Frankrijk

De 13 mooiste kastelen aan de Franse Loire

In het dal van de Loire staan eindeloos veel romantische kastelen in een omgeving van sfeervolle dorpjes en eindeloze wijn- en fruitgaarden. De mooiste Franse kastelen vind je hier! Vooral in en om de Touraine-regio kun je als kasteelliefhebber echt je hart ophalen.

Deze riviervallei ten zuiden van Parijs was namelijk eeuwenlang de plek waar de Franse adel, vorsten en elite hun luxe kastelen, landhuizen en paleizen bouwden. Waar je bij een kasteel misschien denkt aan een vesting gebouwd ter verdediging, zijn de bouwwerken aan de Loire duidelijk van een nieuwe generatie. Ze zijn gemaakt om luxe en comfort te bieden. Denk aan schitterende balzalen, extravagante ontvangstkamers en kleurrijke siertuinen. Kortom: de Loire-kastelen draaien volledig om pracht en praal!

Al drie vakanties bracht ik door in de Franse Loire-regio, waarbij ik tijdens mijn laatste reis in 2024 de mooiste Loire-kastelen met mijn kinderen bezocht. Hoewel koninklijke geschiedenis en architectuur niet echt aan hen is besteed, hebben ook zij zich goed kunnen vermaken. Natuurlijk delen we daarvoor handige tips!

Kortom, bereid je voor op een vakantie vol pracht en praal! Dompel je onder in de koninklijke grandeur en extravagante rijkdom van vroegere tijden met ons overzicht van de 12 mooiste Loire-chateaux.

Chateau Villandry Loire

Waarom zijn er zoveel kastelen in de Loire-regio?

De Loire-vallei staat bekend om zijn overvloed aan kastelen, maar waarom staan deze allemaal precies hier? Deze kastelen zijn hier ooit gebouwd vanwege de strategische ligging van de Loirevallei.

Tijdens de vroege middeleeuwen, zoals tijdens conflicten als de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland om dit gebied, fungeerde de vallei als een strategisch front tussen de verschillende legers. Dit leidde tot de bouw van veel forten, verdedigings- en vestingwerken langs de rivier. De locatie aan de rivier bood een natuurlijke verdediging en door de rivier waren de kastelen gegarandeerd van toegang tot vervoersroutes voor troepen en voorraden.

Na de Honderdjarige Oorlog, tijdens de Renaissance, transformeerden Franse edelen en koningen deze vestingen in weelderige plezierpaleizen. De vruchtbare grond en het aangename klimaat van de vallei maakten het een ideale plek voor jacht en recreatie, wat de adel aantrok. Deze periode zag een bloei in de bouw van extravagante residenties, geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance-architectuur. Deze kastelen weerspiegelden de status en macht van hun eigenaars en hadden weinig meer te maken met de oorspronkelijke verdedigingswerken die ze waren.

Extra fijn: ook de koning was gecharmeerd van deze regio! De Franse adel bleef dicht bij de koninklijke macht door de aanwezigheid van de koning en zijn familie in de Loire-vallei. Tot de late zestiende eeuw verbleef de koninklijke familie en het hof in deze regio voordat ze definitief naar Parijs verhuisden. De nabijheid van het hof bevorderde de bouw van nog meer statige kastelen.

Door de eeuwen heen zijn de vele Loire-kastelen prachtig bewaard gebleven. Veel eigenaren, vaak van adel, zagen het belang in van het behouden van deze historische gebouwen en investeerden in hun onderhoud. De Franse overheid wees de kastelen aan als historische monumenten en maakten subsidies vrij voor restauratieprojecten. Ook internationale erkenning, waaronder de UNESCO Werelderfgoedstatus van de Loire-vallei in zijn geheel, heeft bijgedragen aan de bescherming en het behoud van deze kastelen.

Al met al heeft dit ervoor gezorgd dat de Loire een van de meest prominente regio’s voor kasteelarchitectuur in Europa is.

Amboise Clos Luce

Hoeveel kastelen zijn er in de Loirevallei?

Het exacte aantal kastelen in de Loire-vallei is moeilijk te bepalen, omdat dit afhangt van de criteria die je hanteert. Wat valt er precies onder de Loire-regio? Telt ook iedere kasteelruïne mee?

Over het algemeen wordt gezegd dat er meer dan 300 kastelen in de Loire-regio zijn. Veel van deze kastelen zijn gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ongeveer 100 kastelen kun je bezichtigen, terwijl andere zijn omgebouwd tot hotels of dienen als privéwoningen. Daarmee zijn hier genoeg kastelen om je meerdere vakanties lang mee te vermaken.

Wij raden je aan om maximaal twee kastelen per dag te verkennen. Misschien zijn drie kasteelbezoeken op een dag praktisch gezien mogelijk, als je kiest voor kastelen die vlakbij elkaar liggen. Maar dat zouden wij persoonlijk wel erg veel vinden voor een dag. Reis je net als wij met kinderen rond? Dan raden wij je aan om het te houden bij één kasteel per dag. Combineer je bezoek dan steeds met uitgebreid struinen door en spelen in de kasteeltuinen of een wandeling of picknick in het dorp bij het kasteel.

Leestip: wil je de Loire in vogelvlucht verkennen? Maak een ballonvaart over de Loire-kastelen!

Chateau de Chenonceau

De mooiste Loire-kastelen op de kaart

De 13 mooiste kastelen in de Loire

#1 Château de Chambord

Château de Chambord is het grootste kasteel aan de Loire en met die reputatie trekt het duizenden bezoekers per jaar. Het is dan ook behoorlijk spectaculair om te zien. Met een sprookjesachtige gevel en indrukwekkende omvang van 156 meter lang en 117 meter breed, omvat het kasteel maar liefst 440 kamers. Daarnaast zijn er vele torentjes en spitsen, 85 trappen en zoveel schoorstenen dat de bewoners iedere dag van het jaar een andere haard zouden kunnen gebruiken.

De beroemde dubbele wenteltrap, ontworpen door Leonardo da Vinci, is een van de belangrijkste trekpleisters. Bezoekers kunnen vanaf de bovenste verdieping genieten van een prachtig uitzicht over de uitgestrekte landerijen en bossen. Het omringende landschap was een favoriete plek om te jagen en Chambord is daarom oorspronkelijk ontworpen als jachtslot, niet eens om permanent te bewonen. Het park rond het kasteel is ideaal voor wandelingen en picknicks, met aangelegde tuinen en wilde bossen.

Chambord is een van de weinige kastelen aan de Loire, waarvan je het landgoed zonder entreeticket kunt bezoeken. Alleen voor het kasteel zelf betaal je entree en persoonlijk vinden wij het interieur niet de kosten van een ticket waard. Op de Da Vinci-wenteltrap na is het wat kaal. Parkeren rondom Chambord is betaald (en ook prijzig). Maar in het bosgebied zijn ook veel gratis parkeerplaatsen te vinden voor de vele recreanten en fietsers die het bos bezoeken.

Chambord

#2 Château Royal de Blois

Het Château de Blois is een van de meest interessante kastelen in de Loire-vallei. Je vindt dit bijzondere kasteel in het charmante en gezellige stadje Blois wat ook los van het kasteel erg leuk is om te bezoeken. Het kasteel staat bekend om zijn unieke architectuur, die verschillende bouwstijlen uit verschillende tijdperken combineert. Hierdoor lijkt het alsof het niet één kasteel is, maar een verzameling kastelen in één.

De geschiedenis van Château de Blois begint in de middeleeuwen en strekt zich uit over meerdere eeuwen. Verschillende koningen en graven die hier woonden, bouwden het kasteel verder uit in de op dat moment modieuze bouwstijl. Onder meer koning Lodewijk XII, Frans I en Gaston van Orléans hebben hun stempel gedrukt op het kasteel. Dit resulteerde in een mengelmoes van gotische, renaissance- en klassieke stijlen.

Bij een bezoek aan Château de Blois kun je de verschillende vleugels verkennen, elk met zijn eigen karakter. De gotische vleugel van Lodewijk XII heeft een indrukwekkende rode bakstenen façade, terwijl de renaissance vleugel van Frans I bekend staat om zijn opengewerkte wenteltrap. De klassieke vleugel van Gaston van Orléans biedt een contrasterende stijl met zijn strakke lijnen.

Binnen in het kasteel vind je weelderige zalen, historische kamers en een indrukwekkende collectie kunstwerken. Jaarlijks trekt het kasteel vele bezoekers die de diverse architectuur en rijke geschiedenis komen bewonderen. Blois is niet alleen een architectonisch wonder, maar ook een fascinerende plek voor geschiedenisliefhebbers.

Chateau Blois
Chateau Blois

#3 Château de Cheverny

Château de Cheverny is samen met Chambord en Chenonceau een van de meest populaire kastelen uit de regio. Met jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers is het echt een publiekstrekker. Cheverny heeft dan ook meerdere bijzondere elementen. Uniek is bijvoorbeeld dat het een van de weinige chateaux is dat nog steeds wordt bewoond door Franse adel! De Franse adellijke familie Hurault de Vibraye heeft sinds 1922 een deel geopend voor publiek, maar woont nog altijd in het andere deel van het kasteel.

Wist je dat: Cheverny model heeft gestaan voor Kasteel Molensloot uit de Kuifje-strips? Een interactieve tentoonstelling, Les Secrets de Moulinsart, dompelt bezoekers tegenwoordig onder in de wereld van Kuifje met levensechte decors en animaties. Hiervoor moet je wel afzonderlijke tickets kopen.

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de zeventiende eeuw, toen het tussen 1624 en 1630 werd gebouwd. Het is ontworpen door architect Jacques Bougier die zich liet inspireren door het bekende Palais de Luxembourg in Parijs. Je kunt de weelderig gedecoreerde kamers bezoeken, zoals de Grote Salon, de eetkamer en de Trofeeënzaal. Hier vind je onder andere een originele reiskoffer van Henri IV en een schilderij van Cosimo di Medici door Titiaan.

Naast het kasteel zijn de tuinen en het jachtdomein toegankelijk. Die zijn misschien ook nog wel indrukwekkender dan het kasteel. Denk aan een moestuin, siertuinen, Engels landschapspark met sequoia’s en ceders, bootjes en een doolhof. De tuinen omvatten een moestuin, een sierlijke tuin en een doolhof. Het park, aangelegd in Engelse stijl, biedt wandelpaden tussen reusachtige sequoia’s en ceders. Van april tot november zijn er elektrische boot- en autoritten beschikbaar.

En wat dacht je van de kennel met tientallen jachthonden? Deze honden, een kruising tussen Engelse foxhounds en Franse Poitevins, worden dagelijks gevoerd in het bijzijn van kasteelbezoekers. Het is een populair onderdeel van een bezoek aan Cheverny, dus zoek tevoren op hoe laat dit die dag zal plaatsvinden.

Cheverny

#4 Château de Chaumont-sur-Loire

Château de Chaumont-sur-Loire ligt tussen Blois en Amboise op een prachtige heuvel met uitzicht over de rivier. Het werd in de tiende eeuw gebouwd door de graaf van Blois. Het kasteel veranderde meerdere keren van eigenaar en werd door de eeuwen heen steeds weer uitgebreid en uitgebouwd. In 1560 kwam het kasteel in handen van de Franse koningin Catherine de’ Medici. Zij ruilde het na de dood van haar echtgenoot de koning met Chateau de Chenonceau, dat de koning tot ongenoeg van de koningin aan zijn minnares had gegeven.

Het chateau wisselde nog vaak van eigenaar, totdat het in 1875 werd gekocht door de steenrijke Marie Say en het een nieuwe bloeiperiode kreeg. Marie kreeg door haar huwelijk de titel van prinses en liet haar kasteel ombouwen tot een residentie die een prinses waardig is. Luxe meubels en dure decoraties werden van heel Europa overgebracht om Chaumont nieuw leven in te blazen. Toen de rijkdom van Marie Say verloren ging – haar tweede man had een gat in zijn hand – verkocht ze eerst een deel van het kasteeldomein en in 1938 ook het kasteel zelf.

Het kasteel werd eigendom van de Franse staat en maakt nu deel uit van het Domaine de Chaumont-sur-Loire. Sinds 1992 staat het kasteeldomein in het teken van het jaarlijkse Festival International des Jardins, dat van april tot november plaatsvindt. Dit festival trekt landschapsontwerpers van over de hele wereld die innovatieve tuinen creëren op basis van een jaarlijks thema. De tuinen in het Park du Goualoup zijn het hele jaar door te bewonderen en tonen moderne en hedendaagse ontwerpen.

Chaumont

#5 Château Royal d’Amboise

Château Royal d’Amboise torent hoog boven het rivierstadje Amboise uit en heeft vele Franse vorsten gehuisvest. Het kasteel is daardoor rijk aan historische details, zoals de emblemen van koning Charles VIII en zijn vrouw Anna van Bretagne.Het is een leuk zoekspelletje om overal in het kasteel te zoeken naar het zwaard van vuur (Charles) en de hermelijnenstaart (Anna). Bijzonder zijn de torens die Charles VIII liet bouwen met een diameter van 21 meter en zonder traptreden, zodat ruiters te paard het kasteel konden betreden.

Het kasteel, dat in de vijftiende eeuw werd uitgebreid in flamboyante gotische stijl, was een favoriet van koning François I. Hij nodigde de bekende kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci uit om in het nabijgelegen Clos Lucé te wonen. Da Vinci bracht daar de laatste jaren van zijn leven door, overleed in Amboise en werd uiteindelijk graven in de Saint-Hubertkapel van het kasteel.

Amboise Chateau

#6 Château du Clos Lucé

Amboise heeft nog een beroemd kasteel: Château du Clos Lucé, gelegen op 500 meter van het koninklijk kasteel. Het chateau is vooral bekend als de laatste residentie van Leonardo da Vinci. Hij woonde hier van 1516 tot zijn dood in 1519 op uitnodiging van koning François I. Het kasteel, oorspronkelijk gebouwd in 1471 door Hugues d’Amboise, werd in 1490 door Charles VIII gekocht en omgevormd tot een zomerresidentie voor de Franse koningen.

Het kasteel is tegenwoordig een museum dat zich vooral richt op het leven en werk van Leonardo da Vinci. Binnen kun je zijn slaapkamer, salons en keuken bezichtigen. In de kelder zijn modellen van zijn uitvindingen te zien, zoals een helikopter en een machinegeweer, gemaakt op basis van zijn tekeningen​.

De uitgebreide tuinen rondom het kasteel vinden wij het hoogtepunt van je bezoek. De tuinen bevatten grote reproducties van Da Vinci’s schilderijen en installaties van zijn ontwerpen, zoals een dubbele brug en een watermolen. Ook is daar een museum te bezoeken met op de eerste verdieping een tentoonstelling over het werk van Da Vinci als uitvinder. Op de begane grond is een zaal waarvan de muren en het plafond gevuld zijn met bewegende videoprojecties met kunst van Da Vinci.

De tuinen zijn voorzien van speelplekken, wandelpaden en rustige plekjes om te ontspannen of picknicken. Daarmee is dit een populair kasteel om te bezoeken met kinderen die zich hier perfect zullen vermaken. Tijdens ons bezoek liepen er zelfs een aantal schoolklassen rond.

Amboise Clos Luce

#7 Château de Chenonceau

Als een van de meest bezochte en meest geroemde kastelen van Frankrijk, is Château de Chenonceau niet alleen mijn favoriet maar van heel veel bezoekers van de Loire. Het kasteel is beroemd vanwege de elegante galerij die de rivier overspant, de mooi ingerichte paleiskamers, de koninklijke intriges uit het verleden en de mooie tuinen.

Leestip: tips voor je bezoek aan Château de Chenonceau

De bekendste bewoonsters van Chenonceau waren Diane en Catharine, de minnares én koningin van de Franse koning Hendrik II. Diane kreeg het chateau van de koning cadeau en liet de beide rivieroevers met elkaar verbinden door een brug. De enorme siertuin voor het kasteel is in diezelfde tijd door haar aangelegd.

Zodra de koning stierf zag de jaloerse koningin Catherine haar kans schoon om haar rivale aan de kant te zetten. Zij nam Diane het kasteel af en drukte er maakte er haar eigen thuis van. Ze breidde het kasteel uit, liet schitterende siertuinen aanleggen én bouwde een galerij van twee verdiepingen over de brug van Diane. Samen gaven zij Chenonceau daarmee het iconische uiterlijk, waardoor het tegenwoordig zo bekend is.

Het kasteellandgoed biedt meer bezienswaardigheden dan alleen het kasteel zelf. Voor kinderen zijn vooral de dieren en het doolhof erg leuk. Je kunt bovendien siertuinen, een oude boerderij, historische koetsen, een wijnkelder, een prachtige apothekerszaal, een groentetuin en een bloementuin bezoeken. Vanwege dit uitgestrekte domein kun je voor en na een bezoek aan de historisch ingericht kasteelzalen buiten over het landgoed rondwandelen. Dat bleek met kleine kindjes de ideale afwisseling te zijn!

Chateau de Chenonceau

#8 Château de Montrésor

Château de Montrésor is een prachtig kasteel gelegen in een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, Montrésor. Centraal in het dorp staat het kasteel dat in het hart van het dorp hoog op een heuvel ligt. Oorspronkelijk werd het gebouwd als middeleeuwse burcht, maar in 1493 werd het omgebouwd tot een elegant Renaissance-huis. In 1849 werd het kasteel gerestaureerd door de Poolse graaf Xavier Branicki, die het voorzag van rijke meubels en kunstwerken, waaronder een collectie Poolse historische artefacten​.

Het kasteel is volledig gemeubileerd en biedt een kijkje in het leven van de adel in de negentiende eeuw. Bezoekers kunnen verschillende kamers bezichtigen, waaronder de eetkamer, de studeerkamer en de Italiaanse boudoir.

Het dorpje Montrésor zelf is charmant en pittoresk, met middeleeuwse ruïnes en een schilderachtige rivier die erdoorheen loopt. Het is zelfs uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Maak zeker een stop bij de overdekte markthal uit de middeleeuwen, de Halles des Cardeux. Op de eerste verdieping is een gratis toegankelijke tentoonstelling van moderne glaskunst te zien.

Montrésor

#9 Château de Villandry

Een van onze favoriete kastelen in de Loire voor kinderen is het kasteel van Villandry. Waar kinderen vaak minder interesse hebben voor de geschiedenis en de ingerichte stijlkamers van een kasteel, zijn de tuinen voor hen het leukst. En laat Villandry nou juist uitblinken in haar kasteeltuinen.

Château de Villandry werd gebouwd in de vroege zestiende eeuw door Jean Le Breton en is daarmee het laatste grote kasteel dat in renaissancestijl in de Loire-vallei werd gebouwd. Het kasteel is vooral beroemd om zijn schitterende tuinen, die maar liefst 9 hectare beslaan. De tuinen zijn verdeeld in zes verschillende delen: een watertuin, een siertuin, een enorme siermoestuin, een zonnentuin, een kruidentuin en een doolhof. Er is bovendien een leuke speeltuin te vinden.

De moestuin is wellicht het meest indrukwekkende deel van de tuinen. Hier zie je namelijk geen groente in nette, efficiënte rijen, maar een prachtig siertuin. Deze decoratieve moestuin is een perfecte mix van vormen en kleuren, met zorgvuldig geplante groenten zoals bieten, prei en kool in patronen en lijnen. Het werk van de tuiniers, die tweemaal per jaar planten en meer dan 40 soorten groenten verbouwen, is een ware lust voor het oog.

Het kasteel zelf is ingericht in een achttiende-eeuwse stijl met een prachtige trap, uitgebreide stijlkamers en een zaal met een indrukwekkend Moors plafond dat uit een Spaans kasteel komt. Een letterlijk hoogtepunt is het uitzicht over de tuinen vanaf de kasteeltoren. Als je al genoeg kastelen hebt gezien, kun je ook een ticket kopen voor alleen de tuinen.

Chateau de Villandry Loire

#10 Château de Langeais

Château de Langeais is een indrukwekkend kasteel, omringd door een charmant en typisch Frans dorpje. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 992 en later herbouwd in de vijftiende eeuw eeuw door een minister van de Franse koning. Het kasteel is bekend om zijn robuuste middeleeuwse architectuur met hoge muren, kantelen en torens, en is een van de best bewaarde voorbeelden van de gotische stijl in de regio.

Binnen in het kasteel zijn 15 kamers ingericht in de stijl van de vijftiende eeuw, compleet met prachtige wandtapijten, grote schouwen en historische meubels. Een van de meest opvallende gebeurtenissen die hier plaatsvonden, was het huwelijk van koning Charles VIII en Anne van Bretagne in 1491, wat de vrede en unie tussen Bretagne en Frankrijk bezegelde. Dit huwelijk is gereconstrueerd in een van de kamers van het kasteel.

De tuinen van Château de Langeais zijn relatief klein, maar goed onderhouden en aangelegd in een combinatie van Franse en middeleeuwse stijlen. Neem de tijd om na je bezoek nog even door het dorpje te struinen. Maak daarbij een stop bij het uitzichtpunt over de stad dat je bezoekt vanaf deze trap in Langeais.

Langeais Loire
Langeais Loire

#11 Château d’Azay-le-Rideau

Château d’Azay-le-Rideau is een van de meest sprookjesachtige Loire-paleizen. Het kasteel ligt op een eiland in de Indre-rivier, waardoor het lijkt te drijven op het water. De elegante torentjes, perfect geproportioneerde ramen en delicate steenbewerking weerspiegelen de charme van de Renaissance-architectuur.

Binnen in het kasteel zijn ingerichte stijlkamers te bewonderen, compleet met open haarden, schilderijen en meubels uit verschillende tijdperken. Een van de meest opvallende elementen is de rijk gedecoreerde trap met uitzicht op de binnenplaats. De zolder, gemaakt van hout uit het Chinon-bos in 1517, is ook een indrukwekkende ruimte om te bezoeken.

Rondom het kasteel liggen een landschapspark uit de negentiende eeuw en mooie bossen. Het is een prachtige plek om even rond te wandelen.

Azay Le Rideau Loire

#12 Château d’Ussé

Ook Château d’Ussé ligt aan de rivier de Indre, wat een zijrivier is van de bekendere Loire. Het is een van de weinige Loire-chateaus die privé-eigendom is gebleven. Nog altijd is het eigendom van de hertog van Blacas en zijn familie en zij hebben hun kasteel opengesteld voor publiek.

Het kasteel van Ussé heeft een sprookjesachtige aanblik met al haar torentjes. Het is dan ook niet vreemd dat er wordt gezegd dat de Franse schrijver Charles Perrault zijn sprookje “La Belle au Bois Dormant” (Doornroosje) op dit kasteel zou hebben gebaseerd. In een toren en vleugel van het kasteel zijn kamers ingericht met levensgrote poppen in historische kostuums die het verhaal van Doornroosje uitbeelden.

Het kasteel werd in de vijftiende eeuw gebouwd op de fundamenten van een vesting uit de elfde eeuw. De tuinen van het kasteel zijn pas veel later aangelegd, namelijk in de zeventiende eeuw. Het ontwerp was van André Le Nôtre die tegenwoordig vooral bekend is als de tuinarchitect van het beroemde Versailles-paleis.

Binnen in het kasteel kun je prachtig ingerichte kamers bekijken. Bijzondere kamers zijn de Salle des Gardes met een plafond in marmer-effect, en een galerij met wandtapijten uit de achttiende eeuw. Hoewel er misschien minder ingerichte stijlkamers te zien zijn dan in andere kastelen, heeft Ussé een aantal andere bijzonderheden.

Zo kun je er troglodietgrotten verkennen waar nu wijn wordt bewaard, zijn de oude kasteelkerkers onder toegankelijk en staan in de oude stallen koetsen uitgestald. Het meest uniek vonden wij de oude zolder, waar je direct onder het dak loopt en de balkenconstructie van het kasteel van dichtbij kunt bekijken.

Chateau d'Ussé

#13 Forteresse Royale de Chinon

Forteresse Royale de Chinon ligt op een hoog plateau boven de Vienne-rivier in het stadje Chinon. Het is een indrukwekkende middeleeuwse burcht met een lange geschiedenis die teruggaat tot de tiende eeuw. Het kasteel speelde een belangrijke rol tijdens de Honderdjarige Oorlog, toen Jeanne d’Arc hier in 1429 de Franse koning Charles VII ontmoette om hem te overtuigen de Engelsen te verslaan.

Het kasteel bestaat uit drie afzonderlijke delen: Fort Saint-Georges, Château du Milieu en Fort du Coudray. Van deze drie delen zijn vaak slechts delen bewaard gebleven, zoals de Tour de l’Horloge die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht over de vallei. In andere delen van het kasteel zijn tentoonstellingen die de geschiedenis van het kasteel en zijn beroemde bewoners belichten.

Het terrein rond het kasteel bevat goed bewaarde verdedigingswerken, oude grachten en torens die zijn gebouwd voor zowel verdediging als om te wonen. Voor onze peuter was het een heerlijke plek om te ontdekken met trappen die naar boven leiden voor mooie uitzichten. Of juist naar beneden, waar je in donkere kerkers terecht komt! Extra leuk voor kinderen is dat je een HistoPad kunt gebruiken om het Fort van Chinon tot leven te laten komen. Met die interactieve tablet kun je zien hoe het kasteel er ooit uit moet hebben gezien.

Chinon Loire

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: