Guatemala

Backpacken Guatemala: 10x wat je niet mag missen

Wij bezochten zelden een land dat zo veelzijdig is als Guatemala. Van eeuwenoude historie tot indrukwekkende natuurfenomenen tot kleurrijke steden. Wij maakten kennis met al deze kanten van het land tijdens onze rondreis in Guatemala en raden jou aan om vooral hetzelfde te doen. Bezoek absoluut deze must-do 10 higlights in Guatemala voor een onvergetelijke reis.

#1 Slaap op een vulkaan

Guatemala heeft maar liefst 37 vulkanen. Een hike naar de top van een vulkaan is dan ook echt een must-do. Veel tochten zijn als een overnight tour te boeken. Je klimt dan de eerste dag omhoog, slaapt op of vlakbij de top en daalt de volgende ochtend weer af. Een adembenemende zonsopkomst en -ondergang is dan gegarandeerd! Overigens zijn van de 37 vulkanen drie actief en die kan je alle drie bezoeken. Dat deden wij ook en is echt een aanrader.

Leestip: wij schreven uitgebreide blogs over onze ervaringen op de Acatenango-vulkaan, de actieve Pacaya en de dayhike naar de Santiaguito.

Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala

#2 Bezoek de Maya-ruïnes

De geschiedenis van Guatemala gaat eeuwen terug tot de eerste Maya’s die indrukwekkende tempels en steden bouwden. En daar kan je er ook tegenwoordig nog veel van bezoeken! Beroemd is natuurlijk de enorme stadstaat Tikal, maar kies vooral ook voor een van de minder bekende opties. Zo kan je ook een meerdaagse hike maken naar El Mirador diep in de jungle of een adembenemende zonsondergang vanaf de hoogste tempel in Maya-stad Yaxha bekijken.

Maya site Yaxha | El Sombrero Ecolodge | Guatemala | TheOrangeBackpack.nl

#3 Dwaal door kleurrijk Antigua

Antigua is een van de meest bezochte plekken in Guatemala en wij snappen wel waarom. Door het ontbreken van hoogbouw heeft het een knusse en dorpse sfeer. De kleurrijke straten en koloniale architectuur maken Antigua een lust voor het oog. En over mooie views gesproken: vanaf vrijwel iedere straathoek heb je zicht op een van de vulkanen rondom het stadje. Een bezoek aan Antigua kan echt niet ontbreken op jouw rondreis door Guatemala.

Antigua | Guatemala

#4 Neem de chicken bus

De chicken bus is een fantastisch fenomeen in Midden-Amerika en Guatemala in het bijzonder. Het zijn omgebouwde, Amerikaanse schoolbussen. En bij dat ombouwen kreeg de schoolbus ook een kleurrijke nieuwe buitenkant. Dat is niet alleen een fantastisch gezicht in het straatbeeld, maar wat ons betreft een geweldige local experience. De meeste reizigers kiezen voor het toeristenvervoer in luxe bussen of kleinere vans. Dat is vaak een stuk sneller, comfortabeler en volgens sommigen ook veiliger. Maar met de chicken bus kom je dichter bij het echte Guatemala. Verkopers die in- en uitlopen met snacks en drankjes, dames in traditionele Maya-klederdracht, hokken met kippen die op het dak worden gebonden naast je backpack. Jouw tocht met de chicken bus zal je niet snel vergeten.

Tip: de film La Camioneta vertelt het verhaal van een chicken bus – van Amerikaanse schoolbus tot kleurrijk fenomeen in Guatemala – in documentairevorm.

Chickenbus | Quetzaltenango | Guatemala

#5 Kanoën in Rio Dulce

Rio Dulce zal niet op iedere reisroute door Guatemala worden meegenomen, maar wij zouden je dat absoluut aanraden. Het landschap hier is totaal anders dan de rest van Guatemala! Denk aan diepe jungle met brulapen, prachtige slaapplekken op en aan het water en een exotische rivier die naar de Caribische kust leidt. De meeste reizigers kiezen in dit gebied voor een boottocht van het dorpje Rio Dulce naar het Caribische dorpje Livingston en weer terug. Maar de leukste manier om de rivier en de jungle te verkennen, vonden wij de kano. Huur een kano en trek er zelf of met een gids op uit.

Leestip: hoe kom je er, wat zijn de leukste dingen om te doen en wat is de tofste slaapplek? Lees onze uitgebreide reisgids over Rio Dulce in Guatemala. Een grote spoiler: het Boatique Hotel middenin de jungle is echt een must-do.

Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

#6 Vaar over Lago de Atitlan

Lago de Atitlan is een beroemde trekpleister voor een reden. Het strakblauwe meer tegen een decor van vulkanen en bergen is een prachtig gezicht! Rond het meer liggen allerlei dorpjes met ieder een eigen vibe. Zo is Panajachel het grootste stadje en veel drukker, is het piepkleine dorpje San Marcos de Laguna de plek voor een yogales en buddhabowl, en moet je in San Pedro zijn voor de goedkope hostels en feestjes. Wij vonden San Marcos het leukste plekje. Er zijn veel plekken om heerlijk te eten en de sfeer is kleurrijk en ontspannen. Wat ons betreft de perfecte uitvalsbasis voor boottochtjes over het meer om de andere plaatsjes te verkennen!

Lake Atitlan | San Marcos | Guatemala

#7 Probeer de lokale speciaalbiertjes

Je zou Guatemala misschien niet direct associëren met fantastisch speciaalbier. Tot je op vrijwel iedere menukaart in iedere stad weer nieuwe toppers ontdekt. Zo drink je Vanushka-biertjes in Quetzaltenango en moet je ’s avonds bij de Antigua Brewing Company zijn voor zelf gebrouwen bier. Volgens Sebastiaan zijn het El Zapote-bier en de minder bekende Xaman-IPA echt een must.

Flores | Speciaal bier | Speciality beer | Guatemala | The Orange Backpack

#8 Ga shoppen op de lokale markt

Dwalen door de eindeloze straten volgepropt met winkeltjes en kramen van een lokale markt is echt een must-do. Je maakt er kennis met de lokale keuken, exotische fruitsoorten, traditionele klederdracht en proeft de lokale sfeer. Chichastenango mag dan misschien de beroemdste markt, maar eigenlijk heeft vrijwel iedere stad wel een lokale markt. En dan zonder die enorme toeristenmassa’s zoals in Chicha. Wij proefden snacks op een overdekte markt in Guatemala City, dwaalden een uur tussen de kramen in Antigua en bekeken souvenirs in Panajachel aan Lake Atitlan.

marketstal | Tulum | Mexico

#9 Geniet van de zonsondergang met een cocktail in Flores

Het ontspannen schiereiland Isla de Flores is op haar mooist tijdens golden hour. Aan de westkant van de kleine stad moet je aan het eind van de dag zijn voor prachtige zonsondergangen. Je kan die bekijken vanaf de promenade, maar het fijnst is natuurlijk een plek bij een van de restaurants. Het is dan namelijk ook happy hour. Dus doe daar vooral je voordeel mee.

Zonsondergang in Flores | Sunset in Flores | Guatemala | The Orange Backpack

#10 Bezoek de hippe hotspots in Zona 4 van Guatemala City

Guatemala City wordt zelden bezocht, omdat het de reputatie heeft een onveilige stad te zijn. Wij begonnen onze reis wel in de hoofdstad van Guatemala en brachten een ochtend in het geweldige Zona 4 door. Je vindt er kleurrijke street art, hippe hotspots en de lekkerste koffie. Lees onze city guide voor Guatemala City voor onze veiligheidstips en de leukste spots.

Guatemala City | Guatemala