Spanje

Tazones, verborgen parel in Asturië

Langs de prachtige kustlijn van Asturië liggen veel vissersdorpen en een daarvan springt daar met kop en schouders bovenuit. We hebben het over Tazones, genoemd op de prestigieuze lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’ (de mooiste dorpen van Spanje). Het is dan misschien geen dagvullende bestemming, maar Tazones is zonder twijfel een uniek en fotogeniek dorp om te bezoeken. Van dinosporen tot het jaarlijkse feest van wat ooit de machtigste man ter wereld was, in deze blog lees je alles over Tazones in Noord-Spanje.

Tazones

Waar ligt Tazones in Spanje?

Tazones is een pittoresk vissersdorpje genesteld in het noorden van Spanje, gelegen in de prachtige regio Asturië.

Het dorp is onderdeel van de adembenemende Costa Verde. Dit is een stuk kustlijn die zijn naam dankt aan de weelderige groene landschappen, die het resultaat zijn van het gematigde, vochtige klimaat van de regio. De Costa Verde strekt zich uit langs de noordkust van Spanje en omvat enkele van de meest ongerepte en diverse ecosystemen van het land. De kustlijn is bezaaid met tal van intieme baaien, kliffen en stranden, waarvan velen nog steeds onontdekt zijn door het massatoerisme.

In de buurt van Tazones liggen andere toeristische bestemmingen zoals de historische stad Gijón, die rijk is aan cultuur en geschiedenis, en het indrukwekkende Picos de Europa-gebergte, dat een paradijs is voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ook het naburige vissersdorp Lastres is absoluut een bezoek waard. Het is zelfs aan te raden om Lastres en Tazones te combineren op een dagtrip.

Tazones

Waarom staat Tazones bekend

Tazones staat bekend om twee belangrijke redenen: haar fotogenieke karakter als vissersdorp en de locatie van een belangrijke historische gebeurtenis in Spanje.

#1 Genoemd als een van de mooiste dorpen van Spanje

Genesteld aan de kust van de noordelijke regio Cantabrië, siert Tazones de prestigieuze lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’. Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Met deze vermelding op de lijst van de mooiste dorpen van Spanje, is Tazones een toeristische trekpleister geworden voor iedereen die Noord-Spanje verkent. Daarmee is Tazones overigens geen dagvullende bezienswaardigheid. Het dorp is niet heel groot en bestaat uit maar een handjevol straten. Zeker als je ook wilt genieten van de culinaire scene van Tazones en een van de restaurants uitprobeert, kan je je hier zeker een goed dagdeel vermaken.

Tazones

#2 De aankomst van keizer Karel V

Tazones is misschien een piepklein dorp; het is er bijzonder trots op dat het in 1517 even de belangrijkste plek ter wereld was. Dit kleine, authentieke visserdorp aan de Noord-Spaanse kust markeert de plek waar Karel V, op 15 september 1517, voor het eerst voet zette op het Iberisch Schiereiland. Zijn aankomst in Tazones was het begin van een regeerperiode die Europa zou vormgeven. De jonge prins van Gent arriveerde vanuit Vlaanderen om bezit te nemen van de koninkrijken van zijn grootouders, de Katholieke Monarchen. Hij zou later Koning Karel/Charles I van Spanje en Keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk en uiteindelijk de machtigste man van Europa worden.

Tazones

De bezienswaardigheden van Tazones

#1 De kleurrijke huizen

Tazones wordt gekenmerkt door haar oude dorpskern. Kenmerkend voor deze kern zijn de zeemanshuizen in wit met verschillende, felle kleuren. Ze lijken zich vast te klampen aan de hellingen van het stadje. Het dorp is bijzonder fotogeniek, met zijn smalle geplaveide straatjes, kleurrijke gebouwen voorzien van houten balkonnetjes en oude vissershuisjes. Het kleine strandje voegt een vleugje kustcharme toe aan deze al idyllische setting.

Van oudsher heeft Tazones zijn bestaan te danken aan de zee. Het begon als een vissersdorpje, met een lange traditie in de walvisvaart en later de visserij. Daarmee is Tazones een authentiek vissersdorp, prachtig gelegen op een mooie plek aan zee, genesteld tussen twee indrukwekkende kliffen.

#2 Casa de las Conchas

Een opvallende bezienswaardigheid is de Casa de las Conchas. Dit vertaalt letterlijk naar Huis van de Schelpen en dat omschrijft precies wat dit is.

Dit opvallende huis bevindt zich in de wijk San Miguel en is niet te missen door zijn unieke gevel die volledig bedekt is met bivalve schelpen van diverse vormen, groottes en kleuren. Deze decoratie met duizenden weekdieren maakt het tot een van de meest karakteristieke en gefotografeerde gebouwen van het dorp.

Er zijn meer gebouwen of details als plantenbakken die deels zijn bekleed met schelpen, maar de Casa de las Conchas gaat daarin wel heel ver. Dit bijzondere huis trekt onmiddellijk de aandacht met zijn façade, die volledig is bedekt met duizenden schelpen. Het is een kunstwerk op zich en ongetwijfeld het meest gefotografeerde huis van Tazones.

Het is het resultaat van twintig jaar geduldig en nauwgezet werk door de eigenaar, José Ramón Gallego. Het begon in 1985 met wat plantenpotten met schelpen, zoals wel meer dorpsbewoners hebben gedaan. Hij ging echter door, totdat uiteindelijk de volledige vormgevel met schelpen was bedekt. Nog altijd vraagt het huis een flinke toewijding van de eigenaren. Niet alleen moeten ze toeristen ervan weerhouden schelpen van de muren te trekken als souvenir. Ook lakken ze het hele huis iedere 2 à 3 jaar volledig, zodat de schelpenkunst tegen weer en wind beschermd blijft.

#3 Viewpoint San Roque

Het mooiste uitzicht op Tazones heb je vanaf het onofficiële uitzichtpunt San Roque. Ooit stond hier een kapel, waarvan de ruïnes nog duidelijk zichtbaar zijn. In 1936 werd de kapel, gewijd aan San Roque, slachtoffer van de Spaanse Burgeroorlog. Tegenwoordig kom je hiervooral om van het bijzondere uitzicht over Tazones te genieten.

Als je achter de Casa de las Conchas net iets dieper het dorp inloopt, dus meer van de zee en de kade weg, zal je een lange trap omhoog zien. Dat is de trap die uiteindelijk naar de San Roque-ruïnes leidt. Het is een korte klim naar boven, langs huizen en mooie gevels, waarna je beloond wordt met het mooiste zicht op het dorpje, het strand en de prachtige rotskust naast Tazones.

Tazones Viewpoint San Roque

#4 Iglesia de San Miguel

De belangrijkste kerk van Tazones vind je direct bij de ingang ervan, naast de bezoekersparkeerplaats en dus onmisbaar tijdens je bezoek aan het dorpje.

De kerk dateert uit 1950 en werd toen gebouwd ter vervangen van de kapel San Roque, waar nu de ruïnes nog van overeind staan en een mooi uitzichtpunt zijn. De Iglesia de San Miguel is een eenvoudige verschijning met een mooie, witte gevel met bovenin twee klokken. Opvallend is dat de voorkant wit is gepleisterd, maar de achterkant van zichtbaar steen is. Van binnen is de kerk net zo eenvoudig als van buiten.

Tazones Iglesia de San Miguel

#5 Playa de Tazones

Playa de Tazones strekt zich uit over een strook van 200 meter langs de kustlijn direct naast Tazones. Het dorp lig genesteld ligt tussen twee imposante kliffen en langs de oostelijke daarvan ligt een stuk zandstrand.

Bij hoog water lijkt het strand bijna te verdwijnen. De golven komen dan tot hoog bij de kade komen en – opletten dus, zo mochten wij ervaren – spatten daar makkelijk overheen. De rotskust met daarvoor het smalle zandstrand is een erg mooi bezicht, zeker in het zachte ochtendlicht.

Tazones

#6 De viering van Karel V

We noemden eerder al dat Tazones de plek is waar de beroemde Karel V in 1517 in Spanje aankwam. Elk jaar, op 17 augustus, wordt deze gedenkwaardige landing herdacht tijdens de festiviteiten van ‘San Roquín’. Het hele dorp, gekleed in historische kledij, komt samen om bezoekers te vermaken met een levendige reconstructie van de landing en andere activiteiten die het dagelijkse leven uit de zestiende eeuw laten zien. Wij zagen tijdens ons bezoek foto’s van deze feestelijkheden op borden in het dorp. Werp daar vooral even een blik op om een beeld te krijgen van deze voor Tazones zo bijzondere dag.

Als je een mooie wandeling zoekt, kies dan voor de Ruta de Carlos V. Deze 11 km lange wandelroute (PR-AS-302) leidt bezoekers van Tazones naar Villaviciosa, een pad dat Charles V ooit bewandelde.

#7 Cider & zeevruchten

Een bezoek aan Tazones is niet compleet zonder te genieten van de lokale cider en zeevruchten, twee elementen die diepgeworteld zijn in de cultuur en culinaire traditie van de regio.

De hoofdstraat, met zijn geplaveide paden en pittoreske gebouwen, zit vol met gezellige restaurantjes waar je kunt genieten van verse visgerechten en zeevruchten. Verse kreeften, met de scharen vastgebonden, liggen tijdens ons bezoek in manden voor de deur. Voor ons als vegetariërs is het een wat ongemakkelijk gezicht.

Cider – sidra in het Spaans – is een andere trots van Asturië. De lokale cider-bars, bekend als siderias, bieden een unieke service waarbij de cider van grote hoogte in het glas wordt geschonken. Deze theatrale schenktechniek is niet alleen een spektakel om te aanschouwen maar dient ook een praktisch doel, namelijk om de smaken en aroma’s van de cider tot leven te brengen.

#8 De Jurassic Coast

De Jurassic Coast bij Tazones is een must-visit voor zowel natuurliefhebbers als geschiedenisenthousiastelingen. Dit deel van de kust is rijk aan fossiele resten en dinosaurusvoetafdrukken die in de rotsen zijn geëtst. Specifiek de kust bij Tazones staat bekend om de goed bewaarde fossiele resten van dinosauriërs.

Deze geologische vondsten vind je langs de kustlijn. Tijdens eb worden de voetafdrukken van deze prehistorische reuzen zichtbaar. Deze kaart met dinosporen geeft precies aan waar je moet zijn. De meeste indrukwekkende plek is bij het Tazones Lighthouse, een witte vuurtoren uit 1864 naast Tazones.

De route naar de kliffen waar de fossielen zijn ontdekt begint aan de linkerkant van de weg die naar de vuurtoren leidt. Er staan informatieborden en wegwijzers om je het juiste pad te wijzen. Langs de rotskust zie je hier drie-tenige voetafdrukken, een afdruk van een dinosaurusstaart en andere fossiele resten. Of dat wordt in ieder geval gezegd dat het zijn.

De echte liefhebber moet ook zeker een bezoek brengen aan het Museo del Jurásico de Asturias, niet ver van Tazones.

Tazones

#9 Ría de Villaviciosa

De Ría de Villaviciosa, gelegen op een steenworp afstand van het charmante Tazones, is een bijzonder natuurgebied waar zoet rivierwater en zout zeewater samenkomen. Dit bijzondere estuarium, een resultaat van de getijdenwerking, is een brakwatergebied dat uniek is in Asturië.

Deze mooie natuurlocatie, die zich uitstrekt over maar liefst 1.085 hectare, kreeg in 1995 de erkenning als gedeeltelijk natuurreservaat. Het gebied is een paradijs voor vogelliefhebbers, met bijna honderd vogelsoorten die hier overwinteren of een tussenstop maken tijdens hun migratie. Voor iedereen die Tazones bezoekt en een unieke natuurervaring wil beleven, is de Ría de Villaviciosa een absolute aanrader.

Wij wildkampeerden hier met onze camper bij het Playa de El Puntal. Het is een prachtige locatie aan het strand bij de vlonderpaden langs de kust.

#10 Lastres

Een bezoek aan Tazones is niet compleet zonder ook het vissersdorp Lastres te ontdekken, een dorp dat slechts een steenworp afstand ligt van Tazones. Lastres is bekend om zijn pittoreske setting, gebouwd tegen een steile kust. Het staat bovendien net als Tazones op de prestigieuze lijst van de mooiste dorpen van Spanje. Net als Tazones is Lastres klein van stuk, waardoor je beide dorpen gemakkelijk in één bezoek kunt combineren.

Lastres