Duitsland

Street art in Kassel: kleurrijke graffiti en unieke kunst

Het Duitse Kassel heeft veel bijzondere bezienswaardigheden, maar wat ons betreft is de absolute highlight van een stedentrip de kleurrijke street art van Kassel. Het Schillerviertel en Kassel Nordstadt – iets ten noorden van het centrum, boven het centraal station – zijn een soort openluchtgalerie voor straatkunst. Verlaat tijdens je stedentrip dus ook even het centrum en loop naar de wijk ten noorden daarvan voor deze originele highlight. Wij vertellen je in deze blog precies hoe je de mooiste street art in Kassel kan vinden en geven je tips voor een route langs de mooiste werken.

Leestip: lees al onze tips voor een stedentrip naar Kassel, inclusief de leukste slaapplekken, bezienswaardigheden en eettentjes.

Street art Kassel Duitsland | Pau Quintanajornet und Sebastian Carreño Gaibisso - Kosmon
Street art Kassel Duitsland | Stephen Hawkings Goldfisch

Kleurrijke straatkunst in het noorden van Kassel

Het project KolorCubes heeft de saaiste en meest grauwe wanden in de buurt ten noorden van het centrum van Kassel omgetoverd met de meest kleurrijke kunstwerken. Wat begon met drie street art-werken in het Schillerviertel, groeide uit tot een grootschalig kunstproject. Kunstenaars van over de hele wereld werden uitgenodigd en kregen een kale muur als canvas. Ongeveer 30 murals werden gecreëerd in deze buurten, waardoor de wat grauwe wijk een totaal andere look kreeg.

Trek een paar uur uit om langs de kunstwerken te lopen. Je kan natuurlijk zelf raden naar de inspiratiebron of de boodschap van de kunstenaar, maar het is nog leuker om daarover te lezen of horen. Een aanrader is daarom een rondleiding langs de street art van Kassel en gelukkig is er online precies zo’n self-guided tour te vinden.

Onze favoriete street art-werken in Kassel zijn allemaal onderdeel van de route:

  • Stephen Hawkings Goldfisch van Jakules dat een vervormd beeld van een goudvis op de realiteit toont en een jongentje die dat weer corrigeert
  • Schneewittchen van Innerfields waarin de klassieke heks symbool staat voor de natuur vernietigende industrie en de zeven dwergen zeven bosdieren zijn
  • Ascend van Tobias Hahn dat een patroon vormt over de bakstenen van een gevel
  • Kosmon van Pau Quintanajornet en Sebastian Carreño Gaibisso, geïnspireerd door mythologie en cultuur uit de Andes
Street art Kassel Duitsland | Janosch Feiertag
Street art Kassel Duitsland

Twee routes langs de mooiste werken

Twee jaar geleden werd in Kassel een gratis audiotour en self-guided walking tour langs 26 kunstwerken in de wijk. De tour is ongeveer 4 kilometer lang en je moet wel even je Duits ophalen, want er is alleen een Duitstalige versie van. Iedere uitleg duurt ongeveer een minuut, maar je kan er ook voor kiezen de uitleg (in het Duits) te lezen. Mocht 4 kilometer je wat te veel van het goede zijn, dan zie je duidelijk op de kaart bij de audiotour terug dat de tour over twee wijken verdeeld is. Je kan ervoor kiezen om alleen de wijk het dichtstbij het centrum te verkennen (de werken 14 t/m 26).

Online is ook nog een tweede interactieve kaart van Kassel te vinden met 20 kunstwerken. Op foto’s zie je waar welk kunstwerk te vinden is, maar er is verder geen uitleg bij de werken te vinden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: