Frankrijk

Onbekende plekken in Parijs: 10 bijzondere bezienswaardigheden

Tijdens een eerste keer in Parijs zal je ongetwijfeld de bekende highlights willen aandoen. De Eiffeltoren, het Louvre, de Arc de Tromphe, de kerk in Montmartre en de Notre-Dame staan vast bovenaan jouw wishlist. Maar wat doe je die tweede keer in Parijs? Als je de grote highlights inmiddels hebt gezien? Wij komen inmiddels vrijwel jaarlijks in Parijs en hebben de stad dus al heel wat keren off the beaten track bezocht. Wij geven je tips voor de 14 meest bijzondere plekjes in Parijs buiten de grote highlights!

Parijs | Paris | The Orange Backpack
Moskee | Mosque | Parijs | Paris | The Orange Backpack
Parijs | Paris | The Orange Backpack

14 unieke onbekende plekken in Parijs

#1 De andere musea van Parijs

Na het Louvre, Musée Picasso en Musée d’Orsay ben je misschien wel toe aan iets minder toeristisch. Natuurlijk heeft een stad als Parijs je nog veel meer musea te bieden! Wat dacht je van het Atelier des Lumières, waar kunst in projecties wordt omgezet op de muren, plafonds en zelfs de vloer? Een heerlijke plek om je eens op een andere manier in kunst onder te dompelen. Een andere tip is Palais de Tokyo voor moderne en hedendaagse kunst. Er zijn voornamelijk wisselende exposities, dus hier kan je terug blijven komen.

#2 De karakteristieke passages en galeries

Op een regenachtige dag in Parijs zullen de galeries jouw go to spot zijn. Wist je dat je in Parijs zo’n 20 overdekte passages en galeries kan bezoeken? Back in the old days kon het winkelend publiek hier zonder modder en regen haar aankopen doen. Er waren er toen naar schatting honderd. In de passages ga je dus een klein beetje terug in de tijd! Onze favoriete passages zijn Galerie Viviene, Galeries Lafayette en Passage du Grand Cerf.

#3 Atelier 59 Rivoli

In hartje Parijs hebben kunstenaars dit monumentale gebouw overgenomen. Eerder als een soort kraakpand, maar later met toestemming van de gemeente. Op iedere verdieping vind je meerdere ateliers waar Franse en internationale kunstenaars werken. Ze hebben ook het pand zelf van hun kunst voorzien. Vooral het trappenhuis is een kleurrijk kunstwerk! Entree is gratis. Je kan kunstwerken kopen van de kunstenaars.

#4 De Grote Moskee van Parijs

Deze plek is alsof je even in het Midden-Oosten rondloopt! Ten zuiden van de Seine ligt de Grand Mosquée de Paris. De moskee is de grootste in Parijs en de op twee na grootste in heel Europa. Er is dan ook veel tijd en moeite gestopt in het prachtige ontwerp, naar voorbeelden van Moorse moskeeën in Noord-Afrika zoals een prachtige moskee in Fez, Marokko. Er zijn zelfs specialisten uit Noord-Afrika ingevlogen om de moskee te bouwen. De grote opening van het gebouw was in 1926 en onder toeziend oog van de sultan van Marokko. Voor 3 euro koop je een kaartje en mag je de moskee verkennen. Vooral de binnentuin is prachtig met exotische planten, een karakteristieke fontein en kleurrijke mozaïek.

Leestip: lees meer over de Grote Moskee van Parijs in deze blog.

#5 Een free walking tour door Parijs

Laat je rondleiden door Parijs door een local tijdens een free walking tour. Er zijn in de Franse hoofdstad veel verschillende tours te vinden. Ze richten zich op een specifiek gebied – zoals het eiland van de Notre-Dame of het gebied rondom het Louvre – of een bepaald thema. Zoek online een tour uit die bij jouw interesse past en leer meer over het echte Parijs!

#6 Picknicken of relaxen in een van de parken

Parijs staat bekend om haar parken. Met mooi weer kan je hier alle locals vinden om van de zon te genieten! Extra fijn is dat vrijwel alle parken bankjes en zelfs luie ligstoelen hebben. Ideaal om even tot rust te komen en je dagelijkse dosis groen op te doen en te lunchen met een picknick. De grootste en bekendste spot is waarschijnlijk Jardins de Luxembourgh. Het prachtige paleis geeft het park een bijzondere sfeer! Andere favorieten van ons zijn de Jardins de Tuileries, Square du Vert-Galant onder de Pont Neuf, Jardin Anne-Frank, Jardin du Palais Royal en Square de la Tour Saint-Jacques.

#7 Rondstruinen in Le Marais

De leukste wijk van Parijs is zonder twijfel Le Marais. Dit is de wijk waar je de leukste restaurants, bars, koffietentjes en conceptstores zult vinden. Vrijwel alles is even hip en trendy. Onze favorieten in Le Marais zijn eindeloos. Een kleine selectie: koffie bij Boot Café, hippe plantjes bij Les Succulents Cactus, streetfood bij Marché des Enfants Rouges, rondsnuffelen bij de (prijzige) conceptstore Empreintes, vegan food bij Le Potager du Marais, burgers bij PNY Marais en Japanse bowls bij Nanashi.

Parijs | Paris | The Orange Backpack
Montmartre | Parijs | Paris | The Orange Backpack
Montmartre | Parijs | Paris | The Orange Backpack
Eiffeltoren | Eiffel Tower | Parijs | Paris | The Orange Backpack

#8 Cimetière du Père-Lachaise

Het klinkt misschien wat vreemd om op een zomerse dag te wandelen op een begraafplaats, maar Père-Lachaise in Parijs is een prachtige plek om te verkennen. Je zult ook zeker niet alleen zijn, want dit is een populaire plek bij toeristen. De graven zijn dan ook niet zomaar graven: het zijn prachtige tombes in alle soorten en maten. Beroemdheden als de schrijver Molière, zangeres Édith Piaf, de Amerikaanse zanger Jim Morrison en operaster Maria Callas hebben hier hun graf. Bij de ingang staat een kaart waarop de bekende graven zijn gemarkeerd.

#9 De zonsopkomst en het ochtendlicht in Parijs

Een stad is wat ons betreft het mooist in het vroege ochtendlicht. De straten zijn nog verlaten en de opkomende zon kleurt Parijs in prachtige kleuren. Verken de stad van de liefde daarom tijdens de zonsopkomst voor de mooiste views! Mooie plekken voor de zonsopkomst zijn Montmartre voor een geweldig uitzicht over de stad. Of wat dacht je van de opkomende zon achter de Eiffeltoren vanaf Pont de Bir-Hakeim of Trocadéro?

#10 Shakespeare & Company

Een van de mooiste boekwinkels ter wereld vind je in Parijs. De historische boekhandel is prachtig karakteristiek De Engelstalige boekwinkel heeft donkerhouten boekenkasten met van die klassieke boektrappetjes. De groene gevels met historische letters maakt het helemaal af. Boven kan je je even terugtrekken met een boek en de winkelkat. Omsloten door de boekwinkel is ook een populair café met een fijn terras.

#11 Vintage shoppen

In Parijs gaat vrijwel iedere vrouw prachtig gekleed. Ik zag zelden zo vaak modieuze jurken en rokken als tijdens onze laatste trip naar Parijs. Dit is daarom ook de plek voor een dagje shoppen. Vintage shoppen om precies te zijn! Overal in de stad vind je leuke vintagewinkels; zoek daarvoor simpelweg op jouw kaart naar ‘vintage shops’. Ik ben fan van de Kilo Shop-keten, Mad Vintage en de upcycled vintage jurken van Kiliwatch.

#12 De metro van Parijs

De metro van Parijs is een attractie op zich. Dan bedoel ik niet de metrotreinen of de ondergrondse stations, maar de entrees. De entrees in art nouveau-stijl zijn zo typisch Parijs. Ze zijn allemaal even mooi! Bijzonder is vooral die bij Palais Royal: de entree is nog niet zo lang geleden versierd met een kunstwerk van kleurrijke kralen.

#13 Lavirotte-gebouw

Niet alleen de metro van Parijs wordt gekenmerkt door art nouveau-stijl. Je zult de bouwstijl overal in Parijs terugzien. Het mooiste voorbeeld? Het door architect Lavirotte ontworpen pand vlakbij de Eiffeltoren. De façade is zo rijk gedecoreerd dat je haast niet kan stoppen met kijken. Het won in 1901 al de prijs voor mooiste ontwerp van dat jaar!

#14 Een dagtrip buiten Parijs

Als je langer de tijd hebt in Parijs of daar een tweede keer komt, heb je vast ook tijd voor een dagtrip! Populair is een trip naar het weelderige paleis van Versailles, waarvan de tuinen en bijgebouwen al even mooi zijn als het paleis. Maar wat dacht je van het minder bezochte Chateau de Chantilly of Chateau de Fontainebleau?


Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: