Nederland

Tulpenroute Noordoostpolder: bollenroute langs de tulpenvelden van Flevoland

Onze beste tip voor de lente: rijd de tulpenroute in de Noordoostpolder! Met het voorjaar voor de deur willen we ons weer genoeg doen aan bloesem, lammetjes en bloemenvelden. En wist je dat Flevoland daarvoor de perfecte plek is? De tulpenvelden van de Noordoostpolder horen bij de verborgen parels van Nederland. Waar iedereen massaal naar Keukenhof en de Bollenstreek trekt, weten veel minder mensen van de tulpenvelden in Flevoland en met name de Noordoostpolder.

Wij verzamelden voor jou de beste tips om het voorjaar de bloemenvelden in de nieuwste provincie van Nederland te ontdekken. In deze blog lees je waar je de tulpenvelden in Flevoland vindt en geven we je de leukste bollenroutes door Flevoland langs al die tulpenpracht.

Dowload tulpenroute Flevoland (en nog twee andere tulpenroutes in Nederland)

Lees meer: alle tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland

Tulpenvelden Flevoland

Waar vind je de tulpenvelden van Flevoland?

De tulpenvelden in de Flevopolder en de Noordoostpolder

Overal in Flevoland vind je in het voorjaar kleurrijke bloemenvelden, maar de meeste tulpenvelden vind je in de Noordoostpolder en in de Flevopolder rondom Dronten, Lelystad en Zeewolde. Daar vind je honderden hectares aan bollenvelden. In dit gebied zou je zelfs de meeste tulpenvelden en de meeste tulpenkwekers kunnen vinden. Meer zelfs dan in de Bollenstreek!

Meestal mag je overigens niet de tulpenvelden oplopen. Doe dat ook vooral niet, want je wilt de bloemen echt niet beschadigen. Dit is het bedrijf en inkomen van de kwekers. De bloemen plukken is al helemaal uit den boze. Als je dat zou willen, raden we je Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen (Flevopolder) aan. Er is daar een eigen tulpentuin. De toegang tot de tuin zelf is gratis en je kan hier tegen betaling zelf een bos bloemen plukken.

Het Tulpeiland van Flevoland

In Flevoland is een eiland te vinden in de vorm van een tulp: het Tulpeiland in het Wolderwijd bij Zeewolde. De steel is gemaakt van drie natuurlijke eilanden en de bloemkelk is in 2014 kunstmatig aangelegd en met een dam verbonden met het vasteland. In de kelk zelf is een passantenhaven te vinden. Hoe je het eiland het beste bewondert? Eigenlijk vanuit de lucht, want dan pas zie je goed dat het eiland de vorm van een tulp heeft.

Tijdens het tulpenseizoen is het Tulpeiland niet alleen leuk om te bezoeken vanwege die bijzondere vorm, maar ook omdat er duizenden tulpenbollen zijn geplant die in het voorjaar voor een indrukwekkende kleurenpracht zorgen.

Let op: de exacte locatie van de tulpenvelden wisselt jaarlijks

Wist je dat tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het ook niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn.

Omdat de kwekers zich wel tot hun eigen regio en natuurlijk hun eigen stuk grond beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het ook nooit moeilijk om daar de tulpenvelden te vinden. Zo vind je in de Noordoostpolder zo ontzettend veel tulpenvelden dat het haast moeilijk is om ze te missen.

Als je met de auto door de Noordoostpolder rijdt, kom je ze gegarandeerd tegen. Dat is natuurlijk wat anders als je een wandelroute of fietsroute volgt, want daarbij leg je kortere afstanden af en kom je misschien niet extreem veel tulpenvelden tegen als je niet weet waar je moet zijn.

Tulpenroute Noordoostpolder Flevoland

Wanneer is het tulpenseizoen in Flevoland?

Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associëren met het voorjaar. Maar de volledige tijdlijn van die tulpenvelden start al veel eerder. Want wist je dat tulpenbollen een koude winter met koude nachten nodig hebben om uiteindelijk die mooie bloemen te kunnen maken? Dat betekent dat de voorbereidingen voor het tulpenseizoen al in oktober starten. Dan gaan de meeste bollen de grond in.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien. De tulpen beginnen dan op te komen. Er zijn dan nog geen bloemen te zien, want het begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei.

Het is afhankelijk van de warmte en de zon in het voorjaar, wanneer de tulpen in Flevoland precies bloei staan. De meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei. De georganiseerde tulpenroute in de Flevopolder (zuiden en oosten van Flevoland) is in 2024 daarom van 13 april t/m 5 mei. Het tulpenseizoen eindigt, wanneer het ‘koppen’ begint. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Dit is meestal half mei, maar soms ook eerder. Wacht dus zeker niet te lang om de tulpenvelden te bewonderen.

Overigens kan je in Flevoland ook buiten het tulpenseizoen in het voorjaar tulpen en andere bloemen bewonderen. Bezoekers zijn dan bijvoorbeeld welkom bij Kwekerij Joosten, Goldhoorn Gardens, Hanneke’s Pluktuin en de Orchideeën Hoeve.

Tulpenroute Noordoostpolder Flevoland

De Tulpenroutes van Flevoland

De kern van alle tulpenpracht in april-mei is ieder jaar weer de tulpenroute door de Flevopolder en het noorden van de Noordoostpolder. In deze twee gebieden vind je de meeste tulpen van de provincie en in de Flevopolder is een route uitgezet van ongeveer 100 kilometer door de organisatie Tulpenroute Flevoland.

De georganiseerde routes in de Flevopolder

Van 13 april t/m 5 mei 2024

Waar in veel delen van het land zelf leuke routes zijn samen te stellen langs de mooie tulpenvelden uit die regio, worden ze in Flevoland jaarlijks door een organisatie samengesteld. Tulpenroute Flevoland geeft ieder jaar weer nieuwe routes uit langs de mooiste velden in de Flevopolder, dus het zuiden en oosten van Flevoland. Dat zijn zowel autoroutes als wandelroutes en fietsroutes. In de periode waarin de routes ‘actief’ zijn, kan je langs alle routes ook stops maken om bijvoorbeeld een rondleiding door een kwekerij te krijgen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom de routes, waardoor ze een complete beleving zijn.

Ook in 2024 zijn er weer drie autoroutes langs de tulpenvelden van Flevoland gemaakt. Namelijk rondom Dronten, Zeewolde en Lelystad in de Flevopolder. Voor € 6 kun je in de Tulpenroute Flevoland App een van de routes kopen, waarbij je ook een audiorondleiding krijgt om meer te leren over de tulpen in Flevoland. Daarnaast zijn er ook de gebruikelijke fietsroutes en wandelroutes die je (gratis) online en in de App kon vinden.

De periode waarin je de routes kan rijden, is van 13 april t/m 5 mei 2024. Je koopt een ticket voor een specifieke dag en specifieke route en er zijn dagelijks een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Autoroute of wandel-/fietsroute?

Je kan dus kiezen tussen een bollenroute met de auto of een wandel- en fietsroute. Wij raden je aan om voor de autoroute te kiezen. Of zowel een autotocht als een wandel-/fietstocht te maken. Ook al vind je in Flevoland veel tulpenpracht, het is geen aaneengesloten zee van tulpen.

Door met de auto langs de velden te rijden, zie je veel meer dan wanneer je alle afstanden te voet of met de fiets aflegt. We denken dat je best nog teleurgesteld kan zijn in het aantal tulpenvelden dat je dan (van dichtbij) ziet. Met een autoroute speelt dat niet. Je legt sneller de afstanden tussen de velden af, waardoor je een overdosis tulpenpracht voorgeschoteld krijgt.

Tulpenroute Noordoostpolder Flevoland

De tulpenroute in de Noordoostpolder

Hoe leuk de georganiseerde routes in de Flevopolder ook zijn, wij geven de voorkeur aan zelf rondtouren door de Noordoostpolder. Je bent dan niet afhankelijk van een organisatie en openingstijden, maar kan zelf op pad. Bovendien vind je in de Noordoostpolder de mooiste tulpenvelden van Flevoland. Maar liefst 2000 hectare aan voorjaarsbloemen staat hier op je te wachten!

Wil je ook op pad naar de Noordoostpolder? Dan vind je hier een routekaart en gpx-gegevens vinden voor een noordelijke tulpenroute in Flevoland.

Download tulpenroute Noordoostpolder (en nog twee andere tulpenroutes in Nederland)

Tulpenroute Flevoland tulpenvelden

Wandelroute en fietsroutes langs de tulpenvelden van Flevoland

Als je graag wilt wandelen en fietsen langs de tulpenvelden, raden we je aan om dit in het zuiden en oosten te doen. Daar zijn namelijk ieder jaar erg leuke routes uitgezet door Tulpenroute Flevoland!

Omdat de exacte locatie van de tulpenvelden ieder jaar wisselt, is het goed om in het tulpenseizoen (eind april – begin mei) op de website van Tulpenroute Flevoland of in Tulpenroute Flevoland App de de actuele (gratis) routekaart te zoeken. De fietsroutes zijn ook bewegwijzerd.

Er zijn voor 2024 drie fietsroutes gemaakt. Ook is er anders dan vorig jaar, wel een wandelroute voor 2024 uitgezet. Dit is zoals in eerdere jaren weer de Swifterbantwandelroute. Deze wandelroute volgt deels andere wandelroutes en brengt je langs het platteland van Flevoland.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: