Jordanië

Overnachten in Petra: waar te verblijven?

Overnachten in Petra doe je in het stadje Wadi Musa, wat de toegangspoort voor het beroemde Petra is. Of wat dacht je van een bedoeïenenkamp in de woestijn aan de rand van Petra? Maar het is wel even zoeken tussen dat overweldigend grote aanbod om die leuke plekjes te vinden. Als de populairste bestemming in Jordanië heeft Wadi Musa bij Petra eindeloos veel accommodaties en dan heb je ook nog de optie om buiten Wadi Musa te kiezen voor een bijzondere overnachting in de woestijn. Wij helpen je in deze blog om een keuze te maken. Waar moet je verblijven bij Petra? Wat zijn de beste locaties om te overnachten? En welke hostels en hotels zijn daar aanraders?

Booking.com

Waar ligt Petra in Jordanië?

De eeuwenoude stad Petra, uitgehakt in de rode rotsen in de woestijn van Jordanië, ligt bij het plaatsje Wadi Musa. Veel stelt Wadi Musa niet voor. Het is vooral het uitvalspunt voor de vele bezoekers van de rotsstad Petra.

Petra en Wadi Musa liggen vrij centraal in Jordanië. Omdat de afstanden in het land niet zo groot zijn, ligt het dichtbij andere bezienswaardigheden in Jordanië. We raden je aan om een auto te huren in Jordanië, aangezien het openbaar vervoer erg minimaal is. Met een (huur)auto rijd je in twee uur naar de Wadi Rum-woestijn in het zuiden of in 3 uur naar het noordelijke puntje van de Dode Zee, waar de meeste hotels en resorts zijn. Naar hoofdstad Amman rijd je in ruim 3 uur.

Je kan niet met de auto (of ander vervoer) tot in het hart van Petra zelf komen. In Wadi Musa moet je bij het Petra Visitor Center zijn. Dat is de entree van Petra en vanaf daar loop je naar de Siq die uitkomt bij de bekende Treasury.

Petra | Treasury from above | The Orange Backpack

Waarom Petra een bezoek waard is

De eeuwenoude stad Petra is zonder twijfel het hoogtepunt van een rondreis door Jordanië. De beroemde Treasury is het bekendste monument van Petra en het icoon van Jordanië. Middenin de woestijn hebben de Nabateeërs zo’n 3000 jaar terug in de rotsen hun monumentale tempels en tombes uitgehakt. Samen vormen deze rotsgebouwen een rotsstad dat een enorm gebied in de bergen beslaat. In een prachtig landschap van woestijn, rotsen en bergen kunnen wij vandaag als reiziger nog altijd de indrukwekkende resultaten van het werk van de Nabateeërs bezoeken.

Petra beslaat een behoorlijk groot gebied. Bij Petra denk je misschien aan de bekende Siq met aan het einde de indrukwekkende Treasury. Tijdens een bezoek aan Petra zal dit prachtige rotsmonument een van de eerste plekken zijn die je bezoekt. Maar daar houdt Petra nog niet bij op! Tot de mooiste bezienswaardigheden van Petra horen bijvoorbeeld ook het ‘klooster’ Ad-Deir en de Royal Tombs. Deze monumenten zijn vrijwel allemaal nog groter dan de Treasury en de Royal Tombs kan je zelfs van binnen bezoeken. Stuk voor stuk maken deze prachtige monumenten een bezoek van Petra absoluut de moeite waard.

Je kan de highlights van Petra in een dag bezoeken, maar het gebied van de eeuwenoude stad is groot. Wij adviseren je daarom om het liefst twee volle dagen voor jouw bezoek uit te trekken. Wij raden je aan om op de eerste dag via de Siq de Treasury, wat viewpoints en de Royal Tombs te bewonderen. Op dag 2 kan je dan via de ‘backdoor’ van Petra naar Ad-Deir hiken. Via de 900 treden (naar beneden) en het centrum van de oude stad kom je dan uiteindelijk langs de Treasury en de Siq weer terug bij het bezoekerscentrum.

Treasury Petra

Waar te verblijven in Petra

Overnachten in Petra zelf is helaas geen optie. Er wonen alleen een handvol Bedoeïenen in de rotsen rondom de oude stad en zelfs zij mogen daar eigenlijk niet meer wonen om Petra als UNESCO Werelderfgoed te beschermen. De beste plek om te verblijven in Petra is daarom zo dicht mogelijk bij de ingang in het dorp Wadi Musa.

Wadi Musa betekent vertaald ‘Vallei van Mozes’. Een wadi in Jordanië is een dal of vallei, en musa verwijst naar Mozes die ooit door deze vallei zou zijn getrokken. We raden je aan om zo dicht mogelijk bij het Petra Visitor Center in Wadi Musa een hostel of hotel te zoeken. Je hoeft dan voor je bezoek niet een taxi te regelen of een parkeerplek voor je huurauto te zoeken. Een dag in Petra is al intensief genoeg zonder je daarmee bezig te moeten houden. Liever loop je direct naar je slaapplek na een lange dag hiken door dit indrukwekkende rotsgebied met haar beroemde bezienswaardigheden.

Een alternatief is een slaapplek buiten Wadi Musa in de woestijn van Jordanië. Zelf hebben wij overnacht in zowel Wadi Musa als in de woestijn, waar we prachtig overnachtten bij het Seven Wonders Bedouin Camp. Het is een nadeel dat je dan niet makkelijk naar het bezoekerscentrum van Petra loopt, maar je geniet wel van een meer bijzondere overnachting bij Petra.

Petra

10x overnachten in Petra

Overnachten in Wadi Musa

#1 Petra Moon Hotel voor een comfortabel, maar basic hotel op slechts 100 meter van het bezoekerscentrum van Petra. Je kan je huurauto gratis parkeren bij het hotel. Er is een daktuin met een seizoensgebonden buitenzwembad en een eigen restaurant met in de ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet.

#2 La Maison Hotel voor een fijne slaapplek op 5 minuten lopen van de entree. Er is gratis parkeergelegenheid voor de hotelgasten. Het hotel heeft een eigen restaurant, maar in de buurt zijn ook veel leuke eettentjes te vinden.

#3 Petra Cabin Hostel voor een budgetvriendelijke slaapplek op 400 meter van Petra. Het hostel heeft slaapzalen en gasten delen een badkamer. In de slaapzalen slaap je in een soort cabins, waarmee je wel privacy hebt. Er wordt in de ochtend een ontbijtbuffet geserveerd en het eigen restaurant serveert Turkse, Aziatische en internationale gerechten. Er is gratis parkeergelegenheid.

#4 Petra Boutique Hotel voor een goed gewaardeerd hotel op 2 minuten van het bezoekerscentrum van Petra. De positieve reviews prijzen naast de perfecte locatie het uitgebreide ontbijt, prijskwaliteitverhouding en het vriendelijke personeel. Je kan er gratis parkeren.

#5 Mövenpick Resort Hotel voor het hotel in Wadi Musa met de beste locatie, namelijk direct tegenover het bezoekerscentrum. Het 5-sterrenhotel heeft naast een perfecte locatie twee eigen restaurants, een wellness en een buitenzwembad. Hotelgasten zijn enthouasiast over de mooie inrichtingen het design, het uitgebreide ontbijt, het dakterras en het heerlijke eten in de restaurants.

Overnachten in de woestijn

#6 Seven Wonders Bedouin Camp en #7 Seven Wonders Luxury Camp voor een magisch tentenkamp in de woestijn bij Little Petra, een eeuwenoude buitenwijk van Petra. In het bedoeïenenkamp slaap je in sfeervolle tenten, krijg je eindeloos veel kopjes traditionele thee te drinken en zit je ’s avonds rondom een groot kampvuur. Het kamp krijgt rond dat tijdstip pas een echt magische sfeer door de lichtjes die dan in de berg naast het kamp worden aangestoken. Het Bedouin Camp en Luxury Camp liggen direct naast elkaar. De naam doet al vermoeden dat het Luxury Camp wat meer luxe is met mooiere tenten en eigen badkamers.

#8 Petra Bubble Luxotel voor een luxeverblijf in een prachtig kamp vlakbij Little Petra. Gasten overnachten in glampingtenten, samengesteld uit meerdere bubbels. Een bubbel met transparant sterrendak voor de slaapkamer, één voor de badkamer en een grote bubbel met panoramisch uitzicht voor het woongedeelte. Ze zijn zelfs voorzien van airconditioning en jacuzzi. In de grote, centrale tent wordt ’s avonds traditionele muziek gespeeld en het avondeten geserveerd.

#9 Petra Wassaif Camp voor een heerlijk woestijnkamp in traditionele bedoeïenenstijl met een prachtig uitzicht over de bergen en de omgeving. De tenten zijn voorzien van een eigen badkamer en airconditioning. In de positieve reviews prijzen de gasten het vriendelijke personeel, het geweldige eten en de magische locatie.

#10 Little Petra Bedouin Camp voor een van de populairste slaapplekken bij Petra. Het sprookjesachtige kamp ligt ook in de woestijn bij Little Petra, waar prachtige tenten zijn neergezet. In een grote, traditionele tent kunnen gasten bij het haardvuur thee drinken en in het midden van een kamp wordt iedere avond een kampvuur aangestoken, waar gasten zich kunnen warmen. In de avond worden de bergen rondom het bedoeïenenkamp romantisch verlicht.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: