Marokko

Kasbah Glaoui in Telouet: uniek woestijnkasteel in Marokko

De Kasbah Glaoui is een prachtig paleis aan de voet van de Atlas in Marokko, ver van de drukte van Marrakech. De kasbah – ook wel Kasbah Telouet genoemd, naar het plaatsje waar het staat – is een van de laatste overblijfselen van de ooit machtige Marokkaanse familie Glaoui. Deels ruïne, deels gerestaureerd is de kasbah absoluut een bezoek waard. Als je de paleizen in Marrakech prachtig, maar te druk vindt, is een bezoek aan deze kasbah in Telouet echt een must. Het is weliswaar een stuk kleiner, maar de architectuur evenaart die van de pracht en praal in Marrakech.

Over Kasbah Glaoui

De geschiedenis van de kasbah is verweven met die van de familie Glaoui, en met name met de laatste pasha aan het hoofd van de familie. De weg waar het plaatsje Telouet aan ligt, was ooit een belangrijke handelsroute van Marrakech naar de Sahara. Een ideale plaats om tol te heffen, waarmee de Glaoui-familie die aan het hoofd van deze regio stond, fortuin vergaarde. Tel daarbij ook nog de vele zoutmijnen in de omgeving op en bedenk je dat zout in die tijd als valuta werd gebruikt. De Glaoui-clan was rijk. Heel rijk.

Daar hoorde een bijpassend kasteel bij en zo ontstond de eerste kasbah in Glaoui. Maar de kasbah die je vandaag de dag bezoekt, is een stuk recenter. Pas in de jaren ’50 werd het kasteel verlaten en niet lang daarvoor werd het pas uitgebreid tot de kasbah die er vandaag nog staat. Dit heeft alles te maken met de laatste pasha van de familie: Thami el Glaoui.

Thami wist zichzelf aan het begin van de vorige eeuw omhoog te werken in de tijd dat Marokko een Frans protectoraat was. De pasha koos de kant van de Fransen en – kort gezegd – hielp hen de Marokkaanse sultan van de troon te stoten. Thami el Glaoui wist vanuit die positie zoveel macht en rijkdom te verzamelen dat hij de bijnaam Lord of the Atlas kreeg. Zo’n titel vraagt natuurlijk om een mooi paleis, niet alleen bij de rich and famous in Marrakech, maar ook in zijn geboorteplaats Telouet. Dus kreeg de kasbah een grondige make-over in de extravagante stijl die de positie van Thami el Glaoui moest uitdrukken. Als een van de rijkste mannen op aarde pakte Thami flink uit.

Uiteindelijk heeft de Lord of the Atlas niet van zijn paleis mogen genieten. Het was nog niet volledig klaar op het moment dat de werkzaamheden stopten. Na de val van het Franse protectoraat over Marokko verdween ook de macht van de pasha die door het nieuwe Marokko als een verrader werd gezien. De Glaoui-familie viel zo in ongenade dat de kasbah en de andere bezittingen van de pasha door de staat werden ingenomen. Het paleis bleef sinds de jaren ’50 onbewoond.

Bezoek Kasbah Glaoui in Telouet

Een groot deel van de kasbah is daarom nu een ruïne, maar het deel dat gerestaureerd is, geeft een goed beeld van het paleis dat Thami el Glaoui als weerspiegeling van zijn macht en rijkdom had gebouwd. Nadat wij een rondje door de paleisruïnes hadden gelopen en dachten dat dit het enige was wat er nog van de Kasbah Glaoui over was, waren wij diep onder de indruk van het resterende paleis. Het is niet groot – het gaat om een paar van de kamers – maar wel bijzonder indrukwekkend met de typisch Marokkaanse mozaïek, houtsnijwerk en gedetailleerde plafonds. Een nis biedt een mooi doorkijkje naar het heuvelachtige landschap rondom de kasbah.