Jordanië

Hiken in Dana Biosphere Reserve in Jordanië

Als grootste natuurreservaat van Jordanië van 308 vierkante kilometer is Dana Biosphere Reserve absoluut een bezoek waard. Het natuurgebied is een aaneenschakeling van indrukwekkende berglandschappen, groene valleien en bijzondere rotspartijen. De mooie hikes door deze prachtige landschappen en indrukwekkende zijn de reden om Dana op je reisroute door Jordanië toe te voegen. Lees in deze blog over het Dana-natuurreservaat en de mooiste wandelroutes in dit natuurreservaat.

Wadi Dana Eco Camp

Waar ligt Dana in Jordanië?

Het pittoreske dorp Dana in het Dana Biosphere Reserve ligt in het westen van Jordanië, niet ver van de grens met Israël.

De afstanden in het land zijn niet groot, dus Dana ligt ook dichtbij andere bezienswaardigheden in Jordanië. We raden je aan om een auto te huren in Jordanië, aangezien het openbaar vervoer erg minimaal is. Met een (huur)auto rijd je in een uur naar het zuidelijker gelegen Petra. In ruim twee uur ben je bij de Dode Zee of in hoofdstad Amman. Het zuidelijke kuststadje Aqaba of de magische Wadi Rum-woestijn bereik je in twee uur en een kwartier.

overnachten Dana Jordanie

De beste reistijd voor Dana

Omdat je in Dana komt voor de prachtige hikes door het natuurreservaat, is het van belang om het juiste moment van het jaar hiervoor uit te kiezen. De beste reistijd voor Dana is het voorjaar en najaar.

Zoals de rest van Jordanië kent het Dana natuurreservaat een erg koude winter en erg hete zomer. Zeker omdat dit gebied nog wat hoger ligt dan de rest van het land, kan het hier ijzig koud zijn in de wintermaanden. De hete zomertemperaturen maken dit ook geen prettige periode om actieve hikes te gaan maken. Het voorjaar is erg gunstig vanwege de milde temperaturen – zeker op dit hoger gelegen en wat koudere deel van Jordanië – en de natuur die dan tot bloei komt. Ook de herfst heeft prettige temperaturen voor hikes in Dana.

overnachten Dana Jordanie

Overnachten in Dana

Overnachten in Dana Village is de meest logische keuze om het natuurreservaat te bezoeken. In dit kleine dorp starten de meeste hikes in de omgeving en ook vind je hier een aantal hotels en gidsen. Naar Westerse maatstaven zijn de hotels vrij basic en niet bijzonder gezellig of sfeervol, maar daar zijn de lage prijzen dan ook weer naar.

Omdat de hotels in Dana Village niet heel sfeervol zijn, kozen wij voor een slaapplek buiten het dorp. In het natuurreservaat vind je meerdere ecokampen op schitterende locaties. Wij boekten bij Wadi Dana Eco Camp, wat net buiten het dorp ligt en daarmee zowel de gunstige ligging bij Dana Village als een bijzondere overnachting biedt.

De mooiste ecokampen en hotels van Dana Village:

#1 Hobbit Village voor het mooiste en best gewaardeerde hotel in Dana Village. Hobbit Village is het enige hotel in Dana met een echt moderne, stijlvolle inrichting. Gasten overnachten in een soort hobbithuisjes in de natuur met prachtige uitzichten op de omgeving.

#2 Dana Tower Hotel voor het gezelligste en meest populaire hotel in het dorp, wat bekend staat als het gezellige hart van Dana Village. De kamers zijn vrij basic, maar daar is de prijs ook naar. Het restaurant is ook voor niet-gasten toegankelijk.

#3 Wadi Dana Eco Camp voor een prachtige slaapplek vlakbij het dorp Dana. Het ecokamp heeft zowel traditionele tenten met gedeelde douches als chalets met eigen badkamer. Alle slaapplekken liggen aan de rand van de vallei en hebben een adembenemend mooi uitzicht.

#4 Al Nawatef Eco Camp voor een traditionele bedoeïenenkamp op 5 kilometer ten zuiden van Dana Village. In de ochtend wordt er een traditioneel ontbijtbuffet geserveerd. De enthousiaste reviews prijzen de schitterende locatie, de gastvrijheid, de prachtige omgeving en bijzondere ervaring.

Dana Biosphere Reserve

Dana, het grootste natuurreservaat van Jordanië

Jordanië heeft een prachtig landschap met meerdere natuurreservaten, waarvan het Dana Biosophere Reserve het grootste is. Het natuurgebied telt maar liefst 308 vierkante kilometer.

Het bioreservaat is een aaneenschakeling van bergen en wadi’s (valleien) van kalksteen, graniet en zandsteen, afgewisseld met weelderig groene kloven. Bijzonder is dat je op deze plek een unieke combinatie hebt van klimaten, dieren en planten uit Europa, Afrika en Azië, waaronder ook veel zeldzame diersoorten. Je vindt er honderden verschillende planten en tientallen vogels en zoogdieren. Als je met een gids door het natuurgebied trekt, kan deze je helpen om deze te spotten.

In het hart van het Dana Nature Reserve ligt het dorpje Dana Village, waar een handvol hotels en overnachtingen zijn voor bezoekers van het gebied. Het is een pittoresk Ottomaans dorp met kleine, stenen huizen dat een authentieke sfeer heeft. Omdat het wat hoger gelegen is, heb je vanaf het dorp en veel van de slaapplekken en restaurants een fenomenaal uitzicht over het dal rondom Dana Village. Vanaf het dorp kan je schitterende hikes door het natuurgebied maken. Dat kan je zelf op eigen houtje doen, maar nog leuker is om met een gids op pad te gaan. Die zal ervoor zorgen dat je niet verdwaalt in dit grote gebied en kan je de mooiste plekken laten zien.

overnachten Dana Jordanie

5 bijzondere hikes in Dana

De natuur van het Dana-reservaat verken je het beste tijdens prachtige hikes. De meeste bekende hiking trails starten in Dana Village. Je kan deze zowel met als zonder gids ondernemen. Vaak is een gids niet essentieel, maar wel prettig om de weg niet kwijt te raken, meer te leren over de natuur van het reservaat en hulp te krijgen bij lastigere delen van de hike.

In Dana Village kan je meer informatie krijgen over de exacte routes en het inschakelen van een gids. Hiervoor moet je zijn bij het Dana Guesthouse, wat niet alleen een populaire slaapplek is, maar ook het startpunt van veel hikes in de omgeving en een informatiecentrum. Hier hangt ook een handige omgevingskaart van het Dana Biosphere Reserve.

De Dana Village Tour is een relatief korte wandeling, waarbij je vooral het gebied rondom het dorp ziet. De andere hikes zijn een stuk pittiger en langer. Dit is daarmee de ideale hike voor een warme dag of wanneer je niet te lang op pad wilt.

De Wadi Dana Trail is een route van Dana Village bergafwaarts naar Feynan Ecolodge, een afgelegen slaapplek buiten Dana. De prachtige route brengt je langs mooie landschappen. Je loopt grotendeels in de zon. Vanaf daar ga je met – vooraf geregelde – vervoer weer terug naar Dana, wat een lange rit is van meer dan 2 uur.

De Wadi Ghuweir Trail brengt je door een prachtige, groene kloof langs een rivier en met hangende tuinen. Het klimmen langs en over de rotsen is een uitdaging en een reden om met een gids te hiken. Je loopt grotendeels in de schaduw van de wanden van de kloof. Deze hike is helaas niet altijd mogelijk, afhankelijk van de regen en de hoogte van de rivier. Ook aan het einde van deze trail ben je uitgekomen bij Feynan Ecolodge en heb je dus weer een taxi terug naar Dana nodig.

De White Dome Trail tot slot brengt je van Dana naar Rummana Campsite en onderweg heb je schitterende vergezichten over de vallei.

De Jordan Trail is een van de meest pittige hikes in Jordanië en neemt meerdere dagen in beslag. De volledige route loopt vanaf het uiterste noorden naar het zuiden, via het beroemde Petra. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van The Jordan Trail te lopen en een populair deel is van Dana naar Petra. Vanaf Dana kan je in een aantal dagen een afstand van 72 kilometer afleggen naar Petra, waarmee je spectaculaire landschappen combineert met een prachtige eindbestemming.

Leestip: The Jordan Trail, inclusief route én georganiseerde optie

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: