De 10 mooiste kastelen aan de Franse Loire

In het dal van de Loire staan eindeloos veel romantische kastelen in een omgeving van sfeervolle dorpjes en eindeloze wijn- en fruitgaarden. De happy few uit de Franse geschiedenis hebben de riviervallei volgebouwd met de mooiste plekjes om te bezoeken. Waar je bij een kasteel misschien denkt aan een vestiging gebouwd ter verdediging, zijn de bouwwerken aan de Loire duidelijk van een nieuwe generatie. Ze zijn gemaakt om luxe en comfort te bieden.

Ik vind het heerlijk om me te vergapen aan dat soort pracht en praal. Maar liefst twee vakanties heb ik besteed aan het bezoeken van de kastelen aan de Loire. Dit zijn – in willekeurige volgorde – de 10 mooiste chateaus die ik bezocht!

Klik op de kaart om deze kastelenroute in Frankrijk te openen

Loire Castle | The Orange Backpack | Dorian Mongal via Unsplash
Loire Castle | The Orange Backpack | Dorian Mongal via Unsplash

10 mooiste Loire-kastelen

#1 Chenonceau

Tickets | Oké, de kastelen staan in een willekeurige volgorde, maar Chenonceau is wel echt mijn favoriet. Dit prachtige chateau ligt niet aan de Loire zelf, maar een zijrivier, de Cher. Of aan? Het kasteel ligt over de rivier heen! De geschiedenis van het kasteel is sterk verweven met dat van de Franse koninklijke familie en allerlei hofintriges. Meer over weten? Check deze blog over mijn favoriete Loire-kasteel. Ik vertel je alles over de geschiedenis van het kasteel en haar intrigerende bewoonsters.

#2 Cheverny

Niet ver van Blois ligt het zeventiende-eeuwse kasteel van Cheverny. Het is een van de weinige kastelen dat nog in handen is van de adellijke familie én door hen wordt bewoond. Daarom is natuurlijk maar een deel van het kasteel voor bezoekers opengesteld, maar die ruimtes zijn misschien wel de meest rijk gedecoreerde van alle kastelen in deze lijst. Naast een deel van het kasteel zelf is ook het jachtdomein rondom het kasteel te bezoeken. Breng ook vooral een bezoekje aan de trofeeënzaal, Oranjerie en de kennel met tientallen jachthonden. Oh, en komt het kasteel je bekend voor? Dan heb je het misschien langs zien komen in de stripboeken over Kuifje!

#3 Chaumont-sur-Loire

Tickets | De geschiedenis van dit kasteeltje in Chaumont is weer sterk verweven met dat van Chenonceau. Terwijl de Franse koning zijn minnares het indrukwekkende Chenonceau cadeau deed, moest zijn echtgenote de koningin het doen met Chaumont. Een van de eerste acties van de koningin na de dood van haar echtgenoot was dan ook om van cadeau te ruilen met haar rivale.

#4 Amboise

Tickets | Hoog boven het rivierstadje torent het kasteel van Amboise uit. Veel Franse vorsten hebben op dit mooie kasteel gewoond. Leuk detail: de emblemen va koning Charles VIII en zijn vrouw Anna van Bretagne vind je overal in het kasteel terug. Zoek daarvoor naar het zwaard van vuur (koning) en de hermelijnenstaart (Anna). Ook de aandacht waard zijn de bijzondere torens die deze Franse koning heeft laten bouwen. Ze hebben een diameter van maar liefst 21 meter en geen traptreden, zodat ruiters te paard via deze torens in het kasteel konden komen.

#5 Blois

Blois is niet alleen zelf een leuk stadje, het heeft ook nog eens een bijzonder kasteel. Van dit kasteel wordt vaak gezegd dat het niet één kasteel is, maar een verzameling kastelen. De reden? De verschillende bouwstijlen uit de verschillende periodes waarin het kasteel is uitgebreid. Iedere koning of graaf in het kasteel nam zijn eigen architect mee om zijn eigen stempel op het chateau te drukken. Erg leuk voor history freaks en architectuurliefhebbers zoals ik!

#6 Chambord

Tickets | Dit chateau is het grootste aan de Loire. De omvang is dan ook bijzonder indrukwekkend! Het kasteel is 156 meter lang, 117 meterbreed en omvat wel 440 kamers, vele torentjes en spitsen, 85 trappen en zoveel schoorstenen dat de bewoners precies iedere dag van het jaar een andere haard zouden kunnen gebruiken. Een bijzonder detail is de dubbele wenteltrap in het midden van het kasteel. De trap is rondom een holle zuil gebouwd en zo ontworpen dat twee personen de trap kunnen beklimmen en elkaar pas boven op het terras tegenkomen. Welke mastermind hierachter zat? Niemand minder dan Leonardo da Vinci.

#7 Villandry

Tickets | Het kasteel van Villandry werd in 1536 voltooid. Het was daarmee een van de laatste renaissancekastelen aan de Loire. Maar het is niet mooie kasteel zelf wat de bezoekers trekt. Ik werd verliefd op de romantische paleistuinen met kleurrijke bloemen en pittoreske hoekjes! De tuinen zijn opgedeeld in vijf gedeeltes, waaronder een doolhof, kruidentuin, watertuin, moestuin en siertuinen. De siertuinen hebben twee thema’s: liefde en muziek. Bezoek Chateau de Villandry dus op een mooie dag, zodat je heerlijk lang door de tuinen kan wandelen.

#8 Azay-le-Rideau

Tickets | Hoewel dit kasteel in de rijrivier de Indre ligt, reken ik ook Azay-le-Rideau tot de Loire-kastelen. En waar ik zeg ‘in de zijrivier’, bedoel ik ook echt in de rivier. Azay-le-Rideau is gebouwd op een eilandje in de Indre. In het kasteel zijn veel hermelijnen en salamanders – emblemen van koning François I en koningin Claude van Frankrijk – te vinden. Helaas kon dit eerbetoon aan de koninklijke macht de eigenaar niet behoeden voor de ongenade van de koning. Het kasteel was nog niet af of hij moest het ontvluchten, omdat hij werd beschuldigd van verduistering. De nieuwe eigenaar? De koning himself natuurlijk.

#9 Ussé

Ook Château d’Ussé ligt aan de Indre en is absoluut een bezoek waard. Het kasteel heeft door zijn vele torentjes een sprookjesachtige aanblik; het is dan ook niet vreemd dat er wordt gezegd dat de Franse schrijver Charles Perrault zijn sprookje “La Belle au Bois Dormant” (Doornroosje) op dit kasteel zou hebben gebaseerd. Net als veel andere kastelen heeft Ussé een koningskamer. Dat betekent niet dat hier een Franse koning heeft gewoond, maar dat de adellijke eigenaar zo gastvrij was om altijd een kamer voor de koning klaar te hebben. Overigens is dat niet zo genereus als dat klinkt, want hiertoe was hij eigenlijk gewoon verplicht. Zoals zo vaak, heeft er nooit een koning van de kamer gebruik gemaakt.

#10 Saumur

Saumur is een van de grootste steden aan de Loire. Daar hoort natuurlijk ook een kasteel bij! Dat begon met een strategische toren ter verdediging van het grondgebied. Maar onder koning Louis IX, die bezeten was van kunst en architectuur, beleefde het kasteel zijn bloeitijd. Saumur is niet een kasteel om te bezoeken vanwege om mooi ingerichte praalkamers. Het kasteel werd in vervallen staat door de stad Saumur aangekocht in vervallen stad. Na een restauratie werden er in het kasteel twee musea ingericht.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: