Jordanië

De mooiste uitzichten in Petra: 3 hikes naar de ‘Treasury from above’

Als je je inleest over magisch Petra in Jordanië, zul je prachtige foto’s zien van de ‘Treasury from above’. Er zijn meerdere viewpoints om het beroemdste monument van Petra van boven te bekijken. Bereid je voor op een behoorlijke klim én een spectaculair uitzicht!

Tip: klik hier voor al onze blogs over magisch Petra, waaronder 25 praktische tips én de route voor de Monastery vanaf de ‘backdoor’.

Petra | Treasury from above | The Orange Backpack
Petra | Treasury from above | The Orange Backpack

Waarschuwing: neem geen gids

Klim niet met een gids naar het ‘viewpoint from above’, maar hike er zelf heen. Bij de Treasury zullen tientallen ‘gidsen’ aanbieden om je naar een viewpoint met uitzicht op de Treasury te gidsen. Ze bedoelen dan klimmend, recht naar boven. Op die manier ben je in ongeveer 15 minuten boven, maar een gevaarlijke klim is het zeker wel. Als je de klim toch wil maken, betaal dan zeker een gids voor zijn hulp. Wij hoorden dat vorig jaar nog een toerist een dodelijke val maakte, toen ze het dacht zonder hulp te kunnen klimmen.

Tegen deze bergwand achterin hebben we gidsen met toeristen naar boven zien klimmen:

Een veel betere optie is om de langere, maar mooie hike naar de viewpoints te maken. Dat is niet gevaarlijk én leidt je door de mooie bergen rondom Petra.

3 hikes naar de Treasury-uitzichtpunten

#1 Het lage viewpoint in de kloof zelf

Over die uitzichtpunten dus. Er is al een viewpoint in de kloof van de Treasury zelf. Het is niet erg hoog en het uitzicht niet spectaculair, maar het is een prima optie als je weinig tijd hebt. Waar je het pad vindt? Als je vanuit de Siq naar de Treasury loopt, zul je uiteindelijk via het pad rechts van het monument verder Petra ingaan. Precies in die bocht vind je rechts van je het pad omhoog.

Hier zie je dit uitzichtpunt (vanaf het hoger gelegen viewpoint):

Petra | Treasury from above | The Orange Backpack

#2 De twee hoger gelegen viewpoints: via de Royal Tombs of via de High Place of Sacrifice

Meer tijd? Ga dan voor een van de twee hikes naar de hoger gelegen viewpoints. Aan beide kanten van de Siq heb je een uitzichtpunt. De wandeling duurt 1 tot 1,5 uur en is prima te doen, maar zorg dat je wel stevige schoenen draagt voor het klimmen. Het uitzicht is het allemaal waard!

Aan beide kanten van de Siq heb je dus een viewpoint. Voor de ene moet je bij de High Place of Sacrifice de trappen op; de hike naar het andere punt begint achter de Royal Tombs. Je keuze is dus een beetje afhankelijk van welke sights je wilt combineren met je hike. De Royal Tombs of de High Place of Sacrifice?

De Royal Tombs zijn sowieso een must tijdens je bezoek aan Petra. Deze grafmonumenten zijn nog groter en indrukwekkender dan de beroemde Treasury. Een ideale combinatie met de hike naar met de Treasury from above dus.

De High Place of Sacrifice wordt ook vaak als must genoemd, maar vonden wij niet bijzonder interessant. Er is niet veel te zien, al was dit wel een belangrijke religieuze plek voor de Nabateeërs. Je hebt echt een gids of boekje nodig om hier echt wat in te zien. Maar het uitzicht vanaf dit hoge punt? Geweldig! Je kan vanaf hier ver over de ruïnes van Petra kijken. De Treasury zelf zie je hier niet, maar je krijgt een goed gevoel hoe uitgestrekt het gebied is. Ook leuk: vanaf de High Place of Sacrifice kan je een ander pad naar beneden. Zoek op de kaart naar de Wadi of Farasa-trail.

