Reistips

Geld verdienen op reis: verhuur je huis via Airbnb of Booking.com

Hoe goed je ook op je reisbudget let en hoe slim je ook allerlei budgettips toepast, reizen kost geld. Dat geld kan je bij elkaar verdienen met je werk voor en na je reis. Maar hoe ideaal is het als je (een deel van) je vakantiebudget kan verdienen zonder daarvoor te werken? Terwijl je reist? Onze oplossing is simpel: verhuur je huis als jij daar zelf niet bent.

Ons appartement verhuren via Airbnb

Wij verdienen een deel van ons reisbudget door ons appartement in Rotterdam te verhuren, als wij op reis zijn. Zo staat ons huis niet leeg, bieden wij toeristen een geweldige ervaring in Rotterdam én verdienen wij een behoorlijk deel van onze reiskosten terug. Dat is een dikke win-win!

Nee, natuurlijk vinden wij het ook niet altijd een prettig idee om vreemde mensen onder onze douche, op onze bank en in ons bed te hebben. Maar over het algemeen hebben wij de leukste gasten die we maar kunnen wensen. Ons huis wordt netjes achtergelaten en de schoonmaakster die wij inhuren, maakt alles weer tip-top schoon.

Wij vinden het daarnaast ook fijn om aparte hoofdkussens en handdoeken voor onze gasten en een topdekmatras te gebruiken. En we hebben een afgesloten kast waarin we onze meest persoonlijke en waardevolle spullen kunnen opbergen voor een veilig gevoel. Kortom: als wij terugkomen van vakantie is vaak alleen aan de enthousiaste berichtjes en bedankjes van onze gasten terug te zien dat anderen in ons huis hebben gelogeerd!

De beste platforms: Airbnb en Booking.com

Er zijn meerdere platforms waarop je je huis kan verhuren, maar de bekendste en grootste zijn Airbnb en Booking.com. Wij raden je aan om voor een van deze aanbieders te kiezen vanwege hun bekendheid. De huurders vinden hun weg wel naar deze platforms, waardoor ze ook jou en jouw huis veel makkelijker zullen vinden.

Airbnb en Booking.com verschillen net iets van elkaar in gebruik. Bij Booking.com stel je jouw vraagprijs per nacht in en krijg je deze betaling rechtstreeks van jouw gasten. Hierover betaal je Booking.com vervolgens een commissie van 15%.

Tip voor nieuwe hosts: meld je via deze link aan als host op Booking.com en betaal over de eerste 5 boeken geen commissie!

Via Airbnb stel je in wat jij per nacht vraagt en daarop houdt Airbnb nog 3% in. Maar jouw gasten zullen meer betalen. Airbnb telt bovenop jouw vraagprijs nog eens 8 tot 15% servicekosten. Het is daardoor voor jou als host dus iets ondoorzichtiger om te zien wat jouw gasten uiteindelijk betalen voor hun verblijf.

Een ander belangrijk verschil tussen de twee platforms? Wij hebben gekozen voor Airbnb, omdat dat platform de mogelijkheid biedt om zelf jouw gasten te scannen. Alleen als je een geverifieerd account met voldoende goede reviews kan je bij ons rechtstreeks boeken. Anders zal je een reserveringsverzoek moeten indienen. Wij kunnen dan het profiel van onze bezoekers bekijken en zelf besluiten of we de boeking accepteren. Nadeel: hoe vaker wij een verzoek afwijzen, hoe lager wij worden getoond in de zoekresultaten van Airbnb.

Tip voor nieuwe hosts: meld je aan als host via onze vriendenlink. Wij krijgen dan allebei een kleine (variabele) bonus na jouw eerste boeking.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Dit artikel is niet gesponsord door Airbnb of Booking.com. We zijn gewoon echt enthousiast over deze manier om ‘gratis’ geld te verdienen! De linkjes hier zijn simpelweg onze ‘vriendenlink’, dus wij krijgen net als jij een kleine bonus voor het doorverwijzen. Win-win!