Frankrijk

Eguisheim in de Franse Elzas

Een van onze favoriete dorpen in de Elzas-regio is Eguisheim. Dit fotogenieke plaatsje staat net als de andere Elzas-dorpen bekend om haar schattige straatjes met kinderkopjes, fleurige bloemen en historische vakwerkhuizen. Wat Eguisheim uniek maakt? De cirkelvormige opbouw, waardoor dwalen door de straatjes van Eguisheim net wat meer bijzonder is. Niet voor niets staat het dorp op de lijst met ‘Plus Beaux Villages de France’ en in 2013 werd het zelfs verkozen tot hét mooiste dorp van Frankrijk! Lees in deze blog over dit onvergetelijke dorp in de Elzas, inclusief tips voor slaapplekken en de mooiste bezienswaardigheden van Eguisheim.

Eguisheim

Waar ligt Eguisheim?

Eguisheim ligt in de Elzas, dus in het noordoosten van Frankrijk. De Duitse naam van het stadje verraadt al hoe dichtbij de Duitse grens we hier zijn. Tot de Eerste Wereldoorlog hoorde deze streek zelfs nog bij Duitsland en dat is terug te zien in veel plaatsnamen, waaronder die van dit dorp.

De stad Colmar is een van de grotere plaatsen in de Elzas en ligt om de hoek van Eguisheim. Ook andere bekende trekpleisters zoals Riquewihr, Ribeauvillé en Kaysersberg liggen dichtbij.

Eguisheim

Overnachten in Eguisheim

Ben je op zoek naar een fijne accommodatie in Eguisheim? De knusse bed & breakfast Les chambres du domaine krijgt van alle slaapplekken de allerbeste reviews van haar gasten en heeft een eigen parkeerterrein voor haar gasten. Auberge des Trois Châteaux en Hôtel L’Auberge Alsacienne zijn mooie hotels met goede reviews, eigen parkeergelegenheid en een toplocatie.

Booking.com

In de Elzas touren verbazingwekkend veel campers rond, dus ook kamperen in Eguisheim is een goede optie. Ook wij reisden hier twee keer met onze zelfgebouwde camperbus – eerst onze Fiat Ducato en later onze Renault Master – rond. Het zal je dan ook niets verbazen als de Eguisheim Camping – camping Les Trois Châteaux – de meest populaire slaapplek in de omgeving is. Kampeer je liever wild zoals wij? Dan raden we je deze schitterende plek met een weids uitzicht over de omgeving en de wijngaarden aan. Vanaf daar kan je makkelijk wandelen naar Eguisheim.

Tip: slaap je toch ergens zonder eigen parkeerplaats? Je parkeert gratis bij Parking du Millénaire aan de rand van het dorp.

Eguisheim

Wat is de beste tijd om Eguisheim te bezoeken?

Om eerlijk te zijn: er is geen beste tijd om Eguisheim te bezoeken. In het voorjaar siert de bloesem het dorpje op en in de zomer kan je rekenen op het beste weer en glooiende groene wijnvelden. De herfst is een heerlijk rustige tijd buiten het hoogseizoen, maar er hangt nog wel blad aan de wijnranken voor het ultieme Elzas-gezicht.

En de winter is misschien wel het meest spectaculair, want de kerstmarkten van de Elzas zijn beroemd in heel Europa. Ook de kerstmarkt van Eguisheim is schitterend vanwege de lichtjes, kerstbomen en gezelligheid. Het toch al knusse dorp wordt dan nog nét wat knusser. Wil je in die tijd een slaapplek in Eguisheim boeken? Dan raden we je wel aan om op tijd te zijn, want de kerstmarkt is erg populair.

Kortom: het hele jaar door zit je in Eguisheim goed!

Eguisheim

De bezienswaardigheden van Eguisheim

#1 De cirkelvormige straten

De bouw van Eguisheim startte ooit met een kasteel op de plek waar nu nog de kapel te vinden is. Rondom het kasteel werden straten gebouwd en daaraan dankt Eguisheim zijn bijzondere cirkelvormige structuur.

Het meest bijzonder is de buitenste straat die helemaal rondom het dorpje loopt als ware het een slotgracht. Omdat de straat rond loopt, kan je nooit tot erg ver in de straat kijken. Met iedere stap openbaart zich daardoor weer een nieuw stukje Eguisheim met weer prachtige bloemen, vakwerkhuizen en uithangborden. De geadviseerde route door het dorp – te zien op de vele plattegronden in het stadje – brengt bezoekers dan ook eerst rondom het dorp om het daarna pas ‘van binnen’ te bekijken.

Tip: in die buitenste ring van Eguisheim vind je ook Tasty Veggies, waar je de beste (vega) burgers uit de Elzas kunt eten. Er zijn helaas geen zitplaatsen, maar je eet je burger of sandwich to go makkelijk op een van de bankjes op het pleintje ernaast.

#2 De vakwerkhuizen

De dorpen van de Elzas en zeker ook Eguisheim staan bekend om de typische vakwerkhuizen. Deze middeleeuwse panden doen je denken aan het dorpje uit Beauty & The Beast. De typische voorgevels met balken en pleisterwerk zijn bijzonder fotogeniek. Zeker omdat het pleisterwerk vaak in vrolijke kleuren is geschilderd.

In Eguisheim wordt daar nog een extra bont schepje bovenop gedaan met de vele bloembakken aan de gevels. Het dorp scoort niet voor niets vier sterren als ‘ville fleurie’, wat de maximumscore voor een fleurig dorp is. We hebben ons laten vertellen dat het dorp zelf haar inwoners beloond voor wie zijn of haar huis het mooiste aankleed met bloemen. Een goede motivatie kennelijk, want het resultaat is prachtig!

#3 De kapel van paus Leo IX

De Chapelle Saint-Léon IX is gewijd aan de heilige paus Leo IX, een lokale beroemdheid. Het is de enige paus uit deze regio van het land. In 1049 werd Brunon d’Eguisheim ingewijd als paus Leo IX, maar hij mocht helaas maar zes jaar die functie bekleden. Hij stierf al vroeg, maar wist genoeg te bereiken om later heilig verklaard te worden.

De aan deze paus gewijde kapel is een van de mooiste bezienswaardigheden van Eguisheim. Anders dan veel andere, sobere kerken en kapellen uit de Middeleeuwen zijn zowel de muren als het plafond prachtig en kleurrijk beschilderd. Het is daarom zeker een must om tijdens je bezoek ook even de kleine kapel binnen te stappen. Let dan ook zeker op de grote ooievaarsnesten op het dak.

Tip: nog een kerk zien? Bezoek dan ook de Église Saints-Pierre-et-Paul d’Eguisheim, al is deze kerk vooral imposant van buiten en wat klassiek en kaal van binnen.

#4 Het centrale dorpsplein

In het hart van Eguisheim vind je een centraal dorpsplein, het Place du Château de Saint-Léon. Het is een schilderachtig gezicht met kinderkopjes, vakwerkhuizen en in het midden de Fontaine de Saint-Léon. Rondom de fontein staan bankjes waar je even kan neerstrijken om mensen te kijken. Al kan je daarvoor ook heel goed terecht op het terras direct naast de fontein.

Aan het plein vind je ook het oude kasteel van Eguisheim, het Château de Saint-Léon-Pfalz. Of eigenlijk vooral wat ervan over is en dat is met name de eeuwenoude Chapelle Saint-Léon IX.

#5 Les Trois Châteaux d’Eguisheim

Niet alleen Eguisheim zelf is rondom een kasteel gebouwd, ook in de omgeving kan je er meerdere bezoeken! Net buiten Eguisheim vind je de Route des Cinq Châteaux, waarvan de eerste drie kastelen bij Eguisheim zijn. Vanaf het dorp kan je een mooie wandeling door de wijngaarden maken om bij de kasteelruïnes aan de voet van de Vogezen te komen, al kan je er ook met de auto komen. Van de kastelen zijn vooral de donjons nog overeind. Deze kasteeltorens zie je al van verre op de heuvels staan. Ze zijn niet gelijktijdig gebouwd, maar komen uit verschillende periodes. In de regio komt het wel vaker voor dat je dit soort groepjes kastelen tegenkomt, zoals ook bij het nabijgelegen Ribeauvillé.

De route verwijst naar vijf kastelen, dus als je deze bergweg verder rijdt kom je nog meer moois tegen, zoals de kastelen van Hohlandsbourgh en Pfixbourgh. Een hoogtepunt is het Kasteel van Hohlandsbourgh. Voor een entreeprijs van € 7 kan je een bezoek brengen aan dit kasteel uit de middeleeuwen. Hoewel het wat vervallen is, biedt het een mooi uitzicht over de omgeving en is het het best bewaard gebleven kasteel langs deze route.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: