Marokko

De 15 leukste dagtrips vanuit Marrakech

Wil je het drukke Marrakech achter je laten? Of wil je graag iets meer van het land zien? Dan heb je het geluk dat Marrakech wordt omringd door eindeloos veel leuke andere bestemmingen. Veel ervan kan je als dagtrip vanuit Marrakech bezoeken! Wij bezochten Marokko twee keer en verkenden alle leuke bezienswaardigheden in de regio Marrakech meerdere keren. Daarmee kunnen we jou nu een compleet overzicht geven van de allerleukste dagtrips vanuit Marrakech. Of maak er een meerdaagse roadtrip van door net als wij meerdere van die dagtripbestemmingen achter elkaar te plakken!

desert camp Morocco

Overzichtskaart met dagtrips vanuit Marrakech

#1 Het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte is een niet te missen highlight tijdens je bezoek aan Marrakech. Dit indrukwekkende gebergte, met de majestueuze Toubkal als hoogste piek van Noord-Afrika, biedt een verbluffend contrast met het bruisende stadsleven. Als je door het Atlasgebergte trekt, verandert het landschap continu: van uitgestrekte valleien tot ruige bergtoppen en traditionele Berberdorpen. Het is een perfecte plek om de Marokkaanse natuur in al haar pracht te ervaren en even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Een roadtrip met een huurauto is een ideale manier om dit uitgestrekte gebied te verkennen. Je hebt de vrijheid om te stoppen waar je wilt, of het nu gaat om het bewonderen van adembenemende uitzichten of het bezoeken van lokale markten. Vergeet niet een pauze in te lassen in een van de vele pittoreske dorpen en te genieten van een traditionele Berberse maaltijd. Voor de sportieve reizigers is een hike in het Atlasgebergte natuurlijk een hoogtepunt van hun Marokko-avontuur.

Voor degenen die minder tijd hebben of liever een georganiseerde tour willen, zijn er talloze mogelijkheden. Deze tours nemen je mee langs de mooiste plekken van het Atlasgebergte, vaak inclusief bezoekjes aan de Ourika Vallei en de kans om de Toubkal te aanschouwen.

Atlas Mountains

#2 Cactus THIEMANN

Een bezoek aan Cactus THIEMANN is een unieke dagtrip vanuit Marrakech voor zowel natuurliefhebbers als diegenen die geïnteresseerd zijn in botanie en landschapsarchitectuur. Wat deze tuin bijzonder maakt, is de uitgebreide verzameling van meer dan 150 verschillende cactussoorten, geïmporteerd uit verschillende delen van de wereld en vooral uit Latijns-Amerika.

De tuin is het levenswerk van Hans Thiemann. Hij verhuisde in 1964 naar Marrakech en creëerde met zijn expertise in landbouwkunde een uniek botanisch paradijs. Omdat de tuin zo bijzonder is, besloot de familie deze open te stellen voor bezoekers. Bezoekers kunnen genieten van de sereen geordende cactussen, die variëren van kleine, delicate soorten tot indrukwekkende exemplaren die tientallen jaren oud zijn. De grootste cactus in de tuin is maar liefst 8 meter hoog en ouder dan 80 jaar.

Een praktische tip voor een bezoek: de tuin is niet alle dagen van de week open, dus controleer de openingstijden vooraf. Het ligt op ongeveer 25 minuten rijden van de medina van Marrakech. Vlakbij ligt de camping Le Relais de Marrakech, een van de beste campings van Marokko maar met een heel klein prijsje. Als je met een camper reist, is dit absoluut een aanrader. Cactus THIEMANN kan je dan te voet bezoeken.

#3 De Agafay-woestijn

De Agafay woestijn, gelegen op slechts 30 kilometer en slechts 40 minuten rijden van Marrakech, is een adembenemend alternatief voor de Sahara. Vergeet overigens de beelden van zandduinen, want de Agafay is totaal anders.

Het is een bar, rotsachtig terrein en dus meer te omschrijven als een steenwoestijn. Het is een landschap dat je uitnodigt je camera te pakken, eindeloos in de verte te staren en je te verwonderen. Bijzonder indrukwekkend zijn de pieken van het Atlasgebergte – in de winter vaak met witte, besneeuwde toppen – steeds op de achtergrond.

In deze steenwoestijn worden allerlei activiteiten aangeboden, zoals kamelentochten, quadrijden, en zelfs yoga en meditatie, middenin een indrukwekkend maanlandschap​​​​. Je kan de Agafay Desert bezoeken op een dagtrip vanuit Marrakech, maar je kan er ook een tweedaagse excursie van maken en er een nacht blijven slapen. Wij brachten een nacht in de Agafay Desert door bij Inara Camp, een schitterend luxury camp met glampingtenten middenin de woestijn. Een unieke woestijnervaring!

Inara Camp Agafay Desert

#4 De Tinmel Mosque

De Tinmel Moskee, gelegen op 2,5 uur rijden van Marrakech, is een spectaculair mooie moskee uit de twaalfde eeuw, gelegen ten zuiden van Marrakech. De moskee, deels ruïne en deels intact, wordt omschreven als een architectonisch juweeltje dat de historische rijkdom van de Almohaden-dynastie weerspiegelt.

Deze moskee onderscheidt zich door haar unieke ontwerp, met een minaret die opvallend rond de mihrab is geplaatst, een zeldzaamheid in moskee-architectuur. De gebedszaal, verdeeld in negen naven, wordt gekenmerkt door hoefijzerbogen en is prachtig versierd met koepels en gedetailleerd steenwerk.

Helaas heeft de aardbeving van september 2023 grote schade aangericht aan deze historische site. Belangrijke delen van de moskee zijn ingestort en leidden tot aanzienlijk verlies van cultureel erfgoed. De Marokkaanse regering heeft toegezegd tot restauratie, maar dit zal een lang proces zijn en tot die tijd kan de moskee niet worden bezocht. Je kan de Tinmel Moskee daarom voorlopig alleen van buiten bewonderen.

Tinmel Mosque

#5 Ouarzazate en de Atlas Studios

Ouarzazate, ook wel bekend als het ‘Hollywood van Marokko’, ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van Marrakech. Deze stad is een hotspot voor filmmakers, mede dankzij de indrukwekkende Atlas Studios, een van de grootste filmstudio’s ter wereld. Sinds de oprichting in 1983, hebben de studios gediend als locatie voor talloze bekende films en series, zoals ‘Gladiator’, ‘The Mummy’, en ‘Game of Thrones’​​​​​​.

Bezoekers van de Atlas Studios kunnen genieten van rondleidingen langs filmsets en krijgen zo een kijkje achter de schermen van de filmindustrie. Het is een bijzondere ervaring hoe de filmsets van veraf bedrieglijk echt lijken, maar van dichtbij duidelijk uit piepschuim en andere materialen bestaan. De studios zijn een cruciaal onderdeel van de lokale economie en cultuur in Ouarzazate, waar jaarlijks 20 tot 50 buitenlandse film- en televisieproducties worden opgenomen​​​​.

In Ouarzazate zelf is de historische kasbah een prachtige plek om te zien. Ook de Kasbah Taourirt heeft weer een link met de filmindustrie, want dit woestijnkasteel kwam voor in films als ‘Gladiator’ en ‘Prince of Persia’. Wij hebben de kasbah tijdens ons eerste bezoek aan Marokko nog bezocht, maar helaas bleek het tijdens onze tweede reis besloten. De aardbeving van september 2023 heeft ernstige schade aangericht en er moeten restauratiewerkzaamheden plaatsvinden.

#6 Aït Ben Haddou

Het pittoreske plaatsje Aït Ben Haddou, gelegen iets ten noorden van Ouarzazate, heeft menig filmcrew te gast gehad en is daardoor wereldberoemd geworden. Daarmee kan dit dorpje ook op mening toeristen rekenen en ook wij hebben de fotogenieke straten van het plaatsje verkend. Het stadje is prachtig tegen een heuvel opgebouwd. Binnen een paar minuten kan je door de nauwe straatjes naar boven loop en vanaf de top genieten van een fenomenaal mooi uitzicht over de regio.

Je bezoekt het plaatsje door je auto aan de hoofdweg te parkeren en van daaruit over het bruggetje of de stenen in het water naar de overkant te gaan. Vanaf daar kan je door de straatjes met straatverkopers en souvenirwinkeltjes naar de top van de heuvel lopen. De Atlasbergen, een palmeraie en een uitgestrekt landschap strekken zich dan voor je uit. Maar bezoek je het plaatsje met een 4WD? Dan kan je er ook voor kiezen om door het riviertje naar de overkant te rijden.

Mocht je na het toeristische Aït Ben Haddou een vergelijkbaar, minder goed onderhouden plaatsje willen zien? Rijd dan een paar kilometer noordelijker naar Tamdaght, waar een oude kasbahruïne staat.

Ait Ben Haddou

#7 Essaouira

Essaouira is een veel bezochte kustplaats op ongeveer 3 uur rijden van Marrakech. Het stadje staat bekend om zijn relaxte sfeer en artistieke vibe. In de ommuurde oude stad vind je een van de mooiste medina’s van Marokko. Denk aan smalle straatjes, fotogenieke winkeltjes, gezellige cafés en fijne restaurants​​.

Een van de leukste bezienswaardigheden in Essaouira is de historische stadswallen, waar je overheen kan wandelen en je een prachtig uitzicht hebt over de Atlantische Oceaan. Dit deel van de vestingwallen, Skala de Ville, kunnen je misschien bekend voorkomen, want ze werden gebruikt als filmset in de serie ‘Game of Thrones’. De haven van Essaouira, met zijn karakteristieke blauwe vissersboten, is ook een must-visit. Je kunt de dagelijkse vangst binnen zien komen en verse vis eten bij de lokale kraampjes​​.

Onder surfliefhebbers is Essaouira ook een geliefde bestemming. Dankzij de sterke winden staat de stad ook bekend als de ‘Wind City of Africa’. Surfen en windsurfen zijn hier populaire activiteiten, met lessen en uitrusting die gemakkelijk te regelen zijn​​.

Skala de Ville Essaouira

#8 Safi

Safi, een minder bekende, maar fascinerende kuststad ten noorden van Essaouira, staat bekend om zijn keramiektraditie. De Collines des Potiers of Pottenbakkersheuvel in Safi is een must-visit voor liefhebbers van traditioneel Marokkaans aardewerk. Hier vind je ambachtslieden die met oude, maar nog steeds verfijnde technieken, prachtige keramiek produceren. Hoewel de traditionele houtgestookte ovens plaats hebben gemaakt voor gasgestookte ovens, blijft het vakmanschap onveranderd indrukwekkend.

Een ander hoogtepunt in Safi is het Nationaal Keramiekmuseum, gelegen in een verkeersvrije zone nabij de medina. Dit museum biedt een uitgebreide collectie keramiek, waarvan sommige stukken worden beschouwd als de beste voorbeelden van Safi’s aardewerk. Een bezoek aan dit museum geeft meer inzicht in de historie en technieken van de lokale keramiekproductie.

Ook kenmerkend voor Safi is het Kechla-fort, een historisch Portugees fort. Formeel is het niet open voor bezoekers, maar lokale gidsen leiden hier wel degelijk bezoekers rond. Ze helpen je klimmen naar de beste uitkijkpunten en kunnen je meer vertellen over de geschiedenis van Safi. De uitzichten vanaf de top zijn prachtig.

#9 Skoura

Een vn onze favoriete plaatsen in de regio van Marrakech is de palmbomenoase van Skoura. Waar je in Marrakech haast niet aan de straatverkopers en toeristische plekjes kan ontkomen, kom je hier ver van alle drukte helemaal tot rust. Als je door Skoura loopt, zal je overweldigd worden door de stilte en natuurlijk de enorme hoeveelheid palmbomen.

Skoura is een palmeraie met kleine veldjes waar de lokale bevolking groente op verbouwt, smalle irrigatiekanalen en kleine huisjes van de boeren. Daartussen staan veel grote kasbahs, de imposante en kasteelachtige forten van eeuwen terug. Veel daarvan zijn vervallen, maar een aantal is van de ondergang gered en wordt als hotel gebruikt.

Wij raden je aan om Skoura met de fiets te verkennen, zodat je zoveel mogelijk van de bijzondere sfeer kan meekrijgen en veel van de mooie kasbahs kan zien. Omdat het in Skoura niet barst van de toeristen die de smalle wegen per fiets verkennen, werden wij door veel bewoners enthousiast begroet en door kinderen achterna gerend terwijl ze naar ons zwaaiden. Zo anders dan alle straatverkopers in de steden!

De mooiste kasbah in Skoura is Kasbah Amridil, waarvan de toegangspoort op het oude 50 dirham-briefje te zien was. De kasbah is open voor bezoekers, maar bestaat uit twee met elkaar concurrende delen. Beide claimen de originele kasbah te zijn, maar de rechter is het oudste deel.

#10 Imi n’Ifri

In Imi n’Ifri – ook wel als Iminifri gespeld – ligt in het Atlasgebergte ten oosten van Marrakech. Toen wij onze huurauto in Marrakech oppikten, was dit onze eerste stop. Op deze plek is door de eeuwen heen een natuurlijke brug over een kloof heen ontstaan, wat een prachtig gezicht is.

Volgens de lokale legendes zouden het twee geliefden zijn die elkaars handen vasthielden en zo zijn versteend. Maar waarschijnlijker is dat de stroom water onder de brug de holte heeft uitgesleten. Op de brug staan is mooi, maar het mooiste uitzicht heb je natuurlijk van beneden. Daal af in de kloof en klauter door het dal onder de enorme brug door. Vleermuizen, stalagmieten en grote rotsen geven de plek een magische sfeer. Een prachtig gezicht!

Als je bereid bent een flinke fooi te betalen, zal een lokale gids je bovendien helpen door tunneltjes naar de mooiste uitzichtpunten op de kloof. Het pad naar beneden en door de kloof is goed gemarkeerd, maar je zult zelf niet snel de tunneltjes vinden waar een local je doorheen zal leiden.

#11 Cascades d’Ouzoud

De Cascades d’Ouzoud horen bij de meest spectaculaire natuurlijke attracties van Marokko. Ze zijn een populaire bestemming voor zowel Marokkaanse dagjesmensen als buitenlandse toeristen. De watervallen zijn meer dan 100 meter hoog en bieden een adembenemend uitzicht. Het zicht is het meest indrukwekkend na het afdalen langs de paden die naar de basis van de watervallen leiden.

Het gebied rond de watervallen heeft veel voorzieningen met veel overnachtingsmogelijkheden, restaurantjes en betaalde parkeerplaatsen. Ondanks het toeristische karakter van het dorpje bij de watervallen vonden wij de watervallen zelf absoluut een bezoek waard. Ze zijn enorm hoog en echt een dramatisch gezicht!

Je kan er het makkelijkste heen met een georganiseerde excursie vanuit Marrakesh. Zelf bezochten wij de watervallen met een huurauto die we in Marrakesh huurden voor een roadtrip door het Atlasgebergte. De wegen zijn goed en onderweg kom je langs prachtige landschappen. Je kan dan ook meerdere van de mooie plekken in dit overzicht combineren op één roadtriproute. Echt een aanrader!

#12 Todra Gorge

Een van de mooiste bestemmingen in Marokko is de Todra Gorge. Deze diepe kloof is een prachtig gezicht en je kan er bovendien een heel mooie berghike maken. Of ben je van het rotsklimmen en kom je daarvoor naar de Tordra-kloof?

Door rivieren is in de kalksteen van het Atlasgebergte een kloof uitgesleten, waarvan met name het laatste deel spectaculair mooi is. De kloof wordt hier heel erg smal met bergwanden die tot wel 160 meter hoog zijn. Dwars door de kloof loopt nu een geasfalteerde weg, dus je kan hier heel makkelijk komen.

De hike die je maakt, loopt over het rotsplateau boven de kloof. Aan het eind van de Todra Gorge loopt een duidelijk zichtbaar pad omhoog. Dit is waar de berghike van ruim 3 uur begint. Wij vonden het pad later tijdens de wandeling niet overal goed zichtbaar, maar het is redelijk goed uitgesleten door wandelaars en de locals die in de bergen wonen. De lokale bevolking heeft het bovendien deels gemarkeerd met stenenstapels.

De hike is soms pittig, maar de uitzichten en de rust van de bergen zijn de klim zeker waar! De wandeling eindigt weer in het dorpje aan het begin van de Todra Gorge. Bij het hotel en restaurant Les Jardins de Gorges om precies te zijn, zodat je gelijk ergens kan neerstrijken voor een hapje of drankje.

Het beste moment om de kloof te bezoeken is vroeg in de ochtend, als de toeristenbussen nog niet zijn gearriveerd en je de kloof voor jezelf hebt.

#13 Telouet en de Kasbah Glaoui

Een vrij weinig bezochte plek in de Atlas is de Kasbah Glaoui in het bergdorpje Telouet. Dit oude kasteel is gebouwd door de Glaoui-familie, ooit een van de meest invloedrijke families in Marokko. Hoewel deels een ruïne, deels gerestaureerd, is de schoonheid en historische waarde van de kasbah onmiskenbaar.

De geschiedenis van Kasbah Glaoui is onlosmakelijk verbonden met Thami El Glaoui. Als het laatste hoofd van de familie, vergaarde hij zijn fortuin via tolheffingen op een cruciale handelsroute en de exploitatie van zoutmijnen. Deze rijkdom gaf aanleiding tot de bouw van meerdere kasbahs verspreid door het land die de macht en grandeur van de familie weerspiegelden. De familie is ook wat controversieel vanwege haar samenwerking met de Franse bezetter. Dit heeft ze uiteindelijk na de onafhankelijkheid van Marokko zelfs al hun bezittingen gekost. In de jaren ’50 werd het Telouet-kasteel verlaten, kort nadat het was uitgebreid tot de prachtige kasbah die er vandaag nog staat.

Tegenwoordig kun je in Kasbah Glaoui de restanten van dit eens zo weelderige paleis ontdekken. Een deel van de kasbah is gerestaureerd, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van de oorspronkelijke pracht. Marokkaanse mozaïeken, houtsnijwerk en de minutieus afgewerkte plafonds zijn een lust voor het oog. Een prachtig raam biedt een al even prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap dat de kasbah omringt.

kasbah telouet

#14 Ourika Vallei

Net ten zuiden van Marrakech vind je de Ourika-vallei, een populaire weekendplek voor veel locals uit de stad. Het landschap is prachtig met overal op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van het Atlasgebergte.

Wij bezochten het kleine plaatsje Setti Fatma, waar je kan hiken naar zeven watervallen. Het plaatsje zelf is drukker dan druk met Marokkaanse toeristen en plastic toeristenrestaurantjes – zelfs in de winter. Dus laat dat vooral snel achter je en maak de korte hike naar de watervallen.

Er zijn twee paden omhoog. Ze beginnen allebei tussen de restaurantjes aan de rivieroever, maar de een leidt je daar vrij snel van weg de bergen in richting de tweede waterval en de ander leidt je nog een tijd tussen allerlei eetkraampjes met plastic stoelen door naar de eerste waterval. Na de eerste waterval komen de twee routes weer samen en volgt een klim naar de volgende watervallen. Omdat het pad vanaf hier iets lastiger is dan het pad tot aan de eerste waterval, zal je hier minder andere toeristen zien. Daardoor is er nog meer rust om te genieten van de prachtige uitzichten.

#15 Erg Chebbi, de mooiste woestijn van Marokko

Door eindeloze zandduinen op een kameel. Een zonsondergang en –opkomst waar je stil van wordt. Een overnachting in een nomadenkamp. Eigenlijk is een reis naar Marokko niet compleet zonder overnachting in een van de woestijnkampen! Hoewel Erg Chebbi eigenlijk te ver van Marrakech ligt om als dagtrip te bezoeken, zie je deze excursie daar veel aangeprezen worden. Het gaat dan ook om een tweedaagse of zelfs driedaagse trip vanuit Marrakech.

Erg Chebbi was een van onze hoogtepunten in Marokko, dus als je de kans hebt, bezoek dit dan ook zeker vanuit Marrakech. Wij reisden in de winter door Marokko en beleefden daardoor hoe de hete dag in de woestijn kan overgaan in een ijskoude nacht. Er lag zelfs een laagje ijs op de tenten toen we opstonden!

Niet dat het in de tenten snel koud zal zijn. Vrijwel alle kampen bij Erg Chebbi zijn bijzonder luxe met goed geïsoleerde privétenten, waarin grote bedden met veel dikke dekens je een comfortabele nacht zullen bezorgen. Wij kozen voor een woestijnervaring bij Erg Chebbi, bij het plaatsje Merzouga, maar een andere optie is een van de nomadenkampen bij Erg Chigaga meer in het zuiden.

Dagtrips vanuit Marrakech | Marokko | The Orange Backpack