Spanje

Cudillero, een van de mooiste dorpen van Spanje

De officiële lijst met mooiste dorpen van Spanje is vrij omvangrijk, maar Cudillero springt met kop en schouders boven de andere plaatsjes uit. Deze parel in Noord-Spanje is een vissersplaatsje gelegen in soort halvemaanvormig dal, waardoor de huizen haast als een amfitheater tegen de kliffen opgebouwd zijn. Een unieke die we nergens anders eerder zagen! Lees in deze blog meer over deze bijzondere bestemming in Spanje en laat ons je meenemen langs de leukste dingen om te doen in Cudillero.

Cudillero

Waar ligt Cudillero in Spanje?

Het fotogenieke vissersdorp Cudillero is te vinden in de noordwestelijke hoek van Spanje, in de autonome regio Asturië. Het dorp ligt genesteld aan de Cantabrische kust en is omgeven door groene heuvels die dit gebied de bijnaam Costa Verde geven. Het gebied staat bekend om zijn ruige kustlijn, kliffen, groene heuvels en mooie stranden met helderblauw water.

Cudillero ligt niet ver verwijderd van andere prominente toeristische bestemmingen. Op een relatief korte rijafstand vind je steden zoals Avilés en Gijón, die wij ook allebei hebben verkend.

Ben je van plan Cudillero met een (huur)auto te bezoeken? Parkeer dan je voertuig in de haven. Hier is een ruime parkeerplaats die bovendien gratis is. Zelfs onze grote camper konden wij hier met gemak kwijt. We raden je sterk aan om deze parkeerplaats te gebruiken, omdat het dorp zelf bijna geheel autovrij is. De straatjes van Cudillero zijn namelijk heel erg smal en kronkelig, een uitdaging voor zelfs de meest ervaren chauffeurs.

Cudillero

Waar Cudillero om bekend staat

#1 De unieke amfitheater-layout

Cudillero valt direct op door zijn bijzondere layout. Het dorp is opgebouwd op de steile hellingen rondom een halvemaanvormige inham, wat het de aanblik van een amfitheater geeft. De huizen zijn in een soort lagen stijl tegen de heuvels opgebouwd, in cirkels rondom het centrale plein. Terwijl je door de smalle, kronkelende straatjes wandelt, krijg je op verschillende punten adembenemende uitzichten voorgeschoteld. Juist van boven heb je een perfect zicht op deze unieke layout, ideaal voor de fotografie-liefhebber.

#2 Een van de mooiste dorpen van Spanje

Het is geen verrassing dat Cudillero op de officiële lijst van ‘los pueblos más bonitos de España’ staat. Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Deze erkenning is te danken aan de bijzondere opzet van het dorp, de historische straten en het unieke karakter. Eerder werd Cudillero al uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed en later kreeg het ook nog deze mooie kwalificatie.

#3 Pixueto, een unieke taal

Hoe klein Cudillero ook mag zijn, er is toch een duidelijk cultuurverschil tussen twee delen van de bevolking en de Pixuetos daarvan hebben zelfs hun eigen taal. Het is een taal die langzaam verloren gaat en nog door maar een handjevol locals wordt gesproken. Maar het laat wel heel goed zien hoe eigen en anders de cultuur, geschiedenis en tradities van Cudillero zijn.

Cudillero bestaat enerzijds uit ‘pixuetos’, de vissers en bewoners van het laagste deel van het dorp waar de huizen aan de rotsen lijken te hangen. Aan de andere kant zijn er de ‘caízos’, waarmee wordt geduid op de handelsmannen en winkeliers in de hoofdstraat dieper in het dorp. Het lokale dialect is vernoemd naar de pixuetos en is een heel eigen taal in Noord-Spanje. De taal en het dialect wijkt sterk af van wat er in Asturië wordt gesproken en is uniek te noemen.

Cudillero

Overnachten in Cudillero

Als je overnacht in Cudillero, kan je het dorpje verkennen buiten de drukte van de dagjesmensen. De ultieme kans dus om de sfeer echt goed te proeven! Cudillero heeft gelukkig een aantal heerlijke hotels en accommodaties verstopt in haar pittoreske, nauwe straatjes.

Het is wel goed om te bedenken dat je over het algemeen niet bij je accommodatie kan parkeren. Soms is er wel de mogelijkheid om je bagage af te zetten, maar stem dit tevoren even goed af met je slaapplek om teleurstellingen en gesjouw te voorkomen.

De populairste en mooiste hotels in Cudillero:

#1 La Casona de Pío is gevestigd in een prachtig pand in de oude dorpskern. Hier was ooit de viszoutfabriek gevestigd. De originele stenen muren van de accommodatie zien er fantastisch uit tegen klassieke meubels, elegant houtwerk en een inrichting zoals die van een landelijk huis.

#2 Apartamentos La Casa del Pintor ligt op een van de hogere rijen met huizen in de amfitheatervorm van Cudillero. Daarmee heb je vanaf hier een mooi uitzicht over het dorpje. We raden je absoluut aan om te genieten van de lokale lekkernijen in de restaurants, maar deze appartementen hebben ook een eigen keukentje, als je daar een keer geen zin in hebt.

#3 Hotel Casa Prendes ligt centraal in de dorpskern vlakbij de tourist office. In lovende reviews prijzen de hotelgasten het ontbijt, de knusse sfeer en vriendelijke eigenaren.

Cudillero

Wat te doen in Cudillero

#1 Plaza de la Marina

Het hart van Cudillero wordt gevormd door het Plaza de la Marina, genoemd naar de haven waarin het plein grenst. Het is als de toegangspoort van het dorpje met een ligging aan zee en aan de haven.

Als het epicentrum van deze pittoreske plaats, vormt dit plein de basis van waaruit de smalle, kronkelende straatjes omhoog lopen. De architectonische opbouw van Cudillero wordt vaak vergeleken met een amfitheater, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom de Plaza de la Marina als het podium hiervan kan worden gezien.

Het is een gezellig plein met een levendige sfeer door de vele restaurants en terrassen. Dat betekent in een populair en veelbezocht dorp als Cudillero ook vaak dat het overtoeristisch is, maar wij vonden de sfeer hier oprecht gezellig. Het plein wordt omringd door kleurrijke huizen, waaronder ook de oude vismarkt in wit met blauw.

Voor het mooiste uitzicht op Plaza de la Marina, moet je even de trappen naast het stadhuis beklimmen. Daar kan je het plein van boven bekijken.

Cudillero

#2 De uitzichtpunten van Cudillero

Dankzij de ligging tegen de kliffen aan heeft het dorp ook meerdere uitzichtpunten die je een prachtig zicht op het dorp en de Cantabrische zee geven. Een bezoek aan deze uitkijkposten is een onmisbaar onderdeel van je reis naar Cudillero. Je moet natuurlijk wel rekening houden met wat trappen en klimmen, maar het uitzicht vinden we dat helemaal waard.

Het Mirador de Cimadevilla ligt achterin het dorp en biedt uitzicht over de rode daken van Cudillero met daarachter de zee. Niet ver daar vandaan ligt ons favoriete viewpoint: het Mirador del Picu. Het zou wat moeilijker te vinden zijn, maar met wat hulp van Google Maps hadden wij er eigenlijk geen moeite mee. Vanaf dit uitkijkpunt heb je perfect zicht op de bijzondere layout van het dorp met het Plaza de la Marina als epicentrum, wat het tot onze absolute favoriet maakt.

Het meest populair is Mirador de la Atalaya, waarvoor je ook wel het meest moet klimmen. Het is een observatietoren, hoog op de rotsen dichtbij zee. Je ziet hier niet alleen het dorp, maar ook de baai, de haven en de vuurtoren. Tijdens je klim kom je ook langs het Mirador de la Garita.

Voor een totaal ander zicht op het dorp moet je bij het Mirador del Contorno zijn. Dit uitzichtpunt, gelegen op zeeniveau en recht tegenover het dorp, geeft je het perfecte ansichtkaartbeeld van Cudillero. Bij dit uitzichtpunt vind je ook die typische letters, waarmee je als bezoeker op de foto kan.

Cudillero Viewpoint

#3 De drie Rutas de los Miradores

De perfecte manier om Cudillero te verkennen, is het volgen van de drie Rutas de los Miradores. Ze zijn speciaal ontworpen om bezoekers langs de meest indrukwekkende uitzichtpunten van het dorp te leiden. Van het bruisende centrum, via kronkelende steegjes, steile trappen en verborgen paadjes, brengen ze je naar adembenemende uitzichtpunten over de kust en het dorp zelf.

Deze drie routes zijn duidelijk aangegeven op een kaart bij de ingang van het dorpje, en ook onderweg zul je bordjes tegenkomen die je de juiste richting wijzen. Elke route heeft een eigen icoon om te volgen: de zeilboot, het anker of de vis.

We raden je aan om alledrie de routes te wandelen, als je daar de tijd voor hebt. Cudillero is niet heel groot en je kan makkelijk alle routes in een dagdeel lopen. Op die manier krijg je een zo volledig mogelijk beeld van dit fotogenieke dorpje.

#4 Palacio la Quinta de Selgas

Hoewel het Palacio la Quinta de Selgas zich technisch gezien niet in de historische dorpskern van Cudillero bevindt, verdient het zeker een vermelding als een van de belangrijkste trekpleisters in de omgeving. Net buiten het pittoreske dorp, ligt dit paleis- en tuincomplex dat tussen 1880 en 1895 werd gebouwd. Lokale bewoners en toeristen geven het vaak de liefkozende bijnaam ‘het Asturische Versailles’, wat eigenlijk al genoeg zegt over het paleis.

Maar wat maakt dit museumpaleis nu zo bijzonder? Naast de weelderig ingerichte paleiskamers worden bezoekers getrakteerd op een indrukwekkende collectie middeleeuwse kunst. Er hangen veel belangrijke en erg kostbare werken, waaronder van grote meesters zoals Goya en El Greco.

Een belangrijke tip: check van tevoren de openingstijden erg goed, want die variëren sterk. Het Palacio la Quinta de Selgas is een particulier museum. Dit betekent dat de openingstijden beperkt zijn. Zo is het paleis voornamelijk geopend tijdens het hoogseizoen en ook dan doorgaans niet de hele dag. Het is daarom aan te raden om van tevoren de openingsuren te checken of zelfs even te bellen om teleurstelling te voorkomen. We hebben gehoord dat als je belt, je soms alsnog het museum kan bezoeken, ook als dat buiten de gebruikelijke openingstijden/-dagen is.

Palacio la Quinta de Selgas Cudillero

#5 Tunnel de Cudillero

Soms zie je op Google Maps opeens een bijzondere bezienswaardigheid die je blik trekt en waar je vervolgens zonder enige verwachting een kijkje gaat nemen. Dat was voor ons de Tunnel de Cudillero, een opmerkelijke plek in het dorp.

Als je vanaf de de parkeerplaats bij de haven naar het dorpje loopt, passeer je een soort waterval. Die waterval markeert de uitgang van een ondergrondse rivier. In 1892 werd een tunnel door de berg uitgehouwen, waar de rivier doorheen loopt. Langs de rivier lopen ook aan weerszijde smalle paadjes en die zijn vrij toegankelijk. Het voelde voor ons even alsof we het plaatselijke riool binnenliepen, maar de borden gaven duidelijk aan dat dit een normaal openbaar pad was.

Je komt zo in 300 ondergrondse meters vanaf de haven diep in het dorp uit. De Capilla del Humilladero ligt om de hoek van de uitgang van de tunnel. Het is een originele manier om het dorp binnen te komen en via de kapel en de uitzichtpunten naar het epicentrum van het dorpje te lopen. Via de haven en de gebruikelijke toegangsweg kan je dan vervolgens weer naar de parkeerplaats lopen.

Cudillero Tunnel

#6 Capilla del Humilladero

De Capilla del Humilladero is het oudste gebouw van het dorp en dateert uit de dertiende eeuw. Het is gebouwd in de gotische bouwstijl van die tijd. Daarmee heeft de kapel een interessante status, maar zelf stelt het niet bijzonder veel voor. Het is een kleine kapel waar je zo voorbij zou lopen, als je niet van het bestaan weet.

De kapel was ooit aan drie zijden geopend, maar om het interieur te beschermen, zijn deze open zijden vervangen door glazen wanden. Hoewel dit enigszins afbreuk doet aan het authentieke gevoel en je minder van het interieur kunt zien, kan je nog wel een goed beeld van de kapel krijgen. Kijk vooral even omhoog naar het plafond, waar je nog resten ziet van de oorspronkelijke fresco’s.

#7 De haven van Cudillero

Een vissersdorp als dit is onlosmakelijk verbonden met zijn haven. Wanneer je je auto parkeert bij de ruime parkeerplaats in de haven, word je meteen getrakteerd op een schilderachtig tafereel. Je loopt dan langs het kabbelende water en de dobberende bootjes in allerlei kleuren leidt, rechtstreeks naar het hart van het dorp.

Bijzonder fotogeniek zijn naast de vrolijk gekleurde vissersbootjes de grillige rotsen die je uit het water ziet opdoemen. Vooral bij laag water zie je ze eigenzinnig tussen de bootjes uitsteken. De haven is op zijn mooist in de vroege ochtend, als de vissers terugkomen met hun vangst en de sfeer wat levendiger is.

Cudillero

#8 Iglesia de San Pedro

Deze kerk, pontificaal gelegen in het centrale en lager gelegen deel van het dorp, trekt onmiddellijk de aandacht. Hoewel het vrij sober en eenvoudig oogt, heeft het ook een grootse, monumentale uitstraling en wit pleisterwerk. Ook van binnen is de kerk vrij eenvoudig en eigenlijk niet heel bezienswaardig.

De Iglesia de San Pedro kent een geschiedenis die teruggaat tot de zestiende eeuw. Ooit was dit heiligdom de thuisbasis van een van de meest verfijnde altaarstukken van Spanje. Maar zoals geschiedenis vaak zijn sporen achterlaat, heeft een verwoestende brand tijdens de Burgeroorlog de kerk en het altaar zwaar gehavend. Het is daarna gerestaureerd in een meer sobere stijl. Het is daarna ook niet heel goed onderhouden, getuige het bladderend pleisterwerk.

Cudillero Iglesia de San Pedro

#9 Cabo Vidio

Niet ver buiten de historische dorpskern vind je een van de mooiste stukjes kust van Cantabrië. Cudillero ligt namelijk middenin de ruige kustlijn van dit deel van Spanje en dat zie je prachtig vanaf Cabo Vidio.

De kaap is indrukwekkende verschijning aan de Noord-Spaanse kust. Deze majestueuze kaap rijst zo’n 80 meter op uit de zee en biedt een spectaculair panorama over de oceaan en de omringende kustlijn. Er staat een kenmerkende vuurtoren. Deze is gebouwd tussen 1948 en 1950 en daarmee een van de nieuwste vuurtorens van Spanje.

Voor de avontuurlijke reizigers is het goed om te weten dat hier veel wandelroutes langs de kustlijn starten. Ook kan je hier abseilen naar de Cueva de la Iglesiona, een grot ontstaan door de onophoudelijke invloed van golferosie.

Cudillero Cabo Vidio

#10 Mirador en Playa de Aguilar

Met een ligging tussen de rotsen en direct aan een haven heeft Cudillero zelf geen strand. Maar in de nabije omgeving vind je wel talloze fijne zandstranden om je bezoek aan het dorp te combineren met heerlijk luieren op het strand. Onze favoriet is het zand- en kiezelstrand Playa de Aguilar, wat je overigens tijdens laag water moet bezoeken. Tijdens hoog water is er namelijk haast geen strand over.

Onderweg naar Playa de Aguilar passeer je een prachtig uitzichtpunt. Vanaf het Mirador Playa de Aguilar heb je een prachtig uitzicht over het strand onder je en de rotsachtige kustlijn daar omheen. We raden je absoluut aan om daar even een stop te maken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: