Frankrijk

Wat te doen in Honfleur

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op Honfleur als je door de schilderachtige straatjes loopt. De stad heeft een middeleeuwse charme, met zijn historische huizen, smalle straatjes en oude haven. Terwijl je langs het Vieux Bassin wandelt, zie je de weerspiegeling van de oude pakhuizen in het water en hoor je het gezellige geklets van de volle terassen. Je kunt de artistieke sfeer bijna voelen, met overal galeries en ateliers die de rijke kunstgeschiedenis van de stad weerspiegelen.

Niet voor niets is Honfleur een van de meest populaire bestemmingen in Normandië. In deze blog nemen we je mee op ontdekking door Honfleur. We vertellen over de mooiste bezienswaardigheden en geven praktische tips.

Honfleur

Waar ligt Honfleur in Frankrijk?

Honfleur ligt in de regio Normandië, in het noordwesten van Frankrijk. De stad bevindt zich aan de zuidelijke oever van de monding van de Seine, tegenover havenstad Le Havre.

Honfleur ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Parijs, wat het een populaire bestemming maakt voor een weekendje weg vanuit de hoofdstad. In de omgeving van Honfleur zijn veel toeristische bestemmingen te vinden, zoals het mondaine Deauville, bekend om zijn casino en stranden, en de historische stad Bayeux met het beroemde tapijt van Bayeux. Ook de invasiestranden van D-Day en het indrukwekkende Mont Saint-Michel liggen in de buurt.

Honfleur

Waar Honfleur om bekend staat

Honfleur is beroemd om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur, levendige kunstscene en lange maritieme geschiedenis. Daarmee is Honfleur een van de populairste bestemmingen in Normandië en trekt het jaarlijks duizenden bezoekers.

Honfleur staat bekend om zijn prachtige middeleeuwse architectuur. De smalle, geplaveide straatjes en vakwerkhuizen geven de stad een historische sfeer. Veel van deze gebouwen dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw en zijn zorgvuldig bewaard gebleven. Daardoor is Honfleur een van de best bewaarde historische steden in Normandië.

De kunstscene in Honfleur is een ander belangrijk aspect van de stad. Al sinds de negentiende eeuw trekken de pittoreske landschappen en de bijzondere lichtinval kunstenaars van over de hele wereld aan. Bekende schilders zoals Eugène Boudin, Claude Monet en Johan Barthold Jongkind hebben hier gewerkt en bijgedragen aan de ontwikkeling van het impressionisme. Tegenwoordig zijn in de stad nog veel kunstgalerijen en musea, waaronder het Musée Eugène Boudin, te vinden.

Honfleur heeft ook een diepgewortelde maritieme geschiedenis. De stad was een belangrijk handelscentrum en vertrekpunt voor vele ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw. De oude haven, het Vieux Bassin, getuigt nog altijd van deze rijke maritieme traditie. Hier vertrokken schepen naar nieuwe werelden en keerden terug met exotische goederen, wat bijdroeg aan de welvaart van de stad​.

Daarnaast biedt Honfleur een populaire gastronomische scene met een focus op zeevruchten en lokale Normandische specialiteiten. De restaurants en markten van de stad serveren verse vangsten uit de zee, zoals oesters, mosselen en andere zeevruchten. Ze worden vaak gecombineerd met lokale producten zoals cider en calvados. Deze culinaire tradities maken een bezoek aan Honfleur ook een aanrader voor de fijnproever.

Honfleur Le Vieux Basin

Overnachten in Honfleur

Als je zoekt naar een fijne accommodatie in Honfleur, heb je veel keuze. In het hart van de oude stad vind je mooie hotels en B&B’s in historische panden. Maar ook net buiten het centrum zijn er pareltjes die de korte wandeling zeker waard zijn. Daaronder zijn ook veel bijzondere slaapplekken te vinden, zoals een voormalig klooster, een oud kasteel en historische villa’s.

 

Dit zijn de mooiste slaapplekken in Honfleur:

#1 Villa du Cedre Honfleur is een van de beste beoordeelde hotels in de stad. Dat is ook niet heel gek. Het interieur van dit kleinschalige hotel is een plaatje. Bovendien is er een grote tuin met zonneterras, een bar en een buitenzwembad.

#2 La Petite Folie is de perfecte keuze voor wie houdt van hippe en stijlvolle interieurs. Alles klopt tot in de kleinste details. Deze B&B biedt voor wat extra gemak appartementen in plaats van hotelkamers. In je suite heb je dus een klein keukentje tot je beschikking.

#3 A L’ecole Buissonniere is gevestigd in een historische villa op loopafstand van de oude haven van Honfleur. Oude details zoals een balkenplafond en houten vloer voegen veel sfeer toe aan de zeer ruime kamers. De mooie tuin met zitjes is ook een groot pluspunt.

#4 La Maison Du Parc is een droom voor interieurliefhebbers. Denk aan een vrijstaand bad, parketvloer en hemelbedden. De gastvrijheid, mooie locatie en fantastische hotel maken de beleving compleet. Niet voor niets heeft dit hotel alleen maar ontzettend enthousiaste reviews en de hoogste reviewcijfers denkbaar.

#5 La Cour Sainte Catherine is gevestigd in een oud klooster uit de zeventiende eeuw. Die historische charme zie je nog steeds in de B&B terug. De grote, luxe kamers en romantische tuin maken dit een populaire slaapplek in Honfleur.

Honfleur

Toeristische kaart van Honfleur

De 10 beste bezienswaardigheden in Honfleur

#1 Vieux Bassin

Het Vieux Bassin is het oude havengebied van Honfleur. Het is een van de meest iconische en meest gefotografeerde plekken in deze kuststad. Het werd in de zeventiende eeuw aangelegd op bevel van koning Lodewijk XIV en diende eeuwenlang als belangrijke handelshaven. Tegenwoordig zie je er vooral plezierboten, maar ook mooie, historische schepen.

De vierkante haven is omgeven door hoge, smalle huizen met kleurrijke houten gevels. Het is een fotogeniek gezicht, wat veel wordt vastgelegd door fotografen en lokale kunstenaars. Langs de haven vind je ook de Carrousel de Honfleur, een historische draaimolen waar onze kinderen meteen enthousiast van werden. Verder zie je hier vooral heel veel terrassen, restaurants en toeristen. In de zomermaanden zitten de terrassen rondom de haven bomvol bezoekers die genieten van de Normandische keuken en het uitzicht op de historische schepen.

#2 Église Sainte-Catherine

De Église Sainte-Catherine is wat ons betreft de mooiste bezienswaardigheid in Honfleur. Zoals veel kerken in Frankrijk heeft deze een prachtig historisch ontwerp. Maar wat deze kerk bijzonder maakt, is dat het volledig uit hout is opgetrokken. De kerk werd dan ook gebouwd in de vijftiende eeuw door scheepsbouwers. Ze maakten de kerk volledig van hout, zonder gebruik van spijkers.

De architectuur van de kerk laat duidelijk de invloed van de scheepsbouwers zien. Zo doet het plafond denken aan de omgekeerde romp van een schip. De kerk bestaat uit twee schepen. Beide delen hebben een apart dak, wat de kerk een asymmetrisch en uniek uiterlijk geeft. Binnenin vind je prachtige houten balken, houtsnijwerk, nissen, kaarsen en oude glas-in-loodramen. De kaarsen gaven ons een wat zenuwachtig gevoel, want het verbaast ons dat het al eeuwenlang goed gaat met open vuur in een houten bouwwerk.

Recht tegenover de Église Sainte-Catherine staat een vrijstaande klokkentoren, de Saint Catherine’s Bell Tower. Deze houten klokkentoren, ook wel “clocher” genoemd, werd gebouwd om brandgevaar te verminderen. Omdat de klokkentoren niet direct verbonden is met de kerk, zou een brand in de toren niet direct overslaan naar het kerkgebouw, wat in die tijd een belangrijke veiligheidsmaatregel was.

#3 De oude stad

De oude stad van Honfleur is een bezienswaardigheid op zich, doordrenkt met geschiedenis en middeleeuwse charme. De middeleeuwse binnenstad vindt zijn oorsprong in de twaalfde eeuw en heeft veel van zijn originele architectuur en sfeer behouden. Wandelend door de smalle, geplaveide straatjes word je omringd door prachtige vakwerkhuizen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Deze huizen, vaak geschilderd in vrolijke kleuren, geven de stad een pittoreske uitstraling.

Typisch voor het oude centrum van Honfleur zijn bovendien de talloze kunstgalerijen en ateliers. Honfleur heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op kunstenaars, waaronder beroemde impressionisten zoals Claude Monet en Eugène Boudin. Tegenwoordig vind je in de oude stad een opmerkelijk groot aanbod aan kunstgalerijen, waar zowel moderne als klassieke kunst wordt tentoongesteld en verkocht.

Naast de kunst is de oude stad natuurlijk rijk aan gezellige cafés, boetiekjes en restaurants. Hier kunnen toeristen genieten van lokale specialiteiten zoals de Normandische drankjes cider en calvados, en verse zeevruchten direct uit de haven.

Honfleur

#4 Musée de la Marine

Het Musée de la Marine in Honfleur is een museum dat zich richt op de maritieme geschiedenis van de stad. Misschien nog wel het mooiste is het gebouw waarin het is gevestigd. Het museum is te vinden in de voormalige Sint-Stephanuskerk in de oude haven. Dit gebouw dateert uit de zestiende eeuw en heeft een typisch middeleeuwse stijl met gotische elementen.

Wat het Musée de la Marine typeert, is de uitgebreide collectie scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, en schilderijen die de rijke maritieme traditie van Honfleur illustreren. Een belangrijk deel van de collectie bestaat uit artefacten die te maken hebben met beroemde zeevaarders en ontdekkingsreizigers die vanuit Honfleur vertrokken. Je vindt er onder andere modellen van schepen uit verschillende perioden, kaarten, en andere objecten die een beeld geven van het leven op zee.

#5 Rue de la Prison & Rue des Petites Boucheries

Rue de la Prison en Rue des Petites Boucheries zijn twee van de meest charmante straatjes in Honfleur, vol met geschiedenis en karakteristieke architectuur. Rue de la Prison begint bij de VIeux Bassin naast het Musée de la Marine, gaat over in de Rue des Petites Boucheries en brengt je naar de oude pakhuizen. Die oude zoutpakhuizen worden tegenwoordig vooral gebruikt voor tentoonstelling.

Rue de la Prison is genoemd naar de oude gevangenis die hier in de zestiende eeuw werd gebouwd. Het brengt je even terug naar de middeleeuwen. De oude vakwerkhuizen in typisch Normandische stijl zijn werkelijk een plaatje. Kijk ook naar details als het uithangbord van het etnografisch museum en de kinderkopjes op de grond, wat het plaatje compleet maakt.

Rue des Petites Boucheries, wat “Straat van de Kleine Slagerijen” betekent, ademt eveneens nog steeds de sfeer van een middeleeuws handelscentrum. Het smalle, geplaveide straatje heeft prachtige vakwerkhuizen. Veel ervan hangen vol met kleurrijke bloembakken.

#6 La Lieutenance

La Lieutenance is een van de oudste gebouwen van Honfleur. Het heeft een prominente ligging aan de ingang van het Vieux Bassin. Het dateert uit de veertiende eeuw en is het laatste overblijfsel van de versterkingen die destijds door koning Charles V werden gebouwd.

Oorspronkelijk was het de woning van de koninklijke luitenant. Het diende bovendien als toegangspoort tot de stad. Deze poort is nog steeds aanwezig en staat bekend als La Porte de Caen. De huidige constructie is niet helemaal meer die uit de veertiende eeuw. Het is het resultaat van verschillende verbouwingen door de eeuwen heen.

Honfleur Le Vieux Basin

#7 Pont de Normandie

De Pont de Normandie is een indrukwekkende kabelbrug die Honfleur verbindt met Le Havre over de monding van de rivier de Seine. De brug werd geopend in 1995. Met een totale lengte van 2143 meter en een grootste overspanning van 856 meter was het op dat moment de langste kabelbrug ter wereld.

De brug bestaat uit 215 meter hoge pylonen die een omgekeerde Y-vorm hebben. Aan deze pylonen hangt het dek via 184 kabels. De brug heeft daardoor een bijzondere en fotogenieke vormgeving, maar is daarmee ook erg stabiel. Het kan hier nogal hard waaien, maar dit ontwerp moet snelheden van 300 km/u aankunnen. Over de brug lopen vier rijstroken voor gemotoriseerd verkeer en smalle paden voor voetgangers en fietsers.

Auto’s moeten tol betalen om de brug te gebruiken. Wij vonden het campertarief nog best prijzig, maar zonder de brug moet je behoorlijk lang omrijden. Hoef je niet per se aan de overkant zijn en wil je wat geld besparen? Voetgangers en fietsers kunnen we gratis oversteken.

Honfleur Pont de Normandie

#8 Maisons Satie & Musée Eugene Boudin

In een stad bekend om haar kunst en cultuur zijn natuurlijk ook culturele musea te vinden. Maisons Satie en het Musée Eugène Boudin zijn twee belangrijke musea in Honfleur.

Maisons Satie is een museum gewijd aan de avant-gardistische componist Erik Satie. Hij werd hier in 1866 werd geboren. Het museum biedt een unieke en interactieve ervaring, waar je door verschillende kamers wandelt die zijn leven en werk verkennen. De tentoonstellingen maken gebruik van innovatieve audiovisuele installaties die de excentriciteit en creativiteit van Satie’s muziek weerspiegelen. Het museum is gelegen in een middeleeuws vakwerkhuis, typisch voor de regio Normandië.

Het Musée Eugène Boudin werd opgericht in 1868 en is vernoemd naar de beroemde impressionistische schilder Eugène Boudin. Net als Satie werd hij in Honfleur geboren. Dit museum heeft een uitgebreide collectie schilderijen en tekeningen van Boudin zelf, maar ook werken van andere negentiende- en twintigste-eeuwse kunstenaars zoals Monet, Courbet en Dufy. Daardoor kunnen bezoekers de ontwikkeling van de impressionistische kunst volgen en de invloed van de Normandische kust op deze stroming ontdekken.

#9 La Mora Honfleur

La Mora is een ambitieus historisch project in Honfleur, waar het oude vlaggenschip van Willem de Veroveraar tot in detail wordt nagebouwd. In 1066 speelde het schip een belangrijke rol in de Normandische verovering van Engeland. De locatie is zowel een scheepswerf als tentoonstelling. Het is te vinden op een riviereiland direct naast het oude centrum aan de Quai de la Jetée Est.

Bezoekers kunnen ervaren timmerlieden zien die originele technieken uit de elfde eeuw gebruiken om het 34 meter lange schip opnieuw te bouwen. Het project omvat vier zalen met interactieve tentoonstellingen die maritieme geschiedenis, de verovering van Engeland en meer laten zien.

#10 Panorama du Mont-Joli & Chapelle Notre-Dame-de-Grâce

Voor het mooiste uitzicht over de stad hebben we twee tips voor je. Je kan ze makkelijk met elkaar combineren, want ze liggen dichtbij elkaar.

Het Panorama du Mont-Joli is een heuvel aan de rand van het oude centrum. Het biedt een adembenemend uitzicht over Honfleur, de monding van de Seine, en de Pont de Normandie. Op korte afstand van het panorama ligt de Chapelle Notre-Dame-de-Grâce. Deze historische kapel is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw. De kapel is versierd met schilderijen, waarvan veel met schepen. In vroegere tijden werden deze door zeelieden geschonken, als hun gebed was verhoord. Vanaf het terrein rondom kapel heb je eveneens prachtige uitzichten over de omgeving.