Guatemala

Backpacken in Guatemala: tips voordat jouw backpackreis begint

Guatemala stond al lang op onze travel wishlist. Dus toen we eenmaal onze tickets hadden gekocht, begon het voorbereiden en de voorpret. Is het een veilig land? Hoeveel reisbudget is nodig? Wat voor kleding pak je in? Om jou op weg te helpen, maakten we dit overzicht met de belangrijkste dingen om te weten voordat je naar Guatemala reist.

Earth Lodge | Antigua | Guatemala
Santiaguito lookout hike | Monte Verde Quetzaltenango | Guatemala
Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala

Tips voor backpacken in Guatemala

#1 Guatemala is veilig voor reizigers

Guatemala krijgt van vrijwel alle overheden een positief reisadvies. Hier geen binnenlandse spanningen, drugsoorlogen of andere redenen om van jouw reis af te zien! In het verleden zijn slechts uitbarstingen van vulkanen redenen geweest om het land tijdelijk te vermijden.

Dat betekent niet dat je als reiziger niets te vrezen hebt in Guatemala. Uiteraard zijn er dieven en overvallers actief, zoals op alle plekken waar rijke toeristen komen en de bevolking armer is. Berucht is bijvoorbeeld het gebied rondom de San Pedro-vulkaan bij Lake Atitlan. Het is niet aan te raden om deze vulkaan zonder gids te beklimmen. Ook is de hoofdstad Guatemala City minder veilig, al geldt dat niet voor de wijken waar je als reiziger zou komen. In onze city guide voor Guatemala City vertellen we hier meer over.

#2 Neem je eigen waterfles mee

Een van onze grootste reisfrustraties zijn al die wegwerpflesjes. In Nederland is het kraanwater drinkbaar en zijn we dus niet gewend aan wegwerpflesjes. In het buitenland verbruik je er rustig meerdere per dag en al dat plastic is zo zonde voor onze planeet. Maar Guatemala is anders! Neem daar gerust je eigen hervulbare waterfles mee, want die kan je vrijwel overal bijvullen. In hotels, horeca en zelfs winkels vind je namelijk filters van het Guatemalaanse merk Ecofiltro. Die tonnen worden bijgevuld met kraanwater en door een steen in de ton gefilterd. Tap dus gerust steeds je eigen waterfles bij om plastic waste te verminderen.

Extra tip: neem een LARQ-fles mee en zuiver zelf je water. Het is even een investering, maar het gaat je op reis zo veel gedoe en plastic flessen schelen.

#3 Vergeet je warme trui niet

Guatemala is een tropisch en warm land, maar vergis je niet. Het kan er ook flink koud zijn. Dat geldt natuurlijk bovenop die vulkanen die je misschien wilt beklimmen. Maar ook in de steden kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen. Vergeet dus niet ook voldoende warme kleding in te pakken. Je zal ons later nog bedanken.

Leestip: wil je een vulkaan beklimmen en weet je niet goed wat je daarvoor moet inpakken? Lees dan onze uitgebreide blogs over de Acatenango, Pacaya en Santiaguito. Onderaan vind je steeds een paklijst.

#4 Uber is een van de goedkopere manieren om te reizen

De prijzen voor het vervoer verschillen sterk van elkaar. Hoe je reist en hoe lang maakt natuurlijk erg veel uit. Wat ons in ieder geval opviel was dat je ook in Guatemala via de Uber-app een privétaxi kan regelen. Sterker nog: het is ook een goedkope optie om rond te reizen. Vanaf drie personen is het vaak zelfs goedkoper dan andere soorten openbaar vervoer. Onze rit met Uber van Guatemala City naar Antiqua kostte bijvoorbeeld 155 quetzal (omgerekend nog geen 20 euro). De rit met Uber van Antiqua naar Panajachel, de grootste stad aan Lake Atitlan, kostte ons 370 quetzal. Een directe shuttle kost voor twee persoon bijna hetzelfde.

Tip: heb je nog geen Uber-account? Via deze link kan je je makkelijk aanmelden en krijg je korting op je eerste rit.

Extra tip: voor Uber is het handig om internet op je telefoon te hebben. Voor slechts 25 quetzal (€3,-) koop je al een simkaart voor 15 dagen inclusief 7 GB + 150 minuten.

Ecofiltro | Quetzaltenango | Guatemala | The Orange Backpack
Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala
Pacaya Vulcano | OX Expeditions Antigua | Guatemala

#5 Guatemala is sowieso vrij goedkoop

Tijdens de voorbereidingen voor een nieuwe reis, komt bij het budgetteren altijd weer dezelfde vraag op: hoe duur is het daar? Laten we jouw vraag dan gelijk beantwoorden: Guatemala is goed betaalbaar en zelfs goedkoop te noemen. Het is niet zo goedkoop als in veel Aziatische landen, maar het prijsniveau ligt veel lager dan in Europa. Om je een indruk te geven van de prijzen hebben wij een uitgebreide blog geschreven over de kosten voor het reizen in Guatemala.

#6 Blijf langer en leer Spaans

Omdat Guatemala relatief goedkoop is, is het ook een populaire bestemming voor Spaanse les. Veel reizigers die voor een aantal maanden door de Spaanstalige landen in Midden- en Zuid-Amerika reizen, blijven wat langer hangen in Guatemala. Zowel de kosten voor Spaanse les als voor het dagelijks leven liggen lager dan in andere landen. Daar komt bij dat steden als Antigua en Quetzaltenango met hun ontspannen sfeer, leuk koffiebars en populaire sights fijne plekken zijn om langer te blijven hangen.

#7 Er is geen visum nodig

Voor jouw reis door Guatemala heb je geen visum nodig, als je korter dan 90 dagen blijft. Wel heb je een natuurlijk een geldig paspoort nodig. Zoals in meer landen het geval is, moet jouw paspoort bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn. Ook moet je officieel een uitreisbewijs kunnen laten zien, dus bijvoorbeeld je retourticket. Wij zijn hier niet naar gevraagd en hadden dit ook niet, omdat wij over land verder reisden door Midden-Amerika.

#8 Combineer Guatemala met een bezoek aan Belize

Als je tijdens jouw reis door Guatemala ook nog wat Caribisch strand meepakken, overweeg dan om ook Belize te bezoeken. Dat is zelfs zo’n logische combinatie met Guatemala dat er discussie bestaat of het land niet eigenlijk bij Guatemala hoort. Daar is Belize zelf het niet helemaal mee eens, maar de discussie is nog altijd niet beslecht. Op veel kaarten wordt de grens daarom ook met een stippellijn aangegeven.

Leestip: in onze reisroute voor Guatemala geven we tips om een week Belize aan jouw reis vast te plakken. San Ignacio, de stranden van Caye Caulker of Hopkins en Punta Gorda passen perfect in deze route.

#9 De grootste Maya-sites vind je in Guatemala

De oude Maya-cultuur kent een fascinerende geschiedenis, waarvan talloze Maya-tempels nu het bewijs zijn. Deze tempels zijn terug te vinden in Mexico, Belize en Guatemala. Een aantal van de grootste steden kan je in Guatemala bezoeken. Zo is het beroemde Tikal een van de highlights van Midden-Amerika. Maar je kan ook een meerdaagse junglehike naar het indrukwekkende El Mirador maken en een magische zonsondergang zien vanaf de Yaxha-tempels.

Kijktip: bereid je reis naar Guatemala voor met de documentaire The Lost Treasures of the Maya Snake Kings om meer te leren over Tikal en de Maya’s. Je kan deze zien op Disney Plus (een proefabonnement is gratis).

#10 Je kan er actieve vulkanen zien en beklimmen

Als je jouw reis naar Guatemala aan het plannen bent, is dit misschien wel de belangrijkste informatie voor jouw planning. Guatemala is de ultieme bestemming voor hikes naar en op enorme vulkanen, waarvan er drie zelfs actief zijn. De drie actieve vulkanen zijn de Santiaguito, de Pacaya en – tegenover de Acatenango – de Fuego. Wij bezochten ze alle drie en kampeerden zelfs bovenop vulkanen. Zorg dus dat je de juiste kleding (warm) en goede hikeschoenen (goede grip) inpakt, want deze kans wil je niet missen.

Tip: plan voldoende tijd in voor een meerdaagse vulkaanhike. Check eventueel al tevoren wanneer deze hikes worden georganiseerd, zodat je jouw reisplanning daarop kan aanpassen. Je kan je verder inlezen met onze blogs over de Acatenango, Pacaya en Santiaguito.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: