Guatemala

Thuiskomen in Xela bij Mucha Arte Hostal

In Quetzaltenango – of kortweg Xela voor vrienden – vonden wij ons thuis in het allerleukste hotel van Guatemala. De kamers zijn erg ruim, het hotel is prachtig stijlvol ingericht en de eigenaren zijn de beste hosts. Een bezoek aan Xela is alleen al een must-do vanwege Mucha Arte Hostal.

In een oude school hebben eigenaren Patricia en Juan Carlos een home away from home ingericht. De sfeer is intiem en knus door de vele kunstwerken aan de muren (what’s in a name), het gebruik van hout en natuurlijke kleuren en al het groen van de planten. Er is een gemeenschappelijke keuken, twee patio’s, een eetkamer en ruime zitkamer. Ook zijn in de lichte, ruime gangen fijne zitjes om even met een boek tot rust te komen.

Het hotel heeft maar vijf kamers, waarvan twee driepersoonskamers. Een van de driepersoonskamers heeft een eigen badkamer. De andere kamers delen een grote, comfortabele badkamer met heerlijk warme douches. Wij merkten overigens amper dat we de badkamers met anderen deelden. Want er waren in totaal maar liefst zes douches en zes wc’s voor de vier kamers zonder eigen badkamer.

Alle kamers zijn heerlijk ruim. Waar hostels met gemak een dorm kwijt kunnen, stond in onze kamer alleen een comfortabel tweepersoonsbed, een bureau en een kast. Op de muren en het plafond zijn hout en lichte kleuren gebruikt. De meubels zijn stijlvol en de kunst maakt alles af.

Maar wat Mucha Arte pas echt een thuis maakt, zijn de geweldige eigenaren. Het zijn de liefste hosts die je zult treffen. Patricia regelt met gemak alle excursies of shuttles voor je en stuurt je naar de beste restaurants in town. De locatie van Mucha Arte Hostal is top, want al die leuke hotspots zijn op loopafstand. Juan Carlos nam ons met zijn hond Juan op pad naar de lokale begraafplaats, een highlight van Xela. Dat was niet alleen een fijne wandeling, maar we leerden over de geschiedenis van Xela en lokale tradities.

Dat klinkt als een duur boutique hotel, maar de prijs zal je verbazen. Omgerekend naar euro’s ongeveer 15 tot 20 euro per kamer. Dat is inderdaad zo goedkoop dat Mucha Arte een populaire uitvalsbasis is voor reizigers die langer in Xela blijven om Spaans te studeren of vrijwilligerswerk te doen.

Dus als je op jouw reis door Guatemala in de buurt van Quetzaltenango komt, boek een kamer bij Patricia en Juan Carlos. Wij beloven je een heerlijke home away from home!