Jordanië

Is Jordanië veilig? & meer reistips

Drijven in de Dode Zee, prachtige hikes door berggebieden, de roadtrip van je leven en eeuwenoude monumenten… Als jij een vakantie naar Jordanië hebt geboekt, staat je ongetwijfeld een bijzondere reis te wachten. Maar eerst de voorbereiding! Is Jordanië veilig? Welke reisstekker heb je nodig? Kies je voor openbaar vervoer of een roadtrip? Dit zijn de dingen die je moet weten, voordat je afreist naar dit magische woestijnland.

Jerash | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Dana | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#1 Jordanië is veilig

Jordanië grenst aan onrustige landen als Israël/Palestina, Syrië en Irak. Veel reizigers denken daarom dat ook Jordanië niet veilig is om te reizen. Niets is minder waar! Jordanië is juist een van de landen in het Midden-Oosten waar het al jaren rustig en veilig is. Het land is daardoor niet alleen populair onder reizigers, maar kent ook een grote toestroom vluchtelingen uit buurlanden. Op dit moment (2021) waarschuwt het reisadvies van de overheid daarom ook alleen voor de noordelijke grenzen met Syrië en Irak. Maar dat ligt als toerist toch niet snel op je reisroute door Jordanië.

#2 Je kan vrijwel overal met je pinpas betalen

Wij zijn in Nederland gewend om overal met onze pinpas te betalen en geen cash op zak te hebben. Wel zo prettig, want wat je niet hebt, kan ook niet kwijtraken of worden gestolen. Ook in Jordanië heb je niet veel cash nodig, want op vrijwel alle plaatsen kan je betalen met je pas! De accommodaties waar je toch niet met je pinpas kan betalen, geven dat vaak aan in de boeking. Toch raden wij je aan om dit tevoren altijd even te checken en wel een basishoeveelheid cash op zak te hebben.

#3 Jordanië is niet goedkoop

Bij het Midden-Oosten denk je misschien aan heerlijk kleine prijsjes, maar vergis je niet. Jordanië is geen goedkoop land. Zo was onze goedkoopste slaapplek 13 JD (omgerekend ongeveer € 15), maar was dit ook wel echt een budgethotel met weinig comfort. Onze duurste slaapplek voor 76 JD (omgerekend ongeveer € 95) was een prachtige locatie direct aan de Dode Zee. We zagen daar de mooiste zonsondergang in het land, dus was het deze prijs ons wel waard. Een goede slaapplek kost vaak tussen de 30 en 40 JD.

De prijzen voor water en eten verschillen sterk. Zo kochten wij zes flessen water in een supermarkt voor 2 JD en betaalden we nog geen 1 JD voor twee broodjes met hummus en falafel. Maar koop je een kleine fles water op een toeristische plek, zoals Petra? Dan kan je daar ook rustig 2 JD voor moeten neertellen. Reken voor een maaltijd op minstens 10 JD, waaronder voor het buffet dat vaak bij de slaapplekken in the middle of nowhere wordt geserveerd.

Tip: koop zoals de locals dat doen. De prijzen bij een supermarkt of fruitkraam langs de weg zijn een stuk lager dan bij een stalletje in bijvoorbeeld Petra.

#4 Jordanië verken je het best per auto

Openbaar vervoer is er nauwelijks en onregelmatig, dus een auto is ook de beste manier om het land te verkennen. Maak je je zorgen om de wegen? Geen reden toe! In Nederland zijn we misschien gewend aan veilige en strak geasfalteerde wegen. Ook in Jordanië zijn de wegen verrassend goed. Vrijwel alle wegen zijn geasfalteerd en van goede kwaliteit. Let alleen wel op de vele drempels. Deze hebben vaak dezelfde kleur als de weg en zijn niet aangegeven, maar verraderlijk hoog.

#5 Neem al je reisstekkers mee naar Jordanië

In Jordanië is niet een standaard type stopcontact te vinden. Wij hebben ze allemaal zien langskomen. De Lonely Planet schrijft hierover: “Jordan takes a mix-and-match approach to electrical sockets. European round two- and three-pin plugs along with British square three-pin plugs are all used across the country, with frequency seemingly determined only by what the electrician had to hand during installation.” Kortom: neem al je reisstekkers mee.

#6 Koop van tevoren je Jordan Pass

De Jordan Pass is de beste investering voor je reis naar Jordanië. Afhankelijk van het aantal dagen dat je in Petra wil doorbrengen, variëren de prijzen van 70 JD tot 80 JD. Naast Petra zitten de kosten voor je visum én de entree voor vrijwel alle musea en bezienswaardigheden in de pas inbegrepen. Ja, ook je visum! Zorg er dus wel voor dat je de Jordan Pass tevoren koopt. Als je dit pas tijdens je reis doet, loop je een gratis visum mis. De pas koop je via deze officiële site.

Lees in deze blog meer over onze ervaringen met de Jordan Pass.

#7 Jordanië is ook goed te bereizen tijdens Ramadan

Wij reisden door Jordanië tijdens de Ramadan en dat was echt geen probleem. In gidsen en reisblogs wordt vaak afgeraden om tijdens de Ramadan door het land te reizen, maar dat was niet onze ervaring. Ook tijdens de Ramadan zijn overdag supermarktjes geopend en kan je eten en drinken kopen. Het is alleen wel zo respectvol om dat niet voor de neus van de locals op te eten. Ook moet je erop rekenen dat veel restaurants zijn gesloten en pas ’s avonds na zonsondergang openen. Dat geldt overigens weer niet voor Amman, waar veel restaurants en koffietentjes ook overdag geopend zijn.

Tip: valt de Ramadan in de warme zomermaanden en wil je een specifieke hike met gids doen? Check dan even tevoren of dat wel kan. Omdat sommige hikes te zwaar zijn zonder water, zijn er tijdens de Ramadan soms tijdelijk geen gidsen beschikbaar.

#8 Jordanië is een traditioneel land, maar je hoeft geen sluier te dragen

Jordanië is een van de meest traditionele landen waar wij zijn geweest. Buiten de hoofdstad Amman was vrijwel iedere vrouw (zwaar) gesluierd. Het is daarom aan te raden om je als reiziger respectvol te kleden en je buiktruitjes en korte shorts misschien thuis te laten. Je kan ervoor kiezen een sjaal mee te nemen om als sluier te dragen, maar gebruikelijk of verplicht is dit zeker niet.

#9 Jordanië is een walhalla voor de vegetariër

Hoewel in veel gerechten in Jordanië vlees is verwerkt, staat er ook altijd veel groente op het menu. Als ik om een vegetarische maaltijd vroeg, was dat nergens een probleem. Er werd of zonder moeite een vegetarische maaltijd voor me samengesteld, of ik had al een goede maaltijd uit de vele vegetarische bijgerechten van het buffet. En had ik de geweldige hummus en falafel al genoemd? Die vind je ook op vrijwel iedere straathoek.

#10 De Jordaniërs spreken hun talen

Engelstalige landen daargelaten, zal je zelden zo makkelijk met locals communiceren als in Jordanië. Ze spreken niet alleen vrijwel allemaal vloeiend Engels, ook talen als Spaans en Frans worden vaak gesproken.

#11 Bereid je voor op veel thee

Ik ben een theeleut, maar ik heb zelden zo veel thee gedronken als in Jordanië. Je zal zelden ergens worden ontvangen en verwelkomd zonder een portie thee. Tijdens onze woestijntocht in Wadi Rum had bij iedere stop in de woestijn wel een local gratis ‘hospitality tea’ in een grote ketel op het vuur staan. Iedere keer met weer andere lokale kruiden, zo leuk!

#12 Hello, bidetdouche!

Ben je door je reizen door Azië bekend met de beroemde ‘bum gun’? Ofwel: de bidetdouche? Ook wij werden in Azië fan van deze wcdouche – eigenlijk veel hygiënischer dan dat wc-papier dat wij kennen. Wat een leuke verrassing dat we ook in Jordanië onze ‘bum gun’ weer bij vrijwel iedere wc tegenkwamen!

#13 Er is zo veel meer te zien dan alleen Petra

Veel reizigers denken bij Jordanië alleen aan de eeuwenoude en monumentale stad Petra. Een bezoek aan het prachtige Petra was voor mij ook een van de belangrijkste reden waarom het land op mijn travel wishlist stond. Maar Jordanië is bijzonder divers land met prachtige landschappen, een rijke geschiedenis en zo veel prachtige sights. Wat dacht je van een bezoek aan Amman, een van de oudste steden ter wereld? Prachtige hikes door het natuurgebied Dana? Canyoning in een kloof bij Wadi Mujib?

#14 Jordanië is een hiker’s paradise

Ik dacht bij Jordanië nooit aan een wandelland, maar daarin heeft het land ons positief verrast. In het natuurgebied Dana kan je prachtige hikes maken. Maar wist je dat je ook in en rondom de oude stad Petra mooie hikes langs eeuwenoude monumenten en door indrukwekkende bergen kan maken? Het hoogtepunt is de 650 kilometer lange Jordan Trail dwars door het land.

Tip: wil je veel hiken in Jordanië? Reis dan in de winter en in ieder geval niet in de hete zomer.

#15 Jordanië is het meest gastvrije land ter wereld

Wij bezochten geen land waar de bevolking zo hartelijk en gastvrij is als Jordanië. Je kan nog geen minuut langs de weg staan om op je kaart te kijken of er stopt al iemand om je de weg te wijzen. De hoogtepunten van onze reis waren de momenten dat we stopten bij winkels langs de weg om wat te fruit, water of thee te kopen. Alle verkopers wilden een praatje met ons maken, gaven ons reistips en stopten ons steeds weer allerlei fruit toe.