Spanje

Isla Cristina, prachtige strandplaats in Andalusië

In het uiterste zuidwesten van Spanje ligt haast tegen de Portugese grens de badplaats Isla Cristina. Dit tropische oord vol uitgestrekte zandstranden is een van de populairste strandbestemmingen in deze hoek van Andalusië en dat snappen wij goed. Isla Cristina biedt een heerlijke mix van stad, strand en natuur, waardoor je je hier een hele vakantie lang moeiteloos kan vermaken. In deze blog vertellen we je meer over deze strandplaats en geven we je tips over de leukste dingen om te doen in Isla Cristina.

Isla Cristina Beach
Isla Cristina

Over Isla Cristina, een voormalig eiland aan de Spaanse kust

Vlakbij de Portugese grens liggen kilometers lange zandstranden. Op die prachtige locatie vind je Isla Cristina. De naam lijkt te zeggen dat het om een eiland gaat, maar dat is deze badplaats niet. Ooit was het dat wel en trok dit eiland gelukszoekers aan die zich hier vestigden vanwege de visserij en de zoutwinning. Het plaatsje kreeg toen de naam Real Isla de La Higuerita (Koninklijk Eiland van de Kleine Vijgenboom). Dat werd veranderd in 1834 naar Isla Cristina ter ere van Koningin Maria Cristiana als dank voor haar hulp tijdens een cholera-uitbraak.

De haven groeide uit tot een van de grootste van Andalusië. Nog altijd staat het plaatsje in Spanje bekend om haar visvangst en vooral de kwaliteit daarvan.

Boek een vakantie naar Isla Cristina

Er zijn meerdere Nederlandse aanbieders van vakanties naar Isla Cristina. Corendon en Sunweb bieden zorgeloze pakketreizen naar de mooiere hotels van Isla Cristina.

Juli en augustus zijn de populairste maanden om naar de badplaats te reizen. Ook veel Spanjaarden, vooral uit Sevilla, reizen dan naar dit prachtige strandoord af en de prijzen zijn dan bijzonder hoog. Wij raden je daarom aan om buiten dit hoogseizoen te reizen. Zelf bezochten we Isla Cristina in hartje winter. In januari vonden wij het wel net te fris om een duik in de zee te nemen – al zagen wij wat mensen dit wel doen – maar we liepen wel heerlijk met korte mouwen en blote benen over het strand.

Isla Cristina Beach

Wat te doen in Isla Cristina

#1 De prachtige zandstranden

De zandstranden van Isla Cristiana horen bij de mooiste van Europa. Ze hebben het blauwe vlag-keurmerk voor de mooiste stranden met schoon zwemwater, opgeruimde stranden, goede voorzieningen en inzet voor duurzaamheid. Wij hebben zelden stranden gezien die zo netjes waren als die bij Isla Cristina. Er leek om de honderd meter wel te zijn voorzien in toiletten en (voeten)douches. Erg leuk zijn ook de vele chiringuitos, de lokale strandtentjes om wat te eten of drinken.

#2 Vis, vis en vis

Als vegetariërs zijn wij eigenlijk niet de doelgroep van de restaurants van Isla Cristina. Want in een vissersplaats als dit staat er natuurlijk overal vis op het menu. De vis is verser dan vers en overal wordt de dagvangst aangeprezen. Als je een hapje gaat eten, kan je eigenlijk niet fout gaan bij een lokaal visrestaurant. Het is ook een spektakel om in de haven te kijken, wanneer de vissers aankomen met hun visvangst. Als je op zoek bent naar een leuk souvenir, is tonijn in blik een aanrader. Isla Cristina staat hierom bekend in Spanje en je kan deze lekkernij op veel plekken in de stad kopen.

Isla Cristina

#3 De Ruta del Camaleón

Langs de stranden liggen schaduwrijke pijnboombossen, waar het zeker tijdens de warme maanden fijn toeven is in de koelte van de bomen. Door die bossen en duinen en langs de stranden loopt de Ruta de Camaleón. Dit wandelpad loopt vanaf de stad helemaal door langs alle stranden van Isla Cristina tot aan Urbasur. Dat betekent kilometers lang prachtig duingebied. Een stuk van 1,5 kilometer is ook verhard en dus geschikt voor fietsen, kinderwagens en – die zagen we vooral vaak – elektrische steps. De rest is onverhard en grote delen loop je ook echt door het zachte zand van de duinen.

Langs het wandelpad passeer je picknickplaatsen, strandtenten en vooral veel plekken om het strand op te gaan. Op meerdere plekken zijn ook parkeerplekken te vinden. Dus je hoeft zeker niet helemaal vanaf Isla Cristina te lopen, maar kan ook een kleiner stuk wandelen. Met een beetje geluk weet je in het duingebied nog de kameleon te spotten, waar het pad naar vernoemd is. Die mazzel hadden wij helaas niet. Wij moesten het doen met vogels en konijntjes.

#4 De zoutpannen en moerassen van Isla Cristina

Isla Cristina ligt middenin een prachtig natuurgebied van zoutwatermoerassen en zoutpannen. Vooral vogelaars kunnen hier hun hart ophalen, want je kan hier tientallen unieke vogelsoorten ontdekken. Als je net als wij niet zo thuis bent in vogels, zal je het waarschijnlijk vooral leuk vinden dat je hier flamingo’s kan zien. Al terwijl wij naar Isla Cristina reden, konden wij vanaf de weg tientallen flamingo’s in het waterrijke gebied zien staan. Ook bijzonder leuk is om te zien hoe hier op traditionele manier zeezout wordt gewonnen. Want die witte bergen die je overal ziet? Dat is zeker geen sneeuw en ook geen zand, maar puur zeezout.

De leukste manier om een waterrijk gebied als dat van Isla Cristina te verkennen is natuurlijk met een boottocht. Je kan een unieke boottour door de moerassen boeken, waarbij je de flora en fauna vanaf het water verkent.

Maar je kan ook zelf op ontdekkingstocht gaan. Je vindt dit natuurgebied boven Isla Cristina en ook ten westen ervan bij Punta del Mural. Vanaf de haven kan je met een veerpont naar Punta del Moral. Dat is ook de snelste weg daarheen, want als je met de auto gaat, moet je om het moerasgebied heenrijden en ben je wel even onderweg. Ook fietsen mogen mee op de pont, dus huur een fiets en verken daarmee het moerasgebied vanaf Punta del Moral. Een aardige stop zijn dan de eeuwenoude Romeinse grafmonumenten, de Mausoleo Romano de Punta del Moral. Maar nog beter is de Salinas del Duque Trail, een ronde van ongeveer 6 kilometer die je kan fietsen of wandelen.

Isla Cristina Ruta del Camaleon

#5 Het plaatsje Isla Cristina

Het stadscentrum zelf stelt weinig voor, maar is zeker leuk om te bezoeken als je hier jouw vakantie doorbrengt. Het heeft geen charmant, historisch centrum zoals je vaak in Spaanse steden ziet, maar heeft zeker genoeg mooie gebouwen en monumentale panden om je ogen de kost te geven. Wandel dan ook naar het Plaza de las Flores, waar je het witte Casa Gildita kan bewonderen en vlak daarnaast het kleurrijk betegelde Casa de Don Justo. Ook de Paseo de los Reyes met haar palmbomen is niet te missen. Het is een van de belangrijkste voetgangersstraten in de stad.