Jordanië

Bezoek mozaïekstad Madaba in Jordanië

Tot de bezienswaardigheden van Madaba behoren niet alleen mooie kerken die een interessante afwisseling zijn met de vele moskeeën van Jordanië, maar ook schitterende mozaïeken. Het stadje staat bekend als de meest sfeervolle en reizigersvriendelijke stad van Jordanië. Wij vonden de mozaïekstad een van de prettigste plekken om te verblijven tijdens onze tijd in Jordanië. Lees in deze blog over de mozaïeken van Madaba en de andere bekende bezienswaardigheden in de stad en in de omgeving die je niet wilt missen.

Madaba

Waar ligt Madaba in Jordanië?

Madaba ligt in het westen van Jordanië op een rotsplateau dat uitkijkt over de Dode Zee die de grens vormt met Israël. De stad bevindt zich op 30 kilometer ten zuiden van hoofdstad Amman.

Het internationale vliegveld van Jordanië ligt op maar een half uur van Madaba en daarmee is deze stad eigenlijk dichterbij het Queen Alia Airport dan hoofdstad Amman. Veel reizigers kiezen er daarom voor om vanaf het vliegveld niet naar de hoofdstad, maar naar het knussere Madaba te gaan.

De afstanden in het land zijn niet groot, dus Madaba ligt ook dichtbij andere bezienswaardigheden in Jordanië. We raden je aan om een auto te huren in Jordanië, aangezien het openbaar vervoer erg minimaal is. Met een (huur)auto rijd je in 50 minuten naar de Dode Zee of naar het centrum van hoofdstad Amman. Nog noordelijker ligt de Romeinse stad Jerash dat je in vijf kwartier kan bereiken. In ruim 2 uur uur ben je in het Dana Biosphere Reserve, waar je prachtig kan hiken. Naar het beroemde Petra rijd je in nog geen 3 uur.

Saint George's Greek Orthodox Church Madaba

Wat te doen in Madaba

Madaba is de meest sfeervolle en reizigersvriendelijke stad van Jordanië. Anders dan de rest van het land is de bevolking hier voornamelijk christelijk in plaats van moslim. Je vindt hier dan ook veel kerken, waarmee Madaba een ander stadsbeeld heeft dan andere Jordanese steden. De bekendste trekpleister van de stad zijn de beroemde mozaïeken en alleen deze zijn al genoeg reden om Madaba te bezoeken. Vanwege de centrale ligging leent het stadje zich ook perfect als uitvalsbasis voor veel dagtrips in de omgeving.

#1 De Sint-Joriskerk

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Sint-Joriskerk uit de negentiende eeuw. Deze christelijke kerk is erg mooi om te zien en een leuk contrast met de vele moskeeën in Jordanië. Maar de belangrijkste reden om de Sint-Joriskerk – of Saint George’s Greek Orthodox Church – te bezoeken is niet het kerkgebouw zelf. In de kerk vind je het bekendste mozaïek van Madaba: een kaart van de regio uit de zesde eeuw. Het is de oudste kaart van het Heilige Land, dus deze regio. Helaas ontbreken grote delen van de kaart, maar er is nog genoeg op te herkennen zoals de Dode Zee en Jericho.

#2 Sint-Johannes de Doperkerk

De tweede belangrijke kerk is de Kerk van Johannes de Doper. Hier zou niet Johannes de Doper zijn onthoofd, maar naast deze religieuze betekenis is het een prachtig gebouw met een erg mooie gevel. Onder het museum vind je het Acropolis Museum. Een aanrader is het beklimmen van de klokkentoren. Het is een van de hoogste punten van Madaba, waardoor je een prachtig uitzicht over het stadje hebt.

#2 De mozaïeken Madaba

Andere bezienswaardigheden in Madaba zijn de archeologische opgravingen met nog veel meer mozaieken: het Madaba Archaeological Park, het Madaba Archaeological Museum en de Church of the Martyrs (ook wel Burnt Palace genoemd). De entree voor deze drie opgravingen is inbegrepen in de Jordan Pass. Hier kan je de mooiste en grootste mozaieken van Madaba bewonderen.

Madaba

Wat te doen vanuit Madaba

#4 Mount Nebo

Populair is een bezoek aan Mount Nebo. Onderweg kan je een stop maken bij de religieuze plek Bethany Beyond Jordan, waar Jezus zou zijn gedoopt door Johannes de Doper.

Mount Nebo is de bergtop waarop Mozes voor het eerst het beloofde land zou hebben gezien. Op de top staat een groot kruis met een slang, het werk van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Fantoni. De Neboberg ligt meer dan 800 meter boven zeeniveau en biedt dus een prachtig uitzicht over de omgeving. De plek is van grote religieuze betekenis voor Joden, Moslims en Christenen. Volgens de Joden is Mozes ook begraven op de berg, maar de Moslims en Christenen plaatsen zijn graf iets meer westelijk in Israël.

#5 De Dode Zee

De Dode Zee is niet ver van Madaba, dus als je niet prijzig wilt overnachten aan de Dode Zee, kan je overwegen om vanuit Madaba een dagtrip naar de bekende trekpleister te ondernemen. Met een oppervlakte van 1020 km² beslaat de Dode Zee een gigantisch oppervlak tussen Jordanië, Israël en Palestina in. Het is het het laagst gelegen meer ter wereld en zelfs de laagst gelegen plek op het aardoppervlak. Het water heeft een zoutgehalte van rond de 33% en zo komt het meer aan zijn naam: er leeft niks in de zee. Door het zout kan je niet zinken in de Dode Zee, waardoor je in het water blijft drijven. Een unieke ervaring!

Een overnachting aan de Dode Zee is wat ons betreft de leukste manier om deze bijzondere plek te ervaren, maar het is niet essentieel. Buiten de privéstranden van de resorts kan je ook gebruik maken van een publiek strand met toegangsprijs, gratis stranden ten zuiden van Wadi Mujib (locatie strand en locatie strand) en dagtoegang tot de resorts. Bedenk wel dat de openbare en gratis stranden minder mooi zijn en je hier veel viezigheid en afval aantreft. Je moet dus niet rekenen op een ontspannen dag op een fijn zandstrand, maar je kan hier wel die bijzondere Dode Zee ervaren.

#6 Ma’in Hot Springs

Een andere bezienswaardigheid om vanuit de stad te bezoeken zijn de Ma’in Hot Springs. Hier kan je prachtig overnachten bij het Ma’in Hot Springs, een van de mooiste slaapplekken in Jordanië. Het resort in oasestijl heeft een thermaal zwembad en een spa, die zich direct onder meerdere warmwaterwatervallen bevinden. Ma’in Hot Springs wordt omgeven door bergen, en ligt op slechts 40 minuten rijden van Madaba. Maar ook als je niet in het prachtige resort overnacht, ben je bij het resort welkom als daggast Je kan dan genieten van de warmwaterbronnen en de mooie watervallen of een fijne behandeling of massage nemen in de spa.

#7 Wadi Mujib

In ruim een uur rijd je vanaf Madaba naar de prachtige canyon Wadi Mujib. In een land van woestijn, rotsen en de zoute Dode Zee zal je niet snel denken aan een wateractiviteit. Of een indrukwekkende hike door de natuur. Toch vind je precies dat bij Wadi Mujib. Wij deden hier de Siq-trail, waarbij je ‘loopt’ door een avontuurlijke canyon vol water. De trail leidt je door de Wadi Mujib-kloof, waar je kleine watervallen en stroomversnellingen zal tegenkomen. Je doet er ongeveer twee uur over om door de kloof te klimmen, zwemmen en waden, en weer terug te keren naar het begin. Een onvergetelijke ervaring!

Maar je kan met een gids ook prachtige hikes maken door het Mujib Biosphere Reserve, zoals de Ibex Trail van 3-4 uur, de Canyon Trail van 4-6 uur die als laatste stuk door de Siq-kloof gaat en de pittige Malaqi Trail van 7-8 uur.

#8 Romeinse stad Jerash en woestijnkasteel Aljoun

Wij bezochten vanuit Madaba ook het noorden van Jordanië, waar je de Romeinse stad Jerash, het authentieke plaatsje Salt en woestijnkasteel Aljoun. Jerash is wat ons betreft een van de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië. Net als Petra is dit een verloren stad, maar dan niet gebouwd door de Nabateërs, maar de Romeinen.

De oude Romeinse stad Jerash lag ooit in een afgelegen hoek van het Romeinse rijk, maar het was een van de tien grootste steden van het hele rijk. Het had tientallen tempels, twee theaters, een enorm ovaal plein, gemeenschappelijke baden, lange straten met zuilen, indrukwekkende bogen, aquaducten, bruggen en pleinen. Veel daarvan is nog steeds aanwezig, waardoor Jerash een van de best bewaarde Romeinse ruïnes buiten Italië is.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: