We zijn meerdere keren naar Kinderdijk geweest, maar de leukste en makkelijkste keren waren per fiets vanuit Rotterdam. Zodra je Kinderdijk binnenfietst, word je direct begroet door het schilderachtige uitzicht van de negentien molens die trots boven het polderlandschap uitsteken. Je kunt de historische molens van dichtbij bewonderen en het authentieke Nederlandse polderlandschap in je opnemen.
In dit artikel lees je alles over fietsen naar Kinderdijk, handige tips voor het (gratis) bezoeken van Kinderdijk en een mooie fietsroute door het polderlandschap rondom de molens.
Met de fiets naar Kinderdijk
Kinderdijk is het beste en leukste te bezoeken met de fiets. Niet alleen voeg je dan een mooie fietsrit aan je bezoek toe, maar je voorkomt ook de parkeerstress in het piepkleine Kinderdijk. Het kan wel een flinke fietstocht zijn, dus zorg dat je een hoogwaardige fiets hebt waar je op kan vertrouwen. Onze eerste keer op de fiets naar Kinderdijk deden we dat op oude, gammele fietsen. Zeker met de wind die vaak in de polder waait, is dat geen aanrader.
Je kunt met de auto naar Kinderdijk, maar parkeren is niet eenvoudig. In het hoogseizoen kun je alleen met een vergunning in het dorp parkeren. Je wordt doorverwezen naar de parkeerplaats aan de Marineweg in Alblasserdam en neemt vanaf daar een shuttlebus naar Kinderdijk. Dit kost € 9,50. Gratis parkeren kan in de weekenden bij scheepsbouwer Royal IHC, op ongeveer tien minuten lopen van de molens, maar deze plekken zijn snel vol.
Het is veel leuker en makkelijker om met de fiets naar Kinderdijk te gaan. Vanuit Dordrecht is het ongeveer 15 kilometer en vanuit Rotterdam ongeveer 14 kilometer fietsen. Extra leuk is dat je vanuit Rotterdam een veerpont moet nemen om bij Kinderdijk te komen. Wil je de fietsroute iets inkorten? Wij zijn ook eens met de Waterbus naar Kinderdijk gegaan. Je betaalt gewoon zoals normaal voor de bus met je OV-chipkaart en je fiets mag gratis mee.
Vanuit Gouda is het ruim 20 kilometer. Je volgt de Hollandsche IJssel en passeert Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij Krimpen aan de Lek neem je de pont naar Kinderdijk. Vanuit Utrecht is het een langere tocht van ongeveer vijftig kilometer. Je fietst door het Groene Hart en langs de rivier de Lek, langs pittoreske dorpjes zoals Lekkerkerk en Schoonhoven. In Lekkerkerk neem je de veerpont naar Nieuw-Lekkerland en fiets je verder door de polder naar Kinderdijk.
Fietspad langs de Kinderdijk-molens
Kinderdijk is een uniek gebied dat vrij toegankelijk is voor bezoekers. Het is geen museum of afgesloten park, maar een openbaar toegankelijk polderlandschap met negentien historische windmolens. De molens staan langs een openbaar fietspad, waardoor je ze van dichtbij kunt bewonderen.
Een bezoek aan Kinderdijk draait om het Wisboomgemaal en de negentien molens. De molens van Kinderdijk dateren uit de achttiende eeuw en zijn gebouwd om water uit de polders te pompen. Je ziet zowel ronde stenen molens met rieten daken als achthoekige molens. Tussen de molens door lopen sloten en waterwegen die het waterbeheer in dit gebied zichtbaar maken. Bij het bezoekerscentrum staat het Wisboomgemaal. Dit werd aangelegd om het werk van de Kinderdijk-molens deels over te nemen.
Leestip: alles over de molens van Kinderdijk
Je bezoek zal waarschijnlijk starten bij het Wisboomgemaal. Hier zetten shuttlebussen bezoekers af en is bovendien de halte van de Waterbus vanuit Dordrecht en Rotterdam. Het gemaal werd ooit aangelegd om het werk van de molens deels over te nemen. Hier is ook het bezoekerscentrum, waar je tickets kunt kopen voor een boottocht en bezoek aan de museummolens.
Vanaf het bezoekerscentrum loopt een openbaar fiets- en voetpad recht vooruit naar de molens. Het is gewoon een openbaar pad en geen afgesloten park, dus een entreekaartje heb je hier niet nodig. Vervolgens kom je meteen bij het mooiste stukje van Kinderdijk met rechts de acht molens van de Nederwaard en links de acht van de Overwaard. De molens in de Nederwaard zijn rond en van steen gemaakt en hebben een rieten dak; die van de Overwaard zijn achthoekig. Drie van de molens zijn ingericht als museum. Om deze museummolens te bezoeken moet je een ticket kopen.
Het hele gebied is een prachtig voorbeeld van Nederlands watermanagement in een schilderachtig landschap. Bezoekers kunnen hier vrij fietsen en rondlopen. Er zijn geen openingstijden en je hebt geen ticket nodig. Onze ervaring is dat je op drukke dagen goed moet opletten met alle toeristen. Zeker de buitenlandse toeristen zijn geen fietsers gewend en stappen zo het fietspad op, zeker als ze foto’s maken.
Leestip: zo kies je tussen een bezoek aan Kinderdijk of de Zaanse Schans
Fietsroute Kinderdijk: 42 kilometer langs polders en molens
Langs de molens fietsen is leuk, maar duurt misschien maar een paar minuten. Maak in plaats daarvan een fietstocht door de polders langs de beroemde Kinderdijk-molens. De fietsroute is in totaal 42 kilometer en goed te doen in een paar uur.
Overzicht van fietsknooppunten: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 67, 68, 14, 13, 12, 8, 9, 18, 1.
De fietsroute van 42 kilometer naar Kinderdijk begint in Alblasserdam. Vanaf hier fiets je door het polderlandschap en kom je al snel bij de molens van Kinderdijk. Je volgt het fietspad dat langs de molens van de Nederwaard en de Overwaard loopt, waardoor je beide molenrijen kunt bewonderen.
Na het passeren van de molens vervolg je je route richting Nieuw-Lekkerland, Streefkerk en Groot-Ammers. Je fietst door uitgestrekte weilanden en dorpjes zoals Bleskensgraaf. Onderweg zie je niet alleen de historische molens, maar ook de typische Nederlandse landschappen met weilanden, sloten en dijken. Uiteindelijk keer je terug naar het startpunt in Alblasserdam.
Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:
Deze blog is geschreven in samenwerking met bike24.nl.