Reistips

Reistas inpakken: 5 tips om zo licht mogelijk te reizen

Van huis uit ben ik gewend op vakantie te gaan met een miniversie van het hele huishouden. Mijn gezin ging altijd met de caravan op pad en daarin was plek voor alles wat een mens maar nodig kan hebben. Een klein koffiezetapparaat, een keukentje, een kleine tv. In de caravan van mijn tante was zelfs een kleine badkamer en een miniwasmachine te vinden.

Zo werd ik een minimalistische reiziger

Je kan wel raden hoe groot mijn koffer was, toen ik voor het eerst zelf op vakantie ging. Ik was nog nooit buiten Europa geweest, maar besloot spontaan een vriendin op te zoeken die stage liep in Thailand. Ik leende van mijn ouders de grootst denkbare koffer en sleepte die met mij mee naar de andere kant van de wereld. De koffer zat propvol met alles wat ik dacht maar nodig te kunnen hebben, maar waarvan ik zeker de helft nooit heb gebruikt. Ik heb daar zelfs nog een was gedaan, omdat je uiteindelijk toch steeds dezelfde dingen draagt.

Hoe anders is dat nu. Ik reis met een niet al te grote backpack en neem het liefst zo min mogelijk mee. Minder om te dragen en minder om me zorgen om te maken. Wat je niet bij je hebt, kan niet worden gestolen en kan niet kapot gaan. Minder kleding betekent minder keuzestress bij het aankleden. Heerlijk!

Ik had niet eens door dat ik zo veel lichter was gaan reizen, tot ik weer eens met mijn moeder op reis. Toen we samen een paar jaar terug naar Rusland reisde, trof ik in haar maxikoffer een föhn en waterkoker met thee en theemokken aan (echt, geen grap). Een goede reminder hoe het voor veel mensen ondenkbaar is licht te reizen. Of zelfs met alleen handbagage op reis te gaan!

Daarom deel ik graag wat tips voor het downsizen van je bagage. Met deze tips moet het ook jou lukken!

Licht reizen: zo pak je je reistas in

1. Wat heb ik nodig?

Stop niet gedachteloos je koffer of backpack vol met precies dat wat je altijd meeneemt en al sinds jaar en dag op je paklijst staat. Wat draag je nou echt meestal op vakantie? Heb je drie paar schoenen nodig, als je uiteindelijk altijd op je teenslippers loopt? En welke kleding en producten gaan meestal ongebruikt mee terug? Evalueer dit ook vooral direct na een reis, als je precies ziet wat je allemaal hebt meegenomen, maar niet hebt gebruikt. Maak hiervan direct een mental note. Of een daadwerkelijke opmerking op je paklijst.

2. Laat je was doen

Als je drie weken op reis gaat, hoef je niet voor drie weken aan kleding mee te nemen. Bedenk hoe vaak je wil wassen en neem alleen kleding mee voor tussen de wasbeurten. Wij nemen meestal voor ongeveer 1,5 week aan kleding mee. We merken daardoor dat we op onze korte reis van 11 dagen door Jordanië eigenlijk niet zo heel veel minder met ons mee hadden genomen dan op een reis van 2 maanden!

Extra tip: stem met je reisgenoot af hoeveel ondergoed je meeneemt. Zo voorkom je dat jij pas na twee weken hoeft te wassen, terwijl jouw reisgenoot om de week een wasgelegenheid moet opzoeken. Het is veel handiger als je dit op elkaar afstemt en steeds tegelijk aan een wasbeurt toe bent.

3. Laat voorraden thuis

Als je zes maanden reist, zul je meer dan die ene bus deodorant en ene fles douchegel nodig hebben. Maar laat toch vooral die tweede fles thuis. Ook in het buitenland gebruiken mensen zeep en shampoo. Je kan het ook daar kopen. Dat is vaak ook nog een stuk goedkoper. En zelfs als dat niet zo is (onze ervaring is dat bijvoorbeeld zonnebrand in het buitenland vaak duurder is)? Zijn die paar eurocenten jou de moeite van het meeslepen van al die flessen shampoo, deodorant, etc. waard?

4. Investeer in travel essentials

Hoewel licht reizen meestal juist gaat om minder meenemen, zijn er ook een aantal travel essentials die je wél moet meenemen. Zo is mijn e-reader mijn grootste vriend op reizen. Ik lees rustig stapels met boeken weg tijdens onze reizen. Bedenk je eens hoeveel kilo’s dat zouden zijn, als ik die boeken daadwerkelijk in mijn backpack zou stoppen? Natuurlijk is een alternatief om op reis boeken te ruilen of on the road een nieuwe Engelstalige roman te kopen. Maar ik lees toch veel liever de boeken die hoog op mijn leeswensenlijstje staan.

Bedenk dus goed waarvan jij veel meesleept. Een handdoek, badhanddoek en omslagdoek? Vervang die door een mooie hammandoek (en gebruik zo veel mogelijk de handdoeken in hotels en guesthouses)! Heb jij een laptop bij je, omdat je bijvoorbeeld op reis werkt of blogt? Probeer dan bij de aanschaf van een nieuw exemplaar te kiezen voor een die zo licht mogelijk is.

5. Gebruik een kleine koffer of backpack

Herken je dat zodra je een groter huis hebt, zich dat haast vanzelf lijkt te vullen met spullen? En dat die grotere kledingkast ook binnen no time weer propvol zit? Dat werkt ook zo met je bagage. Kies voor een kleinere koffer of backpack, zodat je je zelf dwingt om zo slim mogelijk te pakken. Wil je echt licht reizen? Pak dan alleen handbagage in!

Wij zijn bijvoorbeeld zelf erg fan van onze oranje backpack. Nadat onze vorige oranje daypack werd gestolen in Mexico, mochten wij van het merk Millican een nieuwe rugzak uitzoeken als logo voor onze site. Deze Marsden Daypack van Millican is inmiddels ons grootste reismaatje: de tas voldoet aan de handbagagerichtlijnen van luchtvaartmaatschappijen en heeft praktische vakken en ritsen, waaronder specifiek voor onze camera-uitrusting en laptop. Meer heb je eigenlijk niet meer nodig, zeker op kortere tripjes.

Wat zijn jouw travel hacks om zo licht mogelijk te reizen?