan je vervolgens van een fenomenaal uitzicht over de stad genieten. En wat dacht je van de bekende Lookout Swing? Als hoogste schommel van Europa is deze attractie natuurlijk een must als je op het observatieplatform bent. De schommel gaat tot over het randje, dus dit is alleen voor de durfals.

Sir Adam Hotel Amsterdam Lookout

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: