Spanje

Vissersdorp Lastres in Asturië

Op de lijst met mooiste dorpen van Spanje prijken veel fotogenieke plaatsjes en het authentieke vissersdorp Lastres is er daar een van. De mooie doorkijkjes, karakteristieke straten en prachtige panden maken Lastres een lust voor het oog. Dat trekt natuurlijk ook de nodige bezoekers aan en daar hoorden ook wij bij tijdens onze rondreis door Noord-Spanje. We verkenden een middag lang de smalle straatjes en verzamelden voor jou de best tips.

Lastres

Waar ligt Lastres in Spanje?

Lastres ligt in het noorden van Spanje, in de regio Asturië. Deze regio, met zijn glooiende heuvels en robuuste kustlijn, is onderdeel van wat men de ‘Costa Verde’ noemt, oftewel de Groene Kust. De naam ‘Costa Verde’ verwijst naar de weelderige groene landschappen die deze kustlijn kenmerken. Het is een prachtige combinatie van zee, bergen en ongerepte natuur.

In de nabijheid van Lastres liggen meerdere bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende bergketen Los Picos de Europa, waar je wat ons betreft de mooiste natuur van Noord-Spanje vindt. Of het nabijgelegen dorp Tazones, een even pittoresk vissersdorp met een eigen unieke charme.

De historische dorpskern is bijna volledig autovrij, met uitzondering van enkele kleine auto’s van de lokale bewoners. Rondom het centrum zijn er wel wat parkeervakken beschikbaar, maar deze zijn beperkt. Net iets voorbij de Santa Maria de Sabada-kerk ligt een ruime parkeerplaats en nog iets verderop zelfs een grote parkeerplaats voor campers. Vanaf deze parking is het slechts een korte wandeling naar het hart van het dorp via de Calle Real. Voor diegenen die de Mirador San Roque willen bezoeken, er is een aparte parkeerplaats beschikbaar.

Lastres

Waar staat Lastres om bekend

#1 Een van de mooiste dorpen van Spanje

Wandelend door de geplaveide straten van Lastres, zal het je niet verbazen dat dit fotogenieke dorp aan de noordkust van Spanje een plekje heeft veroverd op de lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’. Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Deze erkenning is deels te danken aan de goed bewaard gebleven, historische dorpskern. Met deze vermelding op de lijst van de mooiste dorpen van Spanje, is Lastres een toeristische trekpleister geworden voor iedereen die Noord-Spanje verkent. Het is wel goed te bedenken dat hoewel Lastres een idyllische bestemming is, het geen enorme bezienswaardigheid is. In een paar uurtjes heb je wel echt iedere straathoek gefotografeerd en waarschijnlijk zelfs nog op een terrasje de lokale visvangst van de dag kunnen proberen.

#2 Grote visssershaven

Maar Lastres is meer dan alleen pittoreske architectuur en een adembenemend uitzicht op de Cantabrische Zee. Velen kennen de plek als een bruisende vissershaven waar al eeuwenlang de netten dagelijks worden uitgerold en de vangst van de dag wordt geveild. Lastres heeft een bijzonder grote vissershaven voor zo’n klein dorpje en nog altijd is dit een van de iconen van het dorp.

#3 Iconische filmset voor Spaanse series

Maar wist je dat deze locatie ook het decor is geweest voor meerdere Spaanse televisieseries? De populaire serie Dr. Mateo, de Spaanse versie van de Engelse hitserie Dr. Martin, is hier bijvoorbeeld opgenomen. Voor veel Spanjaarden is dat waarvan ze Lastres kennen. In het dorpje zelf vinden zij veel iconische plaatjes terug die ze zo goed kennen van televisie, zoals het huis van Dr. Mateo en andere plekken. Op Google Maps kan je ze makkelijk terugvinden – van de Taberna de Tom en de bakker uit de serie – en er is zelfs een Dr. Mateo-route.

Playa de la Griega Lastres

Toeristische kaart van Lastres

Bij het San Roque-uitzichtpunt staat een handige kaart van het dorp. Dit is een foto daarvan:

Lastres

De bezienswaardigheden van Lastres

#1 De oude dorpskern

De oude dorpskern van Lastres is de belangrijkste reden om dit kustplaatsje te bezoeken. Hoewel Lastres misschien niet de historische sfeer van sommige van zijn meer bekende tegenhangers deelt, heeft de oude dorpskern een authentiek en uniek karakter. Op een heel eigen manier is ook Lastres heel fotogeniek.

De oude straten met witte huizen van Lastres lijken tegen de steile kust te zijn geplakt, waarbij een doolhof van smalle straatjes en talloze trappen een soort labyrint vormen. Alles is smal, kronkelend en erg steil of via trappen met elkaar verbonden. De dorpskern is vrijwel autovrij, op een enkele auto van de lokale bewoners na, wat bijdraagt aan de serene en ongerepte sfeer van deze plek.

Vanuit iedere hoek heb je weer een ander fotogeniek gezicht. Je ziet een charmant straatje, een authentiek huis met een houten balkon of een doorkijkje naar de zee. De huizen vormen een duidelijk geheel, maar hebben ook een verschillend uiterlijk. Ze zijn voornamelijk wit of ongepleisterd met zichtbaar steen. Sommige hebben houten balkons en andere huizen hebben een houten gallerij in de gevel verwerkt. Trappen omhoog of juist omlaag leiden naar de voordeur en de meeste bebouwing is maar twee of drie verdiepingen hoog.

Lastres’ geschiedenis is diep verweven met de visserij en de walvisvaart, de belangrijkste inkomensbron van het dorp door de eeuwen heen. Dat zie je ook terug in het dorpje zelf. Let op de bootjes op gevels of andere nautische versieringen.

#2 De vissershaven

De haven van Lastres is dé plek waar het dorpje zijn welvaart en rijkdom aan heeft ontleend. Nog altijd is het een behoorlijk omvangrijke haven voor zo’n klein plaatsje en is het bovendien een fotogeniek plaatje.

De haven ligt onderaan de heuvel waarop Lastres is gebouwd. Een lange arm loopt als golfbreker de zee in en omhelst als het ware de vele vissersboten die hier dobberen. Wij bezochten Lastres in het weekend, maar we raden je aan om doordeweeks te komen. Hoewel de haven altijd mooi is om te bekijken, is die doordeweeks het meest levendig. Dan heb je hier ook de vismarkt en visveiling, wat leuk is om mee te maken.

Lastres

#3 Torre del Reloj

Een opvallende verschijning in het doolhof van Lastres is de Torre del Reloj. Het is een vierkant, monumentaal bouwwerk dat niet bijzonder hoog is, maar toch boven de bebouwing van de oude dorpskern uittorent.

Deze markante klokkentoren diende in het verre verleden zowel als uitkijktoren als klokkentoren. De eerste toren werd in de vijftiende eeuw op deze locatie gebouwd. Maar wat je nu ziet, is vooral het resultaat van een verbouwing daarvan in 1751. De toren vinden wij niet bepaald sierlijk te noemen. Het is een vrij monumentaal vierkant geheel van vier verdiepingen hoog.

Een klok met Romeinse cijfers geeft de tijd aan. Wij hebben ons laten vertellen dat de klok nog altijd iedere dag moet worden opgewonden. Deze taak zou zijn toebedeeld aan een gepensioneerde dorpsbewoner.

#4 Los Balleneros

Bario de los Balleneros is een van de meest authentieke stukjes Lastres. Het betekent letterlijk ‘Walvisvaarderswijk’ en dat vertelt je precies wat de geschiedenis van deze wijk is. Hier woonden ooit de walvisvaarders van het dorp.

De authentieke vissershuizen kenmerken zich door een verdieping op de begane grond die als opslagplaats diende. Hier werd met zeezout de gevangen vis geconserveerd in de ‘kelder’ op de benedenverdieping. Daarboven heb je de leefverdiepingen.

Een vissershuis klinkt overigens meer bescheiden dan wat je in Los Balleneros aantreft. Veel huizen zijn monumentaal en als een soort stadspaleis. In de zestiende en zeventiende eeuw was de walvisvaart niet gewoonweg de enige bestaansbron van het dorp. Het was een behoorlijk lucratieve business.

De wijk concentreert zich rondom de centrale straat Calle Real. Als je vanaf de gratis bezoekersparkeerplaats het dorp inloopt, zal dat waarschijnlijk via deze straat zijn en kom je dus direct in de Walvisvaarderswijk uit.

Lastres

#5 Escaleras de la Fragua

De Escaleras de la Fragua leiden vanaf de haven naar de hoger gelegen dorpskern, tegen de kliffen aangekluisterd. Dit was van oudsher de enige manier om van de haven in het dorp te komen en nog altijd is het de belangrijkste verbinding tussen de twee.

Al sinds de veertiende eeuw lag hier een smal, steil pad dat door de dorpsbewoners werd gebruikt om in de haven te komen. In de zeventiende eeuw werd het vervangen voor een stenen trap en dat is de trap die je hier nu nog steeds ziet.

#6 Mirador San Roque

Wanneer je een adembenemend panorama van Lastres en zijn omringende rotskust wilt ervaren – en dat wil je! – dan is het uitkijkpunt van San Roque dé plek waar je moet zijn. Vanaf hier strekt het charmante dorpje zich onder je uit: van de grote haven in zee tot het doolhof van straatjes tegen de steile kust op.

Het uitkijkpunt draagt de naam van een klein kapelletje dat hier op de rand van de klif staat. Het is zelf niet bijzonder bezienswaardig, maar bezoekers komen dan ook vooral voor het uitzicht én het café ernaast. Een klein restaurantje heeft dit prachtige restaurant optimaal gebruikt met grote ramen richting Lastres en noemt zichzelf dan ook naar deze mirador. Bezoekers zullen ook blij zijn te weten dat het uitkijkpunt voorzien is van een eigen parkeerplaats.

Lastres Mirador San Roque

#7 Santa Maria de Sabada-kerk

De belangrijkste kerk van Lastres is de Santa Maria de Sabada. Deze achttiende-eeuwse kerk staat onder de lokale bevolking vooral bekend om de mooie kerststal in de feestmaanden die hier al decennialang te zien is. En wist je dat het overdekte portiek aan de zijkant van de kerk van oudsher de plaats was waar de markt werd gehouden?

De kerk zelf is sober van stijl, maar erg mooi. De buitenkant is deels wit gepleisterd en deels met zichtbare steen. De voorgevel is niet te missen met zijn klokkentoren, bekroond met een opvallende koepel. De toren is ook de entree voor de kerk en meestal staan de deuren open om ook het interieur te bekijken.

De kerk staat bovenop de heuvel bovenaan Lastres. Het ligt niet ver van een bezoekersparkeerplaats, waardoor jouw route eigenlijk altijd wel langs de Santa Maria de Sabada loopt.

Lastres Santa Maria de Sabada

#8 De stranden bij Lastres

Lastres is ook een erg fijne strandbestemming. Er zijn meerdere fijne plekken om je handdoek neer te leggen, als je tijdens een zonnige dag Lastres bezoekt.

Direct naast de haven heb je een klein zandstrand, het Playa de El Escanu. Iets verder vind je het Playa de Lastres van ongeveer 300 meter en begrensd door indrukwekkende kliffen. Heb je het gevoel dat je dit strand eerder hebt gezien? Dat kan kloppen! Het diende namelijk als decor voor talloze scènes uit de populaire tv-serie Doctor Mateo.

Ons favoriete strand vind je iets ten zuiden van het dorp: Playa de la Griega. Het ligt aan de monding van de rivier de Liberdon en wordt omlijst door groene heuvels. Vanaf dit strand kan je helemaal naar La Isla lopen via een mooi wandelpad langs het strand en de kustlijn.

Playa de la Griega Lastres

#9 Dinosporen en Museo del Jurásico de Asturias

We noemden Playa de la Griega al een van onze favoriete stranden bij Lastres en dat is onder meer omdat je daar een leuke wandeling kan maken naar eeuwenoude dinovoetstappen. Dit deel van Asturië – tussen de steden Gijón en Ribadesella – wordt ook wel de Costa de los Dinosaurios genoemd. Hier zijn bijzonder veel botresten en ook voetafdrukken van dinosauriers gevonden.

Niet te missen zijn de voetafdrukken bij Playa de la Griega. Ze dateren van maar liefst 150 miljoen jaar geleden en zijn een leuke afwisseling van de pittoreske dorpssfeer. Al bij het begin van het strand, waar de parkeerplaatsen zijn, staat met een groot bord de aanwezigheid van deze dinosporen aangegeven. Loop via het pad of over het strand naar het uiteinde van het strand, waar in de rotsen grote kuilen te zien zijn. Met een beetje fantasie – of met de hulp van het informatiebord op de plek waar je van boven op de afdrukken kan uitkijken – herken je hier de voetsporen in van dino’s.

Bezoek ook zeker het Museo del Jurásico de Asturias (MUJA), een van de meest bekende musea uit de regio. Het heeft een panoramisch uitzicht op de haven van Lastres en het strand van La Griega, maar je komt hiervooral voor de dinocollectie. De architectuur van het museum, dat de vorm heeft van een gigantische tridactyl-voetafdruk, is al een bezienswaardigheid op zich. Binnen wordt je verder meegesleept door het tijdperk van de dinosaurussen, verdeeld over de drie perioden Trias, Jura en Krijt.

#10 Mirador del Fito

Een van de mooiste uitkijkpunten in Asturië ligt op korte afstand van Lastres. Het uitzichtpunt ligt op een van de bekendste heuvels in de Sierra del Sueve. Daar staat na een korte klim een oude betonnen uitkijktoren uit 1927 met een panorama van 360 graden voor haar bezoekers.

Hoewel de Mirador del Fito op zichzelf al een bezoek waard is, ligt er een klein geheim verscholen vlakbij het uitkijkpunt. Wanneer je de picknickplaats El Fito opzoekt, gelegen onder de schaduwrijke bomen, wordt je beloond met een nog spectaculairder panorama. Vanaf de grote parkeerplaats voorbij de picknickplaats, heb je een nog veel mooier uitzicht over de regio. Je kan kijken van Lastres en de kustlijn aan de ene kant tot aan de majestueuze bergen van Los Picos aan de andere kant. En voor de avontuurlijke reizigers onder ons: de grote parkeerplaats biedt een ideale plek om met je camper te wildkamperen. Wij brachten hier een prachtige nacht door en werden wakker met een spectaculaire zonsopkomst.

#11 Tazones

Niet ver van Lastres ligt nog zo’n pittoresk vissersdorp dat op de lijst met mooiste dorpen van Spanje prijkt. We hebben het over het populaire Tazones met haar zeemanshuizen in wit met verschillende, felle kleuren. Ze lijken zich vast te klampen aan de hellingen van het stadje.

Het dorp is bijzonder fotogeniek, met zijn smalle geplaveide straatjes, kleurrijke gebouwen voorzien van houten balkonnetjes en oude vissershuisjes. Het kleine strandje voegt een vleugje kustcharme toe aan deze al idyllische setting. Opmerkelijk is ook het Casa de las Conchas, een huis dat volledig bedekt is met schelpen als een waar kunstwerk.