Er zijn mensen die licht reizen en niet te veel onnodige dingen meenemen op vakantie. Maar je hebt ook mensen die reizen met alleen handbagage en er zelfs een sport van maken om zo min mogelijk mee te nemen. Denk je dat dit jou nooit kan lukken? Wij durven te stellen dat het voor vrijwel iedereen mogelijk is. Ja, ook als je maandenlang gaat rondreizen of een wereldreis maakt! Om jou op weg te helpen geven we praktische tips voor het inpakken en vooral voor wat je beter thuis kunt laten.
Waarom je wilt reizen met alleen handbagage
Reizen met handbagage is niet alleen voor de reizigers die het cool vinden om dit tegen hun medereizigers te kunnen zeggen. Het is veel praktischer en handiger. Waarom?
Het grootste voordeel is de tijdsbesparing. Je vermijdt wachttijden bij de incheckbalie en de bagageband, waardoor je direct naar de veiligheidscontrole kunt gaan en snel de luchthaven kunt verlaten na aankomst.
Daarnaast bespaar je geld omdat veel luchtvaartmaatschappijen extra kosten rekenen voor ingecheckte bagage. Door alleen met de cabine bagage te reizen, vermijd je deze kosten. En heb je wel eens bedacht hoe fijn het is om niet het risico te lopen dat je ruimbagage kwijt raakt of vertraagd is? Duurzaamheid en vliegen lijken misschien niet samen te gaan. Maar we horen ook wel dat het fijn is om te bedenken dat iedere kilo minder bagage toch weer helpt met iets lager brandstofverbruik en CO2-uitstoot.
Los van dat soort praktische voordelen bij je vliegreis vinden wij het ook prettig om minder bagage mee te hoeven tillen. Je bent flexibeler en mobieler met alleen handbagage. Dat geldt zowel voor het vliegveld als voor je verdere reis.
Handbagage inpakken: 8 praktische tips
#1 Gebruik een kleine tas
De eerste tip is zo simpel: kies voor een kleinere koffer of backpack. Herken je dat zodra je een groter huis hebt, het zich haast vanzelf lijkt te vullen met spullen? En dat die grote kledingkast ook na het opruimen binnen no-time weer propvol zit? Dat werkt ook zo met je bagage. Kies voor een kleinere koffer of backpack, zodat je je zelf dwingt om zo slim mogelijk te pakken.
Stiekem kan een tas of koffer die voldoet aan de maximale handbagage-afmetingen nog best groot zijn. Over het algemeen voldoen de meeste rugzakken tot 40 liter aan de afmetingenvereisten, maar check dit altijd bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Nog tips waar je op moet letten? Kies bij voorkeur voor een lichtgewicht tas. Overweeg ook een tas met een ‘clamshell’-opening, dus een die je kan openen zoals een koffer. Dat maakt het makkelijker om bij je onderste spullen te komen.
Een goed alternatief voor een rugzak is natuurlijk een kleine koffer als handbagage. Dat is meestal net wat stijlvoller en past misschien beter bij het type vakantie dat je hebt gepland of bij jou als reiziger.
#2 Let op je vloeistoffen
Bij het reizen met uitsluitend handbagage is het natuurlijk wel even letten op je vloeistoffen. Wat zijn de algemene regels voor vloeistoffen in je handbagage? Je mag 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Al je vloeistoffen moet je samen in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje verzamelen. Dat zakje mag maximaal 1 liter zijn, waarmee je dus in de praktijk minder dan 1 liter mee kunt nemen. Let erop dat ook gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen als vloeistoffen worden beschouwd.
Dat klinkt misschien als een uitdaging. Hoe neem je al je toiletartikelen mee binnen die regels? Gebruik mini’s voor douchegel, shampoo, zonnebrand en make-up zoals foundation. Je kan meerdere mini’s meenemen om te zorgen dat je genoeg bij je hebt voor de hele reis. Of koop simpelweg op de plek van bestemming nieuwe artikelen. Een ander fijn alternatief vinden wij ‘bars’ en tabletten. Een shampoobar, tandpastatabletten of deobar telt niet mee als vloeistof.
Tip: let ook op andere handbagageregels. Zakmessen, naalden, scheermessen, pincetten en andere scherpe voorwerpen mag je niet zomaar meenemen (maar onder bepaalde voorwaarden wel, zoals specifieke afmetingen). Lees je hier dus goed op in.
#3 Gebruik packing cubes en rol je kleding op
Packing cubes zijn ideale hulpmiddelen om je handbagage georganiseerd te houden. Dat geldt eigenlijk altijd wel bij het inpakken, maar zeker als je met alleen handbagage reist. Het zijn kleine, rechthoekige tasjes die je doorgaans in een set met verschillende afmetingen koopt. Zo heb je een kleinere voor ondergoed en een grotere voor broeken en truien. Door je bagage per packing cube te bundelen, houd je je bagage georganiseerd.
Bij het kiezen van de beste packing cubes, let je op maat, materiaal, ritsen en extra functies zoals compressie. Kies packing cubes die qua formaat goed passen in je handbagage en die aansluiten bij je reisbehoeften. Materialen zoals nylon of polyester zijn lichtgewicht, duurzaam en vaak ademend, wat helpt om je kleding fris te houden. Dubbele ritsen maken het makkelijker om toegang te krijgen tot je spullen, en compressiepacking cubes bieden extra ruimtebesparing door de inhoud samen te persen. Ook kan het handig zijn als een set verschillende kleuren heeft, zodat je ze makkelijk uit elkaar kan houden.
Het is bovendien een aanrader om je kleding op te rollen. Voor je handbagage is het natuurlijk in de eerste plaats dat het ruimte bespaart, doordat de lucht uit je kleding wordt geperst. Het voorkomt bovendien kreukels en houdt je kleding dus netter. Daarnaast helpt het oprollen bij het creëren van een beter overzicht van je bagage. Als je kleding opgerold in packing cubes stopt, kan je specifieke items snel vinden zonder de rest van je bagage overhoop te halen.
#4 Laat je boeken thuis
Boeken zijn onnodig gewicht en laat je daarom liever thuis. Niet alleen om onder de handbagageregels te vallen, maar ook om mee te moeten dragen. Reisgidsen? Wij gebruiken liever reisblogs – hoe kan het ook anders als reisbloggers – want die zijn doorgaans ook veel completer en meer up to date met reistips.
Ook romans en andere leesboeken laat ik tegenwoordig thuis. Mijn e-reader mijn grootste vriend op reizen. Ik lees rustig stapels met boeken weg tijdens onze reizen. Bedenk je eens hoeveel kilo’s dat zouden zijn, als ik die boeken daadwerkelijk in mijn backpack zou stoppen? Natuurlijk is een alternatief om op reis boeken te ruilen of on the road een nieuwe Engelstalige roman te kopen. Maar ik lees toch veel liever de boeken die hoog op mijn leeswensenlijstje staan.
Als je het nog minimalistischer wilt aanpakken, kun je zelfs je ereader thuislaten. Ook op je telefoon kan je boeken lezen. Of misschien neem jij al een tablet mee en kan je die als ereader gebruiken.
#5 Ga kritisch door je paklijst
Bekijk je standaard paklijst nog eens kritisch. Stop niet gedachteloos je koffer of backpack vol met precies dat wat je altijd meeneemt en al sinds jaar en dag op je paklijst staat. Wat draag je nou echt meestal op vakantie? Heb je drie paar schoenen nodig, als je uiteindelijk altijd op je teenslippers loopt? En welke kleding en producten gaan meestal ongebruikt mee terug?
Tip: evalueer dit direct na een reis. Dan zie je het beste wat je allemaal hebt meegenomen, maar niet hebt gebruikt. Maak hiervan direct een mental note, of pas je paklijst aan..
Als je drie weken op reis gaat, hoef je niet voor drie weken aan kleding mee te nemen. Bedenk hoe vaak je wil wassen en neem alleen kleding mee voor tussen de wasbeurten. Wij nemen meestal voor ongeveer anderhalve week aan kleding mee. We merkten daardoor dat we op onze korte reis van 11 dagen door Jordanië eigenlijk niet veel minder meenamen dan op een reis van 2 maanden.
Extra tip: stem met je reisgenoot af hoeveel kleding je meeneemt. Zo voorkom je dat jij pas na twee weken hoeft te wassen, terwijl jouw reisgenoot iedere week een wasgelegenheid moet opzoeken. Het is handiger als je dit op elkaar afstemt en steeds tegelijk aan een wasbeurt toe bent.
#6 Laat handdoeken thuis
Andere items die al snel veel ruimte in je bagage innemen, zijn handdoeken. Van badlakens tot handdoeken om je af te drogen na het douchen, ze zijn ontzettend volumineus. Stiekem nemen ze al snel een groot deel van je koffier of backpack in. Laat ze daarom liever thuis.
Het alternatief? In vrijwel alle accommodaties kan je gewoon kosteloos handdoeken gebruiken. Wil je graag een badlaken mee naar het strand kunnen nemen? Investeer dan in een mooie en lichtgewicht hammandoek. Die kan je dan ook gelijk gebruiken, als je toch een hotel of guesthouse treft zonder handdoeken.
#7 Draag je zwaarste kleding
Wij zijn er geen fan van om allerlei extra bagage mee te smokkelen waar je later los mee loopt te zeulen. Het is een leuk idee om de zakken van je jas, broek en trui vol te stoppen met extra items. Maar op je bestemming moet je deze spullen alsnog een plek geven. Persoonlijk nemen wij zelfs geen dikke jas mee als we in de winter naar een zonnige bestemming gaan. Dat is in Nederland even rillen onderweg naar het vliegveld, maar dan zeul je daar op je vakantie gelukkig ook niet mee.
De enige tip die we je wel willen geven: draag de zwaarste kleding tijdens je vlucht. Door je zwaardere (wandel)schoenen en dikste trui te dragen, kan je toch wat forse items meenemen die minder makkelijk in je handbagage passen. Schoenen kan je op de plek van bestemming aan je rugzak of koffer knopen. Een dikke trui bind je daar ook wel makkelijk op vast.
#8 Neem niks mee ‘voor de zekerheid’
Een van de belangrijkste regels bij reizen met alleen handbagage is om geen spullen mee te nemen ‘voor de zekerheid’. Dit betekent dat je alleen items inpakt die je echt nodig hebt en die je zeker gaat gebruiken. Het meenemen van extra spullen “voor het geval dat” leidt meestal tot overbodige bagage, die ongebruikt weer mee terug naar huis gaat.
Als je twijfelt over een item, bedenk dan of je het onderweg kunt aanschaffen of huren, mocht je het toch nodig hebben. Voor die meerdaagse hike met kamperen kan je een tent en kampeerspullen meenemen vanuit huis, maar fijner is het om dat ter plaatse te huren. Natuurlijk bestaat de kans dat je op vakantie ziek wordt, maar het is onnodig om daarvoor op voorhand al een halve apotheek mee te nemen. Ook op je bestemming zijn drogisterijen en apotheken. Kortom, laat alles thuis wat je slechts misschien of eventueel nodig denkt te hebben.