Frankrijk

Bezienswaardigheden Normandië: 12 leukste dingen om te doen

Tot de bezienswaardigheden van Normandië behoren historische steden, schattige kustplaatsen, prachtige natuurgebieden, imposante rotskust en nog veel meer. Deze prachtige regio in Frankrijk biedt iconische locaties zoals de D-Day stranden uit de Tweede Wereldoorlog en de middeleeuwse abdij van Le Mont-Saint-Michel op een prachtig getijdeneiland. Maar je kan er ook genieten van culinaire specialiteiten als de wereldberoemde Camembert-kaas, Calvados en verse zeevruchten, terwijl je je onderdompelt in de schilderachtige landschappen die beroemde schilders als Monet inspireerden.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Normandië, van historische plekken tot de mooiste natuur. Ontdek de veelzijdigheid van deze prachtige Franse regio. Laat je inspireren door alles wat Normandië te bieden heeft!

Etretat

Waar Normandië om bekend staat

Normandië, een regio in het noordwesten van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, indrukwekkende kustlijnen, culinaire specialiteiten en kunsttradities. De regio biedt een geweldige combinatie van cultuur en natuur, wat het een aanrader maakt voor je volgende vakantie naar Frankrijk.

Normandië speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, namelijk tijdens D-Day op 6 juni 1944. Deze dag markeerde het begin van de bevrijding van Europa door de geallieerden met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. De landingsstranden van Omaha, Utah, Juno, Sword en Gold zijn nu belangrijke herdenkingsplaatsen, waar jaarlijks duizenden mensen komen om de moed en opofferingen van de geallieerden te herdenken.

De culinaire tradities van Normandië zijn ook wereldberoemd. De regio staat bekend om zijn productie van cider en calvados, de bloedworst Boudin Noir, de Normandische appeltaart Tarte Normande en de iconische Camembert-kaas uit het plaatsje met dezelfde naam. De vruchtbare gronden en milde klimaat maken het ideaal voor landbouw, wat resulteert in hoogwaardige producten en de vele ciderboerderijen verspreid over het platteland. Wereldberoemd is natuurlijk ook de kaas uit het dorp Camembert, maar ook die uit Livarot, Neufchâtel en Pont-l’Évêque zijn een Normandische specialiteit. Daarnaast biedt de kust een overvloed aan zeevruchten, met name oesters, coquilles Saint-Jacques en mosselen.

Normandië heeft ook een diepe band met het impressionisme. De schilderachtige landschappen en het bijzondere licht trokken veel kunstenaars aan, waaronder Claude Monet en Eugène Boudin. Monet’s beroemde schilderijen van de waterlelies en de tuinen van Giverny zijn direct geïnspireerd door het Normandische landschap. Musea zoals het Musée Eugène Boudin in Honfleur tonen werken van deze en andere kunstenaars die door de regio geïnspireerd zijn.

Granville

De 12 beste bezienswaardigheden in Normandië

#1 Le Mont-Saint-Michel

Le Mont-Saint-Michel is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Frankrijk. Het staat bekend waarmeeom de enorme getijdenwisselingen, de grootste in Europa, waarbij het waterpeil tot wel vijftien meter kan stijgen. Gelegen op een getijdeneiland aan de monding van de Couesnon-rivier in Normandië was het oorspronkelijk alleen bereikbaar bij laag water. Tegenwoordig kunnen bezoekers het eiland bereiken via een verhoogde voetgangersbrug, die in 2014 werd voltooid. Deze brug verving de oude dam en herstelde de natuurlijke waterstromen rond het eiland.

Het eiland is ongeveer zeven hectare groot en ligt een kilometer van de kust. Le Mont-Saint-Michel staat bekend om zijn spectaculaire gotische abdij, gewijd aan de aartsengel Michaël. De bouw van deze abdij begon in de elfde eeuw en werd voltooid in de zestiende eeuw. De abdij heeft zich door de eeuwen heen aangepast aan de uitdagingen van zijn natuurlijke omgeving, wat het een technisch en artistiek wonder maakt.

Sinds 1979 staat Le Mont-Saint-Michel op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn culturele en historische betekenis. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, waardoor het aan te raden is je bezoek goed te plannen. Zo kan je niet op of nabij het eiland parkeren, maar rijden er shuttle busjes naar Le Mont-Saint-Michel toe.

Mont Saint Michel

#2 Étretat

Bij het zien van de majestueuze krijtrotsen van Étretat begrijp je direct waarom Claude Monet hier zijn schildersezel neerzette. Monet schilderde talloze doeken van de kustlijn, waarbij hij de wisselwerking van licht en schaduw op de witte rotsen prachtig vastlegde. Étretat is prachtig gelegen aan de ruige kust van Normandië en bekend om haar schildersachtergrond, kliffen en tuinen.

Leestip: wat te doen in Étretat

De Kliffen van Etretat zijn een schitterend natuurfenomeen aan de Normandische kust dat je niet mag missen. De spectaculaire krijtrotsen van Étretat, waaronder Falaise d’Aval, Falaise d’Amont en Aiguille Creuse, zijn gevormd door miljoenen jaren erosie. De rotsen reiken tot wel zeventig meter boven de zee en bieden adembenemende uitzichten.

Een andere beroemde bezienswaardigheid zijn de kunstzinnige tuinen Jardins d’Étretat, gelegen bovenop de kliffen. De tuinen werden oorspronkelijk aangelegd in de negentiende eeuw en zijn heringericht in 2017. Ze bevatten kunstinstallaties en kunstzinnig gesnoeide heggen. Het uitzichtpunt in de tuinen biedt een prachtig zicht op de krijtrotsen en de zee.

Andere hoogtepunten zijn de oude markthal Vieux Marché, de Chapelle Notre-Dame de la Garde, het wandelpad Chemin des Douaniers en het mooie kiezelstrand.

Etretat

#3 Landingsstranden & D-Day-memorials

De landingsstranden van D-Day in Normandië speelden een beslissende rol in de Tweede Wereldoorlog. Op 6 juni 1944 begon de grootste amfibische invasie in de geschiedenis, bekend als D-Day, waarbij de geallieerden vijf hoofdzones op de kust van Normandië aanvielen: Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. Deze operatie was het begin van de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland en de bevrijding van West-Europa.

Utah Beach, aan de westkant van de invasiezones, was relatief minder zwaar verdedigd, waardoor de Amerikaanse troepen sneller konden doorbreken. Hier bevindt zich het Utah Beach Landing Museum, dat de gehele operatie gedetailleerd in beeld brengt. Pointe du Hoc, gelegen tussen Utah en Omaha, is beroemd vanwege de heroïsche klim van de Amerikaanse Rangers op D-Day. Bij Longues-sur-Mer bevindt zich een goed bewaarde batterij van de Atlantikwall, compleet met kanonnen en bunkers.

Omaha Beach stond bekend als “Bloody Omaha” vanwege de zware verliezen die de Amerikaanse troepen daar leden door de sterke Duitse verdediging en de ruwe kustlijn. Bij Omaha Beach kan je het Amerikaanse kerkhof bezoeken, waar meer dan 9.000 soldaten begraven liggen. Hier is een (eveneens gratis) museum met veel informatie over D-Day. Verspreid langs de kust van Normandië zijn meer oorlogskerkhoven te vinden.

Sainte-Mère-Église was het eerste dorp dat werd bevrijd tijdens D-Day. Het is bekend om de parachutist John Steele, die aan de kerktoren bleef hangen en zich urenlang dood hield om vijandelijk vuur te voorkomen. Het Airborne Museum in het dorp biedt een indrukwekkende weergave van de luchtlandingsoperaties van de 82nd en 101st Airborne Divisions.

Utah Beach

#4 Ile Tatihou

Stel je voor: je staat aan de rand van het vasteland van Normandië en kijkt uit over een uitgestrekte zandvlakte. De zee heeft zich teruggetrokken en de weg naar Île Tatihou ligt open voor de avontuurlijke wadloper. Terwijl je je een weg baant over de drooggevallen zeebodem, passeer je oesterkwekerijen en voel je de frisse zeewind in je gezicht. Deze unieke ervaring brengt je naar een verborgen parel van Normandië: Île Tatihou.

Leestip: zo bezoek je Tatihou Island

Dit getijdeneiland biedt niet alleen een bijzondere wandeling, maar ook een rijk historisch erfgoed en adembenemende natuur. Van de eeuwenoude Tour Vauban tot de botanische tuinen, het eiland is een schatkamer van ontdekkingen. Het icoon van Tatihou is de markante toren die je al vanaf het vasteland duidelijk ziet staan. Ontworpen door de beroemde militaire ingenieur Vauban, werd de toren gebouwd om samen met twee forten de haven van Saint-Vaast-la-Hougue te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

Het leukst is om zelf bij laag water naar Tatihou Island te wandelen, maar je kan er ook met een amfibievoertuig heen. Bij hoog water is het een boot en bij laag water rijdt het voertuig over de zeebodem tussen de oesterkwekerijen.

#5 Bayeux

Bayeux is een erg charmant stadje in Normandië, gelegen op ongeveer tien kilometer van de kust. Het staat vooral bekend om het beroemde Tapijt van Bayeux. Dit indrukwekkende, bijna zeventig meter lange borduurwerk uit de elfde eeuw vertelt het verhaal van de Normandische verovering van Engeland in 1066. Zoals de naam al doet vermoeden, kan je het bewonderen in het Musée de la Tapisserie de Bayeux.

Naast het tapijt heeft de stad een historisch centrum met vakwerkhuizen en monumenten. Bayeux bleef gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor het oude centrum zijn historische charme heeft behouden. Wandel door geplaveide straatjes langs vakwerkhuizen en het pittoreske waterrad aan de rivier de Aure. De Notre-Dame kathedraal is een van de hoogtepunten. Het werd in de elfde eeuw gebouwd en later uitgebreid. Binnen vind je middeleeuwse fresco’s en een indrukwekkende crypte met ook weer fresco’s.

Voor geschiedenisliefhebbers is het Musée Mémorial de la Bataille de Normandie een must. Dit museum biedt een uitgebreide tentoonstelling over de Slag om Normandië, inclusief een indrukwekkende verzameling militaire voertuigen en uitrusting. Het nabijgelegen Britse oorlogskerkhof herdenkt de geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Aan de kust ten noorden van Normandië is de Batterij van Longues-sur-Mer indrukwekkend om te bezoeken. Ooit waren deze bunkers en kanonnen onderdeel van de Atlantikwall, een duizenden kilometerslange verdedigingslinie van Nazi-Duitsland langs de westkust van Europa.

Bayeux

#6 Zwitsers Normandië

Zwitsers Normandië, of Suisse Normande, is een schilderachtig gebied in Normandië, ten zuiden van Caen. Dit landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, diepe valleien en meanderende rivieren. De regio dankt zijn naam aan de vergelijking met het Zwitserse landschap, al komen zijn de bergen hier eerder heuvels te noemen. Wij vonden het niet heel erg Zwitsers, maar los daarvan wel erg mooi.

Het is een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers, wandelaars en buitensporters. Hiken, fietsen, raften, kanoën en andere outdooractiviteiten zijn de meest populaire activiteiten in de regio. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de Roche d’Oëtre, een rotsformatie die 118 meter boven de Rouvre-kloof uittorent en een mooi uitzicht biedt. Hier kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de natuur. In de buurt ligt ook het dorp Clécy, bekend om zijn charmante vakwerkhuizen en het imposante Landeviaduct.

Tip: rijd het Circuit de la Suisse Normande. Deze bewegwijzerde rondrit van 79 kilometer leidt je langs de hoogtepunten van de streek. Deze route biedt een uitgebreide kennismaking met de mooie landschappen, pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden van Suisse Normande.

Suisse Normande

#7 Basilique Sainte-Thérèse de Lisieux

De Basilique Sainte-Thérèse de Lisieu is een van de grootste kerken van de twintigste eeuw, gelegen in de stad Lisieux. Deze imposante basiliek is gebouwd in neo-byzantijnse stijl met veel kleur en vooral heel veel mozaieken op de muren en het plafond.

De basiliek werd ontworpen ter ere van de heilige Thérèse van Lisieux, geboren in 1873 en overleden in 1897. Als een van de bekendste en meest geliefde heiligen van de katholieke kerk in Normandië, staat ze bekend om haar eenvoudige en diepe spiritualiteit. Over haar eenvoudige toewijding en het zien van God in alledaagse dingen schreef ze een boek dat na haar dood werd uitgegeven en een bestseller werd. Ze werd in 1925 heilig verklaard. Thérèse is de patroonheilige van missionarissen en Frankrijk, samen met Jeanne d’Arc.

De bouw van de basiliek begon in 1929, kort na haar heiligverklaring, en werd voltooid in 1954. De basiliek heeft een oppervlakte van 4.500 vierkante meter en een indrukwekkende koepel van 95 meter hoog. Het interieur is versierd met marmer en veel mozaïeken. Haar relikwieën bevinden zich in het zuidelijke van de basiliek, terwijl de crypte de relieken van haar ook heilig verklaarde ouders, Louis en Zélie Martin, herbergt. De crypte is toegankelijk voor bezoekers. Ernaast is in een ruimte met wassen beelden het verhaal van Thérèse uitgebeeld, wat op ons wat overdadig en kitscherig overkwam.

De Basilique Sainte-Thérèse is een belangrijk pelgrimsoord en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Voor de een voelt het als een kitscherig, religieus congrescentrum, maar een ander zal onder de indruk zijn van de vele bezoekers of de mozaïekkunst.

Basilica of Saint Therese of Lisieux

#8 De zuivelfabriek van Isigny-sur-Mer

In het hart van de Normandische D-daystranden ligt een schattig dorpje, waar ik ooit twee maanden heb gewerkt op de camping. Het dorpje is aardig om te zien, maar niet bijzonder bezienswaardig. Onder Fransen is het dan ook vooral bekend om zijn typisch Normandische delicatessen: boter en karamels!

Toen ik in Isigny werkte, maakte ik kennis met het lekkers wat er in het dorp wordt geproduceerd. Bij de onder Fransen beroemde Isigny-zuivelfabriek is een kleine winkel, waar je direct bij de bron de lokale delicatessen kan kopen. De ‘beure d’Isigny’ is een begrip in Frankrijk en zelfs in de Normandische Lidl zie je deze boter liggen. Van koekjes met Isigny-roomboter tot Franse kaasjes, de Isigny-zuivelproducten zie je in vrijwel alle souvenirwinkels in heel Normandië liggen. Bij de fabriek in Isigny zelf kan je deze exclusieve boter en kaasjes ook kopen. Maar misschien nog wel een grotere aanrader: eet er een heel erg lekker en extreem romig ijsje! Ze zijn er in meerdere smaken, maar gewoon vanille is het lekkerst.

Tip: de camping in Isigny kan ik je niet in het bijzonder aanraden. Als je met een camper reist, dan vind je vlakbij de zuivelfabriek, het centrum en de camping deze gratis camperplaats. Het ligt mooi aan het water en er schone toiletten en een grote speeltuin.

#9 Deauville

Deauville is een elegante badplaats aan de Côte Fleurie in Normandië, oftewel de Bloemenkust. Deze kuststrook van ongeveer 40 kilometer strekt zich uit van Honfleur tot Cabourg en staat bekend om zijn schilderachtige stranden en charmante kustdorpen. De naam verwijst naar de mooie tuinen en bloeiende planten in het kustlandschap.

Als luxe badplaats staat Deauville vooral bekend om haar grote villa’s, boetieks, jachthaven, golfbanen en casino. De stad Deauville werd in de negentiende eeuw ontwikkeld door de hertog van Morny en heeft zich sindsdien gevestigd als een prestigieuze vakantiebestemming. Ons viel vooral de luxe architectuur op, waaronder vele villa’s uit het begin van de twintigste eeuw, zoals de iconische Villa Strassburger.

Het strand van Deauville wordt omzoomd door de beroemde “Planches”, een houten promenade uit 1923 van meer dan 700 meter lang. Zeker bij eb is het strand van Deauville enorm breed en daarmee is dit een logische trekpleister in de zomermaanden. De stad is ook beroemd om zijn casino, gebouwd in 1912, en het jaarlijkse Amerikaanse filmfestival, dat sinds 1975 filmsterren van over de hele wereld aantrekt.

Tip: vrijwel overal in en om Deauville is het betaald parkeren, maar wij vonden (met onze camper) hier een gratis parkeerplek bij de haven.

Deauville

#10 Granville

Granville is een ontzettend charmant havenstadje dat ons heel erg positief heeft verrast. De stad is verdeeld in twee hoofdgebieden: de oude Haute-Ville en de modernere benedenstad. Als bezoeker is de oude Haute-Ville, of bovenstad, het meest interessant. Dit is de oude stad die geheel wordt omgeven door stadsmuren uit de vijftiende eeuw. Hier vind je de indrukwekkende Église Notre-Dame du Cap Lihou, een kerk uit de zeventiende eeuw met prachtige glas-in-loodramen. De Place Cambernon, een pittoresk plein vol gezellige cafés en winkels, is een ideale plek om een terrasje te pakken.

Granville is ook beroemd vanwege zijn stranden en boulevard. Het Plage du Plat Gousset biedt brede zandstranden en een getijdenzwembad, perfect voor een dagje ontspanning. Je kan erlangs wandelen over de boulevard. Op de Pointe du Roc heb je een schitterend uitzicht over de baai van Mont Saint-Michel. Hier staat ook de Phare du Cap Lihou, een indrukwekkende vuurtoren.

Een ander hoogtepunt is het Musée Christian Dior, gevestigd in de voormalige villa van de beroemde modeontwerper. Dit museum wordt omringd door prachtige tuinen. Voor het museum heb je een ticket nodig, maar de tuinen zijn prachtig om te verkennen en gratis toegankelijk. Daarnaast is een dagtrip naar de Chausey-eilanden, een schilderachtige archipel op slechts vijftien kilometer van de kust, een absolute aanrader.

Granville

#11 Honfleur

Honfleur is een ontzettend pittoresk havenstadje in Normandië, gelegen aan de zuidelijke oever van de monding van de Seine tegenover Le Havre. Met oude vakwerkhuizen, geplaveide straten en middeleeuwse sferen is Honfleur een van de meest bezochte trekpleisters in de regio. Daardoor is het ook erg toeristisch met veel souvenirwinkels en op toeristen gerichte restaurants. Maar als je daar doorheen weet te kijken of je niet aan stoort, ontdek je een van de mooiste plaatsjes in Normandië.

Leestip: wat te doen in Honfleur

De stad staat bekend om haar schilderachtige haven, Le Vieux Bassin, omringd door kleurrijke vakwerkhuizen en gezellige cafés en restaurants. Deze oude haven datert uit de zeventiende eeuw. Het was vroeger een belangrijk centrum voor handel en ontdekkingsreizen, waaronder de expedities van Samuel de Champlain naar het nu Canadese Quebec in 1608.

Tip: direct naast vind je de Rue de la Prison en Rue des Petites Boucheries, charmante straatjes die de middeleeuwse sfeer van de stad perfect weergeven.

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Honfleur is de Église Sainte-Catherine. Wij waren erg onder de indruk van deze unieke houten kerk gebouwd door scheepsbouwers in de vijftiende eeuw. Deze kerk is de grootste houten kerk van Frankrijk en heeft een totaal andere uistraling dan andere kerken. Omdat het is gebouwd door scheepsbouwers, heeft het bovendien een interieur dat lijkt op de romp van een omgekeerd schip.

Honfleur heeft ook een levendige kunstscene. Dat is mede dankzij kunstenaars zoals Claude Monet en Eugène Boudin die zich lieten inspireren door het prachtige licht van de Seine-monding. Het Musée Eugène Boudin biedt een uitgebreide collectie van dit soort impressionistische werken van Boudin en zijn tijdgenoten.

Daarnaast kun je het Maison Satie bezoeken, een museum gewijd aan de excentrieke componist Erik Satie, die in Honfleur werd geboren. Tot slot is een wandeling naar de Chapelle Notre-Dame-de-Grâce, gelegen op een heuvel met panoramisch uitzicht over Honfleur en de Seine, een aanrader.

Honfleur

#12 Côte d’Albâtre

De Côte d’Albâtre, oftewel de Albastenkust, is een indrukwekkende kuststrook in Normandië, die zich uitstrekt van Le Havre tot Le Tréport. Dit 140 kilometer lange gebied staat bekend om zijn adembenemende witte krijtrotsen, die prachtig afsteken tegen het water van het Kanaal. De kustlijn bestaat uit dramatische kliffen, mooie kiezelstrandjes en charmante vissersdorpjes. Al sinds de negentiende eeuw vormt deze kust een inspiratiebron voor kunstenaars zoals Monet en Boudin.

Een van de meest iconische plekken aan de Côte d’Albâtre is Étretat, beroemd om zijn natuurlijke rotsformaties zoals de rotsbogen Falaise d’Aval en l’Aiguille. De nabijgelegen tuinen van Jardins d’Étretat bieden panoramische uitzichten over deze indrukwekkende kliffen.

Fécamp is een ander hoogtepunt met zijn rijke maritieme geschiedenis en het imposante Palais Bénédictine. In Dieppe, een van de oudste badplaatsen van Frankrijk, kun je genieten van culinaire specialiteiten zoals de Sint-Jacobsschelp en historische bezienswaardigheden zoals het Château-Musée de Dieppe.

De kustlijn is ook populair onder wandelaars. Je vindt hier de GR 21, een langeafstandswandelpad dat zich uitstrekt van Le Tréport tot Le Havre. Deze route biedt wandelingen langs de kliffen met adembenemende uitzichten op de zee en het Normandische platteland. Een paar jaar geleden werd de GR 21 zelfs uitgeroepen tot de mooiste langeafstandsroute van Frankrijk.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: