Marokko

Fez in Marokko: bezienswaardigheden en highlights

Onze favoriete stop tijdens onze rondreis door Marokko was zonder twijfel het sprookjesachtige Fez. Na aankomst in deze oude Koningsstad waren we op slag verliefd. Het was alsof we bij het binnenlopen van de medina terug in de tijd gingen. Met onze backpacks nog op onze rug – onderweg naar onze slaapplek – liepen we langs kleine naaiateliers, houtateliers, winkeltjes, spelende kinderen, lederbewerkers en veel meer, terwijl ezeltjes en houten wagens met hun vracht ons passeerden. We verloren direct ons hart aan dit stadje dat zo uit de Fata Morgana van de Efteling leek te komen. Wij verzamelden onze beste tips over de bezienswaardigheden in Fez, Marokko, om ook jouw trip naar deze Marokkaanse koningsstad onvergetelijk te maken!

Meer lezen: zo overleef je het doolhof van de medina van Fez

Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack
Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack

Must-visit bezienswaardigheden in Fez, Marokko

#1 Dwaal door de Fez-medina

Nauwe straatjes met eindeloos veel winkeltjes en verkopers waar geen einde aan lijkt te komen. De medina van Fez is groot. Heel groot. Het zou zelfs de grootste autovrije zone ter wereld zijn. De grootste attractie van Fez is dan ook niet een museum of monument, maar simpelweg het straatleven zelf. Dwaal eindeloos door de kronkelende medina, verlaat de grotere en meer toeristische straten en kijk je ogen uit. Echt verdwalen zal je trouwens niet, want hoewel de medina groot is, zal je uiteindelijk zonder twijfel weer op een grotere weg of bij een van de poorten terecht komen.

#2 Slaap in een riad

Voor de echte duizend-en-een-nachtsfeer moet je als slaapplek een van de talloze riads opzoeken. Kenmerkend voor een riad is de mooie binnenplaats, waaromheen de kamers liggen. Voeg daar kleurige mozaïek en Marokkaanse lampen aan toe en je hebt een sprookjesgevoel dat perfect past bij de oude medina.

Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack
Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack

#3 Bezoek de leerlooierijen van Fez

De tanneries zijn misschien wel de meest bezochte attractie in Fez. Hoe je ze precies vindt? Zoek op een (online) kaart op waar je ongeveer moet zijn, zodat je in de richting loopt. Je zult ze niet zomaar vinden, want ze zijn omringd door gebouwen. Maar hoe vaker je iemand op straat je hoort vragen of je een gids naar de tanneries nodig hebt, hoe dichterbij je zult zijn. Op het moment dat je langs straten vol met alleen leren producten loopt, heb je beet!

In de gebouwen rondom de leerlooierijen zitten vooral winkels. De verkopers zullen je daar graag tegen betaling op hun balkon of terras leiden om alles te zien. Let op: de geur van de tanneries kan namelijk behoorlijk intens zijn. Wij konden prima zonder, maar we raden je aan om het bosje munt dat je wordt aangeboden om de geur te maskeren, niet af te slaan. Houd het onder je neus en je bezoekje aan de tanneries zal een stuk comfortabeler zijn.

Tip: schrikt de geur je niet af en wil je nog dichterbij? Als je langs alle winkels loopt, zul je uiteindelijk een smal steegje naar beneden richting de tanneries zelf zien. In dit steegje zal je ongetwijfeld in no time worden aangesproken door iemand die je voor een klein bedrag tussen de werkende Marokkanen en kleurige baden heen wil loodsen. Hoewel we de gidsen in Fez op alle andere plekken juist meden, is dit echt een aanrader!

#4 De architectuur van de Bou Inania Universiteit

Omdat de moskeen niet toegankelijk zijn voor niet-moslims, is het als toerist niet makkelijk om de prachtige architectuur van Marokko te bewonderen. De Bou Inania Universiteit vlakbij de Blue Gate is daarop een uitzondering. Voor een kleine prijs mag je hier naar binnen en kan je je even vergapen aan al het moois.

#5 De Blue Gate

Je zal de medina betreden door een van de gates, maar de belangrijkste en mooiste is toch wel de Blue Gate. Twee van de grotere straten lopen hierheen, dus zal je zonder twijfel tijdens het (ver)dwalen uiteindelijk wel bij deze poort uitkomen. Even in alle rust genieten van het gekrioel bij de gate? Strijk dan even neer op het dakterras van restaurant Bounania, waar de aantrekkelijke prijzen op het menu je wellicht ook gelijk tot een hapje zullen verleiden.

Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack

#6 Jardin Jnan sbil

Vlak buiten de medina – bij de Blue Gate – vind je dit fijne park. Wat een ruimte en rust in vergelijking met de medinastraatjes, heerlijk! Wandel even rond tussen de sinaasappelbomen en strijk neer op een bankje aan het water, voordat je weer terugkeert naar de medina.