Frankrijk

Onbekende plekken in Parijs: 16 niet-toeristische bezienswaardigheden

Tijdens een eerste keer in Parijs zal je ongetwijfeld de bekende bezienswaardigheden willen aandoen. De Eiffeltoren, het Louvre, de Arc de Tromphe, de kerk in Montmartre en de Notre-Dame staan vast bovenaan jouw wishlist. Maar wat doe je die tweede keer in Parijs? Als je de grote highlights inmiddels hebt gezien? Wij komen inmiddels vrijwel jaarlijks in Parijs en hebben de stad dus al heel wat keren off the beaten track bezocht. Inmiddels hebben we ook veel van de niet-toeristische en meer onbekende plekken van Parijs verkend. Lees in deze blog meer over Parijs buiten de gebaande paden. Wij geven je tips voor de leukste onbekende plekken in Parijs buiten de grote highlights!

Parijs | Paris | The Orange Backpack
Moskee | Mosque | Parijs | Paris | The Orange Backpack
Parijs | Paris | The Orange Backpack

16 tips voor niet-toeristische plekken in Parijs

#1 De andere musea van Parijs

Na het Louvre, Musée Picasso en Musée d’Orsay ben je misschien wel toe aan iets minder toeristisch. Natuurlijk heeft een stad als Parijs je nog veel meer musea te bieden! Wat dacht je van het Atelier des Lumières, waar kunst in projecties wordt omgezet op de muren, plafonds en zelfs de vloer? Een heerlijke plek om je eens op een andere manier in kunst onder te dompelen. Een andere tip is Palais de Tokyo voor moderne en hedendaagse kunst. Er zijn voornamelijk wisselende exposities, dus hier kan je terug blijven komen.

#2 De karakteristieke passages en galeries

Op een regenachtige dag in Parijs zullen de galeries jouw go to spot zijn. Wist je dat je in Parijs zo’n 20 overdekte passages en galeries kan bezoeken? Back in the old days kon het winkelend publiek hier zonder modder en regen haar aankopen doen. Er waren er toen naar schatting honderd. In de passages ga je dus een klein beetje terug in de tijd! Onze favoriete passages zijn Galerie Viviene, Galeries Lafayette en Passage du Grand Cerf.

#3 Atelier 59 Rivoli

In hartje Parijs hebben kunstenaars dit monumentale gebouw overgenomen. Eerder als een soort kraakpand, maar later met toestemming van de gemeente. Op iedere verdieping vind je meerdere ateliers waar Franse en internationale kunstenaars werken. Ze hebben ook het pand zelf van hun kunst voorzien. Vooral het trappenhuis is een kleurrijk kunstwerk! Entree is gratis. Je kan kunstwerken kopen van de kunstenaars.

#4 De Grote Moskee van Parijs

Deze plek is alsof je even in het Midden-Oosten rondloopt! Ten zuiden van de Seine ligt de Grand Mosquée de Paris. De moskee is de grootste in Parijs en de op twee na grootste in heel Europa. Er is dan ook veel tijd en moeite gestopt in het prachtige ontwerp, naar voorbeelden van Moorse moskeeën in Noord-Afrika zoals een prachtige moskee in Fez, Marokko. Er zijn zelfs specialisten uit Noord-Afrika ingevlogen om de moskee te bouwen. De grote opening van het gebouw was in 1926 en onder toeziend oog van de sultan van Marokko. Voor 3 euro koop je een kaartje en mag je de moskee verkennen. Vooral de binnentuin is prachtig met exotische planten, een karakteristieke fontein en kleurrijke mozaïek.

Leestip: lees meer over de Grote Moskee van Parijs in deze blog.

#5 Een free walking tour door Parijs

Laat je rondleiden door Parijs door een local tijdens een free walking tour. Er zijn in de Franse hoofdstad veel verschillende tours te vinden. Ze richten zich op een specifiek gebied – zoals het eiland van de Notre-Dame of het gebied rondom het Louvre – of een bepaald thema. Zoek online een tour uit die bij jouw interesse past en leer meer over het echte Parijs!

#6 Picknicken of relaxen in een van de parken

Parijs staat bekend om haar parken. Met mooi weer kan je hier alle locals vinden om van de zon te genieten! Extra fijn is dat vrijwel alle parken bankjes en zelfs luie ligstoelen hebben. Ideaal om even tot rust te komen en je dagelijkse dosis groen op te doen en te lunchen met een picknick. De grootste en bekendste spot is waarschijnlijk Jardins de Luxembourgh. Het prachtige paleis geeft het park een bijzondere sfeer! Andere favorieten van ons zijn de Jardins de Tuileries, Square du Vert-Galant onder de Pont Neuf, Jardin Anne-Frank, Jardin du Palais Royal en Square de la Tour Saint-Jacques.

#7 Rondstruinen in Le Marais

De leukste wijk van Parijs is zonder twijfel Le Marais. Dit is de wijk waar je de leukste restaurants, bars, koffietentjes en conceptstores zult vinden. Vrijwel alles is even hip en trendy. Onze favorieten in Le Marais zijn eindeloos. Een kleine selectie: koffie bij Boot Café, hippe plantjes bij Les Succulents Cactus, streetfood bij Marché des Enfants Rouges, rondsnuffelen bij de (prijzige) conceptstore Empreintes, vegan food bij Le Potager du Marais, burgers bij PNY Marais en Japanse bowls bij Nanashi.

Parijs | Paris | The Orange Backpack
Montmartre | Parijs | Paris | The Orange Backpack
Montmartre | Parijs | Paris | The Orange Backpack
Eiffeltoren | Eiffel Tower | Parijs | Paris | The Orange Backpack

#8 Cimetière du Père-Lachaise

Het klinkt misschien wat vreemd om op een zomerse dag te wandelen op een begraafplaats, maar Père-Lachaise in Parijs is een prachtige plek om te verkennen. Je zult ook zeker niet alleen zijn, want dit is een populaire plek bij toeristen. De graven zijn dan ook niet zomaar graven: het zijn prachtige tombes in alle soorten en maten. Beroemdheden als de schrijver Molière, zangeres Édith Piaf, de Amerikaanse zanger Jim Morrison en operaster Maria Callas hebben hier hun graf. Bij de ingang staat een kaart waarop de bekende graven zijn gemarkeerd.

#9 De zonsopkomst en het ochtendlicht in Parijs

Een stad is wat ons betreft het mooist in het vroege ochtendlicht. De straten zijn nog verlaten en de opkomende zon kleurt Parijs in prachtige kleuren. Verken de stad van de liefde daarom tijdens de zonsopkomst voor de mooiste views! Mooie plekken voor de zonsopkomst zijn Montmartre voor een geweldig uitzicht over de stad. Of wat dacht je van de opkomende zon achter de Eiffeltoren vanaf Pont de Bir-Hakeim of Trocadéro?

#10 De Richelieu Bibliotheek

Een van de mooiste, maar niet toeristische plekken in Parijs is de Richelieu Bibliotheek. Het is onderdeel van de Bibliothèque Nationale de France die in september 2022 na een grondige restauratie van maar liefst twaalf jaar zijn deuren weer opende voor het publiek. Je zou misschien denken dat een bibliotheek bezoeken niet de leukste activiteit voor je stedentrip in Parijs is, maar dan heb je deze nog niet gezien. Hier vind je de grootste schatten van Parijs, verzameld door Franse koningen sinds de Middeleeuwen. Maar misschien nog spectaculairder is de rijk gedecoreerde inrichting in een extravagante barokstijl.

Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd in de zeventiende eeuw om de kunstcollecties van een belangrijke minister te huisvesten. Later kreeg het de functie van koninklijke bibliotheek en werd het de thuisbasis van de koninklijke collectie boeken en schatten die van generatie op generatie waren doorgegeven. Sinds 2022 is de bibliotheek eindelijk weer geopend! Hoewel de bibliotheek vooral bedoeld is voor onderzoek, mag je er ook als bezoeker een ticket kopen om een kijkje te nemen. Het hoogtepunt van een bezoek is de Salle Ovale, een schitterende leeszaal in ovale vorm met een prachtig glazen plafond.

#11 Vintage shoppen

In Parijs gaat vrijwel iedere vrouw prachtig gekleed. Ik zag zelden zo vaak modieuze jurken en rokken als tijdens onze laatste trip naar Parijs. Dit is daarom ook de plek voor een dagje shoppen. Vintage shoppen om precies te zijn! Overal in de stad vind je leuke vintagewinkels; zoek daarvoor simpelweg op jouw kaart naar ‘vintage shops’. Ik ben fan van de Kilo Shop-keten, Mad Vintage en de upcycled vintage jurken van Kiliwatch.

#12 De metro van Parijs

De metro van Parijs is een attractie op zich. Dan bedoel ik niet de metrotreinen of de ondergrondse stations, maar de entrees. De entrees in art nouveau-stijl zijn zo typisch Parijs. Ze zijn allemaal even mooi! Bijzonder is vooral die bij Palais Royal: de entree is nog niet zo lang geleden versierd met een kunstwerk van kleurrijke kralen.

#13 Lavirotte-gebouw

Niet alleen de metro van Parijs wordt gekenmerkt door art nouveau-stijl. Je zult de bouwstijl overal in Parijs terugzien. Het mooiste voorbeeld? Het door architect Lavirotte ontworpen pand vlakbij de Eiffeltoren. De façade is zo rijk gedecoreerd dat je haast niet kan stoppen met kijken. Het won in 1901 al de prijs voor mooiste ontwerp van dat jaar!

#15 Shakespeare & Company

Een van de mooiste boekwinkels ter wereld vind je in Parijs. De historische boekhandel is prachtig karakteristiek De Engelstalige boekwinkel heeft donkerhouten boekenkasten met van die klassieke boektrappetjes. De groene gevels met historische letters maakt het helemaal af. Boven kan je je even terugtrekken met een boek en de winkelkat. Omsloten door de boekwinkel is ook een populair café met een fijn terras.

#14 Hôtel de la Marine

Hôtel de la Marine, gelegen aan de Place de la Concorde, is een van de nieuwste toevoegingen aan het culturele erfgoed van Parijs. Dit achttiende-eeuwse stadspaleis is een soort Versailles, maar dan in hartje Parijs zelf. Het museum opende in het voorjaar van 2021 zijn deuren voor het publiek. Bezoekers worden in dit museum net als in Versailles overweldigd door een overvloed aan pracht en praal, met kroonluchters, bladgoud en schitterend meubilair.

In vroeger tijden huisde het statige pand de Garde-Meuble de la Couronne, een instelling die verantwoordelijk was voor het beheer van het meubilair van alle koninklijke residenties van de Franse koning Lodewijk XVI. Deze instelling was verantwoordelijk voor de aankoop en het onderhoud van het meubilair, maar was ook een soort opslagplaats voor meubels die op dat moment niet in gebruik waren. De Franse Revolutie bracht niet alleen abrupt een einde aan de monarchie, maar ook aan de functie van het paleis. De revolutie begon precies hier, toen revolutionairen de – overigens vooral ceremoniële – wapens in het paleis in beslag namen om daarmee de Bastille te bestormen. Uiteindelijk werden koning Lodewijk XVI en Marie-Antoinette op het plein voor het Hôtel de la Marine geëexecuteerd.

Met de val van de monarchie verloor ook de Garde-Meuble haar functie en werden veel meubels en kunstwerken geveild of vernietigd. Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming als hoofdkwartier van het Ministerie van de Marine, vandaar ook de huidige naam van het gebouw. Pas in 2015 verhuisde het ministerie en na een lange restaurantie werd het gebouw uiteindelijk in 2021 geopend als museum.

Bij een bezoek aan Hotel La Marine krijg je de mogelijkheid om je onder te dompelen in het koninklijke Parijs van de achttiende eeuw. Met een interactieve audiotour word je begeleid door het prachtige decor en de geschiedenis van de Franse pracht en praal. Er zijn twee routes (en dus ook tickets) beschikbaar: een korte en een lange route.

#15 Een dagtrip buiten Parijs

Als je langer de tijd hebt in Parijs of daar een tweede keer komt, heb je vast ook tijd voor een dagtrip! Populair is een trip naar het weelderige paleis van Versailles, waarvan de tuinen en bijgebouwen al even mooi zijn als het paleis. Maar wat dacht je van het minder bezochte Chateau de Chantilly of Chateau de Fontainebleau?


Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: