Reistips

Geld verdienen op reis

Je kent ze wel: de prachtige foto’s van digital nomads met hun laptop aan het strand. De ene maand werken ze vanuit Bali, de maand daarop vanuit Mexico. Om jaloers op te zijn, toch? Hoeft niet! Ook jij kunt aan de andere kant van de wereld geld verdienen! En dat hoeft heus niet door te gokken op casino online nl of te investeren in crypto. Hoe dan wel?

Wij hebben tijdens onze maandenlange reizen op meerdere manieren inkomen gegenereerd en vertellen je daar graag meer over. Lees snel verder voor de leukste opties om geld te verdienen op reis.

Zo verdien je geld op reis

#1 Digital Nomand: remote werken

Als jij remote kan werken of kan werken als freelancer, kan dat ook op dat strand in Bali of Mexico. Sommige loondienstbanen kan je remote uitvoeren en dus met je meenemen naar de andere kant van de wereld. Het tijdverschil is dan mogelijk iets om rekening mee te houden, als je veel met collega’s moet samenwerken. In dat geval zijn bestemmingen als Zuid-Afrika ideaal!

Als je freelance werkt, kan je nog veel meer flexibiliteit creëren. Ik heb zelf tijdens onze camperreizen wat juridische zzp-klussen gedaan en kon op die manier makkelijk vanaf een Grieks strand en een Spaans vissersplaatsje een inkomen genereren voor ons gezin. Vertaalt jouw normale baan zich niet makkelijk naar een freelance opdracht? Dan zijn er ook veel andere manieren om freelance werk te vinden.

Ben je goed in schrijven of spreek je meerdere talen? Neem dan een kijkje op Upwork, Fiverr of ProZ. Je vindt er elke dag bedrijven die op zoek zijn naar getalenteerde freelancers. Schrijf blogs, e-books of vertaal hun marketingmateriaal. Je kunt ook als virtueel assistent aan de slag, waarbij je administratieve ondersteuning biedt aan bedrijven en ondernemers, en dit allemaal van op afstand. Taken variëren van e-mail- en agendabeheer tot boekhouding en klantenservice. 

Niet zo goed in talen? Geen probleem! Ook als grafisch ontwerper of IT’er kun je overal ter wereld werken, zolang je een laptop en internetverbinding hebt. Of je nu logo’s, websites, of marketingmateriaal ontwerpt, er is altijd vraag naar creatieve professionals. Neem een kijkje op sites als 99designs of Toptal. 

Met e-learning platforms zoals VIPKid, iTalki en Cambly kun je online Engels onderwijzen aan non-native speakers. Of wat dacht je om enkele maanden richting China te trekken en er als ’teaching assistant’ te werken in een middelbare school?

#2 Influencerwerk

Influencers zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Van grote instagramkanalen tot reisblogs als deze, wij kunnen juist ons inkomen verdienen met reizen. Hoewel er soms neerbuigend wordt gedaan op influencerwerk, is het voor ons de uitkomst geweest naar al reizend inkomen verdienen. En dat kan ook als je geen groot social media- of websitebereik hebt!

Als je gepassioneerd bent door reizen en schrijven, kun je overwegen om een reisblog te starten. Het kost natuurlijk tijd om een publiek op te bouwen en je moet je goed verdiepen in zoekwoordoptimalisatie (SEO) om gevonden te worden in zoekmachines. Maar met voldoende doorzettingsvermogen kun je vervolgens inkomsten genereren via advertenties, betaalde opdrachten of affiliate marketing. Bekende affiliate programma’s zijn bijvoorbeeld Amazon en Booking.com. Je kunt dan een commissie verdienen op producten en diensten die je aanraadt. Wil je onze blog supporten? Doe dan bijvoorbeeld jouw boeking of aankoop met onze affiliate links. Dat kost jou niks en helpt ons om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Tip: dit hoeft overigens niet een reisblog te zijn. Als mode of koken jouw passie is, dan staat niets je in de weg om met een fashion blog of kookblog te beginnen. Ook daaraan kan je overal ter wereld werken.

Bloggen was razend populair tien jaar geleden en dat is het nog, maar nu ligt de influencernadruk toch meer op vloggen, YouTube en Instagram. Als je geniet van filmen en editen, kun je een YouTube-kanaal starten over je passie. Naast advertentie-inkomsten via Google AdSense, kun je geld verdienen met gesponsorde video’s en productplaatsingen. En dan is er natuurlijk nog Instagram of TikTok. Bedrijven betalen influencers om hun producten of diensten te promoten via posts, verhalen of reels.

#3 Content creatie

Heb jij geen grote blog en zie jij het niet zitten om een social media-kanaal uit te bouwen tot bedrijf? Je kan dan ook reiscontent maken om te verkopen. Als jij mooie reisfoto’s maakt, kun je die verkopen aan beeldbanken zoals Shutterstock of Adobe Stock. Of laat er posters, kussentjes en dekbedden mee bedrukken. Een platform als Werkaandemuur.nl is hiervoor een goede optie.

Daarnaast kun je nog denken aan User Generated Content (UGC). In dat geval maak jij video- of fotomateriaal van jouw ervaring met een product, bestemming of hotel. Je hoeft zelf geen groot kanaal te hebben om hiermee aan de slag te gaan. Het is namelijk niet de nodig dat jij het UGC-materiaal promoot. Het is juist voor het eigen gebruik van jouw opdrachtgever bedoeld.

#4 Seizoenswerk of een baantje in het buitenland

In veel landen, en vooral in Australië en Nieuw-Zeeland zijn hier bekende voorbeelden, kun je werken op boerderijen via programma’s zoals WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). In ruil voor je werk krijg je accommodatie en maaltijden, en soms ook een klein salaris. Dit is een geweldige manier om te sparen terwijl je de lokale cultuur ervaart. Zelf heb ik in mijn studententijd een paar maanden in Normandië gewerkt op een camping. Een unieke ervaring!

Als je ergens lang genoeg wilt blijven, kun je ook een baan zoeken in een hotel, hostel, bar of restaurant. Het is een klassieke manier voor reizigers om wat extra geld te verdienen in toeristische gebieden. Hotels en hostels bieden vaak banen aan zoals receptiemedewerker, schoonmaker, of activiteitenbegeleider. Bovendien kun je vaak profiteren van extra voordelen, zoals gratis accommodatie of maaltijden. Je kunt ook denken aan werk als yoga-, surf-, ski- of duikinstructeur. Vooral tijdens het hoogseizoen is er veel vraag naar tijdelijk personeel.

Kan jij goed uit de voeten in het Engels? Overweeg dan om een TEFL-certificaat te behalen. Hiermee kun je in veel landen Engelse les geven. Dat geldt natuurlijk ook voor talen als Frans of Spaans.

#5 Werken op een cruiseschip of als stewardess

Een andere mooie optie om als reizend geld te verdienen, is door letterlijk van reizen je werk te maken. Ga aan de slag op een cruieschip of vlieg de wereld over als stewardess. Op deze manier verdien je niet alleen een heel mooi, vast salaris, maar zie je ook veel van de wereld tijdens je werk.

Als je aan de slag gaat op een cruiseschip, kun je verschillende functies vervullen, zoals in de horeca, animatie, of technische ondersteuning. Het werk is vaak intensief en de dagen zijn lang, maar je ziet regelmatig nieuwe bestemmingen en ontmoet mensen uit diverse culturen. Maaltijden en accommodatie zijn meestal inbegrepen, waardoor je kosten laag blijven en je meer kunt sparen.

Als stewardess reis je letterlijk de wereld rond terwijl je werkt. Deze baan biedt de kans om tussen de vluchten door steden te verkennen die anders misschien niet op je reisradar stonden. Werk als stewardess of steward vereist vaak een uitgebreide training, maar het komt met voordelen zoals korting op vluchten en andere reiskosten. Bovendien krijg je de mogelijkheid om jezelf onder te dompelen in verschillende culturen en talen, wat je persoonlijke en professionele ontwikkeling ten goede komt.

Andere mogelijkheden om langer te reizen

Het doel van geld verdienen op reis is natuurlijk om dit voor langere tijd te kunnen doen. Maar dat kan ook door juist uitgaven te besparen. Dat kan natuurlijk door op iedere uitgave te beknibbelen en in de goedkoopste hostels te slapen, maar er zijn andere leuke manieren.

Wat dacht je ervan om op iemands huis en dieren te passen terwijl ze op reis zijn? Welkom in de wereld van ‘housesitting’! Websites zoals TrustedHousesitters en Nomador verbinden huisoppassers met eigenaren die iemand nodig hebben om voor hun huis en dieren te zorgen. Zelf hebben we dit ooit zo’n housesittingkans gevonden via Facebook-groepen, dus neem ook dar een kijkje. Je wordt niet betaald, maar je krijgt er wel gratis onderdak en soms het gebruik van een auto voor terug. Twee weken gratis in een comfortabel huis in Sydney wonen, terwijl je af en toe Max uitlaat of Simba eten geeft. Klinkt fantastisch, toch? Het bespaart je niet alleen geld op accommodatie, maar het geeft je bovendien de kans om overal ter wereld te wonen als een local.

Couchsurfen is vooral populair onder jongeren. In het kort: je slaapt gratis bij iemand op de bank. Of in de logeerkamer. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er twee weken blijft, maar het helpt zeker om je reiskosten te verlagen. Bovendien krijg je de kans om lokale bewoners te ontmoeten.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: