Nederland

Bollenroute in Zuid-Holland: autoroute langs de bollen- en tulpenvelden bij Lisse

Onze ultieme voorjaarstip: maak een roadtrip via de bollenroute in Zuid-Holland! Laat je voorjaarskriebels de vrije loop door de bollenvelden en tulpenvelden in Lisse en de Bollenstreek tijdens een fijne autorit aan je voorbij te laten trekken. In de Bollenstreek is Keukenhof bij Lisse natuurlijk de bekendste bezienswaardigheid van Nederland als het om tulpen gaat. Maar je hoeft dat dure ticket voor Keukenhof niet te kopen en de grote toeristenmassa te trotseren, want de mooiste tulpen in Zuid-Holland vind je ook gratis in de buurt. De regio rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout ligt namelijk vol met kleurrijke bollenvelden en daar kan je gewoon langsrijden. Je ziet dan niet alleen de beroemde tulpenvelden, maar nog veel meer kleurrijke bloemenpracht.

Download bollenroute Zuid-Holland (en meer tulpenroutes)

Leestips: hier vind je nog meer bijzondere autoroutes in Nederland, waaronder meer autoroutes langs tulpenvelden.

Bollenstreekroute-Lisse

Praktische informatie over de bollenroute bij Lisse

Startpunt en lengte

De route heeft Oegstgeest als startpunt, wat het zuidelijkste punt van de route is. Maar het is een rondrit, dus je kan de route eigenlijk op iedere plek beginnen als jou dat beter uitkomt. Je kan eigenlijk overal in de Bollenstreek wel instappen.

De Bollenstreekroute beslaat ongeveer 62 kilometer. Omdat je ook door dorpsstraten en soms wat smallere wegen rijdt, zal je niet altijd hard kunnen rijden en doe je er dus goed aan minstens een halve dag voor de route uit te trekken. Je kan de route in ongeveer drie uur rijden, maar reken op een goede halve tot hele dag als je foto’s wilt maken en ergens wil lunchen of picknicken. Of maak er zelfs een weekendje weg van!

Narcissen Bollenstreekroute

Overnachten langs de bollenroute

Zuid-Holland zit vol met fijne slaapplekken, zowel aan de kust als tussen de weilanden of in de pittoreske plaatsjes. Dit zijn aanraders om te overnachten in de Bollenstreek, zodat je van deze roadtrip echt een weekendje weg kan maken:

Bollenroute Zuid-Holland Autoroute tulpenvelden Lisse

De bollenvelden en tulpenvelden bij Lisse

Hoewel Keukenhof en Lisse bekend zijn vanwege de tulpen, wordt dit gebied niet voor niets de Bollenstreek en niet de Tulpenstreek genoemd. De regio zit vol bollenvelden en dat zijn niet alleen tulpen! De tulpen bloeien vanaf half april tot half mei. Daarnaast vind je hier velden voor narcissen (eind maart t/m half april), hyacinten (eind maart t/m eind april) en dahlia’s (half augustus t/m half oktober).

Het is niet te zeggen waar je de velden precies zal vinden, aangezien de boeren niet ieder jaar precies hetzelfde stuk land (kunnen) gebruiken. Zo houden ze de grond vruchtbaar. Maar het zal niet moeilijk zijn om de tulpenvelden te spotten in deze bloemenregio. Toen wij de route reden, zagen we overal om ons heen kleurrijke velden én nog te ontpoppen tulpenvelden. In deze regio zijn zo veel bollenboeren actief dat de bloemenvelden niet te missen zijn.

Tip: op deze actuele bloemenkaart wordt jaarlijks vanaf eind maart door de Bollenstreek zelf bijgehouden waar een aantal bollenvelden in het noorden van de regio in bloei staan, inclusief wekelijkse foto-updates. Je hebt de kaart overigens niet nodig bij het rijden van deze autoroute. Op de kaart staan ook niet alle bloemenvelden in de regio en je zal genoeg velden passeren op je roadtrip die niet op de kaart staan.

Bollenroute Zuid-Holland Autoroute tulpenvelden Lisse

De leukste plekken langs de Bollenstreekroute

#1 De duinen en kustplaatsjes

De route gaat na de start in Oegstgeest naar de Hollandse kust. Het eerste deel staat nog niet in het teken van bollenvelden, maar van pittoreske dorpen en vervolgens de duinen. Op de route liggen bijvoorbeeld het knusse dorp Rijnsburg, oud vissersdorp Katwijk aan Zee, de Soefitempel met goudkleurige koepel, historisch Noordwijk-Binnen en badplaats Noordwijk aan Zee.

Wil je graag ergens wandelen? Dan is het duin- en bosgebied bij Noordwijkerhout een aanrader. De route brengt je langs de parkeerplaatsen voor dit mooie natuurgebied. Vanaf daar kan je de mooiste wandelingen ondernemen; veel daarvan zijn uitgezet en dus makkelijk te volgen.

Bollenroute Zuid-Holland Autoroute tulpenvelden Lisse

#2 De kastelen en ruïnes

De autoroute doet ook een aantal kastelen en ruïnes aan. Bij Lisse rijd je langs Keukenhof en kom je dus ook bij Kasteel Keukenhof. Het kasteelterrein is alle dagen van de week (gratis) geopend en je kan hier mooi wandelen. Het kasteel zelf kan je maar een aantal keer per jaar met een rondleiding bezoeken.

Niet veel verder kom je langs de Ruïne van Teylingen, waarvan eigenlijk alleen de monumentale toren over is. Dit was ooit onderdeel van een imposant kasteel, waar onder andere gravin Jacoba van Beieren, een belangrijke speelster in de Nederlandse geschiedenis, heeft gewoond.

Tot slot kan je in Warmond nog een stop maken bij Oude Toren, de restanten van een historische kerk en klooster. Het kasteelgebouw werd door de lokale bevolking zelf gesloopt tijdens de Tachtigjarige Oorlog om te voorkomen dat het in handen kwam van de Spanjaarden. Alleen de imposante toren en wat ruïnes zijn nu nog te zien. Rondom de oude kasteeltoren ligt een kerkhof.

Kasteel Keukenhof

#3 De kleurrijke bollenvelden

Hét hoogtepunt van de Bollenstreek is in het voorjaar natuurlijk de kleurrijke bloemenpracht. Keukenhof in Lisse ligt in het hart van deze streek en is de bekendste plek in Nederland om bloemen te zien. Maar rondom Lisse, dus op het noordelijke deel van deze autoroute, liggen nog veel meer tulpen- en bollenvelden.

De tulpenvelden zijn het meest populair en zie je vanaf half april tot half mei. Om massale drukte bij de tulpenvelden te voorkomen, zijn deze in het verleden nog wel eens extra vroeg getopt, dus al voor half mei. Als je dus zeker wil zijn van tulpenvelden, doe je er goed aan om niet tot het laatste moment te wachten.

Als je niet per se voor de tulpenvelden komt, kan je ook al eerder dan half april terecht bij de bollenvelden rondom Lisse. Dan staan de narcissen (eind maart t/m half april) en hyacinten (eind maart t/m eind april) in bloei. Ook wij reden de autoroute een keer wat vroeger in het jaar en waren blij verrast dat het helemaal nog niet zo druk was én dat we hier en daar ook al tulpenvelden tegenkwamen.

Narcissen Bollenstreekroute

Praktisch: de routebeschrijving

Download route | De route start en eindigt in Oegstgeest. Het is een rondrit langs de kust en de bekende bollenvelden. De autoroute is niet bewegwijzerd, maar je kan de route volgen via onze navigatie.

Bollenstreekroute-Lisse

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: