Marokko

Volubilis: Romeinse ruïnes in Marokko (+ praktische kaart)

In een uitgestrekt Marokkaans landschap, dichtbij de koningsstad Meknes en omringd door amandel- en olijfbomen, ligt de verloren stad Volubilis. De archeologische vindplaats staat bekend om zijn prachtige, goed bewaarde mozaïekvloeren, maar het is misschien wel de unieke locatie in Marokko die de Romeinse stad Volubilis echt een bezoek waard maakt.

Lost city ancient Roman ruins Volubilis Morocco | Rondreis Marokko
Lost city ancient Roman ruins Volubilis Morocco | Rondreis Marokko

De bezienswaardigheden van Volubilis

Net als Jerash in Jordanië was Volubilis een van de meer afgelegen steden van het Romeinse rijk. De eeuwenoude stad bloeide ooit op door rijkdommen van de olijfolieproductie en groeide uit onder Romeinse heerschappij.

Slechts ongeveer de helft van de UNESCO-site van Volubilis is ontdekt. We noemden al de goed bewaard gebleven mozaïekvloeren die absoluut adembenemend zijn. De boog, basiliek en tempels zijn allemaal interessant, maar de vloeren van de huizen en paleizen zijn de echte hoogtepunten.

Het Huis van Orpheus was vroeger een paleis en nu trekt de vloer van de eetkamer bezoekers. Het heeft een prachtig mozaïek gewijd aan de mythische figuur Orpheus, die luit speelt omringd door dieren. Het Huis van Venus toont twee prachtige mozaïeken met goden en godinnen, maar er zijn nog veel meer mooie tegelvloeren in de buurt van deze voormalige paleizen te zien.

Op de overzichtskaart hieronder hebben we de meest bijzondere Romeinse woonhuizen gemarkeerd.

Volubilis Roman Ruins Morocco Map
Lost city ancient Roman ruins Volubilis Morocco | Rondreis Marokko

Praktisch: hoe bezoek je Volubilis?

Vlakbij Volubilis ligt het dorp Moulay Idriss, een beroemde pelgrimsoord in Marokko. Het is de voormalige thuisstad van Moulay Idriss, een achterkleinzoon van de profeet Mohammed en de stichter van Marokko. Je mag de tombe en moskee als niet-moslim niet bezoeken, maar je kan wel het stadje zelf bekijken. Probeer dan wel de opdringerige ‘gidsen’ af te schudden. Als je daar niet in slaagt, kan je fikse discussie over hun tarief verwachten. Je hebt hun hulp ook niet nodig om het viewpoint te vinden, als je zelf een online kaart zoals maps.me erbij pakt.

Het is aan te raden Volubilis te bezoeken als dagtrip vanuit de dichtbij gelegen steden Fez en vooral Meknes. Vanuit Fez ben je in nog geen drie kwartier met de trein in Meknes. Bij het treinstation staan altijd wel taxi’s klaar om jou naar Volubilis te brengen.

Wij hebben zelf een aantal nachten in Meknes doorgebracht. Je kan prachtig overnachten in Meknes in een sprookjesachtige riad, absoluut een aanrader. We namen de bus vanuit het centrum Meknes – een stuk goedkoper en leuke belevenis – en vervolgens een taxi terug.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: