Parijs zit vol mooie plekjes, maar de Grote Moskee van Parijs is misschien wel een heel bijzondere bezienswaardigheid om te bezoeken. De stad ligt vol beroemde architectuur en hoogtepunten, vaak in een extravagante art nouvea-stijl en groots opgezet. Maar op de zuidelijke oever van de Seine vind je ook een stukje Midden-Oosten en waan je je even ergens anders. Wij vertellen je meer over deze verborgen plek: de Grote Moskee van Parijs.
Leestip: hier lees je over nog meer onbekende parels in Parijs en hier over de meest fotogenieke en mooiste plekken in Parijs.
Over de Grote Moskee in Parijs
Op de zuidelijke oever van de Seine, niet ver van het Pantheon of de Jardin du Luxembourg, staat in een doodnormale wijk een van de meest exotische bezienswaardigheden van de stad. Deze verborgen parel is de Grote Moskee van Parijs – of Grande Mosqee de Paris – en laat je je even buiten Europa wanen.
De moskee is de grootste in Parijs en de op twee na grootste in heel Europa. Er is dan ook veel tijd en moeite gestopt in het prachtige ontwerp, naar voorbeelden van Moorse moskeeën in Noord-Afrika zoals een prachtige moskee in Fez, Marokko. Er zijn zelfs specialisten uit Noord-Afrika ingevlogen om de moskee te bouwen. De grote opening van het gebouw was in 1926 en onder toeziend oog van de sultan van Marokko.
De moskee ziet er dan ook uit zoals je ze in het Midden-Oosten zou verwachten. Inclusief minaret van 33 meter hoog die je al van een afstandje ziet als je naar de Grote Moskee loopt. Maar je hoeft het niet te laten bij het exterieur, want de moskee is open voor bezoekers. Een kaartje kost maar een paar euro.
Er zijn meerdere publieke ruimtes open voor bezoekers. De centrale hal zal je waarschijnlijk als eerste bezoeken en kenmerkt zich door een reeks bogen rondom met overal mozaïek en in het midden een stenen bassin. Het hoogtepunt is wat ons betreft de groene oase van de binnentuin. Vanaf hier heb je mooi zicht op de minaret, maar je kan er ook even dwalen door de exotische omgeving met Arabische bogen, decoratieve fonteinen, mozaïek en planten.
In de moskee zit ook een theehuis waar je een Arabisch kopje thee met zoetigheden kan drinken. Het kan er druk zijn; drukker misschien wel dan in de moskee zelf.