Mexico

6 unieke plekken in Mexico waar je alleen met een huurauto komt

Het openbaar vervoer in Mexico is zo top en comfortabel dat je misschien niet aan een huurauto denkt. Zo zonde! Onze huurauto gaf ons in Mexico de ultieme vrijheid om onafhankelijk van bustijden te gaan en staan waar we willen. Ook konden we alleen daardoor op een aantal plekken komen die we echt niet hadden willen missen.

Tip: lees in deze blog alles over het huren van een auto in Mexico. Van prijzen en verkooptrucjes tot veiligheid en verkeersregels.

Roze meren | Pink Lakes Las Colorads | Rio Lagartos Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Pink Lakes Las Colorads | Rio Lagartos Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#1 De roze meren bij Las Coloradas

Helemaal in het noordelijke puntje van Yucatán liggen het miniplaatsje Las Coloradas. Veel reizigers slaan deze uithoek over, maar dat zou zonde. Want bij tropische oorden denk je aan strakblauwe oceanen, maar op dee plek in Mexico wordt het nog een stapje exotischer. Daar heb je feloranje en roze meren met al even roze flamingo’s. En ja, het water is hier echt zo roze!

Deze plek ligt helaas niet praktisch aan een doorgaande route op het schiereiland, dus je moet er wel een stukje voor om. De kleurrijke stad Valladolid is de beste uitvalsbasis om hier te komen. Vanaf dit plaatsje is het bijna 2 uur naar het noorden rijden over een rechte weg. Op je route kom je langs de dorpjes Tizimín en Rio Lagartos, maar erg interessant zijn die verder niet.

Deze route kan je afleggen met openbaar vervoer, maar dat kost erg veel geduld en tijd. Het makkelijkst is een eigen huurauto. Wij reden na het oppikken van onze huurauto in Tulum direct door naar Las Coloradas, waarna we onze dag eindigden in Valladolid.

Leestip: wij schreven een uitgebreide blog over Las Coloradas, de roze meren en flamingo’s.

Cenote | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Cenota Valladolid | Mexico Yucatan | The Orange Backpack

#2 De mooiste cenotes

Cenotes zijn een uniek natuurfenomeen in Mexico met prachtig blauw water, een fascinerend ecosysteem en magische sfeer. Ze zijn namelijk vrijwel allemaal ondergronds met elkaar verbonden, maar dat stelsel is nog steeds niet goed in kaart gebracht. Duidelijk is in ieder geval dat dit het grootste, ondergrondse waterstelsel ter wereld is. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom de Maya’s dit heilige plekken vonden.

Een duik in een cenote is dan ook een must-do in Yucatán! Sommige cenotes zijn op steenworp afstand van populaire reisbestemmingen als Tulum of Valladolid te vinden. Het zou je daarom niet moeten verbazen dat juist die plekken het drukst zijn. Die Gran Cenote op fietsafstand van Tulum? Of die mooie poelen in hartje Valladolid of Mérida? De kans is kleiner dat je daar in alle rust van het water kan genieten.

Als een cenote niet op loop- of fietsafstand van jouw reisbestemming ligt, wordt het wel een stuk lastiger om er te komen. Dat is gelijk de reden waarom er minder mensen komen, maar ook een uitdaging voor jou. Openbaar vervoer (duurt lang), taxi (prijzig) of tour (prijzig en druk) zijn dan opties. Wij raden je daarom een huurauto aan, al was het maar voor een dag om cenotes te verkennen.

Tip: wij maakten een kaart met alle cenotes in Mexico. Deze kan je gratis downloaden én we geven nog wat extra tips.

Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Palenque waterfalls | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#3 De watervallen bij Palenque

In de junglestaat Chiapas heb je geen vlakke landschappen, maar bergen, heuvels én watervallen. Rondom de stad Palenque heb je de mooiste watervallen. Je raadt vast al wel hoe je daar het makkelijkst komt? Inderdaad, een huurauto. De enige andere optie is een prijzige taxi.

Onze favoriet was zonder twijfel waterval Welib Ja. We betaalden 20 pesos entree per persoon (dus omgerekend 50 eurocent) en hadden de waterval daarvoor bijna voor onszelf. Onze tweede keus was waterval Agua Azul op maar liefst 1,5 uur rijden van Palenque, een populaire plek bij Mexicaanse toeristen. Het was hier echt een stuk drukker, maar de enorme cascadewatervallen waren absoluut prachtig.

Leestip: lees meer over Palenque en haar watervallen óf over de oude Maya-stad Palenque.

Isla Cozumel | Yucatan Mexico | The Orange Backpack
Cozumel | Yucatan, Mexico | The Orange Backpack

#4 De ruige kust van Cozumel

Een van de populairste eilanden aan de Caribische kust van Mexico is Cozumel. Dagelijks komen er enorme cruiseschepen aan en liggen de stranden vol. Maar dat is allemaal aan de westkant, waar je rustige baaien en strakblauw water hebt. Wij kozen in plaats daarvan veel liever voor de ruige kust aan het oosten waar je ook prachtige zandstranden hebt, maar dan voor jezelf! Tel daarbij de toffe rotsen, rock arch en wilde golven bij op en je snapt waarom dit onze favoriete kant van Cozumel is.

Op het eiland zijn auto’s, maar ook een soort jeeps en buggy’s te huur om het eiland rond te crossen. Maar je kan ook je huurauto meenemen vanaf het vasteland. Cozumel is namelijk een van de weinige eilanden waar je met je auto de ferry op kan! Neem dan niet de voetgangersferry vanaf Playa del Carmen, maar die ietsje zuidelijker. Hier vind je deze ferry op de kaart.

Maya site Calakmul | Mexico
Maya site Calakmul | Mexico

#5 Maya-imperium Calakmul

Vanaf de hoofdweg is het nog twee uur rijden op een steeds smallere weg diep de jungle in om in Calakmul te komen. De weg wordt steeds slechter en smaller. Deze Maya-stad ligt echt off the beaten track en is juist daarom een must-visit in Yucatan. Diep in de jungle liggen hier de grootste en hoogste piramides en tempels van het land. Zorg dat je hier zo vroeg mogelijk bent, zodat je helemaal alleen op de top van de grote piramide bent. Want ja, deze tempels mag je ook beklimmen.

Tip: hier vind je al onze blogs over de Maya-tempels in Mexico, Guatemala en Belize. Andere aanraders in Mexico zijn die in Palenque en Coba!

Mahahual | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Mahahual | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#6 De verlaten stranden aan de Costa Maya

Heb je bij je research voor Mexico al gehoord over dat schattige vissersplaatsje Mahahual? Dat is helaas zo rustig en schattig niet (meer) met die enorme cruiseschepen. Maar als je iets verder de Costa Maya afdaalt, komt je in een bountyparadijs van verlaten stranden. Onze ultieme reistip voor deze regio is Cabanas Ecoturisticas Costa Maya. Geen sponsoring, we zijn gewoon echt enthousiast over deze huisjes op het strand, fijne communitysfeer, groepsdiners met verse vis, snorkelmogelijkheden voor de deur en een prachtige strand.

Meer weten? Lees deze blog over onze tijd in dit bountyparadijs!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: