Frankrijk

Bezienswaardigheden Straatsburg: 15 leukste dingen om te doen

Tot de bezienswaardigheden van Straatsburg behoren historische bruggen, pompeuze paleizen, een schitterende kathedraal en nog veel meer. Het oude centrum van deze stad staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Of je nu verdwaalt in de geplaveide steegjes van La Petite France, opkijkt naar de torenspits van de Kathedraal van Straatsburg, of geniet van een boottocht op de Ill, Straatsburg belooft een onvergetelijke ervaring.

Deze blog neemt je mee door de sfeervolle straten van Straatsburg, langs de rivier de Ill, en onthult de magie van zijn eeuwenoude gebouwen, levendige pleinen en bijzondere architectuur. Lees snel verder over de beste dingen om te doen in Straatsburg.

Straatsburg

Waar ligt Straatsburg in Frankrijk?

Straatsburg ligt in het hart van de Elzas-regio in het noordoosten van Frankrijk, vlak bij de Duitse grens. Deze unieke ligging heeft de stad een boeiende mix van Franse en Duitse culturen gegeven, wat terug te zien is in zowel de architectuur als de keuken.

Vanuit Nederland is Straatsburg verrassend toegankelijk. Met de auto is de reis naar deze Franse stad ongeveer 6 uur en 23 minuten. Een duurzamere en vaak snellere optie is de trein. Vanaf Utrecht Centraal kun je Straatsburg bereiken in slechts 5 uur en 6 minuten, met meerdere treinen die dagelijks deze route afleggen. Je stapt dan bovendien uit in een prachtig treinstation, zelf eigenlijk een van de bezienswaardigheden van Straatsburg. Met dat soort korte afstanden is Straatsburg ideaal voor een stedentrip of een weekendje weg vanuit Nederland.

Als je langer de tijd hebt, raden wij je aan om een roadtrip door de Elzas te maken. Straatsburg is daar het meest uitgelezen startpunt van, waarnaar je afzakt langs de mooiste dorpen van de Elzas. De regio is bekend om haar uitgestrekte wijngaarden en middeleeuwse dorpen met vakwerkhuizen. Zelden zie je zo’n fotogenieke regio als dit en wij zijn hier inmiddels al drie keer op vakantie geweest.

Strasbourg Station

Waar Straatsburg om bekend staat

Straatsburg is een eeuwenoude stad met een UNESCO Werelderfgoedstatus, een belangrijke positie in de Europese politiek en unieke Duits-Franse achtergrond.

Een van de meest belangrijke redenen waarom Straatsburg bekendstaat, is haar historische centrum. Omringd door grote rivieren wordt dit ook wel aangeduid als een eiland, de Grande Île. Dit kloppende hart van de stad is erkend als UNESCO Werelderfgoed. Bezoekers worden betoverd door de prachtige Kathedraal van Straatsburg, de idyllische wijk La Petite France, en de traditionele vakwerkhuizen die deze stad haar onmiskenbare charme geven. Wist je dat het UNESCO-gebied in 2017 is uitgebreid met ook de Neustadt, ontworpen en gebouwd toen de stad onder Duits bewind stond? Hier vind je iconen als het indrukwekkende Palais du Rhin.

Straatsburg speelt ook een rol op het politieke toneel van Europa als de zetel van verschillende belangrijke Europese instituten. Van groot belang is vooral het Europees Parlement dat zowel hier als in Brussel zetelt. Een bezoek aan het Europese deel van de stad is de perfecte kans om meer te leren over de Europese Unie.

De stad is bovendien beroemd om haar Franse-Duitse achtergrond, die de cultuur, architectuur en de taal heeft beïnvloed. Deze bijzondere mix is een direct gevolg van de strategische ligging aan de Rijn, die Straatsburg door de eeuwen heen onder zowel Franse als Duitse heerschappij heeft geplaatst. Daarmee is Straatsburg een culinair paradijs geworden, beroemd om zijn Franse gastronomie met Duitse invloeden. De stad biedt een breed scala aan culinaire ervaringen, van traditionele Elzasser gerechten in gezellige winstubs tot haute cuisine in bekroonde restaurants. Het is de thuisbasis van enkele van de beste restaurants van Frankrijk. Bezoekers kunnen hun smaakpapillen verwennen met specialiteiten zoals tarte flambée, choucroute, en de lokale wijnen die de gastronomische rijkdom van de regio weerspiegelen.

Straatsburg

Overnachten in Straatsburg

Overnachten in Straatsburg biedt je de kans om deze charmante stad meerdere dagen te verkennen. Met een ligging vlakbij Nederland maar ver weg genoeg om een totaal andere sfeer te hebben, is dit de perfecte bestemming voor een stedentrip. Of het startpunt van een roadtrip door de Elzas!

Booking.com

Veel accommodaties zijn gevestigd in historische gebouwen die prachtig zijn gerestaureerd om moderne gemakken te bieden zonder in te boeten aan hun authentieke charme. Denk aan iconische slaapplekken als Hotel Maison Rouge, Maison Kammerzell en Hotel Cour du Corbeau. Bij het plannen van je verblijf is het aan te raden om vroeg te boeken, vooral tijdens piekperiodes zoals de beroemde kerstmarkten en het hoogseizoen in de zomer.

Straatsburg Cathedral

De 15 beste bezienswaardigheden in Straatsburg

#1 Kathedraal van Straatsburg

De Kathedraal van Straatsburg, officieel bekend als de Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg, is zonder twijfel de meest iconische bezienswaardigheid van Straatsburg. Het staat bekend als een meesterwerk van gotische architectuur.

Deze indrukwekkende kathedraal werd oorspronkelijk in de twaalfde eeuw gebouwd, maar pas voltooid in de vijftiende eeuw. Kenmerkend is de enkele, majestueuze toren die tot 142 meter de lucht in reikt. Wat de kathedraal bijzonder maakt, is niet de architectonische grandeur, de roze tint van de zandsteen waaruit ze is opgetrokken en de gedetailleerde glas-in-loodramen. Ook uniek is het astronomisch uurwerk uit de Renaissance. Dagelijks speelt het uurwerk rond 12.00 uur een parade met apostels. Het uurwerk is ook een complex instrument dat zonnewijzers, een eeuwigdurende kalender, de berekening van de paasdatum, en zelfs een planetarium bevat.

De kathedraal is dagelijks geopend voor bezoekers, met variërende openingstijden door het jaar heen. De entree is gratis, maar het beklimmen van de toren is betaald. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over Straatsburg en de omliggende regio te genieten.

#2 La Petite France

La Petite France is het kloppend hart van historisch Straatsburg. Deze charmante de wijk staat bekend om haar goed bewaarde vakwerkhuizen, kronkelende kanaaltjes en kleurrijke gevels met bloembakken die het een schilderachtige uitstraling geven. Deze charmante wijk ligt op het westelijke uiteinde van de Grande Île, het eiland dat door UNESCO tot Werelderfgoed is verklaard.

De geschiedenis van La Petite France gaat terug tot de middeleeuwen, toen het voornamelijk werd bewoond door vissers, molenaars en leerlooiers. Zij hadden hun werkplaatsen aan de oevers van de Ill-rivier. Tegenwoordig is het een populaire bestemming voor zowel toeristen als locals, dankzij de fijne Elzasser restaurants, sfeervolle cafés en ambachtelijke winkeltjes.

Een wandeling door La Petite France, met zijn geplaveide straatjes en bruggetjes, is de beste manier om deze wijk te verkennen. Dit is kosteloos.

Straatsburg La Petit France

#3 Palais Rohan

Het Palais Rohan is een prachtig voorbeeld van de vroege Franse barokarchitectuur. Dit imposante paleis ligt aan de voet van de Kathedraal van Straatsburg en herbergt tegenwoordig drie musea.

In de achttiende eeuw werd het paleis gebouwd van een kardinaal uit de familie Rohan. Vervolgens diende het als stadspaleis voor vier opeenvolgende prins-bisschoppen en kardinalen van de familie Rohan. Naar hen wordt het nu nog altijd genoemd. Na een oorlog met Duitsland werd de stad onderdeel van het Duitse Keizerrijk. Het Palais Rohan werd van 1872 de hoofdzetel van de Universiteit van Straatsburg. Toen de universiteit een nieuw gebouw kreeg, werd een museum in het paleis gevestigd.

Het paleis zelf is een monumentaal kunstwerk, met zijn prachtige gevels, elegante interieurs en rijk gedecoreerde zalen. Het is ook open voor bezoekers, want het is nu thuis voor drie belangrijke musea. Dit zijn het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten), het Musée Archéologique (Archeologisch Museum), en het Musée des Arts Décoratifs (Museum voor Decoratieve Kunsten). Elk museum staat in het teken van verschillende aspecten van de Europese en lokale geschiedenis en kunst, van archeologische vondsten tot meesterwerken van Europese schilderkunst.

#4 Barrage Vauban

De Barrage Vauban – of Vauban Dam – is een opmerkelijke historische dam in Straatsburg. Het werd gebouwd in de zeventiende eeuw als onderdeel van de stadsverdediging onder leiding van de beroemde Franse militair ingenieur Sébastien Le Prestre de Vauban. Deze constructie diende oorspronkelijk als een waterkering om de zuidelijke toegang tot de stad te kunnen overstromen en zo vijandelijke troepen af te weren.

Deze bezienswaardigheid is 120 meter lang en bestaat uit 13 bogen. In het bouwwerk bevindt zich een lange gang die de twee oevers met elkaar verbindt. Dit is nu een beeldengalerij met werken die betrekking hebben op de geschiedenis van Straatsburg. In 1965 is het dak van de Barrage Vauban verbouwd om het panoramische terras te creëren.

Bezoekers kunnen bovenop de dam lopen, waar het terras een prachtig uitzicht biedt over de pittoreske wijk La Petite France, de Ponts Couverts en verder naar de moderne delen van de stad. De Barrage Vauban huisvest dus ook een beeldengalerij, die eveneens vrij toegankelijk is. Het bezoeken van deze dam is gratis en het is een must-do om dit historische monument op te nemen in een wandelroute door de stad. Het mooiste moment van de dag is tijdens zonsondergang.

Straatsburg Barrage Vauban

#5 Ponts Couverts

De Ponts Couverts – ook wel de Gedeckte Brücken genoemd – zijn een iconische bezienswaardigheid in Straatsburg, bestaande uit drie bruggen en vier torens. Je vindt de bruggen in de wijk Petite France

De bruggen dateren uit de dertiende eeuw, maar zijn al sinds de achttiende eeuw niet meer overdekt. Toch worden ze nog altijd genoemd naar hoe ze oorspronkelijk zijn gebouwd. De historische constructies waren oorspronkelijk onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, ontworpen om de toegang tot het hart van Straatsburg via de Ill-rivier te controleren.

Vanaf de Ponts Couverts heb je een prachtige uitzicht op de vakwerkhuizen van La Petite France. Toegang tot de Ponts Couverts is gratis en ze zijn het hele jaar door toegankelijk. Voor het beste zicht op de bruggen zelf, moet je bij het nabijgelegen Barrage Vauban zijn. Deze historische dam is gratis te bezoeken en heeft een dakterras met een panoramisch uitzicht over de Ponts Couverts en de rest van Petite France biedt.

Straatsburg Ponts Couverts

#6 Maison Kammerzell

Het Maison Kammerzell is een opmerkelijk huis uit de vijftiende eeuw. Het heeft een prominente locatie op het plein naast de Kathedraal van Straatsburg. Met een prachtige, middeleeuwse architectuur is het een van de meest gefotografeerde gebouwen in de stad.

Het valt op door zijn unieke combinatie van gotische en renaissance-architectuur, met een rijk versierde houten gevel, traditionele loodramen en zichtbare houten balken in de gevel. Met een geschiedenis die teruggaat tot de vijtiende eeuw zou Maison Kammerzell het oudste, nog bestaande woonhuis in Straatsburg zijn. De naam verwijst naar de laatste particuliere eigenaar van het pand, Philippe-François Kammerzell. Hij verkocht het gebouw in 1879 aan de stad Straatsburg.

Wat het Maison Kammerzell bijzonder maakt, is niet alleen dat mooie interieur, maar ook dat er nu een gerenommeerd restaurant en een hotel zijn gehuisvest. Bezoekers kunnen hier genieten van traditionele Elzasser gerechten in een setting die de sfeer van vervlogen tijden ademt. De binnenkant van het gebouw is namelijk al even indrukwekkend, met houtsnijwerk, glas-in-loodramen en fresco’s die bijdragen aan de authentieke sfeer. Bezoekers worden aangeraden om vooraf te reserveren, vooral als ze tijdens drukke periodes komen, om teleurstelling te voorkomen. Je kan er ook voor kiezen om nog langer van dit bijzondere pand te genieten en hier je overnachting in Straatsburg te boeken.

Straatsburg Maison Kammerzell

#7 Église Saint-Pierre-le-Jeune, verborgen parel in Straatsburg

De Église Saint-Pierre-le-Jeune Protestant wordt zelden aangeprezen als een van de must-see bezienswaardigheden van Straatsburg, maar hoort daar wat ons betreft wel bij. Het is een van de meest opmerkelijke kerken in de stad vanwege haar interieur met prachtige gewelven en kleurrijke fresco’s uit de veertiende een vijftiende eeuw.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de zevende eeuw is dit een van de oudste plekken van Straatsburg. Van dat gebouw resteren alleen nog de cryptes en de rest is gebouwd vanaf de elfde eeuw en met name in de veertiende eeuw. Een bijzondere periode in de geschiedenis is de twee honderd jaar dat de kerk werd gedeeld door een protestantse en katholieke gemeenschap. Dit was zo vanaf 1682 en duurde tot 1893, toen de katholieken een eigen kerk kregen. Die werd de Église Saint-Pierre-le-Jeune Catholique genoemd.

Het meest opmerkelijk aan deze kerk vonden wij de fresco’s in het interieur. Vaak zijn kerken sober en kaal aan de binnenkant. Maar in deze kerk in Straatsburg zijn de oorspronkelijke fresco’s uit de middeleeuwen bewaard gebleven. Daarnaast zou deze kerk een beroemd koororgel hebben, gebouwd door Johann Andreas Silbermann in 1780.

Bezoekers kunnen de kerk gratis bekijken. Ook het klooster uit de elfde eeuw is vrij toegankelijk. Let goed op de naam van deze kerk. Deze wordt Saint-Pierre-le-Jeune Protestant genoemd, dus de ‘Jonge Sint-Pieter’, omdat er nog twee Sint-Pieterkerken in de stad zijn. Dat zijn de Saint-Pierre-le-Vieux en de Saint-Pierre-le-Jeune Catholique.

Église Saint-Pierre-le-Jeune Straatsburg

#8 De musea van Straatsburg

Een grote stad als Straatsburg zit ook vol met interessante musea. Ze hebben elk hun eigen unieke focus en collecties die de geschiedenis en kunst van de stad en de regio belichten.

Het Musée Alsacien dompelt bezoekers onder in de traditionele Elzasser cultuur, met een uitgebreide collectie van alledaagse voorwerpen, klederdracht en meubels die een beeld geven van het leven in de Elzas van de achttiende tot de twintigste eeuw.

Het Musée d’Art Moderne et Contemporain focus zich op kunst van de negentiende eeuw tot heden. Het staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zelfs werken van Picasso en Kandinsky.

Het Musée Historique de Strasbourg vertelt het verhaal van de stad, van haar oorsprong als Romeinse vestiging tot haar rol als Europees centrum, door middel van artefacten en interactieve tentoonstellingen.

Het Musée de l’Oeuvre Notre-Dame is gevestigd naast de beroemde kathedraal. Dit museum biedt een diepgaand inzicht in de middeleeuwse kunst en architectuur van de Elzas. Zoals de naam al laat doorschemeren, heeft het museum een bijzondere focus op de bouw van de Kathedraal van Straatsburg.

Naast deze kernmusea, nodigt het Palais Rohan bezoekers uit om zijn prachtige paleisinterieurs te verkennen en herbergt het drie musea. Dit zijn het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten), het Musée Archéologique (Archeologisch Museum), en het Musée des Arts Décoratifs (Museum voor Decoratieve Kunsten). Als je alledrie de musea in Palais Rohan wilt bezoeken, zijn er combi-tickets beschikbaar.

#9 Place Kléber

Place Kléber is het grootste plein in de stad, genoemd naar de Franse generaal Jean-Baptiste Kléber. Het plein heeft een lange geschiedenis: het was ooit een marktplaats en werd later een forum voor publieke evenementen, demonstraties en vieringen. Vandaag de dag wordt het omringd door indrukwekkende gebouwen, winkels en cafés. Het meest opvallende kenmerk van Place Kléber is het monument voor Generaal Kléber in het centrum, waaronder zijn stoffelijke resten begraven liggen.

Tijdens de kerstperiode transformeert het plein in het middelpunt van de beroemde Straatsburgse kerstmarkt, een must-see voor iedere bezoeker.

#10 Doen in Straatsburg: wandelen langs de rivier

Een van de leukste dingen om te doen in Straatsburg vonden wij een wandeling langs de rivier. De rivieren Ill en de kanalen die door de stad stromen, vormen de levensader van Straatsburg en omlijsten de Grande Île, het historische hart. Vrijwel de hele rand van het Grande Île heeft een wandelpad en wij raden je aan om dit voor een groot deel te volgen voor de leukste stadswandeling door Straatsburg.

Tijdens je wandeling kom je langs enkele van de meest pittoreske plekjes van de stad. Je loopt onder mer langs het Palais Rohan, de charmante wijk La Petite France met zijn watermolens, sluizen en vakwerkhuizen, de Barrage Vauban en de Ponts Couverts. Op mooie, zonnige dagen zie je veel locals en toeristen met een drankje op de kades van de zon en het uitzicht genieten.

#11 Boottocht op de Ill

Een boottocht op de Ill-rivier is ongetwijfeld een van de meest populaire manieren om de pracht van Straatsburg te ervaren. Terwijl je rustig over het water glijdt, onthult de stad haar historische en iconische gezichten, van de pittoreske vakwerkhuizen in La Petite France tot de indrukwekkende bruggen.

Meerdere bedrijven bieden tours aan, variërend van korte excursies tot uitgebreidere tochten. Deze tochten zijn vaak voorzien van (audio)gidsen in meerdere talen.

Straatsburg

#12 Europese Parlement

Het Europese Parlement in Straatsburg is een van de twee zetels van het Europees Parlement, naast Brussel. Over de kostbare, maandelijkse verhuizing naar Straatsburg zullen we het hier maar niet hebben. Als we het hebben over de bezienswaardigheden van Straatsburg, is vooral de politieke betekenis van de stad en de moderne, opvallende architectuur van belang.

Het parlementsgebouw heeft een imposante glazen façade, ontworpen om transparantie en openheid te weerspiegelen. Bezoekers hebben de unieke kans om het Europese Parlement te ervaren door middel van rondleidingen en de mogelijkheid om plenaire sessies bij te wonen. Om het Parlement te bezoeken, is het raadzaam om vooraf online te reserveren, vooral als je een plenaire sessie wilt bijwonen, gezien de beperkte beschikbaarheid. Breng een geldig identiteitsbewijs mee. Het bezoekerscentrum biedt daarnaast interactieve tentoonstellingen die inzicht geven in de werking en het belang van de EU.

#12 Parc de l’Orangerie

Het Parc de l’Orangerie is niet alleen het oudste en grootste, maar ook een van de meest geliefde parken in Straatsburg. Dit park van 26 hectare heeft zijn oorsprong in de zeventiende eeuw en werd opnieuw ontworpen in de negentiende eeuw als een klassiek Frans tuinlandschap.

In het park vind je sierlijke tuinen, speeltuinen, het Michelin-sterrenrestaurant Buerehiesel, een klein meer waarop je met bootjes kunt varen, een gratis bibliotheek, een minidierentuin, een bowlingbaan en een ooivaarcentrum. Parc de l’Orangerie is het hele jaar door gratis toegankelijk.

#13 Halle du Marché Gare

De Halle du Marché Gare is een weinig bezochte bezienswaardigheid in Straatsburg. Het ligt dan ook wat verder buiten het historisch centrum van de stad. Voor een wat meer lokale ervaring moet je dus in deze overdekte markthal zijn.

De Halle du Marché Gare is een moderne, overdekte markthal waar lokale producten en gastronomie centraal staan. Deze markthal vind je in het Quartier Gare, dus in de nabijheid van het treinstation. Het stationsgebouw is ook al zo’n prachtig, modern gebouw, waar je zeker een stop moet maken. In de markthal vind je een groot aanbod van kwaliteitsproducten variërend van vers fruit en groenten tot ambachtelijke kazen, vleeswaren en wijnen uit de regio.

#14 Palais du Rhin

Het Palais du Rhin, ook wel bekend als het Kaiserpalast, is een imposant bouwwerk in de Neustadt-wijk van Straatsburg. Het domineert de Place de la République met zijn indrukwekkende koepel.

Het paleis is een typische voorbeeld van de negentiende-eeuwse, Pruisische architectuur. Het protserige ontwerp is door architect Hermann Eggert, en symboliseert de macht en invloed van het Duitse Keizerrijk na de verovering van dit gebied op de Fransen. Het moest de nieuwe status van Straatsburg als Duitse provinciehoofdstad uitdrukken. Keizer Wilhelm II heeft zelf in 1889 het gebouw geopend. Sindsdien heeft het gebouw diverse functies gehad, van een militair ziekenhuis tijdens de Eerste Wereldoorlog tot het hoofdkwartier van de nazi-Kommandantur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is nu een cultureel centrum gevestigd. Het is slechts zelden geopend voor bezoekers.

#15 Hôtel de Ville de Strasbourg

Het Hôtel de Ville de Strasbourg is het stadhuis van Straatsburg. Door de eeuwen heen hebben verschillende gebouwen gediend als stadhuis. Het huidige gebouw is bijzonder indrukwekkend met zijn grootse architectuur. De toegang tot het stadhuis is meestal beperkt tot officiële functies en evenementen, maar de monumentale buitenkant kan vrij worden bewonderd.