Op beide uitzichtpunten hebben ondernemende locals een drankkraampje geplaatst. Je kan daardoor alleen naar de rand om de Treasury from above te zien, als je hen wat betaalt of een drankje koopt. Voor 1 JD kochten wij een koud drankje, konden we van het uitzicht genieten zo lang we wilden én maakte de eigenaar ook nog een paar foto’s van ons.

Het startpunt van de hikes naar de viewpoints

#1 De hike via de High Place of Sacrifice

De trappen naar de High Place of Sacrifice vind je aan je linkerkant op de hoofdroute, iets na de Treasury en nog voor het theater. De eeuwenoude trappen gaan direct steil omhoog. Maar daarmee heb je dan ook gelijk het zwaarste deel van de klim gehad. Het uitzicht vanaf de klim is prachtig. Op deze foto’s zie je dit eerste deel van de klim via de eeuwenoude trappen én het uitzicht op de Royal Tombs:

Petra | Treasury from above | The Orange Backpack

Bovenaan de trappen kan je naar rechts voor de High Place of Sacrifice, maar als je rechtdoor gaat, loop je richting het viewpoint.

Tip: pak de offline kaart van maps.me erbij om naar het viewpoint te navigeren. Ook onze kaart bovenaan en onderaan dit artikel is een handig hulpmiddel om je weg te vinden.

Maar wees vooral ook niet bang om te verdwalen, zoals wij deden. We zagen prachtige berggezichten, ontmoetten overal bedoeïenen, wandelden door een kloof met roze bloemen en genoten van de views. Om uiteindelijk alsnog bij het viewpoint te komen!

Petra | Treasury from above | The Orange Backpack
Petra | Treasury from above | The Orange Backpack

#2 De hike via de Royal Tombs

Wij kozen dus voor de route via de trappen naar de High Place of Sacrifice en niet voor die via de Royal Tombs. Maar ook van die route hebben we het startpunt makkelijk gevonden. De hike naar boven begint vlak na de koninklijke tombes en nog voor de kleinere tombe van Romeinse gouverneur Sextius Florentinus. Daar stond zelfs een bordje met ‘Treasury from above’. Gebruik onze kaart om het exacte startpunt te vinden!

Wij hoorden dat er ook tijdens de route handige bordjes staan. Maar ook voor deze route is de offline kaart van maps.me erg handig, zo hebben we ons laten vertellen.

Dit is het uitzichtpunt via de Royal Tombs (op een foto vanaf het andere uitzichtpunt):

Petra | Treasury from above | The Orange Backpack

De ultieme kaart van Petra

Bij het bezoekerscentrum aan het begin van Petra kan je gratis een handige kaart van het hele gebied meenemen. Die kaart is helaas soms op, de hikes naar de ‘Treasury from above’ zijn er niet goed op aangegeven én de kaart is niet online beschikbaar. Ook andere kaarten op het internet zijn niet gedetailleerd genoeg om goed je weg te vinden in het enorme gebied van Petra.

Dus hebben wij onze eigen gratis kaart voor jou gemaakt:

De brede lijn geeft de hoofdweg door het gebied van Petra aan. Deze route leidt je vanaf de bezoekersentree door de Siq naar de beroemde Treasury door Petra. Om vervolgens te eindigen bij de Monastery. Dit is een lange en pittige route voor een dag, maar wel de meest populaire. Wij raden je overigens aan om op de Monastery op een tweede dag te bezoeken en dan vanaf de ‘back door’. Lees hier onze uitgebreide uitleg over deze hike!

Op onze kaart zie je ook de twee viewpoints voor de ‘Treasury from above’ gemarkeerd. Een dunne stippellijn laat de korte, steile en gevaarlijke route zien die je vanaf de Treasury naar boven zou nemen met een gids. En de off the beaten track route door de Wadi al Farasa? Dat is de dikke grijze lijn vanaf de High Place of Sacrifice.

Download onze kaart vooral op je telefoon of neem een printje mee naar Petra om alle trails bij de hand te hebben!