Frankrijk

Bezoek Île Tatihou, getijdeneiland in Normandië

Stel je voor: je staat aan de rand van het vasteland van Normandië en kijkt uit over een uitgestrekte zandvlakte. De zee heeft zich teruggetrokken en de weg naar Île Tatihou ligt open voor de avontuurlijke wadloper. Terwijl je je een weg baant over de drooggevallen zeebodem, passeer je oesterkwekerijen en voel je de frisse zeewind in je gezicht. Deze unieke ervaring brengt je naar een verborgen parel van Normandië: Île Tatihou.

Dit getijdeneiland biedt niet alleen een bijzondere wandeling, maar ook een rijk historisch erfgoed en adembenemende natuur. Van de eeuwenoude Tour Vauban tot de botanische tuinen, het eiland is een schatkamer van ontdekkingen. Lees verder en ontdek hoe je deze unieke bestemming in Normandië kunt verkennen!

Île Tatihou

Zo kom je op Île Tatihou: wadlopen of amfibieboot?

Île Tatihou ligt in Normandië, tegenover het pittoreske dorpje Saint-Vaast-la-Hougue, aan de oostkust van het schiereiland Cotentin. Dit getijdeneiland is een minder bekende tegenhanger van dat andere getijdeneiland in Normandië, Le Mont-Saint-Michel.

Een getijdeneiland, zoals Île Tatihou, wordt bij vloed omgeven door water en is bij eb te voet bereikbaar. De kust tussen het eiland en het strand komt dan droog te liggen. Je kan daarom op twee manieren het eiland bereiken: lopend tijdens laag water of met de amfibieboot.

Hoe leuk een tochtje met een amfibievoertuig is – zeker als hij een stukje moet rijden én varen – vinden wij wadlopen juist de charme van zo’n getijdeneiland. Wandelen naar Île Tatihou over de drooggevallen zeebodem is een bijzondere ervaring. Je loopt tussen de oesterkwekerijen door, dus om je heen is er veel bedrijvigheid van tractoren en zie je rijen vol netten waarin oesters groeien. Waar eerder nog een gladde zeespiegel te zien was, lijkt het nu wel landbouwgrond!

Lopen naar het eiland is bovendien gratis. Als je liever de amfibieboot neemt, koop je de tickets bij het toeristenbureau. Een ticket voor de amfibieboot geeft je ook toegang tot het maritiem museum op het eiland, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en de natuur van Tatihou.

Tip: vraag bij de Tourist Office in Saint-Vaast-la-Hougue binnen welke tijdspanne je naar het eiland kan. Online kan je wel getijdeninfo vinden, maar alleen wanneer het water op z’n laagst is. Niet vanaf welk tijdstip je er al heen kan lopen.

Extra tip: ga niet op blote voeten, want er liggen veel kiezels en stenen op de zeebodem. Dat loopt echt niet prettig. Stevige, hoge laarzen of waterschoenen zijn een beter idee. Wij moesten ook nog een stuk tot onze enkels door het water lopen, dus houd daar rekening mee.

Île Tatihou

Bijzonder overnachten op Tatihou-eiland

Wist je dat je ook heel bijzonder kan overnachten op Île Tatihou? Les Maisons de Tatihou biedt charmante accommodaties in de historische gebouwen van het eiland. Ver weg van de drukte, dompel je onder in de rust en natuurlijke schoonheid van Île Tatihou.

Het hotel biedt 26 kamers verdeeld over drie gebouwen en bovendien nog een hostel met twee gebouwen. Ze hebben een prachtige locatie op het eiland, direct naast de prachtige tuinen. Tijdens je verblijf kan je het eiland in alle rust ervaren, zonder de dagjesmensen. Er is een eigen restaurant, Le Carré, waar je kan aanschuiven voor het diner.

Île Tatihou

De geschiedenis van Île Tatihou

De geschiedenis van het eiland gaat terug tot de zeventiende eeuw. Het eiland kwam prominent in beeld tijdens de Slag bij La Hougue in 1692, een maritieme confrontatie tussen de Engelse en Franse vloten. Na deze slag werd de bouw van de Vauban-toren, ontworpen door de beroemde militaire ingenieur Vauban, voltooid in 1694. Deze toren diende als onderdeel van een verdedigingslinie om de haven van Saint-Vaast-la-Hougue te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

In de achttiende eeuw werd Île Tatihou ook gebruikt als quarantaineplaats tijdens de pestuitbraak van 1720. Het eiland had een lazaret waar slachtoffers van de pest werden geïsoleerd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Daarnaast werd het eiland in de negentiende eeuw versterkt met bastions en verdedigingswerken, wat bijdroeg aan de militaire betekenis van de locatie.

Sinds de twintigste eeuw heeft Île Tatihou een transformatie ondergaan naar een centrum voor natuurbehoud en maritiem erfgoed. In 1992, driehonderd jaar na de Slag bij La Hougue, werd het eiland opengesteld voor het publiek. Bezoekers kunnen nu genieten van het maritiem museum, een ornithologisch reservaat en mooie tuinen. Vandaag de dag staat het eiland, met zijn historische fortificaties, op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt het jaarlijks vele toeristen aan​.

Île Tatihou

Wat te doen op Tatihou

#1 Wadlopen tijdens laag water

Er zijn meer eilanden in Normandië en Frankrijk te vinden, maar wat Île Tatihou juist bijzonder maakt, is dat het een getijdeneiland is. Persoonlijk vinden wij het leukste om hier te doen precies die unieke wandeling over de zeebodem naar het eiland.

Toen wij aankwamen, lag er nog een uitgestrekte zee tussen ons en Tatihou in. Maar we wisten dat dit tijdelijk was. We hadden online research gedaan naar de getijden van die dag en bij de Tourist Office om de bevestiging gezocht hoe laat de zee droog zou komen te vallen. Langzaam zagen we de zee zich terugtrekken en de oesterkwekerijen én de zeebodem verschijnen. Vlak voordat het droog genoeg is om te voet over te gaan, rijden de tractoren al naar de kwekerijen om daar hun werk te kunnen doen.

Niet veel later zetten ook wij voet op de zeebodem en lopen we naar Tatihou. De overtocht duurt ongeveer 35 minuten. Onze kleine kindjes – een dreumes en peuter – wilden we in een draagzak meetillen. Maar de peuter trok haar laarzen al aan en liep vrijwel de hele afstand zelf. Daarmee doen wij er misschien wat langer over dan 35 minuten, maar het is des te leuker.

We zien de amfibieboot een paar keer voorbij rijden. De tractoren rijden tussen de oesterkwekerijen door en als we goed kijken, zien we de oesters in installaties. In het midden loopt het water nooit volledig weg en blijft er een bodempje staan. Daar trekken we broek en rok net wat hoger en tillen we onze peuter even, terwijl we zelf tot onze enkels door het water waden. Het is een unieke ervaring, die we ook nog eens herhalen op de terugtocht!

#2 Tour Vauban de Tatihou

Het icoon van Tatihou is de markante toren die je al vanaf het vasteland duidelijk ziet staan. De Tour Vauban de Tatihou is gebouwd in 1694 in oorlogstijden en daarmee een strategische verdedigingstoren. Ontworpen door de beroemde militaire ingenieur Vauban, werd de toren gebouwd om de haven van Saint-Vaast-la-Hougue te beschermen tegen vijandelijke aanvallen na de Franse nederlaag in de Slag bij La Hougue in 1692.

De toren heeft een kenmerkende conische vorm met een diameter van zesentwintig meter aan de basis en muren van 3,60 meter dik. Het ontwerp omvatte verschillende verdedigingsmechanismen zoals kanonembrasures, een artillerieplatform met schietgaten en een droge gracht met een ophaalbrug. De toren werd later versterkt met bastions en een overstromingsgracht.

De Tour Vauban de Tatihou is onderdeel van de reeks verdedigingswerken die door Vauban zijn ontworpen en staat sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst als onderdeel van de “Fortifications of Vauban”. De toren en het omliggende fort zijn sinds 1992 opengesteld voor het publiek​.

#3 Fort de Tatihou

Het Fort de Tatihou werd, net als de Tour Vauban, gebouwd in de achttiende eeuw als onderdeel van een uitgebreid verdedigingssysteem ontworpen door de gerenommeerde militaire ingenieur Vauban. Het fort diende als een cruciaal verdedigingswerk om de strategische haven van Saint-Vaast-la-Hougue te beschermen. Het fort heeft robuuste stenen muren, bastions, en een gracht die bij vloed volloopt, waardoor het een indrukwekkende verdedigingsstructuur is.

Het fort bestaat uit meerdere verdedigingslagen, waaronder een hoofdbastion met artillerieplatforms en een lagere verdedigingsmuur met schietgaten. In de loop van de tijd heeft het fort verschillende functies vervuld, waaronder militaire verdediging en quarantaine tijdens epidemieën. Vandaag de dag maakt het deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst als onderdeel van de “Fortifications of Vauban” en is het een populaire toeristische bestemming. Bezoekers kunnen het fort verkennen en genieten van de historische architectuur en het prachtige uitzicht op de kustlijn.

Île Tatihou

#4 Fort de L’îlet

Fort de l’Îlet is een fort, gelegen op een eilandje direct naast Île Tatihou. Het is een minder bekend maar belangrijk verdedigingswerk, dat ook onderdeel vormde van de verdediging van de haven van Saint-Vaast-la-Hougue. Dit fort werd gebouwd in de achttiende eeuw en later gemoderniseerd. Ooit was het een gevangenis en die uitstraling heeft het nog steeds.

Het fort is uniek vanwege zijn ligging op een klein eilandje naast Île Tatihou, dat bij laag water toegankelijk is. Het fort heeft stevige stenen muren en biedt een prachtig uitzicht op de nabijgelegen Vauban-toren van Tatihou.

Île Tatihou

#5 Jardin de Tatihou

De Jardin de Tatihou op het eiland Tatihou biedt bezoekers een unieke botanische ervaring met meerdere thematische tuinen. De tuinen zijn ontworpen om de biodiversiteit van het eiland te vergroten en vormen een belangrijk onderdeel van het natuurbehoudsproject van het Conservatoire du Littoral. De Jardin de Tatihou bestaat uit drie delen: de Jardin des Découvertes, de Grand Jardin Maritime en de Jardin d’Acclimatation.

De Jardin des Découvertes is een botanische tuin van 800 vierkante meter. Het werd in 1994 gecreëerd en bootst een kustlandschap met zoute moddervlakten, duinen en rotsen na. De Grand Jardin Maritime, met een oppervlakte van drie hectare, toont de inheemse flora van de kustgebieden van de Atlantische Oceaan, het Kanaal en de Middellandse Zee. Het bevat verschillende ecosystemen zoals duinen, moerassen en heidevelden. De Jardin d’Acclimatation is een weelderige tuin met exotische planten uit het zuidelijk halfrond. Het is beschut tegen de zilte zeelucht door de muren van het oude lazaret. Je ziet er succulenten, aloë’s en palmbomen.

De tuinen zijn gratis toegankelijk.

#6 Musée Maritime de l’Ile Tatihou

Het Musée Maritime de l’Île Tatihou werd geopend in 1992 ter ere van het driehonderdjarig bestaan van de Slag bij La Hougue. De collectie omvat archeologische vondsten van scheepswrakken uit deze slag van 1692. Het museum heeft daarnaast collecties over de etnologie en geschiedenis van het kustleven in Basse-Normandie en de biodiversiteit van de regio.

Het museum is gevestigd in een deel van het oude lazaret uit 1720 en omvat verschillende tentoonstellingszalen waarin artefacten zoals schoenen, vaatwerk, blokken en kanonnen uit de zeventiende eeuw te zien zijn. Bezoekers kunnen ook genieten van maritieme kunstwerken en modellen van scheepsconstructies.

Het is geopend van eind maart tot begin november, en de toegang is inbegrepen bij de bootticket naar het eiland.

Île Tatihou

#7 Les Maisons de Tatihou, uniek eilandhotel

Les Maisons de Tatihou biedt de unieke gelegenheid om te overnachten op Île Tatihou. Deze charmante accommodaties zijn gevestigd in historische gebouwen en bieden een authentieke ervaring ver weg van de drukte. Het complex beschikt over 26 kamers verdeeld over drie gebouwen, evenals een hostel met twee extra gebouwen.

De kamers van Les Maisons de Tatihou zijn comfortabel ingericht en bieden uitzicht op de prachtige tuinen van het eiland. Tijdens je verblijf kun je genieten van het eiland zonder de drukte van dagjesmensen. Voor maaltijden kun je terecht in het eigen restaurant, Le Carré, dat bekend staat om zijn verse gerechten bereid met lokale producten. Het restaurant biedt een culinaire ervaring die je verblijf op Île Tatihou compleet maakt.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: