Frankrijk

Wat te doen in Étretat

Bij het zien van de majestueuze krijtrotsen van Étretat begrijp je direct waarom Claude Monet hier zijn schildersezel neerzette. De spelingen van licht op de witte rotsen inspireerden hem tot enkele van zijn beroemdste schilderijen. Étretat is prachtig gelegen aan de ruige kust van Normandië en een van de bekendste bestemmingen in de regio.

Van de indrukwekkende kliffen tot de historische markthal, en van kunstzinnige tuinen tot mooie kiezelstranden, Étretat is een bestemming die je niet mag missen. In deze blog gidsen we je langs de mooiste bezienswaardigheden en geven we praktische tips voor een onvergetelijk bezoek.

Etretat

Waar ligt Étretat in Frankrijk?

Étretat ligt in het departement Seine-Maritime, in de regio Normandië in het noordwesten van Frankrijk. Dit schilderachtige kustplaatsje bevindt zich aan de Alabastenkust (Côte d’Albâtre), bekend om zijn indrukwekkende witte krijtrotsen en prachtige stranden.

Étretat ligt op ongeveer dertig kilometer ten noordoosten van Le Havre en ongeveer negentig kilometer ten noordwesten van Rouen, een historische stad met een prachtig gotisch erfgoed. In de buurt van Étretat vind je ook het charmante stadje Fécamp, bekend om zijn abdij en het Benedictine Paleis, en het pittoreske havenstadje Honfleur, beroemd om zijn vakwerkhuizen, oude haven en kunstgalerijen.

Etretat

Waar Étretat om bekend staat

Étretat staat bekend om zijn spectaculaire krijtrotsen en adembenemende kustlijn, die al eeuwenlang kunstenaars en schrijvers inspireert. Dit pittoreske kustplaatsje aan de Côte d’Albâtre van Normandië trekt jaarlijks vele wandelaars, natuurliefhebbers en fotografen die komen genieten van de spectaculaire natuur en stranden.

Vanwege die schitterende natuur is Étretat een artistieke inspiratiebron geweest voor beroemde kunstenaars. Claude Monet, Gustave Courbet en vele andere schilders vonden inspiratie in het dramatische landschap van Étretat. Ze vereeuwigden de kliffen en het kustlandschap in bekende kunstwerken.

Daarnaast is Étretat beroemd om zijn rijke literaire geschiedenis, met name door de avonturenromans over Arsène Lupin. De verhalen van de schrijver Maurice Leblanc gaan over de gentleman-inbreker Lupin die vaak de Franse Sherlock Holmes wordt genoemd. De avonturen van Lupin vinden vaak in en rondom de kliffen van Étretat plaats, waarmee Étretat een mysterieus en avontuurlijk imago heeft gekregen.

Verder staat Étretat bekend om zijn badplaatscultuur, die in de negentiende eeuw begon. Het dorp werd een populaire bestemming voor de Parijse elite die aangetrokken werd door de frisse zeelucht en het schilderachtige landschap.

Etretat

Overnachten in Étretat

Als een van de bekende trekpleisters in Normandië vind je in Étretat veel hotels en B&B’s in het plaatsje. Van authentieke vakwerkhuizen tot luxe villa’s tot knusse pensions, er is van alles te vinden. Tijdens onze research voor ons bezoek aan Étretat kwamen we een aantal prachtige slaapplekken tegen die we je graag willen tippen.

 

De beste accommodaties in Étretat:

#1 Hotel La Résidence Manoir De La Salamandre is gevestigd in een van de hoofdstraten van Étretat, waar je blik direct wordt getrokken naar de schitterende gevel van dit oude pand. Het is een van de bezienswaardigheden van het plaatsje en in veel kamers zie je de oude balkenplafonds nog terug.

#2 Domaine Saint Clair – Le Donjon is een luxehotel met een prachtig buitenzwembad en terras. Het is gevestigd in een villa aan het strand in belle-époquestijl en een klein negentiende-eeuws Anglo-Normandisch kasteel dat wordt omgeven door een groot park vol bloemen en bomen.

#3 Hotel Le Rayon Vert is een van de populairste hotels in Étretat. Het is gevestigd in een prachtig gebouw uit de negentiende eeuw met uitzicht op zee. In de lovende reviews worden het zeezicht, de fijne bedden, de perfecte locatie en het lekkere ontbijt geprezen.

#4 Villa Eliane is een knus pension aan de rand van Étretat met erg hoge reviewcijfers. Alles is prachtig ingericht en netjes verzorgd, waarbij recht wordt gedaan aan het historische gebouw dat mooi is gerenoveerd. Er is de mogelijkheid om fietsen te huren om de omgeving mee te verkennen.

#5 La villa 10 HÔTEL SPA vind je in een prachtig oud pand in het centrum van de stad. De kamers zijn hip en modern ingericht met veel oog voor kleur en stijl. Alles is werkelijk een plaatje.

Etretat

Toeristische kaart van Étretat

De 10 beste bezienswaardigheden in Étretat

#1 De kliffen van Étretat

De Kliffen van Etretat zijn een spectaculair natuurfenomeen aan de Normandische kust dat je niet mag missen. Deze indrukwekkende krijtrotsen, gevormd over miljoenen jaren door erosie, strekken zich uit langs de kustlijn en bieden adembenemende uitzichten. De rotsformaties bestaan uit wit krijtgesteente, afgewisseld met donkere vuursteenlagen, wat zorgt voor een fascinerend kleurcontrast. De kliffen reiken op sommige plaatsen tot wel zeventig meter boven de zee en bieden een panoramisch uitzicht over de oceaan.

De geschiedenis van de Kliffen van Etretat gaat terug tot de Krijtperiode, ongeveer honderd miljoen jaar geleden, toen dit gebied onder de zee lag. Door geologische processen en het terugtrekken van de zee, zijn krijtafzettingen ontstaan en bloot komen te liggen. Deze unieke formaties vind je vooral langs de Alabasterkust (Côte d’Albâtre), een deel van de Normandische kust dat zich uitstrekt van Le Tréport tot aan Le Havre. Hoewel er meerdere plekken langs deze kust zijn met indrukwekkende krijtrotsen, onderscheiden de kliffen van Etretat zich door hun dramatische bogen en natuurlijke formaties, die nergens anders in Normandië zo uitgesproken te zien zijn.

Leuk om te weten: aan de andere kant van het kanaal vind je in Zuid-Engeland ook al zo’n mooie kustlijn, zoals rond Dover, South Downs National Park en de Jurassic Coast.

Etretat biedt verschillende mooie viewpoints waar je de kliffen kunt bewonderen. Het kustpad dat langs de toppen van de kliffen loopt, geeft je een prachtig overzicht van de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld starten bij het dorp Etretat en de route volgen naar de verschillende uitkijkpunten. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang is het uitzicht hier fenomenaal.

Etretat

#2 Falaise d’Aval, Falaise d’Amont en Aiguille Creuse

De kliffen rondom Etretat herbergen drie beroemde natuurlijke formaties: Falaise d’Aval, Falaise d’Amont en Aiguille Creuse. Ze zijn alledrie te zien vanaf het strand van Étretat en een belangrijke reden waarom de krijtrotsen rondom het dorp zo bekend zijn.

Aan de oostkant van Etretat vind je de Falaise d’Amont. Deze rotsformatie heeft een hoekige vorm. Hier is een soort tunnel uitgesleten in een massieve rotspartij. De Falaise d’Amont is populair om te bezoeken, omdat de trappen en het pad hiernaartoe langs de Jardins d’Étretat en de kapel van Notre-Dame de la Garde leiden. Persoonlijk vinden wij dat je het mooiste zicht op deze rotsboog eigenlijk niet van boven, maar van beneden op het kiezelstrand hebt. Vanaf het dorp en de promenade kan je hier in een paar minuten naartoe wandelen.

Tip: als je langs het kiezelstrand naar de Falaise d’Amont wandelt, zul je aan je rechterhand een ladder tegen de rotsen zien. Als je die beklimt, vind je een tunnel door de rotsen en kom je uit bij een prachtig uitzicht. Daar vind je ook een trap omhoog, waarna je bovenaan de kliffen uitkomt. Een aanrader!

De Falaise d’Aval, aan de westkant van Etretat, is een rotspartij met een kenmerkende natuurlijke boog die in de zee steekt. Deze formatie is gevormd door erosie door wind en water gedurende miljoenen jaren. De mooie boog wordt ook wel vergelijken met een olifantenslurf en is een herkenbaar en iconisch beeld van de regio.

De Aiguille Creuse, letterlijk vertaald als ‘holle naald’, is een vrijstaande rotsformatie net voor de kust bij de Falaise d’Aval. Deze scherpe, spitse krijtrots stijgt steil uit de zee en heeft een uitgesproken, slanke vorm. De Aiguille Creuse is beroemd geworden door het werk van schrijver Maurice Leblanc, die het gebruikte als schuilplaats voor zijn hoofdpersonage Arsène Lupin.

Je kunt deze natuurlijke wonderen het beste bewonderen vanaf het strand bij Étretat of vanaf de wandelpaden langs de kliffen. Vanaf het dorp zelf zijn duidelijke routes naar boven naar de rotskliffen te vinden. Ook vanaf het strand zie je de bijzondere rotsformaties heel goed, vooral bij eb wanneer je dichterbij kunt komen en de schaal van deze indrukwekkende rotsen echt kunt waarderen.

Etretat

#4 Jardins d’Étretat

De Jardins d’Étretat zijn een prachtige en populaire tuin, gelegen bovenop de kliffen van Etretat. Vanaf een uitzichtpunt in de tuinen heb je een adembenemend uitzicht over de zee en de beroemde krijtrotsen, al heb je die overigens net zo goed (en gratis) van buiten de tuinen. Het is wat ons betreft dan ook niet het uitzcht, maar de kunstzinnige tuin zelf waarom dit echt een must-visit is in Étretat.

Deze tuin combineert kunst en natuur op een unieke manier, waarbij zowel kunstinstallaties in de tuinen zijn te zien als de tuin zelf een levend kunstwerk vormt vanwege zijn bijzondere vormen. Het werd oorspronkelijk in de negentiende eeuw aangelegd door de Franse actrice Madame Thébault rondom haar villa. De tuinen zijn echter in 2017 volledig heringericht door landschapsarchitect Alexandre Grivko. Hij heeft een moderne, surrealistische twist toegevoegd aan de historische setting.

De Jardins d’Étretat bestaan uit verschillende secties met een eigen thema, zoals de tuin van emoties en de tuin van de zee. Elke sectie bevat een mix van sculpturen en kunstinstallaties, zorgvuldig en kunstzinnige gesnoeide heggen en exotische planten. Samen vormt het een betoverend landschap. De sculpturen, gemaakt door hedendaagse kunstenaars, zijn geïntegreerd in het groen en geven de tuin een unieke artistieke dimensie. Denk aan bijzondere sculpturen, parfums, muziek, in de bomen hangende creaties en meer. Het meest bekend en een hype op social media zijn de kenmerkende bolsculpturen met gezichtsuitdrukkingen.

De tuinen zijn het hele jaar door geopend en het veranderende seizoen zorgt telkens voor een nieuwe ervaring. In de lente en zomer bloeien de bloemen uitbundig, wat een extra kleurrijk beeld geeft. In de winter zorgen de groenblijvende planten en sculpturen ervoor dat ook de tuin zijn bijzondere karakter behoudt.

Etretat

#4 Vieux Marché, de oude markthal

De Vieux Marché is de oude markthal van Etretat, gebouwd in de zestiende eeuw. Het is een prachtig voorbeeld van Normandische vakwerkarchitectuur. Het houten gebouw, met zijn kenmerkende balken en leien dak, is al eeuwenlang een centraal punt in het dorp.

Bij een bezoek aan de Vieux Marché ervaar je de authentieke sfeer van een traditionele Franse markthal. Vanwege de populariteit van Étretat is het aanbod niet meer zo authentiek als het gebouw zelf. Je vindt er vooral souvenirwinkels met magneten, ansichtkaarten en tasjes, maar ook streekproducten als cider en likeur.

Etretat Marche Vieux

#5 Chapelle Notre-Dame & Monument “L’Oiseau Blanc”

De Chapelle Notre-Dame de la Garde ligt bovenop de krijtrotsen van Étretat en is een kenmerkend beeld voor het plaatsje. Vanaf de kapel heb je een indrukwekkend uitzicht over de zee en de omliggende kliffen. Deze kapel, gebouwd in de negentiende eeuw, is een eerbetoon aan de beschermheilige van vissers. Het kleine stenen gebouw heeft een kenmerkende puntige toren en glas-in-loodramen.

Naast de kapel vind je het monument “L’Oiseau Blanc”. Het is een eerbetoon aan de twee Franse piloten, Charles Nungesser en François Coli, die in 1927 probeerden de eerste non-stop trans-Atlantische vlucht van Parijs naar New York te maken. Hun vliegtuig, “L’Oiseau Blanc” (De Witte Vogel), verdween echter spoorloos boven de Atlantische Oceaan. Het monument, in de vorm van een vliegtuigstaart, herdenkt deze gedurfde poging en is een symbool van moed en avontuur.

Een bezoek aan de Chapelle Notre-Dame en het monument “L’Oiseau Blanc” begint meestal met een trapbeklimming – of een korte rit met het toeristentreintje – vanuit het dorp naar de top van de klif. De bekende Jardins d’Étretat liggen er direct naast.

#6 Wandelroute Chemin des Douaniers

De Chemin des Douaniers, ook bekend als de GR21, is een schilderachtige wandelroute die zich uitstrekt over ongeveer honderdtachtig kilometer langs de Normandische Côte d’Albâtre. Deze route loopt van Le Havre in het zuidwesten tot aan Le Tréport in het noordoosten en biedt wandelaars de kans om enkele van de mooiste kustlandschappen van Frankrijk te verkennen. In 2019 werd het verkozen tot de mooiste langeafstandsroute van Frankrijk.

De route is verdeeld in verschillende etappes, waardoor je zowel korte dagwandelingen als langere trektochten kunt maken. Een van de meest populaire secties van de Chemin des Douaniers is het gedeelte rond Étretat, dat bekend staat om zijn spectaculaire krijtrotsen en natuurlijke formaties. De meeste bezoekers maken slechts de klim naar boven en bekijken de rotspartijen direct vanaf daar. Maar het is zeker een aanrader om een langer deel van het pad te lopen. Vanaf Étretat kun je de route zowel richting het zuidwesten naar Le Havre als richting het noordoosten naar Fécamp volgen.

Het pad zelf is goed gemarkeerd met de karakteristieke rood-witte GR-tekens (Grande Randonnée) en volgt vaak de rand van de kliffen, wat zorgt voor adembenemende uitzichten over de zee. Onderweg passeer je glooiende weilanden, pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden zoals oude vuurtorens en kapellen.

#7 Hotel La Residence

Hotel La Residence is een charmant hotel in het hart van Etretat, bekend om zijn historische allure en elegante architectuur. Het gebouw dateert uit de negentiende eeuw en straalt de charme van die tijd uit met zijn sierlijke gevels, houten balkons en klassieke Normandische vakwerkdetails. Het hotel ligt op slechts een steenworp afstand van de beroemde kliffen en het strand, waardoor je als bezoeker ongetwijfeld langs dit markante gebouw zal lopen.

Etretat

#8 Clos Arsène Lupin

Clos Arsène Lupin is een museum gewijd aan de fictieve Franse gentleman-inbreker Arsène Lupin, gecreëerd door schrijver Maurice Leblanc. Dit oude huis uit de negentiende eeuw was ooit het woonhuis van Leblanc zelf. Het gebouw heeft een klassieke Normandische architectuur met vakwerkdetails en een grote tuin.

Het museum biedt een kijk in het leven en werk van Maurice Leblanc en de wereld van Arsène Lupin. Binnen vind je een verzameling persoonlijke bezittingen, manuscripten en memorabilia die het verhaal van de schrijver en zijn beroemdste creatie tot leven brengen.

#9 Strand van Étretat & Les Planches de l’Etang

Het strand van Étretat, gelegen aan de voet van de beroemde kliffen, is een uitgestrekt kiezelstrand. Het biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende rotsformaties, waaronder de Falaise d’Aval en de Falaise d’Amont. Het strand strekt zich uit over een breedte van ongeveer een kilometer en is een populaire bestemming voor zowel toeristen als locals. Het schilderachtige strand heeft een lange geschiedenis als badplaats en inspireerde vele kunstenaars, waaronder Claude Monet, die de kliffen en het strand in verschillende schilderijen vastlegde.

Les Planches de l’Étang is de houten promenade langs het strand. Deze promenade is gebouwd in de negentiende eeuw en is een fijne plek om langs het strand te wandelen en de kustlijn te bewonderen. Je vindt er ook wat cafés en restaurants. Opvallend vonden wij de bordjes langs het strand, waar in verschillende talen wordt gewaarschuwd om geen kiezelstenen mee te nemen. Ze vormen de natuurlijke verdediging van het stadje tegen de zee en het meenemen van de kiezels zou het dorpje uiteindelijk in gevaar kunnen brengen.

Etretat

#10 Musée du Patrimoine

Musée du Patrimoine in Étretat is een museum dat zich richt op de geschiedenis en cultuur van het dorp en de omliggende regio. Je vindt het museum vlakbij de bekende tuinen van Étretat. Bezoekers kunnen in het kleine museum hier meer leren over de lokale vissersgeschiedenis, de badplaatscultuur van de negentiende en twintigste eeuw, en de invloed van beroemde kunstenaars en schrijvers die door de schoonheid van Étretat werden geïnspireerd.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: