Marokko

Bezoek de Atlas Studios, het Hollywood van Marokko

Wist je dat de grootste filmstudio ter wereld in Marokko is te vinden? In het stadje Ouarzazate aan de voet van het Atlasgebergte vind je het uitgestrekte terrein van de Atlas Studios. Veel beroemde films en series zijn hier opgenomen en Vikings. Denk aan films als Gladiator, Kingdom of Heaven en The Mummy maar ook series als Game of Thrones.

En jij hebt de kans om door die bekende filmsets te lopen! Tijdens je bezoek aan het Hollywood van Marokko kan je door een Chinese tempel, een oud-Egyptisch paleis en de straten van Bethlehem lopen. Lees in deze blog meer over de Atlas Studios in Ouarzazate, waaronder onze eerlijke mening over deze ook wel erg toeristische attractie.

Tip: Oscar Hotel by Atlas Studios is de meest bijzondere accommodatie in Ouarzazate. Dit is het hotel waar alle beroemde regisseurs en filmsterren overnachten als ze hier hun nieuwste films opnemen. Hier kan ook jij overnachten in unieke kamers met filmthema’s!

Atlas Studios Ouarzazate

De geschiedenis van het Hollywood van Marokko

In 1983 werden de Atlas Film Studios opgericht door de Marokkaanse ondernemer Mohamed Belghmi. Hij had de grootse ambitie om van Ouarzazate een belangrijk centrum voor de filmindustrie te maken. En daarin is hij geslaagd!

Met zijn ligging aan de rand van de Sahara en onder het wakend oog van het Atlasgebergte, bood deze locatie een ideale combinatie van spectaculaire landschappen en een gunstig klimaat, perfect voor filmproducties​​​​. De combinatie van het warme klimaat, betrouwbare weersomstandigheden, goedkope en inmiddels zeer ervaren werkkrachten, de nabijheid van Europa en een landschap dat de natuurlijke omgevingen van vele landen kan nabootsen, hebben de Atlas Studios tot een groot succes gemaakt.

Sinds de opening hebben de Atlas Film Studios zich snel ontwikkeld tot de grootste filmstudio ter wereld qua oppervlakte, een titel die nog steeds standhoudt. Dit is voornamelijk te danken aan de uitgestrekte woestijngebieden en bergen die tot het studio-eigendom behoren. Daardoor kan deze Afrikaanse studio zichzelf vol trots de grootste noemen, maar is er bovenal voldoende ruimte is voor het opbouwen van grootschalige filmsets​​.

De bekendheid van de studio’s groeide exponentieel na de productie van “The Jewel of the Nile” in 1985, en vooral na “The Living Daylights” uit 1986. Maar het was de blockbuster “Gladiator” in 1998, onder regie van Ridley Scott, die Ouarzazate en de Atlas Studios definitief op de kaart zette als ‘Ouarzawood’. Sindsdien reisden veel bekende regisseurs en beroemde filmsterren af naar deze Marokkaanse woestijn voor hun filmprojecten​​.

Atlas Studios Ouarzazate

Zo bezoek je de Atlas Studios

De filmstudios liggen aan de rand van Ouarzazate. De afstand van 5 kilometer kan je makkelijk en goedkoop met een taxi afleggen. Ook het bekende dorp Ait Ben Haddou ligt hier vlakbij. Als je met een (huur)auto reist, is het goed om te weten dat er bij de filmstudios voldoende gratis parkeergelegenheid is.

Een bezoek aan de filmstudio is alleen mogelijk met een rondleiding. Die duurt ongeveer 45 minuten en je betaalt 80 dirham per persoon (ongeveer 8 euro). Dat is niet heel erg veel, maar voor Marokkaanse begrippen nog best duur. Er is ook een optie om het Kingdom of Heaven-set. Hiervoor betaal je 30 dirham extra. Bekijk hier de actuele ticketprijzen.

Omdat je in een groep loopt, wandel je steeds met de gids van set naar set. De gids gaf steeds in het Frans en Engels een opsomming van films waarvoor de set is gebruikt. Op vragen van de andere in onze groep kon hij zelfs de exacte scene uit hun favoriete film of serie noemen die precies daar was opgenomen. Na zijn uitleg kregen we de gelegenheid om allerlei foute foto’s te maken. Altijd al eens als een koningin op de troon van Cleopatra willen zitten? Dit is je kans.

Atlas Studios Ouarzazate

Zijn de Atlas Studios de moeite waard?

De Atlas Studios zijn naar onze mening zowel een aanrader als een foute toeristenmagneet. Als je Ouarzazate bezoekt of hier langskomt, zouden wij de studio’s zeker bezoeken.

Tijdens onze eerste reis naar Marokko sloegen we de filmstudios over, maar onze tweede bezoek konden we het niet laten. We vonden het een unieke ervaring om in korte tijd door allerlei verschillende filmsets te lopen. Van een Tibetaans klooster gebruikt in Kundun tot de straten van bijbels Israël uit The Passion of the Christ tot een oud-Egyptische paleis voor de film Cleopatra. Met piepschuim, vrijstaande setmuren en andere trucs wordt een haast realistische locatie opgebouwd. Als je maar vanuit de juiste hoek kijkt.

Maar tegelijkertijd is het ook een foute en erg toeristische attractie. De tijd die je hier hebt is beperkt tot de duur van de rondleiding. Daarna kan je alleen in een algemeen deel met wat attributen rondlopen. Ook bezoek je de sets met een groep en lijkt het steeds vooral te gaan om de ‘grappige’ foto’s die je hier kan nemen. Wij zaten dan ook in een groepje met wat andere Nederlanders die in allerlei samenstellingen foto’s op tronen, in koetsen en op trappen maakten en daar zelf de grootste lol om hadden.

Daarmee vinden wij de Atlas Studios zowel fascinerend als een tegenvaller tegelijk. Een must-visit in Marokko? Wat ons betreft toch zeker wel, als je hier in de buurt bent. We zouden er zelf niet speciaal voor naar Ouarzazate gaan. Maar als je hier toch bent om Aït Ben Haddou te bezoeken of door te reizen naar de woestijn, gaan! Het is namelijk wel een bijzonder stukje van de Marokkaanse economie dat je hier kan zien en bezoeken.