Spanje

Wat te doen in Elche, de palmbomenstad van Spanje

Ben je van plan Elche – of Elx in het Valenciaans – te bezoeken en benieuwd naar de leukste dingen om te doen in deze must-visit bestemming in het oosten van Spanje? Bekend om haar uitgestrekte palmboomgaarden die als UNESCO Werelderfgoed zijn aangemerkt, staat Elche bekend als de palmbomenstad van Spanje. Elche is een stad rijk aan historie en cultuur, waarbij met name de tijd van de Moren haar sporen heeft achtergelaten. Die palmbomen hebben we namelijk aan hen te danken.

Elche is wat ons betreft echt een must-visit. Wij hadden voor onze vakantie in dit deel van Spanje nog nooit van Elche gehoord. Het is onbegrijpelijk dat deze stad niet massaal op de toeristische radar staat, want met haar uitgestrekte palmboomtuinen biedt Elche een unieke ervaring. Tel daarbij nog een mooie watervalhike op en wij zijn helemaal fan van deze bestemming. Lees in deze blog meer over de palmbomenstad van Spanje, inclusief praktische tips en de leukste bezienswaardigheden in Elche.

Palmeral Elche Elx

Waar ligt Elche in Spanje?

Elche, ook bekend als Elx in het Valenciaans, is strategisch gelegen in het zuidoosten van Spanje, in de regio Valencia. Deze dubbele naamgeving is vooral handig om te onthouden als je lokale kaarten of wegwijzers probeert te volgen.

De stad valt onder de provincie Alicante en biedt het beste van twee werelden: de rijke cultuur van het Spaanse binnenland en de nabijheid van de Middellandse Zeekust. Voor Nederlandse reizigers is Elche gemakkelijk toegankelijk. Het internationale vliegveld van Alicante, op slechts 20 minuten rijafstand, heeft directe vluchten naar Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een alternatief is het vliegveld van Murcia, dat ongeveer een uur rijden is en ook directe vluchten naar Nederland biedt.

In de omgeving van Elche liggen tal van toeristische bestemmingen die een bezoek waard zijn. Denk aan de prachtige stranden van de Costa Blanca en steden als Alicante en Murcia. Deze combinatie maakt Elche een ideale bestemming voor zowel cultuur- als strandliefhebbers.

Elche Bridge

Waar Elche om bekend staat

Elche onderscheidt zich van andere mooie Spaanse steden door twee karakteristieke kenmerken: de uitgestrekte Palmeral en het indrukwekkende Misteri d’Elx. Ook is het onder Spanjaarden wel bekend vanwege het beeld The Lady of Elche.

De Palmeral van Elche, erkend als UNESCO Werelderfgoed, is een van de grootste palmbossen in Europa. Dit groene erfstuk uit de tiende eeuw, aangelegd door de Moren, telt tegenwoordig meer dan 200.000 dadelpalmen. Deze palmentuin is een prachtig voorbeeld van hoe historische Arabische landbouwtechnieken nog steeds hun invloed hebben op moderne Europese bestemmingen.

Het Mystery Play of Elche, ofwel het Misteri d’Elx, dat elk jaar in augustus plaatsvindt, is ook typisch voor de stad. Dit eeuwenoude religieuze toneelstuk wordt jaarlijks uitgevoerd in de Basiliek van Santa María en is erkend door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed. Het verbeeldt de hemelvaart van de Maagd Maria met luchtscènes en engelen die op majestueuze wijze neerdalen en opstijgen, alles begeleid door een koor dat klassieke melodieën uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok ten gehore brengt​.

Onder Spanjaarden en cultuurliefhebbers is de Dama de Elche ook wel bekend. Dit is een beroemde Iberische kalkstenen buste uit de vierde eeuw voor Christus die werd ontdekt in 1897 vlakbij Elche. De buste is van een vrouw met een complex kapsel en sieraden die waarschijnlijk een hoge sociale of religieuze status had. De bijzondere spiraalvormige rollen naast haar gezicht en de gedetailleerde halskettingen zijn kenmerkend voor het beeld. De buste is nu te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Madrid en dus niet in Elche zelf.

Overnachten in Elche

Overnachten in Elche doe je het liefst in of vlakbij de oude stad, of juist daarbuiten in het palmenbos rondom het centrum. Het is een sprookjesachtige ervaring om wakker te worden omringd door exotische palmbomen. Wij vonden tijdens onze research voor ons beoek aan Elche een aantal pareltjes om te overnachten en delen die tips graag met je.

Booking.com

De mooiste hotels in Elche:

#1 Hotel Boutique Hort de Nal is een prachtig ingericht hotel in boetieksferen in het mooie stadje Elche. Het heeft een perfecte ligging tussen de iconische palmbomen van de stad. Het buitenzwembad met ligbedden, de stijlvolle inrichting, de mooie tuin, ruime kamer en vriendelijke personeel worden geloofd in alle positieve reviews.

#2 Hotel Elche Centro is een boetiekhotel dat in 2022 nog volledig is gerenoveerd met een hippe, moderne inrichting. De locatie middenin het centrum is perfect en is een van de redenen dat dit hotel hoge reviewcijfers scoort.

#3 Huerto del Cura ligt op een unieke locatie in een tuin met palmbomen in het Palmeral de Elche. Het hotel wordt omringd door weelderige tuinen en heeft een buitenzwembad en een sauna. Terecht is dit hotel een van de populairste in Elche en krijgt het doorlopend razend enthousiaste reviews.

#4 Jardín Milenio is een prachtig boetiekhotel net aan de rand van het centrum van Elche. Het hotel ligt middenin de prachtige palmentuin Palmeral de Elche en beschikt over een zwembad en een sauna. De ruime hotelkamers, hippe interieur, sprookjesachtige setting en tuinen, heerlijke restaurant en bijzondere sfeer leveren dit boetiekhotel lovende reviews op.

Reis je met een camper en zoek je een wildkampeerplek in Elche? Dan raden we je de uitgestrekte parkeerplaats bij de hike naar de El Pantano de Elche-waterval aan (Park4Night #170605). Wij hebben hier met de camper twee heel rustige, fijne nachten doorgebracht.

Toeristische kaart van Elche

De 10 beste bezienswaardigheden in Elche

#1 Het Palmeral de Elche

Het Palmeral de Elche is een uitgestrekte oase van meer dan 200.000 dadelpalmen. Deze unieke palmentuin, die de stad Elche omringd, staat sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een bijzonder fenomeen.

Het Palmeral is een directe erfenis van de Moorse overheersing in de achtste eeuw, hoewel de eerste aanplant mogelijk al door de Feniciërs of Romeinen werd gedaan. Deze dadelpalmen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar hebben door de Moren ook een sleutelrol gekregen in de agrarische geschiedenis van Elche​​​​.

De Moren waren meesters in watermanagement en creëerden dit labyrint van groen door een ingenieus irrigatiesysteem aan te leggen, wat het Palmeral tot op de dag van vandaag in leven houdt. Het systeem zorgt voor een efficiënte verdeling van water over het gebied, waardoor de palmbomen en andere planten kunnen floreren in het anders zo droge klimaat van de regio​​​​. Hun systeem was zo ingenieus dat het al eeuwenlang werkt en er nog altijd een uniek palmenbos op deze plek in Spanje groeit.

Elche’s Palmeral speelde door de eeuwen heen ook een belangrijke rol in het stadsleven en de lokale cultuur. De palmbomen bieden schaduw en verkoeling en zijn daarmee een toevluchtsoord in de hete zomermaanden. Maar ze zijn bovendien al eeuwen lang een bron van voedsel (dadels), en materiaal voor ambachtelijke producten. Ook zijn de witte palmen, geprepareerd voor Palmzondag, een belangrijk exportproduct en cultureel symbool voor Elche dat in heel Spanje bekend is.

De toegang tot de uitgestrekte palmentuin Palmeral zelf is gratis. Voor wie geïnteresseerd is in de historische en culturele achtergrond van het Palmeral, is een bezoek aan het Museo del Palmeral een must. Als je met kinderen reist zoals wij, is het ook goed om te weten dat er in de palmentuin een waanzinnige speeltuin is voor alle leeftijden.

Palmeral de Elche

#2 Basílica de Santa María

De Basílica de Santa María is een van de meest markante bezienswaardigheden van Elche. Het staat bekend om zijn indrukwekkende en uitbundige barokke architectuur.

Het oorspronkelijke kerkgebouw werd in de dertiende eeuw gebouwd op de plek waar vroeger een moskee stond. Maar dat is niet de huidige kerk, want die dateert uit de zeventiende eeuw. Tot die tijd stond er hier een gotische kerk, maar die werd vervangen door het huidige bouwwerk in barokstijl.

Kenmerkend aan de basiliek is de rijk versierde hoofdingang en de San Agatángelo deur, beide voorzien van beeldhouwwerken door Nicolás de Bussi. Het interieur van de basiliek wordt gedomineerd door een grote koepel die van buiten is bedekt met blauwe tegels. Deze koepel speelt een belangrijke rol tijdens het jaarlijkse Misteri d’Elx. Dit toneelstuk dat is erkend als feest van internationaal toeristisch belang, vindt al eeuwenlang in deze kerk plaats en trekt bezoekers van over de hele wereld.

De toegang tot de kerk is gratis, hoewel er een kleine vergoeding wordt gevraagd voor het beklimmen van de toren, waarvandaan bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de stad en het Palmeral. De basiliek huisvest ook het Museo de la Virgen​​.

Basilica Elche

#3 Palau d’Altamira

Het Palau d’Altamira, ook bekend als het Alcázar de la Señoría, staat als een historisch monument in Elche. Dit monumentale kasteel werd oorspronkelijk opgericht in de middeleeuwen, diende als een belangrijk fort tijdens de Moorse overheersing en werd later in de vijftiende eeuw herbouwd in opdracht van een Castiliaanse edelman. Wat je nu ziet, is dit kasteel uit de vijftiende eeuw.

Dit Palacio de Altamira is een opvallende verschijning met een grote vierkante toren en ronde hoektorens. Het ligt direct naast de Palmeral en aan een groot plein met fonteinen in de vloer, wat onze kinderen erg leuk vonden tijdens een warme dag. In het plein zijn nog restanten van het oorspronkelijke fort te zien die zijn blootgelegd bij latere restauraties.

Het kasteel heeft door de tijd heen diverse functies gehad, van een residentie voor edelen tot een gevangenis en zelfs een textielfabriek. Nu is het Museo Arqueológico e Histórico de Elche (MAHE) er gehuisvest, waar je meer kan leren over de geschiedenis van de stad​​. Ook kan je hier een replica van de Lady of Elche zien, een beroemde buste die in de buurt van Elche is gevonden maar in een museum in Madrid staat.

Palau d'Altamira Elche

#4 Baños Árabes

De Baños Árabes in Elche zijn een overblijfsel uit de periode van de Moorse overheersing. De Baños Árabes waren strategisch gelegen bij de hoofdmoskee en de stadspoort La Lucentina, waar reizigers zich konden reinigen en verfrissen voordat ze de ommuurde stad binnengingen.

Ze zijn nu verborgen in de kelder van het Convento de la Merced uit de dertiende eeuw. Heel veel vonden wij de baden niet voorstellen, maar de entree was slechts één euro. Voor dat bedrag kan je afdalen in de kelders en de verschillende baden bekijken. Er waren baden met verschillende temperaturen, warm, koud en lauw. Daarna kan je nog even de oude binnenplaats van het klooster bekijken, dat nu over de baden is gebouwd​​.

Baños Árabes Elche

#5 Huerto del Cura

In de uitgestrekte palmentuin Palmeral is ook de botanische tuin Huerto del Cura te vinden. Het pronkstuk van de tuin is de “Keizerlijke Palmboom” (La Palmera Imperial), een opmerkelijke boom met meerdere stammen die uit één punt groeien. Het ‘keizerlijke’ verwijst naar een bezoek van keizerin Elizabeth van Oostenrijk, bekend als Sissi, die onder de indruk was van de majestueuze uitstraling van de palm. De Keizerlijke Palmboom staat centraal in de tuin en wordt omringd door andere exotische plantensoorten zoals cactussen en subtropische bomen, zoals granaatappels en sinaasappels.

Naast de botanische collectie biedt Huerto del Cura een verzameling van sculpturen, waaronder een kopie van het Iberische beeld van de Dame van Elche en een buste van James I de Veroveraar. Er zijn daarnaast vijvers en fonteinen. Hoewel toegang tot de algemene Palmeral gratis is, betaal je € 6,50 entree voor de Huerto del Cura.

Elche Huerto del Cura

#6 Torre de la Calahorra

De Torre de la Calahorra is te vinden direct naast de Basílica de Santa María. Het is een historisch monument dat verbonden is met de Moorse geschiedenis van Elche. Deze toren dateert uit de twaalfde eeuw en daarmee is het een van de oudste bouwwerken in de stad.

Het is gebouwd door de Moren als onderdeel van de stadsverdediging. De toren maakte deel uit van de stadsmuur en verdedigde de belangrijkste toegangspoort tot Elche vanaf de weg die vanuit Alicante kwam. De toren was toen 25 meter hoger, maar een aardbeving in 1829 bracht grote schade toe aan het bouwwerk. De bovenste delen zijn toen verwoest en nu is de toren nog maar 15 meter hoog.

Binnen in de toren bevinden zich fresco’s die het panoramische uitzicht van Elche uit de vroege 20e eeuw tonen. Ook is er een opmerkelijke kamer op de begane grond met Egyptische decoratie en vrijmetselaarssymbolen. Dit is een herinnering aan de vrijmetselaarsvereniging die hier in 1858 werd opgericht. Voor de toegang betaal je € 2, maar op zondagen is het gratis toegankelijk.

#7 Het stadhuis van Elche

Het stadhuis van Elche ligt op de Plaça de Baix en is een markant gebouw in de stad. De bouwgeschiedenis van het stadhuis gaat terug naar de vijftiende eeuw. Het oudste deel is de Torre del Consell, die ooit direct verbonden was met de middeleeuwse stadsmuren. Deze toren is nu een poort die je van het Plaça de Baix naar de overdekte markthal brengt.

In de loop der jaren onderging het gebouw verschillende transformaties. Zo werd het ooit verbouwd tot Renaissancepaleis en later uitgebreid met extra vleugels. Het meest in het oog springt de Vetla-toren, ook wel de Calendura-toren genoemd. Die heeft op de top een klok uit 1572, die ieder kwartier en uur worden geluid door de houten figuren Calendura en Calendureta.

Ayuntamiento Elche

#8 Markthal Mercat Central

Markthal Mercat Central in Elche is een overdekte marktplaats waar lokale producten direct vanuit de omliggende regio Camp d’Elx worden aangeboden. Deze markt ligt in het hart van de stad vlakbij het gemeentehuis.

Het heeft 150 kramen met een divers assortiment. Bezoekers vinden hier een uitgebreide selectie van verse groenten en fruit, kwaliteitsvlees, charcuterie, en vis en zeevruchten afkomstig uit Santa Pola. Daarnaast biedt de markt specialiteiten zoals gezouten vis, noten, olijven en lokale bakkerijproducten. Om de ervaring compleet te maken vind je er een bar en café.

Direct voor de markthal, op het Plaça de la Fruita, is een overkapte opgraving te zien. Dit zouden restanten zijn van een badhuis uit de Moorse tijd die in 2014 zijn opgegraven. Een informatiebord vertelt meer over het badhuis en hoe het er ooit uit zou hebben gezien.

Mercat Central Elche

#9 Museo del Belén en andere musea van Elche

Elche is ook de thuisbasis van een aantal musea. Wij bezochten zelf het opmerkelijke Museo del Belén, gelegen aan de Plaça de la Fruita. Het museum is gartis te bezoeken en vertoont een curieuze tentoonstelling van diorama’s die kerstallen, belangrijke bijbelse taferelen en delen van Elche uitbeelden, verspreid over meerdere verdiepingen.

Elche is bovendien de thuisbasis van het Museo Arqueológico y de Historia de Elche, gevestigd in het Palacio de Altamira. Dit museum geeft een diepgaand overzicht van de stedelijke en culturele ontwikkeling van de stad, van de prehistorie tot de hedendaagse periode, met interactieve tentoonstellingen en archeologische vondsten.

Het Museo del Palmeral focust op de agrarische geschiedenis en het culturele belang van Elche’s uitgestrekte palmboomgaarden, erkend als UNESCO Werelderfgoed. Bezoekers kunnen hier meer leren over de technieken van palmcultivatie en de sociale impact ervan door de eeuwen heen.

Verder biedt het Museo Paleontológico inzicht in de prehistorische flora en fauna van de regio, met een verzameling fossielen die bezoekers terugvoert naar een tijd lang voor de menselijke beschaving.

Het Museo de la Virgen is te vinden in de basilica. Dit museum belicht de religieuze geschiedenis van Elche, met een focus op de jaarlijkse vieringen rondom de Maagd Maria, waaronder ook de bekende Misteri d’Elx-voorstellingen.

Tot slot biedt het Museo de Arte Contemporáneo een platform voor moderne kunstenaars met wisselende tentoonstellingen met hedendaagse kunst.

Museo del Belén Elche

#10 Sendero del Palmeral

Rondom Elche en door de palmbomentuinen van de stad is een route uitgezet, de Sendero del Palmeral (of Ruta del Palmeral). Je kan de route zowel fietsen als wandelen. Met een lengte van ruim 10 kilometer en twee jonge kindjes kozen wij ervoor de route te fietsen.

De Sendero del Palmeral start bij Huerto de San Plácido, waar het Palm Grove Museum is gevestigd in een traditioneel huis uit de negentiende eeuw. De route loopt langs historische irrigatiekanalen zoals de Acequia Mayor del Pantano, die eeuwenlang de palmgroves heeft geïrrigeerd. De route passeert het Huerto del Cura en voert langs de oude stadsscholen van Salesian College en door verschillende ‘huertos’ (boomgaarden) zoals Rogeta, Tia Casimira en Felip. Ook erg mooi was het deel dat langs de diep uitgesleten rivierbedding leidt. Deze kloof loopt langs Elche, staat nu grotendeels droog en wordt overspannen door meerdere bruggen.

Wij vonden persoonlijk de route niet altijd even makkelijk te volgen. Er staan weliswaar veel borden langs het pad, maar ze leken te ontbreken of wel heel verdekt te zijn opgesteld op een aantal cruciale afslagen.

Elche

Doen buiten Elche: hike naar de El Pantano de Elche-waterval

Op zoek naar een unieke wandelervaring net buiten Elche? De korte hike naar de El Pantano de Elche-waterval biedt een prachtige gelegenheid om de natuur rondom Elche te verkennen. Dit historische stuwmeer, slechts 5 kilometer ten noorden van Elche, is een van Spanje’s oudste actieve reservoirs. De oorsprong gaat helemaal terug tot de zeventiende eeuw. De dam heeft een cruciale rol gespeeld in het irrigatiesysteem van de regio en is nauw verbonden met het iconische palmenlandschap van de stad.

De wandelroute naar de waterval is kort en makkelijk, waardoor wij dit pad ook met onze kleine kindjes konden afleggen. Het pad leidt naar de dam waar je kunt genieten van het uitzicht op het reservoir en de omliggende natuur. Maar het mooiste daar is de breda waterval die over de randen van de dam komt. Wil je meer wandelen? De route gaat nog veel verder dan de dam en door het omliggende landschappen vind je allerlei wandelopties.

Deze locatie is ook uitgerust met een parkeerplaats die perfect is voor campers, waardoor het een ideale plek is voor wildkamperen (Park4Night #170605). Wij hebben hier met de camper twee heel rustige, fijne nachten doorgebracht.

El Pantano de Elche Waterfall
El Pantano de Elche Waterfall

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: