Frankrijk

Voor je bucketlist: ballonvaart over de Franse Loire

Ga je op vakantie naar de Loirestreek in Frankrijk? Zet dan een ballonvaart bovenaan je wensenlijstje! Vliegen in een luchtballon is voor de meeste mensen sowieso een droom. Maar dat is het al helemaal op deze bijzondere reisbestemming! Deze streek heeft een prachtig groen landschap dat wordt doorsneden door de Loire en haar zijrivieren en is volgebouwd met tientallen sprookjeskastelen en -paleizen. Geloof ons maar: dat wil je van boven bekijken! Lees in deze blog over onze ballonvaart over de Loire en praktische tips voor het kiezen van de juiste organisatie.

ballonvaart Loire

Tourscanner: leukste uitjes in de Franse Loire

Toen we kennis maakten met Tourscanner, werd ons gelijk duidelijk dat via dit platform zo ontzettend veel leuke uitjes te boeken zijn dat je er een hele vakantie mee kunt invullen. Of zelfs naar een hoger niveau kunt tillen met unieke excursies of tours waar je zelf niet snel aan zou denken!

Bij ons stond een campertrip naar de Franse Loire op de planning, dus zochten we specifiek naar opties in deze regio. De Loire staat bekend om haar tientallen sprookjeskastelen en haar vele wijngaarden. Je vindt hier dus veel leuke tours waarbij je meerdere kastelen op een dag aandoet, een wijnproeverij doet of fietst langs de mooiste bezienswaardigheden van de Loire. En extra handig: je kan ook gewoon je toegangsticket voor een van de Loire-kastelen op ditzelfde platform boeken.

Natuurlijk viel onze blik gelijk op de vele ballonvaarten op Tourscanner. Want zeg nou zelf: een ballonvaart over zo’n Frans château is toch een droom?

Bucketlistperspectief op de beroemde chateaux

Een ballonvaart is wat ons betreft echt de ultieme bucketlistactiviteit. Sinds wij van reizen ons werk hebben gemaakt met deze reisblog en volledig onze droom leven, denken we niet meer in bucketlists. Er komen geen reisdromen op een bucketlist om daar vervolgens jarenlang van te dromen.

Zo stond een ballonvaart ook niet op mijn wensenlijstje. Maar toen deze kans voorbij kwam om de lucht in te gaan, voelde dat opeens wel als een droom die uitkwam. In de vrije lucht zweven hoog boven een landschap dat je vanuit vogelvluchtperspectief ziet, is echt een heel bijzondere ervaring. Zeker als je dat kan doen op een bijzondere bestemming, zoals de Franse Loire.

Vanuit de lucht keek ik neer op Château de Chenonceau, een van de bekendste Loire-kastelen met schitterende tuinen en een prachtige zaal over de rivier gebouwd. Het kasteel bezochten we die dag al vanaf de grond, maar dit perspectief maakte het helemaal af.

Zo kies je een ballonvaart in de Loire

Op het moment dat je besluit een ballonvaart te doen, is de eerste vraag welke optie je moet boeken. Vanzelfsprekend speelt natuurlijk de beschikbaarheid een rol, dus je eerste stap is het aanvinken van de juiste datum en je ziet welke opties er voor die dag zijn.

Vervolgens is het handig om te kijken naar de exacte locatie. Welk Loire-kasteel zou jij het liefst van boven willen zien? Overigens is het wel goed om te weten dat alle organisaties op dit punt een belangrijk voorbehoud maken. De wind bepaalt namelijk volledig de richting waarin je vliegt en het is daarmee niet te garanderen dat je over een bepaald kasteel vliegt. De meeste organisaties richten zich op Chenonceau, Amboise en Chaumont. Om te garanderen dat je in ieder geval een kasteel ziet, stijgen de ballonnen doorgaans op vlakbij een kasteel. Met een beetje geluk brengt de wind je nog naar een tweede of derde kasteel, maar dat is niet gegarandeerd.

Een ander aspect om in je afweging mee te nemen, zijn de reviews. Je ziet gelijk welke tour de hoogste reviews krijgt (en je kunt ook sorteren op de best beoordeelde opties) en hoeveel dat er zijn. Je kunt vervolgens de reviews even scannen om beeld te krijgen bij de ervaringen van andere reizigers.

ballonvaart Loire

Wij kozen er uiteindelijk voor om een ballonvaart met Air Magic France te maken. Het is een van de meer budgetvriendelijke opties en de piloot sprak goed Engels. Vrijwel alle overige passagiers waren Frans, dus er werd voornamelijk Frans gesproken onderling. Maar de belangrijkste uitleg werd ook in het Engels gegeven en ik kon nog een leuk gesprek met de piloot voeren over hoe het nou precies zit met landen en toestemming van de landeigenaren (spoiler: die heb je kennelijk niet nodig en je mag op ieder veld landen).

Overigens konden we uit meerdere tijdstippen kiezen bij het boeken, maar bleek de ballonvaart wel gewoon op een vast (later) tijdstip te zijn. Ook staat er online dat je € 10 moet bijbetalen om foto’s te kunnen maken tijdens de vlucht, maar dat was in de praktijk niet zo.

Onze ervaring: vliegen over kasteel Chenonceau

Op een maandagmorgen, toen het weer opklaarde, boekte ik last-minute een ballonvaart. Normaal doen we al onze reisactiviteiten met z’n allen, maar de kindjes zijn nog te jong voor een ballonvaart. Dus bleef Sebastiaan met hen aan de grond en mocht ik (Maartje) alleen de lucht in.

Op het afgesproken verzamelpunt werden de passagiers in drie busjes verdeeld, waarna we een half uur reden naar de plek van opstijgen. Dat is iedere dag afhankelijk van de wind, dus tot een uur voor vertrek wist de piloot nog niet te vertellen we die dag zouden opstijgen. Het werd een veld vlakbij kasteel Chenonceau, wat wij toevallig eerder die dag ook hadden bezocht.

In een groot veld werd de ballon van 500 kilo op de grond gelegd en vastgemaakt aan de grote mand van 1000 kilo, waarin tot wel 24 passagiers kunnen. Enorme ventilatoren werden op de mond van de ballon gericht en bliezen de ballon vol, totdat de ballon bol genoeg stond om de brander in te zetten. In een paar minuten na de inzet van de brander stonden ballon en mand overeind, waarna de passagiers daar allemaal snel inklommen. Vervolgens stegen we in mum van tijd op en al snel vlogen we hoog boven de velden.

ballonvaart Loire

Bij het stijgen kwam direct achter de bomen het Château de Chenonceau tevoorschijn. We stegen tot 750 meter, vlogen een tijd op die hoogte en stegen vervolgens door naar wel 1000 meter hoog. Het uitzicht was prachtig. En wat een rust en stilte heb je op die hoogte! Om ons heen was er niets dan leegte, al zagen we wel een handvol andere luchtballonnen op verschillende hoogtes in de lucht hangen. De piloot vertelde dat alle organisaties dezelfde inschatting van de wind maken. Dat betekent dat iedereen in hetzelfde tijdsspanne – zodra de wind goed is en voordat het die avond zou gaan regenen – op ongeveer dezelfde plek opstijgt.

We vlogen over een bos, over velden en over hier en daar een dorpje. In de verte zagen we Amboise, maar niet dichtbij genoeg om het kasteel daar precies te onderscheiden. We zagen de rivier de Cher waaraan Chenonceau ligt en vervolgens de Loire, waar de Cher op uitkomt. Vanuit de lucht wist ik zelfs Sebastiaan met onze camper te spotten. Hij reed weer terug naar het verzamelpunt. Om ons een extra bijzondere ervaring te geven, liet de piloot de luchtballon ook erg laag vliegen. Tot net boven de boomtoppen vlogen we over een stuk bos en daarna over de velden!

De vlucht duurde een klein uurtje. Ik gok ongeveer drie kwartier, want exact heb ik de tijd niet bijgehouden. Hoe lang de vlucht duurt en hoe ver je komt, is volledig afhankelijk van de wind. De piloot vertelde me dat die onvoorspelbaarheid ook betekent dat je officieel in ieder weiland gewoon mag landen. Het is wel een ongeschreven regel om akkers en andere beplante stukken grond te vermijden, want dat is niet zo prettig voor de boeren.

ballonvaart Loire

Het landen leek me wat spannend, maar onze landing ging verbazingwekkend soepel. Soms slaat daarbij de mand om – vooral als de wind erg sterk is – maar dat was bij ons niet het geval. Binnen een minuut stonden de volgbusjes al bij ons op het weiland en werd ons uitgelegd hoe we met de hele groep moesten helpen de enorme ballon op te vouwen en in de aanhanger te leggen.

In een paar minuten reden we terug naar onze verzamelplek, waar een wijnhuis is. Daar kregen we nog een feestelijk glaasje bubbels en een certificaat, waarna de avond werd afgesloten. Extra leuk: de volgende dag verschenen op de facebook-pagina van Air Magic door hen geschoten foto’s van de vlucht. Aan de ballon hing namelijk een trapeze met een camera die foto’s maakte van de luchtballon in de lucht.

ballonvaart loire